Despre mar

Redactia
Despre mar. Marul crud se potriveste in salate cu telina, andivele, morcovii, sfecla, varza si anghinarea. . Intre branzeturi, face pereche buna cu cascavalul, rockfortul (branza Bucegi) si branza de capra. . Gatit, marul e delicios calit in unt, alaturi de vitel sau de pui, pate de ficat sau peste...

Despre mar

• Marul crud se potriveste in salate cu telina, andivele, morcovii, sfecla, varza si anghinarea.

• Intre branzeturi, face pereche buna cu cascavalul, rockfortul (branza Bucegi) si branza de capra.

• Gatit, marul e delicios calit in unt, alaturi de vitel sau de pui, pate de ficat sau peste - salau, cod, ton.

• Pentru prepararea deserturilor se recomanda merele dulci si zemoase: ionatan, golden, reinettes.

• Pentru preparatele de patiserie usor sarate se recomanda merele acrisoare.

Calitati: slab energetice (au 54 kcal la 100 de grame) merele au o multime de insusiri - fibre, multe oligoelemente si minerale, zahar natural, vitamine. Consumate in fiecare zi, combat colesterolul si protejeaza sistemul vascular.

• Un mar mancat in fiecare dimineata, pe stomacul gol, este un depurativ excelent. Un mar mancat seara, inainte de-a ne culca, este un laxativ natural.

• Dat pe razatoare (intre 500 g - 1,500 g pe zi, in 5 mese) opreste diareele la copii.

• Durerile provocate de iesirea dintilor la copii se combat, si ele, cu o cura de mere, vreme de doua zile.

• Gripele indelungate cedeaza daca tinem o dieta cu mere crude si rase, vreme de 3-4 zile, ca unic aliment.

• Marul albeste dintii, daca e consumat regulat.

• Tratament pentru raie: se taie un mar in doua, i se scot mijlocul si semintele si se pune in golul ramas putina floare de sulf. Se leaga cele doua parti cu o sforicica si se coace marul in cuptor. Se lasa sa se raceasca, se zdrobeste si se frictioneaza partile bolnave cu terciul obtinut.

• In cosmetica, sucul de mar da vigoare tenului, decolteului si sanilor.