Adevarul amar despre indulcitorii artificiali

Redactia
Adevarul amar despre indulcitorii artificiali. Ii consumam, constient sau inconstient, in cantitati uriase si adesea ucigatoare. Inclusi intr-o gama imensa de produse, indulcitorii artificiali sunt cel mai adesea dositi. Foarte rar ni se spune de catre cei care ar trebui sa o faca despre efectele...

Adevarul amar despre indulcitorii artificiali

Ii consumam, constient sau inconstient, in cantitati uriase si adesea ucigatoare. Inclusi intr-o gama imensa de produse, indulcitorii artificiali sunt cel mai adesea dositi. Foarte rar ni se spune de catre cei care ar trebui sa o faca despre efectele lor nocive, in schimb, tot mai multi dintre noi ajung la medic la varste tot mai fragede si cu boli tot mai grave. Statisticile vorbesc: peste 500.000 de diabetici in Romania, carii dentare la varste sub treizeci de ani, gripele tot mai periculoase, candidoze in forme mai mult sau mai putin violente, gastrite, obezitate etc. Lipsa informatiei naste monstri. Cati romani stiu, oare, ca una din pricinile acestor adevarate flageluri o reprezinta alimentatia noastra, invadata de substante otravitoare, intre care indulcitorii sintetici ocupa un loc fruntas? O sinteza a acestei arzatoare probleme va va ajuta sa cunoasteti si sa evitati fenomenul.

Zaharul

Ar putea parea un gen de "fanatism naturist" afirmarea faptului ca un aliment de baza, cum este considerat zaharul rafinat, este toxic, nociv pentru sanatate, mai ales ca este utilizat de aproximativ o suta de ani in Europa. Si totusi, datele stiintifice din ultimele decenii, privind efectele sale, sunt cat se poate de concludente. Ce este, de fapt, zaharul? Este o substanta de semisinteza, deci nenaturala, care se obtine in principal din sfecla de zahar. Procedeul sau de extractie si de rafinare a fost pus la punct inca din 1850 in Romania si in zona de sud-est a Europei, devenind aliment de baza dupa Primul Razboi Mondial. Cam tot de atunci au aparut, dupa care au proliferat la scara tot mai larga, si problemele de sanatate generate de el. Zaharul alb este format dintr-o singura substanta, zaharoza, in timp ce organismul uman a fost programat in cursul sutelor de mii de ani de evolutie sa digere si sa asimileze numai combinatii complexe, naturale de zaharuri, existente in fructe si legume. Administrarea unei substante pure, obtinuta prin procedee chimice, cum este zaharoza, care trebuie prelucrata cu pretul unor mari eforturi de catre organism, pentru a fi asimilata, constituie un adevarat soc pentru o serie intreaga de organe, producand perturbari in lant.
Efectele nocive ale consumului de zahar
Ce se intampla in organism cand consumam intr-o zi 100 g de zahar s-ar putea descrie in tratate intregi de biochimie. Mai usor este sa apelam la statisticile cu notatii concrete, realizate in ultimul timp. Iata, pe scurt, principalele riscuri provocate de consumul zaharului rafinat.
Diabetul - l-am pus pe primul loc, nu din cauza ca este cel mai raspandit (desi peste 500.000 de diabetici la o populatie de 23 de milioane este o cifra cel putin ingrijoratoare), ci pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului, care, epuizat de sarcina de a ajuta la metabolizarea unor mari cantitati de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul, care cu timpul produce perturbari catastrofale in organism. Anual, la noi in tara, mii de oameni, tot mai multi cu varste sub treizeci de ani, orbesc, fac boli vasculare si cardiace, mor din cauza complicatiilor diabetului. Prognozele specialistilor nu sunt foarte optimiste: in urmatorii cincizeci de ani, daca nu apar modificari majore in alimentatia si stilul de viata al omului modern, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul fiind factori favorizanti pentru aceasta boala. Un motiv foarte serios de a lua in considerare informatiile din acest articol si de a cauta sa renuntam pe cat posibil la acest aliment.
Caria dentara - a proliferat foarte mult in urma consumului abuziv de zahar. Daca la inceputul secolului al Xx-lea, doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani prezenta aceasta problema, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie, ea a ajuns la proportii de pana la 95%. Interesant este ca popoarele care din motive de traditie sau de inapoiere economica nu consuma acest produs prezinta o incidenta a cariei de zece-douazeci de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie de probleme dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
Osteoporoza si tulburarile de calcifiere - una din problemele majore pe care le pune organismului consumul de zahar este perturbarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb la persoanele care renunta complet la consumul acestui ingredient si trec la o dieta cu multe fructe si legume proaspete, consumate crude, ca gradat calciul este din nou bine asimilat.
Scaderea imunitatii - se traduce printr-o multitudine de infectii, de la banalele gripe si guturaiuri, de care parca nu mai scapam, la candidoze, cistite sau dermatoze infectioase. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
Cancerul, in special cel de colon - studii recente au pus in evidenta faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer, mai ales cu localizari in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros), de pilda, este de pana la cinci ori mai mare la marii consumatori de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.
Alte boli si tulburari la care ne predispune zaharul sunt: alergia, sclerozarea timpurie si fragilizarea vaselor de sange, cardiopatiile, gastrita si colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei (in special dismenoreea). La copii, consumul frecvent de dulciuri perturba procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament: conduce la scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.
Cine trebuie sa renunte in mod special la consumul de zahar
In mod normal, cu totii ar trebui sa ne ferim si, pe cat posibil, sa renuntam la consumul acestui aliment nenatural si care - vom vedea - se insinueaza in dieta noastra fara sa ne dam seama. Exista insa asa-numitele grupe de risc, la care consumul de zahar si dulciuri, chiar si in cantitati moderate, conduce foarte usor la aparitia sau agravarea unor perturbari si boli. Iata, pe scurt, care sunt aceste categorii: cei care au antecedente de diabet in familie, cei care se confrunta cu un stres accentuat, persoanele care sufera deja de una din bolile enumerate mai sus (diabet, alergie, infectii recidivante, osteoporoza, hipocalcemie, cardiopatii, tulburari hormonale), copiii aflati in pragul pubertatii, persoanele cu gastrita hiperacida manifesta sau latenta ori care sufera de colita de fermentatie. De asemenea, persoanele care se confrunta cu anumite probleme psihologice, cum ar fi lipsa de vointa, cu stari de astenie, depresii accentuate, ar trebui sa renunte la consumul de zahar, care s-a demonstrat ca accentueaza aceste probleme.
Renuntarea la zahar
Este oarecum echivalenta cu renuntarea la un drog. De ce? Deoarece pentru multi oameni, dulciurile sunt nu doar desert, ci si aliment de baza, sustinator de efort si... consolare in momentele amare ale vietii. Mai mult, din punct de vedere medical, s-a constatat ca atunci cand aceste persoane renunta la produsele cu zahar apar perturbari comune cu cele ivite la consumatorii de narcotice: stari de oboseala, nervozitate, incapacitate de efort, dureri de cap. Personal, cand m-am hotarat sa renunt la zahar, fara a ma confrunta cu aceste simptome, am facut o alta constatare deranjanta - aproape toate produsele care se gasesc la un chiosc alimentar contin din belsug acest ingredient si deci nu pot fi consumate. Apoi, m-am confruntat cu situatii care mai de care mai delicate, ca aceea in care nu am mai putut consuma prajiturile pregatite de mama special pentru mine, ori a trebuit sa refuz politicos bucatile de tort, la ziua prietenilor mei, am suferit de sete pentru ca toate sucurile care se gasesc in comert sunt cu zahar etc. O situatie neplacuta, dar care reflecta un lucru extrem de important: fara sa ne dam seama, fiecare dintre noi consuma cantitati imense de zahar. Conform statisticilor Uniunii Europene, de pilda, un adult consuma zilnic, din sucuri, ciocolata, produse de patiserie, prajituri, biscuiti, sosuri, cafea sau ceai indulcit, intre 100 si 200 de grame de zahar. Aceasta inseamna ca, anual, o persoana consuma in medie cincizeci de kilograme (un sac!) de zahar, ceea ce fara indoiala poate fi clasificat drept abuz si explica explozia de boli pe care le-am mentionat anterior. De ce am pus la dispozitie aceste date? Pentru a ne da seama de necesitatea efortului de a reduce consumul si de a ne dispensa complet, macar pe anumite perioade de timp, de acest aliment care aparent ne face viata mai dulce, dar in realitate are efecte cat se poate de amare. Despre inlocuitorii naturali ai zaharului vom vorbi la sfarsitul acestui articol.

Aspartamul

Atunci cand a fost descoperit, in 1965, a fost o adevarata revelatie: are o putere de indulcire de doua sute de ori mai mare decat a zaharului, costa mult mai putin si nu contine nici o calorie - visul dependentilor de dulciuri din toata lumea. A intrat rapid in compozitia sucurilor de tip "light", a ciocolatelor, bomboanelor, precum si a produselor de cofetarie preambalate. A devenit component de baza al unor indulcitori cu nume sonore: "Nutra Sweet", "Equal", "Equal Measure". Pur si simplu, aspartamul a creat o mica revolutie alimentara, al carei revers s-a vazut abia mai tarziu. Primele efecte adverse care au aparut nu au putut fi puse din primul moment pe seama acestui produs nou. Ele constau in dureri de cap, greata, mancarimi, palpitatii, dureri de incheieturi, insomnie, pierdere a memoriei. Primul semn de alarma l-au tras niste accidente aviatice aparute din erori ale unor piloti cu mare experienta, care manifestau neatentie sau tulburari de perceptie neobisnuite. Dupa cativa ani de teste facute la Institutul de Medicina Aero-Spatiala al Statelor Unite, a fost dat verdictul: sucurile si dulciurile indulcite cu aspartam, consumate frecvent de pilotii liniilor aeriene, dau probleme de concentrare, pierderi temporare ale auzului, tulburari de vedere, iritabilitate si, ca atare, sunt contraindicate consumului de catre cei care indeplinesc aceste activitati. Al doilea semnal de alarma a fost si mai dur: in randul copiilor de varsta scolara din tari cum ar fi Statele Unite, Germania, Canada, Franta, a aparut o proliferare a violentei fara precedent. Totul a culminat cu atacuri armate asupra profesorilor sau a colegilor de clasa facute de minori si soldate cu victime omenesti. Atunci s-au intreprins anchete laborioase si s-a constatat un lucru curios: micii teroristi erau aproape in totalitate amatori de jocuri violente pe calculator, in timpul carora consumau cantitati uriase de bauturi cu aspartam. Mergand pe fir, medicii au constatat faptul ca aspartamul are efecte dezastruoase asupra comportamentului copiilor si adolescentilor, inducandu-le cu mult mai mare usurinta decat la adulti stari de nervozitate, depresie profunda, confuzie mentala, precum si porniri violente paroxistice. La nivelul anilor 2000, legislatia tot mai multor tari interzice introducerea in alimentatie a acestui indulcitor, acuzat de producerea si agravarea unei liste kilometrice de boli si tulburari, intre care la loc de frunte se afla depresia, insomnia, parkinsonul, boala Alzheimer, scleroza in placi, diabetul si bolile tumorale. Din pacate, in tara noastra, aspartamul este in continuare permis in consum, intrand mai ales in compozitia bauturilor racoritoare si energizante, asa-numitele "dietetice" sau "light", in guma de mestecat si in bomboanele mentolate, precum si in multe alimente si chiar suplimente nutritionale pentru slabit. Cititi cu atentie eticheta cu compozitia acestor produse si evitati consumarea celor care contin aspartam.

Zaharina

Este aproape de aceeasi varsta cu zaharul, fiind descoperita in anul 1879. Foarte saraca in calorii si de 200-500 de ori mai dulce decat zaharul, s-a impus rapid ca hrana pentru diabetici si supraponderali. Inca din anul 1977, experimentele de laborator facute cu animale hranite cu alimente indulcite cu zaharina au pus in evidenta anumite efecte toxice ale acesteia. Cel mai ingrijorator fapt, constatat apoi si pe cale statistica la oameni, era acela ca marea indicele de aparitie a cancerului vezicii urinare, precum si a celui genital si de prostata. Apoi, s-au demonstrat efecte nocive asupra echilibrului hormonal, a activitatii nervoase si imunitatii. Din 1996, a fost inscrisa in Statele Unite pe lista alimentelor cu potential cancerigen, iar in Canada s-a interzis consumarea sa.

Inlocuitorii naturali ai zaharului

Citind acest articol ne putem pune pe buna dreptate intrebarea: care sunt atunci alimentele dulci pe care le putem consuma? Un prim raspuns ar fi fructele proaspete, care au o proportie ideala a diferitelor tipuri de zaharuri in compozitia lor. Apoi, ar fi mierea de albine - un indulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte si sucuri, despre care am vorbit pe larg intr-un articol din numerele trecute. Mierea insa nu poate fi folosita la obtinerea anumitor prajituri, nici a cozonacilor (aluatul inducit cu miere nu creste) si nici a majoritatii dulciurilor traditionale, care sunt preparate termic (exista anumite studii care arata ca mierea incalzita peste 70C devine toxica). Ar mai fi un produs natural care, relativ de curand, poate fi accesibil si in Romania: zaharul brut. Este format din niste granule oarecum asemanatoare cu cele ale zaharului obisnuit, dar considerabil mai inchise la culoare, lipicioase si cu o forma mai neregulata. Pentru gatit, zaharul brut se comporta la fel ca si cel obisnuit, insa are punctul de topire mai jos, face mai putina spuma. Fara indoiala ca este mult mai sanatos decat zaharul rafinat sau cel brunificat (o varianta care imbogateste zaharul obisnuit cu ceva substante din cel brut), singura problema fiind ca se gaseste mai rar si are la noi un pret nejustificat de mare (majoritatea sortimentelor costa cam de 10 ori mai mult decat cel obisnuit). Dintre toate sortimentele de zahar brut care se gasesc pe piata romaneasca, cel mai rezonabil sub aspectul pret-calitate este cel adus din Australia, de catre o firma germano-romana (germanii sunt pe primul loc in lume la capitolul produse naturiste si ecologiste) - "Sano-Vita". Exista doua variante de zahar brut, pus la dispozitie de catre aceasta firma, dintre care cea ecologica, un pic mai scumpa decat cealalta, este fara indoiala cea mai reusita. Va punem in finalul acestui articol la dispozitie cateva telefoane utile, pentru a achizitiona, eventual, acest tip de indulcitor natural.
Ilie Tudor

Sano-Vita, tel. 021/222.03.47, 0742/13.57.51, 0722/37.18.65