Risotto ca la mama Italia
Secretul unui risotto reusit: amestecati, amestecati, amestecati.
Va oferim trei retete clasice din Italia, cu dovlecei, ciuperci si ardei
Sase reguli pentru un risotto perfect:
• Folositi numai orez cu bobul rotund, tipul Arborio, care se gaseste peste tot in comert.
• Gatiti orezul intr-o cratita larga, pentru ca bobul sa fiarba egal.
• Lichidul adaugat nu trebuie sa fie foarte condimentat, fiindca prin fierbere gustul se accentueaza. In schimb, trebuie sa fie foarte fierbinte, ca sa nu intrerupa fierberea. Cantitatea de apa depinde de soiul orezului si de ingredientele adaugate in el.
• Bobul de orez trebuie mereu incercat, pana ce este bine patruns. Se adauga lichid doar atat cat sa acopere suprafata orezului.
• Amestecati regulat, orezul nu are voie sa se lipeasca de cratita.
• Branza ideala pentru risotto e parmezanul, care se gaseste in comert la bucata sau gata ras. O alternativa mai putin fericita e cascavalul.
Risotto cu dovlecei si lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g dovlecei mici si fragezi, 1 fir de praz, un buchet de verdeturi (patrunjel, busuioc, cimbru), sare, 1 pachet de legume congelate (morcovi, mazare etc.), 1 lamaie, 1 ceapa mica, untdelemn fin, 350 g orez Arborio, 300 g parmezan ras sau cascaval, 1 lingura de unt.
Mod de preparare:
• Se taie capetele dovleceilor, se spala prazul, ambele se taie felii si se pun intr-o oala. Se acopera cu apa, se adauga verdeata intreaga, legumele congelate si 2 prafuri de sare. Se pun la fiert pe foc mijlociu, pana cand dovleceii se pot sfarama cu o furculita.
• Se cojeste lamaia in fasii, care se prajesc impreuna cu ceapa tocata in 3 linguri de untdelemn, pana ce ceapa devine sticloasa. Se adauga si orezul si se amesteca cateva minute pana devine si el sticlos. Rand pe rand se adauga apa fierbinte in care au fiert dovleceii si prazul, amestecand. Orezul trebuie sa fiarba potolit. Inainte de a fi gata, se adauga legumele fierte, se scoate verdeata si se pun doua maini bune de parmezan. Se adauga sarea si untul. Se ia de pe plita, se acopera cu capac si se lasa cateva minute sa se patrunda. Cand se serveste, se mai adauga putin parmezan.
Risotto cu ardei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ardei gras mare si rosu, 1 rosie mare (carnoasa), sare, 1 catel de usturoi, 2 fire de ceapa verde, untdelemn fin, 350 g orez Arborio, 1 crenguta de cimbru, 1 l apa fiarta cu Delikat sau Vegeta, parmezan sau cascaval ras, 1 lingura unt, piper negru.
Mod de preparare:
• Se coace ardeiul, se da cu sare si i se curata pielita, apoi se taie felii, indepartandu-se semintele. Se opareste rosia scurt, i se scoate pielita si se taie in cubulete mici. Se amesteca cu ardeii si se gusta de sare. Se taie usturoiul si firele de ceapa verde marunt si se calesc intr-o cratita, in doua linguri de untdelemn. Se adauga orezul si se lasa si el sa se caleasca, amestecand. Cand devine sticlos, se adauga amestecul de ardei cu rosii, cimbrul rupt bucatele mici. Se stinge cu apa fiarta cu Delikat, fierbinte. Se lasa sa fiarba la foc mic, adaugandu-se apa pe rand, pe masura ce este absorbita. (Nu uitati sa amestecati.) Cand orezul e fiert, se adauga trei linguri de parmezan si untul. Se presara cu piper proaspat macinat, parmezan si putin cimbru.
Risotto cu dovleac si ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g dovleac curatat si taiat bucati mai mari, 2 crengute de rozmarin sau cimbru, 1 catel de usturoi, 1 punga de legume congelate (morcov, mazare etc.), 250 g ciuperci proaspete sau de la conserva, 1 ceapa mica, 5 linguri untdelemn fin, piper, 350 g orez Arborio, 1 portocala.
Mod de preparare: 1,5 l apa usor sarata se pun la fiert, se adauga bucatile de dovleac, rozmarinul, catelul de usturoi si legumele congelate si se lasa la fiert 15 minute, pana ce dovleacul se inmoaie. Se curata ciupercile, se spala si se taie felii (daca sunt din conserva se scurg). Se toaca ceapa si se caleste in trei linguri de untdelemn. Se adauga si ciupercile, se gusta de sare si de piper. Se adauga orezul, se caleste cateva minute impreuna cu ciupercile, apoi se stinge treptat cu apa in care a fiert dovleacul.
• Se cojeste o jumatate de portocala fasii, care se calesc in doua linguri de untdelemn, intr-o craticioara, la foc mic. Se ia de pe plita cand se caramelizeaza usor. Imediat ce orezul e gata, se toarna in el untdelemnul in care s-a calit portocala si se lasa sa se patrunda cateva minute, acoperit cu capac. Se serveste cu piper macinat.
Dulciuri
Prajitura cu mere
(Reteta alsaciana)
Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 mere, 300 g zahar, 160 g faina, 3 oua, 100 ml smantana groasa, 160 g unt, 50 g stafide, 50 g migdale curatate si taiate feliute, 50 ml calvados, 1 praf de scortisoara.
Mod de preparare:
• Porniti cuptorul. Curatati merele, taiati-le in patru si scoateti-le casuta si samburii. Aranjati-le intr-o forma de Jena, pudrati-le cu scortisoara, puneti peste ele 50 g de zahar si 80 g unt taiat marunt. Puneti sa se coaca la cuptor, rasturnand din cand in cand merele.
• Intre timp, ungeti cu unt o forma cu pereti detasabili si lipiti migdalele de fundul uns si de pereti. Asezati merele coapte in forma.
• Intr-un castron bateti 200 g zahar cu ouale, smantana, restul de unt topit, faina si stafidele. Varsati compozitia peste mere si dati totul la cuptor 25-30 de minute. Scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se odihneasca, apoi desfaceti forma.
• Puneti sa fiarba 3 linguri de apa cu zaharul ramas, apoi trageti vasul de pe flacara si turnati calvados (sau rom). Ungeti prajitura cu acest sirop, folosind o pana sau o pensula. Serviti-o rece.