Jocul de-a vacanta

Redactia
Jocul de-a vacanta. Atatea milioane de oameni cred in "viata de dupa viata", . de ce n-ar crede si in vacanta de dupa vacanta?. Privind inapoi cu manie (ca sa parafrazam titlul unui film antologic), parca ne vine greu sa credem ca vara ce tocmai se duse a durat fix trei luni. Pare a fi tinut cateva...

Jocul de-a vacanta

Atatea milioane de oameni cred in "viata de dupa viata",
de ce n-ar crede si in vacanta de dupa vacanta?


Privind inapoi cu manie (ca sa parafrazam titlul unui film antologic), parca ne vine greu sa credem ca vara ce tocmai se duse a durat fix trei luni. Pare a fi tinut cateva saptamani, iar vacanta doua-trei zile. Ce sa facem oare cu imensul regret ce ne incearca ori de cate ori vine toamna si grijile noastre o iau de la inceput? Sa incercam sa ne autoconvingem ca bucuria e trecatoare, asa cum se spune in poezii, sau mai degraba sa incercam sa tragem ciorapii vacantei si peste viata noastra de zi cu zi, imprumutandu-i o nuanta de joaca si de relaxare in plus. E riscant? Spiritul de disciplina si munca ameninta sa se duca pe apa Sambetei? Psihologul american Enda Junkins respinge categoric aceasta alternativa: "Atatea sute de milioane de oameni cred in viata de dupa moarte, atunci de ce nu am crede si in vacanta de dupa vacanta?". Colaborand cu diferite companii multinationale, cu institutii grele precum Armata americana, cu Departamentul de Sanatate etc., ea a demonstrat ca oamenii care stiu sa lucreze si sa traiasca mai relaxat, intr-un spirit usor, de vacanta, au randamentul cel mai mare in munca, sunt extrem de lucizi si eficienti in situatiile de criza. De asemenea, ei isi mobilizeaza foarte bine resursele in timpul eforturilor de lunga durata, fiind un adevarat sprijin psihologic pentru colectivele in care sunt integrati. "Dupa treizeci de ani de cercetari, pot spune ca oamenii care au gasit secretul eficientei sunt cei pentru care nu exista o diferenta majora intre felul in care se simt atunci cand sunt in vacanta si atunci cand au de muncit o zi intreaga. De fapt, vacanta nu este in primul rand un interval de timp liber, ci o stare de spirit in care avem o anumita usurinta si spontaneitate in a raspunde situatiilor de zi cu zi, pe care le simtim mult mai prietenoase si abordabile atunci cand luam totul ca pe un joc, decat atunci cand luam totul foarte in serios." Despre cum putem sa ne jucam de-a vacanta, fiind in acelasi timp eficienti in activitatile noastre de zi cu zi, vom vorbi in cele ce urmeaza.

Cum sa ne prelungim vacanta

Incepeti ziua prin a va ocupa de dvs.

Putini oameni realizeaza acest adevar simplu: eficienta activitatilor noastre depinde de noi. Suntem in forma, sufletul nostru este impacat? Putem fi aproape siguri ca vom fi eficienti in ziua respectiva. Suntem bolnavi, obositi, negurosi? Ziua ce incepe e pierduta pe jumatate. Psihologii au constatat ca, imediat dupa trezire, mintea si corpul uman au nevoie de un interval de 20-30 de minute pentru a se adapta la starea de veghe si a se putea ocupa eficient de activitatile zilnice. Oamenii al caror prim gand dupa trezire este de genul: "E deja prea tarziu si azi am atat de multe de rezolvat" au toate sansele sa aiba o zi neagra. De ce? Pentru ca apare un anumit gen de contractura psihica si o uitare de sine care ne fac sa actionam haotic si sa obosim foarte repede. Solutia: imediat dupa trezire, care este bine sa fie cu jumatate de ora inainte de a trece sa facem pregatirile de dimineata, nu ne vom gandi deloc la lucrurile pe care le avem de rezolvat in ziua respectiva. Putem sa ne facem dusul, gimnastica, rugaciunea de dimineata sau chiar cateva activitati relaxante, dar fara sa avem vreun gand referitor la obligatiile zilnice. Este vorba de o protejare a intimitatii sufletesti, care, daca stim sa o realizam dimineata, ne va ajuta enorm sa fim noi insine si sa ne pastram buna dispozitie pe parcursul intregii zile.

Aduceti culorile vacantei in spatiile in care traiti

Odata ce am aflat cum este bine sa ne incepem ziua, sa vedem acum cateva lucruri despre cum putem amenaja locul unde se va desfasura ea. Pentru a ne mentine tonusul psihic si a ne crea incontinuu o dispozitie relaxata, este important sa dam o nuanta vesela locului in care traim sau muncim. Fireste, nu este necesar sa schimbam zugraveala sau mobilierul biroului, ci doar sa amplasam cateva lucruri mici, dar cu putere de sugestie mare, in locurile in care impactul vizual este cel mai puternic. Asezati pe pervazul ferestrei flori cat mai viu colorate, puneti pe birou cateva fotografii de vacanta din care zambiti fericiti, un vas de sticla cu cateva pietricele adunate de pe un fund de parau sau cateva scoici de la mare. Pe perete, puneti un poster cu un peisaj cat mai apropiat ca aspect de cel in care v-ati petrecut vacanta. Aceste lucruri aparent minore au un impact psihologic deosebit de favorabil, fiind un continuu indemn pentru relaxare si buna dispozitie, mai eficient decat multe din sugestiile si autosugestiile verbale folosite in mod curent. Pierre Raquin, un renumit psiholog francez, explica mecanismul prin care aceste mici amanunte ne ajuta sa ne mentinem buna dispozitie pe parcursul unei zile. In viziunea sa, o imagine de vacanta, pe langa faptul ca ne detensioneaza brusc, readucandu-ne zambetul pe buze, actioneaza ca o adevarata ancora, care ne impiedica sa alunecam pe panta incordarii si a stresului. Se pare ca sufletul nostru trebuie din cand in cand trezit si inviorat de aceste mici sugestii, pentru a rezista asaltului rutinei si problemelor zilnice.

Zambiti, va rog!

Inainte de a iesi pe usa, in drum spre serviciu sau spre alte indatoriri, nu uitati sa treceti prin fata oglinzii si sa va zambiti. Chiar asa! Priviti-va si zambiti-va! Acordul cu sinele dvs. e foarte important. Daca nu puteti zambi, apucati-va colturile gurii cu doua degete si ridicati-le in sus - veti vedea ca functioneaza! Odata ce veti face primii pasi de la iesirea din casa, nu lasati ca acest zambet sa se estompeze, ci mutati-l de pe buze in interior. Cum? Imaginati-va ca inima dvs. zambeste larg, pur si simplu. Apoi, pentru a mentine aceasta stare de spirit, jucati-va putin in timpii aparent morti. Numarati, de pilda, chipurile zambitoare de pe strada sau din autobuz, gasiti o noua porecla sefului, botezati-va proiectele sau ustensilele de lucru cu nume haioase, fredonati in surdina cantece pentru copii. Oamenii care stiu sa se joace, sa gaseasca latura hazlie inerenta aproape fiecarei situatii, reusesc sa-si mentina acest zambet interior, care este un antidot miraculos pentru rutina si uzura psihica. Mai mult, zambetul nostru interior va atrage mai devreme sau mai tarziu simpatia celor din jur, creandu-ne un climat extrem de agreabil si relaxant.

Cautati-va un "complice"

Intr-adevar, ar fi cel putin egoist din partea noastra sa ne continuam vacanta de unii singuri, lasandu-i pe cei dragi la o parte. De altfel, atunci cand uitam de joaca noastra si ne lasam prinsi de stresul problemelor de zi cu zi, cea mai buna metoda de a reveni la starea de relaxare pe care ne-am propus sa o mentinem este sa avem pe cineva drag care sa ne repuna pe directia cea buna. Asadar, trebuie sa-i convingem pe cei apropiati sa ne devina complici la jocul de-a vacanta, lucru care ne va spori considerabil starea de bine si o va face sa se generalizeze. Tonul face muzica. E suficient sa fiti dvs. veseli si ceilalti se vor lasa molipsiti. Bucuria se transmite mult mai repede decat tristetea. Invatati sa ii faceti loc: radeti, glumiti, exersati-va umorul si ingaduinta fata de prieteni, rude, colegi. Incrancenarea ne trage la fund, ca piatra.

Faceti sedinte de ras de minimum o ora pe saptamana

Dincolo de aspectul de joaca, starea de vacanta e cat se poate de serioasa. Jocul de-a vacanta nu inseamna superficialitate, ci mentinerea unei stari de destindere psihica ce ne face extrem de eficienti. Or, in lupta aceasta pentru preintampinarea stresului, oboselii si uzurii psihice, trebuie sa folosim arme din cele mai puternice. Rasul este una dintre acestea, el in sine constituind o terapie extrem de eficienta. De aceea este bine sa ne gasim in fiecare saptamana, macar o zi in care sa radem pe saturate. Mai ales rasul colectiv este extrem de benefic pentru sanatatea sufletului, deoarece este usor de declansat, este extrem de contagios si ne aduce intr-o minunata stare de comuniune cu ceilalti. Fiti cat mai spontani: radeti fara control, chiar daca va improscati pe haine apa pe care tocmai o beti, chiar daca sunteti in public si surprindeti priviri uimite. Daca reusiti sa va cooptati partenerul de viata, colegii, prietenii, la ora de ras, amuzati-va, spunandu-le "te iubesc" in cele mai trasnite moduri, dansati cu ei la birou (in pauze), in bucatarie, pe hol sau in baie, stabiliti intalniri nonconformiste in parc, in care sa aveti haine si atitudini cat mai haioase si trasnite.

Plecati in vacanta

Nu, nu este vorba de a mai obtine inca o luna de concediu - lucru care este destul de putin probabil sa-l reusiti, ci de a trai la o intensitate maxima fiecare moment de respiro, asa incat sa uitati pur si simplu de toate grijile, plonjand intr-o stare de relaxare specifica vacantei.
Mai ales dupa cateva zile grele de lucru, rasplatiti-va cu o plimbare prelungita in natura (chiar daca acasa va asteapta un noian de treburi, ce aparent nu suporta amanare), cu un film bun, care sa va faca sa uitati de toate problemele si proiectele, cu o vizita la niste cunostinte sau rude dragi. Aceste "uitari" de cateva ore ale problemelor de serviciu, de la scoala, din familie etc. nu sunt de natura sa ne scada capacitatea de a le rezolva, ci din contra. Atunci cand mintea noastra ia vacanta pentru cateva ore, la sfarsitul uneia sau mai multor zile de munca, in timpul aparentei sale inactivitati intra in functiune o latura a gandirii pe care foarte putini oameni stiu sa si-o foloseasca - subconstientul. Subconstientul este acela care ne da dupa cateva zile de framantari solutia la problemele noastre, intr-un moment in care ne asteptam cel mai putin sa o gasim, cel care stocheaza toate dorintele si comenzile noastre mentale, carora le va raspunde atunci cand vom fi suficient de relaxati, asa incat sa putem percepe raspunsurile pe care el le scoate la suprafata constiintei. Cunoscand aceste lucruri, ne putem da seama de importanta acestor "evadari" din sfera de griji zilnice, evadari care trebuie facute cu constiinciozitate si ritmic. Mai ales sfarsiturile de saptamana trebuie sa aiba caracterul unei adevarate vacante, in care sa schimbam, daca putem, chiar mediul si peisajul, plecand in excursie in locuri care sa ne incante simturile si care sa ne faca sa uitam de faptul ca suntem persoane mai mult sau mai putin importante, ca inca nu am realizat ceea ce ne-am propus, ca nu mai suntem copii si am ajuns la varsta adulta. De fapt, putem spune ca am reusit cu adevarat sa luam vacanta - fie si numai pentru cateva clipe - atunci cand reusim sa redevenim copii si sa privim lumea asa cum este ea: mare, prietenoasa si plina de mistere care abia asteapta sa le patrundem. Ca intr-un imens joc.
Ilie Tudor