Retete paradisiace cu mere

Redactia
Retete paradisiace cu mere. Prajitura suedeza. Ingrediente (pentru 20 de bucati): Aluatul - 4 oua, 125 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 125 g faina, 2 linguri amidon, 1 lingurita praf de copt. Umplutura: 2 foi de gelatina alba, 3 oua, 2 pachetele de praf de budinca de vanilie, 80 g zahar, 750 ml lap...

Retete paradisiace cu mere

Prajitura suedeza

Ingrediente (pentru 20 de bucati): Aluatul - 4 oua, 125 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 125 g faina, 2 linguri amidon, 1 lingurita praf de copt. Umplutura: 2 foi de gelatina alba, 3 oua, 2 pachetele de praf de budinca de vanilie, 80 g zahar, 750 ml lapte, 1,2 kg mere rase (fara coaja), 2 linguri suc de lamaie, 750 g frisca batuta, 50 g zahar pudra, cateva felii de mere pentru decor, stropite cu lamaie ca sa nu se innegreasca, 100 g ciocolata rasa.
Mod de preparare:

• Se porneste cuptorul.
Aluatul: Se ia o tava dreptunghiulara si se tapeteaza cu hartie de copt (pergament). Se bat bine ouale ca sa se obtina o spuma densa, se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mai amesteca circa doua minute, pana ce compozitia devine omogena. Separat se inmoaie gelatina in apa.

• Se amesteca faina, praful de copt si amidonul, jumatate din ea se cerne peste compozitia de oua, se amesteca din nou, apoi se adauga si restul. Se toarna aluatul in tava si se coace circa 12 minute, la foc viu.

Umplutura: Se despart ouale. Se bate spuma albusul. Se amesteca praful de budinca cu zaharul si 100 ml lapte, apoi se adauga galbenusurile. Laptele ramas se fierbe, se adauga in compozitia de budinca si se pune totul la fiert, pe flacara mica, pana ce crema incepe sa se ingroase. Se introduc in ea albusul batut, gelatina si se pune totul la rece, intr-un vas acoperit.

• Merele rase, amestecate cu o lingurita de suc de lamaie, se introduc in crema de vanilie. Se intinde compozitia peste aluatul copt. Deasupra se unge cu frisca si se pune totul doua ore la rece. Suprafata prajiturii se decoreaza cu feliute de mere, iar partea laterala cu ciocolata rasa.

Prajitura austriaca

Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul: 200 g unt, 200 g zahar, 3 linguri suc de lamaie, 4 oua, 300 g faina, 1 lingurita praf de copt. Pentru umplutura: 1 kg mere dulci-acrisoare, 1 ou, 2 linguri zahar, un praf de martipan (pentru culoare), 1 lingurita amidon, 1 lingurita faina, 1/2 lingurita praf de scortisoara, 2 linguri gem de caise.
Mod de preparare:


•Se porneste cuptorul. Aluatul: se amesteca untul, zaharul si sucul de lamaie, pana se obtine o crema spumoasa. Fiecare ou se sparge si se bate in parte, introducandu-se in compozitie. Se adauga faina si praful de copt si se amesteca. Aluatul se toarna intr-o forma rotunda de prajituri, unsa in prealabil cu putina grasime.

•Se curata merele de coaja, se taie in doua, li se scot casuta si semintele si se aseaza cu partea taiata pe aluat. Se desparte oul, galbenusul se freaca spuma cu zaharul si se adauga praful de martipan. Se amesteca amidonul, faina si praful de scortisoara si se cern deasupra. Se bate albusul spuma si se introduce si el in compozitie, amestecand-o cu un tel.

•Amestecul de oua cu martipan se pune peste merele din tava. Se baga prajitura la cuptor si se coace circa 50 de minute (dupa 40 de minute se acopera cu o hartie de pergament, ca sa nu-si inchida prea mult culoarea). Se scoate prajitura din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Pentru garnisit, se incalzeste gemul de caise si se intinde deasupra.

Tort de mere cu orez

Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 200 g faina, 60 g zahar, 1 praf de sare, 1 ou, 125 g unt rece. Umplutura: 1 baton de vanilie, 400 ml lapte, 100 g orez cu bobul rotund, 75 g zahar, 4 oua, 300 g smantana dulce, 50 g stafide, 4 mere, sucul si coaja rasa a unei lamai, 5 linguri de gem sau dulceata de caise, 2 linguri zahar praf.
Mod de preparare:


•Faina, zaharul, oul si untul se amesteca repede. Se acopera cu o foaie de plastic sau celofan si se baga la rece 30 de minute.

•Se taie pe lung batonul de vanilie si i se scoate miezul. Ambele se pun la fiert impreuna cu laptele. Se adauga zaharul si orezul si se lasa sa mijoteasca pe foc mic, vreme de 30 de minute. Se scoate batonul de vanilie.

•Se intinde aluatul. Dintr-o bucatica se formeaza 2-3 frunze pentru decor si se taie un mar in felii subtiri. Forma rotunda, unsa cu putin unt, se imbraca cu aluatul, astfel incat el sa urce si pe margine, pana sus. Se porneste cuptorul. Aluatul se acopera cu o hartie de pergament pe care se presara cateva boabe de fasole sau alune intregi si frunzele de aluat pentru decorat. Se lasa la copt 12 minute. Se scoate din cuptor, se inlatura fasolea, pergamentul si frunzele de decor.

Umplutura: Se despart ouale. Se amesteca galbenusurile, smantana, stafidele cu orezul fiert. Se spala merele, se taie in sferturi, li se scoate interiorul cu semintele. Jumatate din ele se taie in bucati, restul se taie in felii. Toate se stropesc cu suc de lamaie. Se bate albusul spuma, se amesteca cu merele si se introduce in orez. Se intinde compozitia peste blatul de aluat si se decoreaza cu marul pastrat si taiat in feliute subtiri. Se da la cuptor 45 de minute.

• Se incalzeste dulceata de caise, se intinde peste tort si se pun deasupra decorurile din aluat. Se presara zahar pudra.