Al doilea Targ al iconarilor

Redactia
O invitatie la bucurie. Al doilea Targ al iconarilor si mesterilor cruceri. Inceputa cu doua sarbatori bisericesti - 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mica), si 9 septembrie, Sfintii Ioachim si Ana - saptamana care a trecut se incheie cu una dintre cele mai mari sarbatori ale cresti...

O invitatie la bucurie

Al doilea Targ al iconarilor si mesterilor cruceri

Inceputa cu doua sarbatori bisericesti - 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mica), si 9 septembrie, Sfintii Ioachim si Ana - saptamana care a trecut se incheie cu una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii. Duminica, 14 septembrie, intreaga lume crestina serbeaza Ziua Crucii sau, cum mai este numita, Inaltarea Sfintei Cruci, simbol al credintei, al jertfirii Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra, a oamenilor.
Intru cinstirea acestei sfinte zile, intre 12 si 14 septembrie, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti (Sos. Kiseleff nr. 3) ne asteapta, si in acest an, cu portile larg deschise, pentru a ne bucura ochii si inimile la Al doilea Targ al iconarilor si al mesterilor cruceri. Vom parasi, asadar, in aceste zile, grijile cotidiene, vom da uitarii necazurile nesfarsitei si impovaratoarei tranzitii, vom lasa deoparte aprovizionarea de iarna si pregatitul conservelor si vom patrunde, odata cu intrarea la Targ, in lumea spiritului si a credintei taranesti.
Sub marca autenticitatii si a calitatii artistice, mesterii tarani ne vor aduce cu acest prilej chipuri ale sacrului: icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, cruci pictate, cruci de juramant, ferecaturi, miniaturi, xilogravuri, desene, adunate toate sub semnul Chipului si al Crucii.
Participantii, veniti din toate colturile tarii, iconari, cruceri, cioplitori, ceramisti, miniaturisti, vor da astfel marturie despre o lume de care prea des uitam, o lume populata de sfinti, patroni spirituali ai fiecaruia dintre noi, de ingeri pazitori primiti la botez, care in fiece clipa a vietii noastre ne ocrotesc si ne calauzesc pe nestiute pasii. Chipurile lor, zugravite de mainile mestere ale artistilor tarani, au darul sa ne lumineze sufletele, sa ne apere de rele si sa ne dea curajul de a trece prin viata in iubire de Dumnezeu, cu sufletul deschis catre aproapele nostru. Caci icoanele ne dau, fie si doar prin simpla prezenta in casele noastre, dimensiunile, de neimaginat altfel, ale Sacralitatii, ale Tainei sub care ne ducem fiecare din noi viata spirituala.
Cu modestia lor binestiuta, artistii tarani si-au fixat si-acum preturi accesibile, speciale, pentru Targul din acest an de la Muzeul Taranului.
Ne vom mai putea bucura, odata veniti la Targ, si de expozitia de desene "De Semnul Crucii", iar duminica, 14 septembrie, la orele 16, suntem cu totii invitati la concertul dat de grupul "Euineia".
Si tot ca de obicei, generosii nostri prieteni de la Muzeul Taranului Roman ne asteapta, gazde primitoare, cu vin din belsug si cu covrigi calzi...
Sanda Anghelescu