Mercur

Redactia
Mercur . (Planeta Fecioarei). Sub semnul recoltei. Cum a ajuns Mercur sef peste doua zodii. Mercur este una dintre planetele care nu s-a multumit sa-si puna pecetea pe o singura zodie, extinzandu-si guvernarea asupra a doua zodii: Gemenii si Fecioara, ambele zodii mutabile, ceea ce inseamna ca sunt cara...

Mercur

(Planeta Fecioarei)

Sub semnul recoltei

Cum a ajuns Mercur sef peste doua zodii

Mercur este una dintre planetele care nu s-a multumit sa-si puna pecetea pe o singura zodie, extinzandu-si guvernarea asupra a doua zodii: Gemenii si Fecioara, ambele zodii mutabile, ceea ce inseamna ca sunt caracterizate de nevoia de comunicare si de miscare. Ele apartin insa unor elemente diferite. Gemenii apartin elementului aer, care corespunde activitatilor mentale, spiritului combinativ, pe cand Fecioara, care apartine elementului pamant, are o orientare practica si un deosebit simt analitic. In Gemeni, Mercur isi manifesta energiile de tip masculin, in Fecioara, pe cele de tip feminin.
O sa va puneti probabil intrebarea: cum, nici in Ceruri nu exista democratie? Cum vine asta, ca unele planete guverneaza o singura zodie, pe cand altele se aleg cu doua? Pai, puneti-va si dvs. in pielea astrologilor. Existau douasprezece zodii si se cunosteau doar cinci planete: Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn, la care se adaugau asa-numitele "luminarii", adica Soarele si Luna. Din orice directie le numarai, tot ieseau doar sapte la numar. Si atunci, lui Marte i s-au repartizat Berbecul si Scorpionul, lui Venus - Taurul si Balanta, lui Mercur - Gemenii si Fecioara, Jupiter a luat Sagetatorul si Pestii, iar Saturn - Capricornul si Varsatorul. Soarele si Luna au fost mai modeste, s-au multumit cu cate o zodie, ca mai ramasesera doar doua: Leul si Racul. Dar odata cu descoperirea celorlaltor trei planete, Uranus, Neptun si Pluton, petrecuta cu incepere din secolul al Xviii-lea, astrologii si-au dat seama ca ele exprima insusiri ale unor zodii care fusesera date, cum ar veni, "interimar", in guvernarea unei planete cu energii asemanatoare, pana la descoperirea adevaratilor lor stapani. Si asa, Uranus s-a instapanit peste Varsator, Neptun peste Pesti, Pluton, peste Scorpion, iar Marte a ramas cu Berbecul, Jupiter cu Sagetatorul si Saturn cu Capricornul. Dat fiind ca planetele descoperite relativ recent definesc mult mai precis caracteristicile nativilor zodiilor lor decat vechii guvernatori si ca ele corespund - deloc intamplator - celor ale zeitatilor al caror nume il poarta, astrologii asteapta ca astronomii sa gaseasca o noua planeta, Vulcan, care, spun ei, ar exprima mai indeaproape insusirile zodiei Fecioarei. Intre timp, un asteroid a fost botezat cu numele Vulcan, insa un asteroid nu este o planeta, iar ierarhia celesta este prea stricta pentru a i se incredinta guvernarea asupra unui semn zodiacal.
Pana in momentul descoperirii ipoteticului Vulcan (Hefaistos la greci), Mercur continua sa prezideze, abil si distributiv cum este, asupra Gemenilor si Fecioarei deopotriva, iar energiile sale sunt suficient de complexe pentru a conferi specificitate fiecareia dintre aceste zodii.

Hefaistos (Vulcan)

Fiu al lui Zeus si al Herei, Hefaistos nu era prea des vazut band nectar si ambrozie la petrecerile stralucitorilor zei din Olimp, ci, precum cei nascuti in Fecioara, isi petrecea majoritatea timpului "la serviciu", lucrand cu pasiune. Drept atelier, ii serveau vulcanii, care, dupa cum se stie, erup din maruntaiele pamantului, deci zeul este legat de pamant, de spiritul practic care defineste zodiile de pamant, printre care se numara Fecioara.
Hefaistos dadea dovada de un talent neintrecut in faurirea armelor si a bijuteriilor si era foarte priceput si la numeroase alte meserii. Lui i se atribuie minunatul scut al lui Ahile, descris in amanunt in Iliada lui Homer, el producea obiectele cu care zeii isi ornamentau interioarele caselor si tot el era cel care crea minunatele bijuterii care au impresionat-o pe frumoasa Afrodita intr-atat incat a consimtit sa-i devina sotie. Indemanarea zeului si simtul sau estetic se regasesc la Fecioare, care, la fel de atente la detalii ca Hefaistos, lucreaza cu rabdare si migala. Din mainile lor ies adeseori obiecte de o mare frumusete, fie ca sunt tarani-artizani, fie ca sunt artisti. Zeul a ajuns sa exceleze in arte si meserii, pentru ca a petrecut noua ani de zile intr-o pestera subacvatica, timp in care a dobandit multe cunostinte si o dexteritate iesita din comun. Fecioarele isi aleg cu grija "sefii", maestrii, carora le studiaza cu foarte mare atentie procedeele si fac tot ce le sta in putinta pentru a le fi de folos - e felul lor de a-si manifesta recunostinta. Cei noua ani lungi petrecuti de Hefaistos invatand mestesuguri se potrivesc, de asemenea, cu asocierea stabilita de astrologie intre zodia Fecioarei si ucenicie. Multe Fecioare prefera sa ocupe locul doi intr-o ierarhie, pentru ca, chiar si atunci cand si-au intrecut in capacitate maestrii, se considera in continuare "ucenici" si prefera sa fie secundul perfect al sefului decat sa-i ia locul. Hefaistos mai era cunoscut ca "zeul schiop". Sunt doua variante care ne povestesc despre nefericita patanie. Potrivit uneia, insasi mama lui, temperamentala Hera, a fost cea care l-ar fi aruncat din Olimp, socata de uratenia odraslei. In varianta a doua, Zeus e cel care l-ar fi azvarlit pe fiul sau din Olimp pe insula Lemnos, atunci cand tanarul zeu a luat partea mamei sale intr-o disputa conjugala. Oricum s-ar fi petrecut lucrurile, cert este ca mai toate Fecioarele au o particularitate a mersului, o inegalitate sau o rupere de ritm atunci cand pasesc, care ne aminteste de Hefaistos. Dar fiul repudiat n-a dezarmat. Cu indemanarea lui extraordinara, si-a faurit doua superbe sclave, cu totul si cu totul de aur, care il ajutau sa mearga. La fel de inventive sunt si Fecioarele, atunci cand ceva este stricat. Cu o mentalitate de meseriasi, barbatii din Fecioara considera ca este o rusine sa cheme pe cineva care sa repare o stricaciune. De obicei, isi sufleca manecile si, cu indemanarea deja cunoscuta, reusesc sa dreaga ceea ce s-a stricat, mai bine decat ar face-o orice meserias de duzina.
Hefaistos era cunoscut drept un zeu pasnic si rezonabil. E adevarat ca puterea lui fizica fiind redutabila, putini erau cei care ar fi indraznit sa-l provoace la o confruntare. Fecioarele, al caror aspect longilin ar sugera fragilitate, sunt, de asemenea, mult mai puternice decat ar sugera-o silueta lor delicata. Dar zeul nu putea da uitarii - la fel cum nici Fecioarele nu pot - o ofensa grava si dureroasa, adusa de cineva drag. Asa incat zeul mester a mai creat o minunatie, sub forma unui splendid tron de aur, care avea insa o particularitate mai putin placuta: imobiliza pe oricine s-ar fi asezat pe el. Hefaistos i-a trimis spectaculosul tron mamei sale, ca pedeapsa pentru ceea ce i-a facut, si atunci cand Hera s-a vazut prizoniera tronului, a fost nevoie de mari eforturi diplomatice din partea olimpienilor pentru ca Hefaistos sa accepte sa o elibereze din stransoarea lui nemiloasa. Asemenea lui Hefaistos, Fecioarele, atunci cand sunt profund ranite, gasesc o posibilitate inteligenta de-a le da o lectie celor care i-au nedreptatit, dar se marginesc, ca si zeul, la o lectie morala, care sa nu provoace un rau adevarat celui sau celei care-o primeste.

Caracteristicile Fecioarei

Cand e vorba de insusirile zodiei, ele sunt puse in legatura cu Mercur, actualul guvernator al Fecioarei si-al Gemenilor.
In zodia Fecioarei, calitatile mercuriene sunt asociate cu:
• Cifra: 10 (dublul lui 5, numarul sau din Gemeni).
• Culorile: gri, verde-iarba si tonurile de brun.
• Pietrele pretioase: jad, jasp, sardonix.
• Metal: mercur si platina.
• Simtul critic.
• Discernamantul bazat pe o fina capacitate de analizare a detaliilor.
• Dorinta de-a se face util celorlalti.
• Usurinta de-a manui cuvintele si argumentele, verbal si in scris.
• Predispozitia pentru traiul in celibat.
• Nevoia de-a atinge o finalitate practica a eforturilor.
Spre deosebire de felul in care actioneaza in Gemeni, carora le imprima, adesea, superficialitate si un exces de vorbe care nu se concretizeaza prin rezultate, pe Fecioare, Mercur le inzestreaza cu o atentie deosebita pentru detalii si cu nevoia de-a face cat mai bine orice. In aceasta zodie, Mercur este asociat cu recolta, iar Fecioara traieste de mica cu ideea ca va culege ce-a semanat, ca va ajunge sa experimenteze consecintele fiecareia dintre actiunile sale. De aceea, Mercur actioneaza asupra Fecioarelor ascutindu-le sentimentul datoriei, mai ales in sfera profesionalului. La Gemeni, comportamentul este jucaus si alunecos, pe cand la Fecioare este judicios, minutios si perfectionist. In mentalitatea lor de "ucenici", Fecioarele incearca in permanenta sa-si imbunatateasca performantele. Atat Gemenii, cat si Fecioarele, sunt intr-o continua goana dupa informatii. Dar pe cand Gemenii le culeg de peste tot si le asociaza cu multa imaginatie, uneori de-a dreptul fantezista, Fecioarele se straduiesc sa le cuprinda intr-un sistem riguros, in care fiecare informatie isi gaseste locul cu precizie. Ambele zodii sunt foarte sociabile, dar pe cand Gemenii au un stil direct si lipsit de prejudecati, Fecioarele au un comportament mult mai protocolar si tin cont de educatia si statutul social al persoanelor in alegerea prietenilor.
Sintetizand, putem spune ca, pe cand Gemenii sunt niste mercurieni extravertiti, care devin o parte a tuturor experientelor pe care le traiesc, Fecioarele reprezinta latura introvertita a lui Mercur, cea aplecata catre analiza si care-si foloseste experientele ca pe o recolta, din care pastreaza ceea ce e mai de pret pentru ei, iar ceea ce ramane este procesat si impartit cu ceilalti.

Sanatatea Fecioarelor

Ca si Gemenii (la care acest lucru nu se observa prea usor), si Fecioarele au un temperament nervos, doar ca la ele acest lucru este mai lesne vizibil. Gemenii se descarca vorbind, cel mai adesea pe deasupra problemelor, fara nici un fel de implicare, pe cand Fecioarele isi impartasesc foarte rar problemele personale, concentrandu-si atentia asupra muncii, lucru la care se pricep de minune, dar care nu le rezolva problema. Exista doua momente ale anului in care Fecioarele sunt inclinate catre stari depresive: inceputul primaverii si inceputul sezonului rece. De aceea, ar trebui sa-si programeze concediul in aceste perioade.
In Fecioara, asocierea lui Mercur cu sanatatea si profesiile medicale este mai evidenta decat in Gemeni. Fecioarele sunt foarte preocupate de propria lor sanatate si sufera adesea de ipohondrie. Se intereseaza insa in egala masura de sanatatea celorlalti si sunt pasionate de tratamentele naturiste si de diferitele regimuri alimentare.
Starile de nervozitate afecteaza la Fecioare asimilarea intestinala, ceea ce le provoaca deseori dureri abdominale, asa incat n-ar trebui sa poarte discutii neplacute in timpul mesei si ar trebui sa evite alimentele fermentate.
Diabetul, pancreatita, apendicita si peritonita se numara printre bolile catre care sunt predispuse Fecioarele.
Nervozitatea provocata de surmenaj si trecuta cu vederea ca "nefiind de ordin fizic" poate duce in timp la stari acute de anxietate.
Remediile homeopatice recomandate Fecioarelor sunt aceleasi cu cele potrivite pentru Gemeni, respectiv: Mercurius, Argentum nitric, Arsenicum, Abrotanum, Natrum mur.
Tana Rosca