Paula Seling

Redactia
Paula Seling. "Dupa ploaie, rasare intotdeauna soarele". - Pamantul s-a invartit de multe ori dupa soare de cand n-am mai avut nici un fel de vesti de la tine. Unde te-ai ascuns? Ce-ai facut intre timp? . - In primul rand, am izbutit sa termin un nou album, pentru care am si filmat un videoclip la Ve...

Paula Seling

"Dupa ploaie, rasare intotdeauna soarele"

- Pamantul s-a invartit de multe ori dupa soare de cand n-am mai avut nici un fel de vesti de la tine. Unde te-ai ascuns? Ce-ai facut intre timp?
- In primul rand, am izbutit sa termin un nou album, pentru care am si filmat un videoclip la Venetia. A fost o experienta absolut fabuloasa, nu doar profesional, ci si pentru ca am ajuns, in sfarsit, in acel oras minunat. Visam de mult sa vad superba citadela a dogilor, cu palatele si canalele ei, cu mirosul acela de bogatie si de trecut, dar, ca un facut, de fiecare data cand imi propuneam aceasta calatorie, intervenea ceva si planul era abandonat. Ei bine, acum am reusit sa traiesc putina istorie, sa respir atmosfera aceea inimitabila... A fost feeric.
- Cum s-a nascut proiectul?
- Ne-am gandit ca piesa aceasta, care se numeste "Timpul", ar merita un suport video deosebit, ceva care sa exprime ideea ca dragostea adevarata e atemporala si nu ingaduie bariere de nici o natura. Si am considerat cu totii ca cel mai potrivit loc care are puterea de a reda exact sentimentul de atemporalitate este Venetia. Asa am ajuns, in sfarsit, in laguna. Stiu, s-a tot spus, mai mult sau mai putin voalat, ca am mers acolo din snobism, pentru fite. Nu este adevarat! Oriunde in lume, chiar in Honolulu daca mergeam, avand la dispozitie buget nelimitat, si tot n-ar fi iesit mai bine. In plus, Venetia n-a fost deloc vacanta, ci o munca foarte obositoare. Calatoria pana acolo e lunga, s-a condus, prin rotatie, 24 de ore din 24, dupa care s-a filmat efectiv doua zile si jumatate. La final, eram absolut epuizati. Dar eu zic ca a meritat. Videoclipul reprezinta exact ceea ce s-a intentionat si pune foarte bine in valoare melodia.
- Pregatesti un album. Sa ne asteptam la o schimbare de stil sau perseverezi in postura de cantautoare (compozitoare si interpreta)?
- Si pe noul album - care e consistent, avand 17 piese - mai exista cateva compozitii proprii, la care tin foarte mult: sunt si piese de linie, si piese de stare, si piese de interpretare. Dar mai exista si alte trei melodii ale lui Marian Ionescu de la Directia V, compuse special pentru mine, pe versuri de Cristian Enache, plus una a lui Dan Teodorescu, de la Taxi. Mai am si un duet cu trupa Cameleon, o trupa foarte proaspata, cu un solist incredibil de tanar, de talentat si de frumos. Toate in acelasi timp! (rade) S-ar putea ca piesa aceasta sa fie unul dintre viitoarele single-uri. Si nu in ultimul rand, am o balada de soft-jazz, foarte lejera, pe care am compus-o - sunt foarte mandra de asta - direct in studio: versuri, melodie si pian. E interpretata exclusiv pian si voce. Albumul se incheie cu o piesa clasica, gandita special pentru pian, tot compozitia mea. De altfel, ea este cea care a dat si titlul intregului material. Se numeste "Fara sfarsit" si o sa va dati cu siguranta seama de ce: acordurile transmit ideea ca muzica simtita, traita cu adevarat, muzica facuta din suflet e atemporala. Ca sa ne intoarcem de unde am pornit discutia.
- In vara asta, ne-ai oferit o surpriza de zile mari: aparitia, alaturi de celebrul Al Bano, pe scena Festivalului de la Mangalia. Cum s-a-ntamplat?
- Oportunitatea de a canta alaturi de Al Bano a fost un moment important al carierei mele, desi mi-a cerut un mare consum emotional. Au fost cinci piese pe care nu le mai cantasem niciodata si pe care trebuia sa le interpretez alaturi de el! Asteptarile au fost foarte mari, atat din partea publicului, a presei si chiar din partea lui. Urma, nu-i asa, sa iau locul Rominei Power, fosta lui sotie, alaturi de care canta pe cele mai importante Cd-uri din cariera sa. Or, stilul meu e foarte diferit de cel al Rominei, asa ca am avut cosmaruri, n-am dormit noptile si am fost extrem de stresata. Din fericire, s-a terminat cu bine. Ca rezultat al acestui spectacol, s-ar parea ca vom inregistra si un album, pe care eu voi interpreta in continuare partile Rominei, desi melodiile vor fi refacute. Albumul va fi pus in vanzare pe piata romaneasca, dar cateva dintre aceste piese vor aparea pe un alt album, distribuit la nivel mondial, cu preponderenta in Italia.
- Am impins spre final o intrebare mai delicata: Cum ai depasit esecul de la Eurovision?
- Nu consider ca participarea mea de la Eurovision intra in categoria esecurilor. Eu n-am mers la selectie pe ideea sa castig, ci pentru ca era un eveniment important, la care publicul se asteapta sa participi. Cred ca problema cea mai mare ar fi fost daca as fi castigat, pentru ca piesa si intreg proiectul Eurovision, in ceea ce ma priveste, a fost doar un experiment la care am recurs din dorinta de a vedea cum functioneaza. Intr-o meserie ca asta, e foarte important sa testezi toate pistele. Si-apoi, concursul nu este o urcare pe esafod. Partea frumoasa a competitiei nu sunt premiile, ci participarea. Sa ne simtim bine impreuna, cantand. Nu inteleg indarjirea oarba pe care o vad uneori in jurul meu. Nu vreau sa dau nimanui in cap si nu vreau sa inlatur pe nimeni. Vreau doar sa-mi fac treaba, dar se pare ca asta imi si reproseaza multa lume: ca nu dau destul din coate. La Eurovision am participat cu o piesa despre care eram aproape sigura ca n-o sa treaca de selectie. Dar era foarte bine sa fiu acolo. Mi-am atins scopul: sa vada publicul ca nu l-am parasit. E bine ca a plecat cineva care a situat Romania pe un loc foarte bun. Asta inseamna ca drumul e deschis, si in momentul in care voi sti ca am gasit Acea piesa, ma voi concentra si-mi voi aduna toate fortele, in asa fel incat totul sa fie impecabil. Am abia 24 de ani! Timp este!
- Sa incheiem rotund dialogul nostru (purtat la 36 de grade) si sa-mi spui ce mai face Paula Seling, persoana particulara, ascunsa dupa cortina celebritatii?
- Dincolo de dezamagirile provocate de dracusorii care isi fac de cap prin lumea noastra si care adesea, recunosc ca ma afecteaza... e bine. Ma simt confortabil din toate punctele de vedere. Am o familie care ma iubeste, am prieteni multi, intre care unul doar pentru mine, am o viata frumoasa, pe care multi sunt convinsa ca si-ar dori-o. Sunt, de firea mea, optimista. Nu m-astept ca viata sa fie pardosita cu diamante si cred ca dupa ploaie, rasare intotdeauna soarele. Sunt un om care cauta inca intelesurile vietii, scopul ei, care inca nu a dezlegat misterul propriei identitati - un exercitiu de care cred ca nu esti absolvit pana la moarte.
- Te-am urmarit cu pumnii stransi in recitalul de la Cerbul de Aur. Cum a fost sa canti pe aceeasi scena cu Ricky Martin?
- Cumplit! Nu mi-a fost teama de concurenta, ci de faptul ca aveam de-infruntat popularitatea lui uriasa. Doamne, ce inseamna Imaginea! Ce promovare se afla in spatele vedetelor din Occident! Bietii de noi... A fost foarte greu. Am avut o misiune teribila, dar, dupa cum ai vazut, am scos-o la capat cu bine. Dumnezeu a simtit ca am nevoie sa fie alaturi de mine, si-a fost. Si publicul, care m-a sustinut. E o fericire cand oamenii sunt alaturi de tine, cand te sustin si-ti transmit energia lor pozitiva. Emotii ca in seara aceea nu stiu daca o sa mai am vreodata in viata.
Ines Hristea