Vremea trandafirilor

Redactia
Vremea trandafirilor. Cand iubim, daruim trandafiri. Dar superbele flori ale verii nu sunt bune doar pentru suflet, ci si pentru frumusetea femeilor. Pline de elixire, petalele lor netezesc, catifeleaza si improspateaza, fiind o adevarata binefacere pentru ten. Prezente in comert ca produse cosmetice...

Vremea trandafirilor

Cand iubim, daruim trandafiri. Dar superbele flori ale verii nu sunt bune doar pentru suflet, ci si pentru frumusetea femeilor. Pline de elixire, petalele lor netezesc, catifeleaza si improspateaza, fiind o adevarata binefacere pentru ten. Prezente in comert ca produse cosmetice industriale, preparatele din trandafiri pot fi facute si acasa, cu un minimum de efort. Va oferim cele mai bune retete

Putina istorie

Limbajul trandafirilor este universal. In toate culturile lumii, el simbolizeaza iubirea. Trandafirii albi reprezinta ingenuitatea si puritatea, trandafirii rosii exprima dragostea implinita si patima. Legenda spune ca "floarea zeilor" s-a nascut din zambetul lui Eros si din lacrimile zeitei Venus. Originea pare sa se afle in Asia, unde exista de peste 15 milioane de ani... In China e cultivata de peste patru milenii, ca floare regala, menita sa impodobeasca gradinile concubinelor imparatilor. Prin Grecia si Roma, trandafirul a ajuns si in Europa, unde se bucura de un adevarat cult.

Trandafirii si tenul

Uleiul de trandafir era cunoscut si folosit in Persia cu o mie de ani inainte de era noastra, dar numai ca recuzita de cult. Mijloc de frumusete a devenit abia in Roma antica, cand medicul militar Dioskurides l-a ridicat in slavi. In opera sa medicala, compusa din sase volume de studii dedicate sanatatii si frumusetii, trandafirul joaca un rol principal. Si astazi, uleiul de trandafir se numara printre cele mai importante substante ale cosmeticii naturiste, intrand in componenta majoritatii produselor. Fabricat pe cale industriala, prin distilare, el poate fi preparat si acasa, cu o garantie de prospetime in plus. Pentru ca nu contine nici un fel de adaosuri iritante, el poate fi folosit si de alergici.
Mod de preparare: se umple o sticla cu petale de trandafir. Se toarna deasupra untdelemn de migdale sau de masline (presat la rece) si se lasa la macerat, cel putin doua saptamani, agitandu-se sticla zilnic. In faza urmatoare, sticla - inchisa cu dop - se pune sa fiarba 20 de minute pe baie de aburi. Petalele trebuie sa fie sanatoase, proaspete, culese numai pe vreme calda.
Uleiul eteric de trandafiri (pur) se gaseste in sticlute mici, la magazinele cu produse cosmetice importate, si nu trebuie confundat cu uleiul de serie, obtinut pe cale industriala. Se diferentiaza dupa puritatea mirosului si dupa pret, primul fiind mult mai scump decat celalalt.
Prin substantele active pe care le contine, uleiul de trandafir dezinfecteaza pielea si o apara de agentii externi daunatori (poluare). Netezeste si intinereste obrazul, combate acneea si ridurile.
Mod de folosire:

In stare pura, se amesteca 2-3 picaturi de ulei de trandafir cu 4-5 picaturi de ulei de masline, se pun pe o bucatica de vata si se intinde pe fata, dupa ce obrazul a fost perfect curatat.

In crema: puneti cateva picaturi de ulei de trandafir in crema dvs. obisnuita de zi sau de noapte. Rezultatul nu va intarzia.

Baia cu trandafiri

De prisos sa mai spunem ca era metoda secreta de frumusete a celebrei imparatese a Egiptului, Cleopatra, care combina baia de trandafir cu baia in lapte de magarita... Stia ce stia... Trandafirii fac pielea la fel ca petalele lor.

Baia cu petale - umpleti un saculet de tifon cu petale de trandafir, puneti-le intr-un vas si opariti-le cu apa fierbinte. Lasati-le sa se infuzeze o jumatate de ora, apoi turnati lichidul in baie. Saculetul se atarna de robinet cu o panglica, astfel ca petalele oparite sa ajunga in apa.

Baia cu ulei de trandafir - amestecati cateva picaturi de ulei de trandafir in doua lingurite de gel sau spuma de baie si introduceti-le in apa din cada. (Smantana proaspata are acelasi efect - 3 linguri.)

Baia cu zer si trandafiri - amestecati un litru de zer de lapte cu 5-6 picaturi de ulei de trandafir si puneti lichidul in apa din cada. Pentru mai multa estetica, presarati pe apa si un pumn de petale proaspete.

Trandafirii si parul

Uleiul eteric din trandafir nu ajuta doar pielea, ci si parul, pe care il revigoreaza, dupa prea mult vopsit sau coafat. Cand faceti impachetari fierbinti cu ulei de masline, adaugati si cateva picaturi de ulei de trandafir.
Apa de clatit cu trandafiri. Ingrediente: 40 ml apa de trandafir, 20 g rozmarin, 80 ml apa distilata, 15 ml glicerina, 20 ml rom. Mod de preparare: se opareste rozmarinul cu o cana de apa si se lasa la infuzat pana ce se raceste. Se strecoara, apoi infuzia se amesteca cu apa de trandafir, glicerina si romul si se pune totul intr-o sticla de culoare inchisa. Se lasa doua zile, apoi se foloseste, adaugandu-se in apa de clatit. (Trandafirii si rozmarinul dau parului o culoare roscata, de aceea reteta se recomanda femeilor blonde (cu nuante inchise), roscate si satene.
Important: uleiurile eterice sunt concentrate puternice. Ele nu trebuie folosite pure, ci combinate cu o crema sau cu ulei de masline.

Trandafirii si machiajul obrazului

Nuantele de roz coboara de la rosu puternic pana la alb. Nici o alta culoare nu are un spectru asa de larg. Nuantele de roz se potrivesc cu orice ten si cu orice tip de femeie. Blondelor li se recomanda nuantele mai deschise, mai delicate, iar brunetelor nuantele mai puternice. Folositi oportunitatea ca stilistii joaca si in sezonul de toamna cartea cea mare pe fardurile in nuante de roz.

Parfumul de trandafir

In ciuda reclamei ce i se face, parfumul de trandafir e facut adesea din uleiuri sintetice. Adevaratul parfum, care-si merita numele, e facut din ulei pur, prezent intr-o concentratie de cel putin 10%. In cazul cand aroma de trandafir va inspira, cautati urmatoarele firme sigure: Yves Saint Laurent (Paris), Lancome (Tresor), Guerlaine (Aqua Allegoria Rosa Magnifica) si Lalique (Le Baiser).

Apa de trandafiri

Se gaseste in farmacii si la magazinele de cosmetice, dar poate fi preparata si acasa.
Reteta: doi pumni de petale de trandafiri se acopera cu 250 ml apa si se lasa la macerat de seara pana a doua zi dimineata (vasul sa fie acoperit). Alti doi pumni de petale se oparesc separat cu 250 ml apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze pana ce se raceste. Se strecoara si se amesteca cu apa strecurata de la macerat. Se tine la frigider. (Dureaza 2-3 zile.)