Sanatosi cu Pisica si Cainele

Redactia
Sanatosi cu Pisica si Cainele. Ceea ce parea sa fie o gluma e dovedit de stiinta: . animalele ne fac sanatosi. Multi oameni isi impart viata cu animalele. Pentru multi dintre noi, pisicile, cainii, caii, cobaii au devenit membri deplini ai familiei. Prezenta lor ne linisteste, ne obliga sa fim activi...

Sanatosi cu Pisica si Cainele

Ceea ce parea sa fie o gluma e dovedit de stiinta:
animalele ne fac sanatosi


Multi oameni isi impart viata cu animalele. Pentru multi dintre noi, pisicile, cainii, caii, cobaii au devenit membri deplini ai familiei. Prezenta lor ne linisteste, ne obliga sa fim activi din punct de vedere sentimental. Iar viata afectiva e cat se poate de importanta in mentinerea echilibrului psihic si fizic. Ca sa nu mai vorbim despre suvoiul de sentimente pe care il revarsa spre noi protejatii nostri pe patru labe; o iubire curata, totala, neconditionata, extrem de reconfortanta, mai ales in clipele cand suntem singuri, bolnavi sau nefericiti. Animalele nu sunt doar prieteni si tovarasi ai omului, prezenta lor are efecte surprinzatoare si asupra starii de sanatate. Sunt cunoscute cazurile de caini care detecteaza aparitia unor chisturi cancerigene, care avertizeaza la vreme iminenta unui atac cerebral sau a unei crize de epilepsie, intamplarile uimitoare cu delfini care ii fac sa vorbeasca pe copiii autisti sau pisici care vindeca depresia si schizofrenia. Atenti la aceste manifestari, medicii si psihologii occidentali au declansat experimente uimitoare prin rezultatele lor, cercetari menite sa transforme prezenta animalelor intr-o terapie stiintifica. Printre specialistii de notorietate in domeniu, se numara si psihiatrul german dr. Reinhold Bergler, profesor la Universitatea din Bonn, care studiaza de peste un deceniu efectul prezentei animalelor asupra omului. Interviul pe care il reproducem a fost publicat in revista "Neue Gesundheit".
- O revista americana a publicat un caz care a facut senzatie: o catea cihuahua, foarte atasata de stapana ei, a detectat prezenta unui nodul cancerigen aflat in stadiu primar. Cum e posibil asa ceva?
- Animalele de casa nu au insusiri de "prezicatori". In schimb, au un simt al mirosului infinit mai dezvoltat ca al nostru. Ele detecteaza modificari in starea noastra de sanatate, despre care noi habar nu avem. Simt cand puterile scad sau cand suntem framantati de griji. De altfel, terapia cu animale cunoaste o dezvoltare exploziva in Sua, unde in prezent exista centre de antrenament speciale, in care cainii sunt invatati sa detecteze si sa semnaleze modificarile starii de sanatate a organismului.
- In conditii normale, cand avem in casa un animal, in ce masura ne influenteaza el sanatatea?
- In comparatie cu semenii nostri, oamenii, un animal ne accepta asa cum suntem, mai buni sau mai rai, cu calitatile si cu defectele noastre. Relatia cu ele nu e marcata de dispozitie, de capricii, ci reprezinta o constanta. Ele ne primesc totdeauna cu bucurie vorbele, mangaierile, jocul. Pe de alta parte, faptul ca trebuie sa avem grija de animale ne creeaza raspunderi care ne obliga sa fim in forma.
- Cum?
- Ce va spun e aproape un loc comun. Stim cu totii cum este cand, venind seara acasa de la birou, rupti de oboseala si fara chef, ne intampina un caine fericit sa-si vada stapanul, vesel, zglobiu, dand din coada, sau o pisica mieroasa, care ne sare in brate si incepe sa toarca, de cum ne-am asezat pe-un fotoliu. Ca prin farmec, stresul a disparut. Animalele produc o relaxare mult mai rapida decat toate medicamentele. Exista chiar si o explicatie stiintifica pentru acest proces. Reducerea stresului blocheaza producerea radicalilor liberi - combinatii agresive de oxigen, care vatama celulele si le distrug. Prezenta animalelor si comportamentul fata de ele stabilizeaza in mod efectiv sistemul imunitar si impiedica aparitia bolilor.
- Exista dovezi?
- Numeroase! Cercetatorii britanici au dovedit ca atunci cand copiii cresc impreuna cu animale in casa, sunt mult mai rar bolnavi de gripa, raceli sau alte boli de sezon. Sangele lor e mult mai bogat in celule de aparare, dovada ca sistemul imunitar e permanent activat. Studiile noastre aduc si ele dovezi: copiii din familii cu parinti divortati sufera mult mai des decat ceilalti de depresii, modificari de comportament sau boli psihosomatice, ca de pilda astmul si alergiile.
- Cum apreciati spectaculoasele vindecari produse prin "terapia cu delfini"?
- Prin felul lor vesel si jucaus de a fi, lipsit total de agresivitate, delfinii le dau copiilor autisti, complexati de infirmitatea lor, un sentiment de ocrotire si de incredere, ii fac sa se deschida fata de cei care ii inconjoara. Terapeutul are acces la copilul bolnav cu ajutorul delfinului.
- Sa ne mutam si in lumea adultilor...
- Studiile intreprinse in Sua au dovedit ca stapanii de animale, mai ales cei de caini, nu au aproape deloc probleme legate de tensiune, exces de colesterol, probleme legate de circulatia sangelui, tulburari ale ritmului cardiac. In prezenta lor, chiar si nervozitatea si insomnia cedeaza, sistemul imunitar devine stabil. Asta nu inseamna ca simpla prezenta in casa a cainelui sau pisicii ne apara automat de boli. Decisiva e calitatea relatiei noastre cu animalele. Un caine tinut in lant, de exemplu, nu va fi niciodata un "agent" de sanatate benefic; dimpotriva, vinovatia ca il tinem captiv, chiar si inconstienta, impovareaza subconstientul si, prin aceasta, starea de spirit si sistemul imunitar. Daca relatia cu animalele nu e corecta si pozitiva, luati-va gandul ca ele va pot ajuta.
- Ce animale au cea mai puternica influenta asupra starii de sanatate si bine?
- Asta depinde de personalitatea si necesitatile fiecaruia dintre noi. Cainele este prin excelenta un camarad, dar care cere activitati. Posesorii lor sunt "constransi" sa faca miscare si sa aiba relatii sociale. Duceti-va cu cainele dvs. la plimbare in parc si veti intra in vorba, mai mult ca sigur, cu alti posesori de patrupede. In ce priveste pisicile, ele li se recomanda persoanelor care au nevoie de liniste si relaxare. Porcusorii de Guineea fac bine in familiile cu copii, carora le starnesc de mici sentimente de gingasie si responsabilitatea de-a ocroti. La mare moda sunt, in ultima vreme, caii. S-a dezvoltat chiar o ramura medicala legata de ei: hippoterapia, prin intermediul careia se amelioreaza musculatura copiilor atinsi de paralizie infantila sau puterea de concentrare a adolescentilor bolnavi de Sida (care sufera de sindromul de deficit de atentie).
- Dar caii ii fascineaza si pe oamenii sanatosi...
- Cu caii se stabileste alt tip de comunicare. In opozitie cu cainele, care poate fi dominat, cu calul trebuie sa fi cooperant, sa-l tratezi de la egal la egal. Merita, fiindca recompensa e mare, afectiunea e extrem de intensa, iar faptul ca in cele din urma ti se supune iti da sentimentul valorii. Calul cere permanent ingrijiri, si asta leaga.

"Sensibilitatea si afectiunea apartin intregului univers"

- Pestii fac parte, si ei, din terapia cu animale, desi nu pot fi mangaiati, nici atinsi. Cat de vorbit cu ei...
- Cu toate astea, in familiile germane exista, conform unei recente anchete, peste trei milioane de acvarii cu pesti! Multor oameni le e de folos doar sa contemple animalele. Acvariul poate fi un inlocuitor pentru televizor. Ba mult mai bun decat el: pestii au in ei ceva foarte linistitor, aproape meditativ. Culorile lor minunate stimuleaza fantezia mai mult decat orice emisiune de la televizor, iar cine le observa cu consecventa viata, vede zilnic un roman de aventuri. De altfel, se pare ca si pestii au o urma de sentimente, multi oameni sustin ca au izbutit sa stabileasca cu ei o relatie, ca pestii ii simt cand se apropie, le recunosc vocea si dau semne de bucurie, urcand spre suprafata apei, in semn de salut. Incet, incet, stiinta va trebui sa accepte - iar experimentele noastre contribuie la aceasta - ca sensibilitatea si afectiunea apartin intregului univers.
- Mai nou, se vorbeste despre acceptarea animalelor la locul de munca. Ce parere aveti?
- Mi se pare un lucru bun. In incordarea prezenta totdeauna la locul de munca, linistea pe care o emana un animal face bine. Ar fi grozav ca, din cand in cand, sa te ridici de la birou si sa mangai un caine sau o pisica. Gestul poate sa aiba functia unui paratrasnet, sa potoleasca chiar si animozitatile dintre salariati. Personal, am constatat ca un animal poate sa sporeasca si capacitatea de concentrare. Fireste, cu conditia sa fie un animal linistit. Cainii needucati, care latra tot timpul, sunt o sursa de stres permanent.
- Ce alte animale se preteaza la viata intr-un birou?
- In ce ma priveste, optez pentru cainii si pentru pisicile care ar putea fi aclimatizate acolo, a caror unica locuinta sa fie institutia respectiva, altfel, ele nu se simt bine cand sunt scoase din habitatul lor.
- O alta tendinta este aceea de a permite prezenta animalelor in spitale...
- Ma numar printre cei care militeaza pentru implementarea acestui proiect. In clinici sau in caminele de batrani, acolo unde oamenii sunt izolati de viata obisnuita, animalele pot sa faca minuni, bineinteles, cu conditia sa se respecte normele de igiena. Imaginati-va: esti bolnav pe un pat de spital, te simti singur si infricosat si, dintr-odata, langa tine se urca o pisica afectuoasa care isi lipeste capul de picioarele tale, te framanta cu labutele si incepe sa toarca. Sau cineva de acasa iti aduce cainele in vizita. Sare, se bucura, este emotionat sa te vada. Se produce o motivatie care te ajuta sa vrei sa fii sanatos... Studiile au dovedit ca posesorii de caini depasesc mai repede si mai bine un infarct.
- Ce rol pot avea animalele intr-un azil de batrani?
- Cu mici exceptii, oamenii in varsta sunt bolnavi cronic. Urmarea: ei se concentreaza numai asupra suferintelor pe care le au, vorbesc numai si numai de ele, n-au alta tema de dialog. In sensul acesta, am avut o experienta interesanta, am dus la un camin de batrani papagali.
Ei bine, dupa opt saptamani, atmosfera era schimbata complet. Batranii inflorisera, erau plini de energie, aveau o indeletnicire cotidiana, erau din nou de folos. Si aveau si alte teme de dialog, o alta relatie intre ei.
- Majoritatea copiilor isi doresc un caine sau o pisica. Specialistii insa avertizeaza: animalul nu este o jucarie. Cum trebuie procedat? - Copiii nu au decat de profitat de pe urma tovarasiei cu animalele. Cu conditia, fireste, sa nu le trateze ca pe niste jucarii. Cand o pisica e atarnata de coada, un caine lovit cu piciorul, iar cobaiul, uitat intr-o cutie intunecoasa, animalul va deveni nevrotic si va musca. In functie de varsta pe care o au, copiii trebuie invatati sa se poarte cu animalele, sa invete ca animalele trebuie respectate ca fapturi, ca oamenii au raspunderi fata de ele.
- Si cum ramane cu bolile transmise de animale?
- Pericolele sunt mult mai reduse decat se spune. In plus, animalul de casa trebuie vazut permanent de un veterinar, care ii administreaza injectii si alte tratamente, in caz de boala.
- Exista oameni pe care i-ati sfatui sa renunte la animale?
- Desigur: pe toti aceia care nu le iubesc, pe cei care nu au timp suficient pentru ele, precum si pe aceia care se simt depasiti de responsabilitatea pe care o necesita ingrijirea lor.
Rodica Demian