Ochii si tratamentele naturale

Redactia
Ochii si tratamentele naturale. Plantele din "Gradina lui Dumnezeu" nu substituie . tratamentele medicale, dar le sprijina substantial . La fel de pretiosi ca viata, fiindca prin ei vedem lumea in care traim, ochii sunt extrem de expusi conditiilor precare de mediu din mileniul trei. Poluarea, pro...

Ochii si tratamentele naturale

Plantele din "Gradina lui Dumnezeu" nu substituie
tratamentele medicale, dar le sprijina substantial


La fel de pretiosi ca viata, fiindca prin ei vedem lumea in care traim, ochii sunt extrem de expusi conditiilor precare de mediu din mileniul trei. Poluarea, proasta alimentatie, excesul privitului la televizor, lipsa deprinderii de a merge regulat la un consult medical sunt numai cativa dintre factorii declansatori de boli oculare. Dupa ce intr-un numar trecut am prezentat punctul de vedere al medicinii alopate, acum va prezentam oferte de vindecare culese din "gradina lui Dumnezeu". Cei mai importanti practicieni ai tratamentelor naturiste va ofera remedii de mare eficienta.

Dr. Virginia Faur

("Favisan" - Lugoj)

"O cauza frecventa a bolilor oculare
sunt suferintele ficatului si ale rinichilor"


Dupa ani indelungati de investigatii, noi consideram ca bolile de ochi isi au cauza principala in disfunctiile renale si hepatice. Cand rinichii nu functioneaza corespunzator, terenul (structura psihico-fizica) este slabit, ceea ce permite agentilor iritanti (fizici, chimici, microbieni) sa atace partea cea mai delicata a corpului - Ochiul. Tratamentul Favisan este conceput in viziune holistica. Latura interna (dieta, ceaiuri, alte preparate din plante) restabileste functia renala, intareste terenul, grabeste raspunsul imun prin dezintoxicare. Aplicatiile externe se adreseaza atat partii bolnave, cat si organismului in intregul sau. Iata cateva din produsele noastre cu efect garantat:

Ceaiurile pentru rinichi (hepatic si cel hipocolesterolemiant) se administreaza intern si ajuta la restabilirea unor functii importante din organism. "Echilibrantul energetic" regleaza tensiunea intraoculara, echilibreaza sistemul glandular si normalizeaza circulatia sanguina. Dupa caz, dupa ce luam in considerare anumite date specifice fiecarui pacient in parte, administram si tincturi de salvie, de propolis, de grau, de germeni de grau, orz, ovaz, care contribuie la relansarea functiei renale si echilibreaza sistemul endocrin, ca o premisa a vindecarii ochilor.
Odata ce ne-am ocupat de sanatatea intregului, ne concentram pe tratamentele pentru zona ochilor, iar aici va punem la dispozitie mai multe preparate pentru uz extern:

Preparatele din gama "Vedevital" (pulbere si unguent) - spala, reconforteaza si fortifica ochii, extrag din tesuturi substantele patogene si grabesc vindecarea.

Salvamin (crema de circulatie) - contribuie la refacerea circulatiei sanguine si la intarirea capilarelor in zona pleoapelor si in vecinatatea ochilor.

Tonicul Fvs 1 (lotiune cu efect revitalizant) - se foloseste atat intern, cat si extern. Intern, echilibreaza sistemul nervos, trezeste "medicul din interior" in stimularea metabolismului, in timp ce extern, sub forma de comprese, relaxeaza ochii si activeaza circulatia.
Va propunem deci un program de viata sanatoasa, cu o dieta adecvata, cu anumite proceduri menite sa implineasca nevoia noastra de echilibru. Astfel, intregul se mobilizeaza si vindeca partea - ochii. Insotim tratamentul natural cu informatii clare si complete, retete si alte sfaturi care vor duce la refacerea armoniei corpului. Cura cu produse naturale Favisan dureaza 3-6 luni si se poate expedia si prin posta.


Laboratoarele "Favisan", str. C.D. Loga nr. 36, Lugoj, jud. Timis, cod 305500, tel. 0256/35.66.96.; e-mail: favisan@mail.dnttm.ro



Dr. Kata Dobre, dr. Corneliu Dorin Pop

("Plantavorel" - Piatra-Neamt)

"Extractele din fructe de padure sunt
un adevarat elixir pentru ochi"


Inainte de a ajunge sa combatem afectiunile oculare, este mult mai usor sa le prevenim. Cum? Printr-o alimentatie corecta, prin evitarea privitului excesiv la televizor, prin efectuarea regulata a consultului la medicul oftalmolog, prin administrarea pe cale interna a unor remedii naturale care maresc acuitatea vizuala si previn o serie intreaga de afectiuni oculare. Din gama de produse cu actiune de prevenire a afectiunilor oculare va atragem atentia asupra a trei dintre ele, toate pe baza de fructe de padure, care, prin continutul lor de vitamine, minerale, oligoelemente si alte substante active, sunt un elixir pentru ochi si nu numai:
Myrtela (pe baza de fructe de afin) - favorizeaza circulatia la nivel retinian, imbunatateste vederea nocturna (extractele din acest fruct sunt folosite chiar si de pilotii militari in acest scop), ajuta la normalizarea glicemiei (diabetul afectand grav vederea). S-a constatat la persoanele care lucreaza mult in fata ecranului calculatorului ca extractul din acest fruct ajuta la pastrarea acuitatii vizuale si la indepartarea oboselii oculare.
Cevisol (pe baza de fructe de catina) - daca este sa ne gandim doar la bogatia in vitamina A (cu efecte benefice recunoscute asupra vederii) a acestui fruct, ne dam seama de eficienta sa. Insa catina este o adevarata polivitamina naturala, cu efecte benefice mult mai complexe asupra ochilor, care o fac eficienta si in bolile oculare infectioase, in cele care apar odata cu inaintarea in varsta sau in corelatie cu anumite procese degenerative. Se recomanda in mod special copiilor in crestere, persoanelor in convalescenta dupa boli infectioase, celor care depun efort fizic si intelectual intens, care lucreaza in mediu poluat.
Rozavit - este un preparat din fructe de maces, provenite de la diferite specii. Se recomanda ca tonic general, revigorant, in tulburari de vedere. Este de retinut si actiunea sa extrem de benefica in conjunctivita si in afectiuni oculare de origine alergica.
Iata cateva remedii specifice pentru diferite afectiuni oculare:

Conjunctivite Si Blefarite De Etiologie Infectioasa
(bacteriana, virala sau micotica)


Pentru uz extern va recomandam, pe langa infuziile de flori de albastrele (Cyani flos), flori de patlagina (Plantaginis flos) si frunze de patlagina (Plantaginis folium), cu efecte antiinflamatoare si antiinfectioase, o planta cu totul speciala: silurul (Euphrasiae herba). Este numit popular si "iarba de ochi" si are efecte foarte bune in toate tipurile de boli infectioase oculare, dar si in cazul ochilor obositi, injectati, a tulburarilor pasagere de vedere, care apar in cazul surmenajului. Toate plantele recomandate extern se folosesc sub forma de infuzie, cu care se fac spalaturi si se aplica comprese pe zona ochilor. Dupa aplicatiile externe este bine sa faceti un masaj fin al pleoapelor cu unguentul "Dumasen", care are o puternica actiune antiinflamatoare, cicatrizanta si antiexudativa. Tratamentul extern insa nu are efecte durabile daca nu este stimulata din interior capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor.
Intern, va recomandam tinctura de echinacea (Echinacea purpurea) si produsul "Gripec V", acesta din urma fiind un stimulent imunitar rapid, eficient in infectiile severe, cum ar fi aceea cu virusul gripal, asa cum o arata si numele.

Conjunctivite Si Blefarite De Etiologie Alergica

Pentru uz extern, va recomandam compresele cu infuzie din iarba de trei-frati-patati (Violae tricoloris herba).
Intern se va folosi un preparat cu proprietati imunostimulatoare si imunoreglatoare: "Imunovit", la care se adauga si preparatele cu fructe de padure descrise mai sus, care au de asemenea proprietati imunoreglatoare.
Strabismul poate crea probleme mai ales la copii, deoarece corectarea lui se face cu dificultate, in timp indelungat. Rezultate bune se obtin prin tratament homeopatic. Anumite remedii - Agaricus, Cicuta, Cina, Cyclamen, Physostigma etc. - prescrise numai de medicul specialist, pot ajuta la corectarea acestei deficiente, insa evident ca gradat si in timp.
Tratamentul cu produse homeopatice, prescrise de medicul specialist, poate ajuta si in afectiuni cronice, intarziind evolutia lor si ameliorand unele simptome, ca in cazul blefarospasmului, cataractei, glaucomului, surmenajului ocular, al tulburarilor de acomodare, in unele retinopatii (in special cea secundara tensiunii arteriale) si in desprinderea de retina. In toate aceste situatii este necesara si consultatia medicului oftalmolog, care va preciza leziunile oculare si intensitatea lor. Tratamentul homeopatic poate fi asadar benefic dar, important, numai dupa consultul homeopatic, care va individualiza remediile pentru fiecare caz. Pentru a putea cere sfatul specialistilor nostri, va punem in continuare la dispozitie si cateva telefoane utile:


Centrul De Cercetare Si Prelucrare A Plantelor Medicinale "Plantavorel" S.A. Piatra-Neamt, tel. 0233/21.03.08., 21.04.32 e-mail: plv@plantavorel.ro
Dr. Kata Dobre - medic specialist, competenta in fitoterapie, acupunctura, radiestezie, reflexoterapie, tel. 0724/22.67.92.
Dr. Corneliu Dorin Pop - medic primar oncolog, competenta in homeoterapie, tel. 0744/59.11.53.




Dr. Maria Filimon

("Natura" - Arad)

"In tratarea ochilor, plantele se folosesc ca adjuvant"

Plantele medicinale pot fi utilizate cu succes ca tratament adjuvant in unele afectiuni oculare, alaturi de tratamentul alopat prescris de medicul oftalmolog. Iata ce recomandam in cazul unor afectiuni oculare foarte des intalnite in zilele noastre, cand stresul, oboseala, alimentatia si poluarea produc adevarate dezechilibre in organism.
Glaucomul este o afectiune grava, ce ocupa primul loc in cazurile de orbire la adulti. In mod normal, orice persoana cu varsta peste 35 de ani trebuie sa faca un control oftalmologic macar o data la trei ani, pentru a depista din vreme cresterea presiunii intraoculare. Primele semne ale afectiunii sunt: in mod brusc, dimineata ori dupa efort fizic sau ocular, bolnavul simte o durere puternica in ochi, vederea ii devine tulbure, ochiul devine congestionat, corneea se tulbura si pupila se dilata. Pot aparea greturi si varsaturi, iar in acest caz, prezentarea la medic este obligatorie. Este necesar tratament continuu si consult medical periodic. Recomandari:

• se va bea zilnic 1 litru de ceai preparat din urzica, galbenele, coada-calului, mesteacan si ventrilica;
• se va bea in fiecare dimineata 1 litru de suc proaspat de morcovi si bolnavul va manca in fiecare seara germeni de grau cu lactate;
• se vor evita alcoolul si excesul de cafea;
• se vor consuma afine, morcovi si ceapa. Ochii Obositi - pentru a combate inrosirea si oboseala ochilor se recomanda urmatoarele:
• se toarna 500 ml de apa fiarta peste o legatura de patrunjel verde si se acopera vasul timp de o ora. Se strecoara, se raceste la temperatura camerei si se aplica pe ochi o compresa, timp de 30 de minute.
• Se fierb 3 minute 2 lingurite de seminte de fenicul. Cu ceaiul racit se procedeaza ca mai sus. Se beau zilnic 2-3 cani de ceai de coada-soricelului.
Blefarita - este o inflamatie a marginii libere a pleoapelor, caracterizata printr-o congestie la acest nivel, cu formare de scuame si ulceratii. In forma grava pot aparea foliculite, cruste, caderea cililor. Recomandari:
• se vor bea zilnic 500 ml de suc de morcov cu patrunjel, timp de trei saptamani;
• se vor pune pe ochi comprese cu infuzie din: albastrele, patlagina, sulfina, sunatoare, turita-mare;
• se aplica timp de 20 de minute comprese si pensulari la nivelul pleoapelor cu decoct de seminte de gutui.
Conjunctivita Acuta consta in inflamarea conjunctivei. Recomandari:
• se vor aplica pe ochi comprese reci, la temperatura camerei, cu ceai preparat din: fenicul (seminte), coada-soricelului, albastrele si sulfina;
• se aplica strict pe pleoapa suc proaspat de rostopasca, dar - Atentie - fara a intra in ochi!
Spasme Palpebrale (Clipiri Dese Ale Pleoapelor). Recomandari:
• comprese pe pleoape timp de 20 de minute cu decoct de fenicul;
• se vor bea zilnic 3 cani cu ceai preparat din ienupar (fructe), matase de porumb si coada-calului;
• se va consuma zilnic grau incoltit.
Cataracta este determinata de opacifierea totala sau partiala a cristalinului. La inceput, se manifesta prin perceperea de puncte sau linii care se "plimba" in fata ochilor, ca si prin dublarea imaginilor. Cu timpul, pupila capata o culoare alb-cenusie, de aceea afectiunea se mai numeste popular si "albeata". Cataracta poate fi senila (de batranete), congenitala, traumatica, diabetica, profesionala, din cauza glandelor cu secretie interna. Tratamentul este eficient doar in stadiul incipient al bolii si consta in:
• bai de abur oculare cu infuzie in parti egale din soc, valeriana, galbenele;
• comprese pe ochi cu ceai preparat din fenicul (seminte), morcovi (seminte), rostopasca (frunze), galbenele (flori). Semintele se fierb timp de 15 minute, iar restul plantelor se infuzeaza timp de 10 minute. Cu ceaiul strecurat si racit se aplica comprese timp de 30 minute; se beau zilnic 3-4 cani de ceai preparat din afin (frunze), catina, macese (fructe), urzica, coada-calului.


Magazinul "Natura", str. Lucian Blaga nr. 15, Arad, cod 310023, tel. 0257/28.09.46.
Cabinet dr. Maria Filimon, str. Nicolae Grigorescu nr. 4/6, et. 1, Arad, cod 310031, tel. 0257/22.85.22.



<b>Ilie Tudor