Hidroterapia la domiciliu

Redactia
Hidroterapia la domiciliu. Putem profita de efectele binefacatoare ale apei, fara sa ne internam intr-o institutie de profil? Raspunsul este afirmativ. Practicati acasa "retetarul" pe care vi-l oferim si veti avea surprize placute. Fie ca este sarata sau dulce, apa ne calmeaza sau ne tonifica. Cu o c...

Hidroterapia la domiciliu

Putem profita de efectele binefacatoare ale apei, fara sa ne internam intr-o institutie de profil? Raspunsul este afirmativ. Practicati acasa "retetarul" pe care vi-l oferim si veti avea surprize placute. Fie ca este sarata sau dulce, apa ne calmeaza sau ne tonifica. Cu o conditie: sa stim sa profitam de binefacerile ei
Toata lumea stie ca o baie fierbinte e menita sa ne destinda corpul dupa un efort sustinut, fiind un bun remediu pentru contracturi si dureri, in vreme ce un dus scurt si rece ne limpezeste ideile, redandu-ne prospetimea. Ieftina si aflata la indemana, hidroterapia - tratamentul cu ajutorul apei - reprezinta o metoda de folosire a insusirilor apei in scopuri terapeutice.
La originea hidroterapiei se afla convingerea ca apa este esenta vietii. Corpul nostru se compune in majoritate din apa, dupa cum apa se gaseste si in majoritatea alimentelor. Fara apa, n-am putea supravietui mai mult de cateva zile. Sub diversele sale forme - lichida, gheata, vapori etc. -, ea favorizeaza relaxarea si stimuleaza circulatia sanguina, debaraseaza organismul de agentii toxici (alcool, de exemplu), usureaza durerile si trateaza diverse boli.
Corpul poate profita de apa in mai multe feluri. Apa si vaporii fierbinti dilata vasele sanguine, favorizeaza transpiratia, destind muschii si articulatiile si atrag caldura la suprafata. Aplicatiile cu apa rece comprima vasele sanguine, reduc inflamatia si congestia superficiala, stimuleaza circulatia sangelui in organele interne.
Hidroterapia se compune din bai reci si fierbinti, bai de aburi, aplicatii si comprese umede, fierbinti sau reci, dusuri si bai generale sau localizate, bai de picioare sau de sezut, impaturiri.

Baile

Daca doriti sa va regasiti forta si dinamismul, umpleti cada cu apa rece (circa 16 grade), la o inaltime de 25 de centimetri. Asezati-va incet in cada. Frictionati-va corpul timp de un minut cu ajutorul unei perii sau al unei manusi aspre. Iesiti din cada si frecati-va energic cu un prosop. Va veti simti in forma maxima mult timp.
Daca, din contra, doriti sa va relaxati, intrati intr-o cada umpluta pe jumatate cu apa la temperatura de 37 de grade. Turnati apoi peste ea, incet, apa rece, pana ajunge la temperatura de 15 grade (sa dureze un sfert de ora). Iesiti din cada, inveliti-va intr-un prosop de baie gros si bagati-va in pat timp de o ora. Aceasta reteta este eficace impotriva stresului si a insomniei. Pentru a-i spori efectele, beti inainte de a intra in cada o infuzie de valeriana, de cimbru sau de tei.
Daca aveti febra, preparati o infuzie compusa din cantitati egale de sare, otet de mere, cimbru, marar si flori de tei. Puneti aceste ingrediente in apa clocotita. Lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei, strecurati-o si varsati-o in apa din cada, care nu trebuie sa fie prea adanca si sa nu depaseasca 24 de grade. Intrati in cada timp de cateva minute, apoi stergeti-va cu un prosop incalzit. (Atentie: daca febra nu scade, consultati medicul.)
Daca ciclul menstrual va provoaca dureri, faceti o baie cu apa la temperatura de 44 de grade, vreme de cinci minute. Sfarsiti printr-o frectionare a bazinului cu apa rece.
Contra hemoroizilor: practicati metoda "Sitz". Asezati unul langa altul doua lighene, unul umplut cu apa calda, celalalt cu apa rece. Pacientul trebuie sa se aseze alternativ trei minute in apa calda si un minut in apa rece, stand de fiecare data cu picioarele in ligheanul opus.
Cel mai bun remediu impotriva durerilor de cap: baia cu mustar. E suficient sa varsati o lingura de praf de mustar (boabe macinate) intr-un lighean cu apa fierbinte si sa va inmuiati picioarele in ea. In acelasi timp, aplicati o compresa rece pe frunte. Relaxati-va, tinand picioarele in apa timp de 20-30 de minute.
Pentru insomnie - in anumite clinici din Occident, unde se practica hidroterapia cu pacientii bolnavi de insomnie, acestia sunt pusi sa execute un veritabil "parcurs acvatic", care consta in strabaterea unui parau rece ca gheata cu picioarele goale. Acest exercitiu poate fi practicat si acasa, in propria dvs. cada. Umpleti-o cu apa foarte rece, pana la nivelul gleznelor. Apoi, dupa ce va obisnuiti cu ea, lasati iarasi apa rece sa curga pana ajunge la nivelul gambelor. Cu restul corpului imbracat calduros, pasiti pe loc, calcand apa energic, scotand, pe rand, picioarele afara. Incercati la fiecare pas sa simtiti cum apa cuprinde fiecare parte a piciorului dvs. - degetele, laba, calcaiul, pulpa. La prima incercare, iesiti din cada dupa treizeci de secunde. La reluarea procedurii, puteti sta 2-3 minute. Dupa ce iesiti din cada, stergeti-va picioarele, apoi incaltati niste sosete groase (incalzite in prealabil) si odihniti-va timp de zece minute. Practicat seara, inainte de a va culca, acest exercitiu va va ajuta sa dormiti neintorsi.
Pentru combaterea oboselii: pregatiti o baie cu aburi florali. Aveti nevoie de flori proaspete (trandafiri, de exemplu), un mic vas de sticla cu capac, o bucata de tifon si cateva linguri de ulei de floarea-soarelui. Imbibati tifonul cu ulei inainte de a-l aseza pe fundul recipientului. Acoperiti-l cu un strat de petale. Umpleti vasul alternativ cu randuri de tifon si altele de petale pana la gura lui. Acoperiti-l si lasati-l intr-un loc cald, timp de patru zile, agitand recipientul in fiecare zi. Apoi, inlocuiti petalele cu altele proaspete, pana ce bucatile de tifon imbibate cu ulei sunt saturate de aroma de trandafiri (acest lucru se va intampla dupa doua saptamani). Tifoanele aromate vor fi asezate (pe rand) in niste savoniere, plasate in baie. Umpleti cada cu apa calda pana la inaltimea de 15 centimetri, adaugati un pumn de sare grunjoasa sau doua linguri de sare marina, sprijiniti-va capul pe un prosop facut sul si relaxati-va, inspirand mirosul de trandafiri.
Baile de sezut
Cistitele, constipatiile, hemoroizii, fisurile anale si problemele legate de organele genitale raspund foarte bine la baile de sezut. Acestea se practica cu ajutorul a doua lighene, unul umplut cu apa cat se poate de calda, altul, cu apa rece. Vreme de 3 minute, pacientul se aseaza in apa calda, care trebuie sa ii acopere coapsele si abdomenul, in vreme ce picioarele sunt varate in ligheanul cu apa rece. Apoi, vreme de un minut, se practica contrariul: asezat in baia rece, isi vara picioarele in apa calda. Operatia poate fi repetata. (Sunt interzise persoanelor care sufera de infectii renale sau sciatica.)


Atentie! Nu faceti niciodata baie cu stomacul plin. Daca aveti probleme cu venele, infectii ale pielii sau tulburari cardiace, evitati, de asemenea, baile.



Dusurile

Dusul scotian este o excelenta metoda de relaxare, dar si de dinamizare, fiind totodata un tratament eficient impotriva anemiei, amenoreei si artritei. Principiul este simplu: e suficient sa faceti dusuri alternative, fierbinti si reci. Incepeti prin a lasa sa curga pe partea dorsala a picioarelor si pe spate un jet puternic de apa calda, timp de aproximativ trei minute. Apoi, repetati procedeul cu apa rece. In faza urmatoare, treceti jetul de apa pe fata picioarelor si pe piept, cald mai intai, apoi rece. Dupa dus, stergeti-va bine, imbracati un halat de baie calduros si odihniti-va timp de o jumatate de ora.

Impaturirile

Gheata aplicata pe o lovitura potoleste durerea si dezumfla contuzia. La fel de eficiente sunt compresele reci, mai putin nocive pentru piele. In caz de febra mare, impaturiti-va picioarele intr-un prosop de bumbac imbibat cu apa rece si stors. Nu numai ca febra dvs. va scadea, dar veti elimina toate toxinele din corp si o sa va mariti tonusul.

Impaturirile fierbinti potolesc spasmele musculare. Ele trebuie sa fie de scurta durata (niciodata mai mult de trei minute) si urmate de o impaturire rece, de un minut, care va stimula circulatia sanguina si limfatica. O compresa calda va calma durerile lombare. Una rece este foarte buna impotriva entorselor. Dar atentie: nu abuzati de aceste tratamente, care actioneaza in profunzime, si consultati un medic daca simptomele dvs. persista.

Talasoterapia

Baile De Mare
Apa de mare contine vitamine si minerale aproape identice cu cele prezente in plasma sanguina, al carei rol consta in alimentarea si fortificarea celulelor. Oamenii de stiinta au scos in evidenta actiunea ei antibacteriana, care face sa dispara afectiunile cutanate. In sfarsit, apa de mare contine proteine si vitamine furnizate de algele marine, iod si sare, doua antiseptice naturale foarte puternice.
Baile in apa cu un continut de sare ridicat sunt indicate atat in cazul maladiilor osoase si musculare, cat si pentru a ameliora starea generala. Ele au o actiune salutara si la anumite persoane care de curand au suferit o interventie chirurgicala, pentru ca flotabilitatea crescuta autorizeaza miscarile corpului, care altfel sunt imposibil de executat (inainte trebuie obtinut avizul medicului).
Pentru a profita de proprietatile cvasimiraculoase ale apei trebuie sa faceti un singur lucru: sa va scaldati cat mai des. Astfel, toate elementele pe care ea le contine vor intra in corpul dvs. prin pori, care servesc drept filtre naturale.
Inotul
Natatia este unul dintre exercitiile fizice cele mai benefice si mai sigure. Recomandata tuturor celor care sufera de anchiloza articulara, ea permite mladierea zonelor atinse, fara a provoca vatamari. In plus, este un excelent mijloc de a tonifia muschii. Dar atentie: trebuie sa practicati un stil de inot adaptat problemelor dvs. Stilul brass intareste partea interna a coapselor si muschii superiori ai bratelor, dar nu este indicat daca suferiti de probleme lombare sau in cazul femeilor insarcinate. Stilul crawl (voinicesc) este indicat pentru a relaxa muschii bratelor si rigiditatea articulara a umerilor. Crawl-ul pe spate rezolva durerile de umeri ale persoanelor in varsta sau obosite. Este cel mai bun stil de inot pentru femeile insarcinate. In sfarsit, stilul fluture este rezervat persoanelor aflate deja in forma fizica, pentru ca solicita forta si rezistenta.

Jeturile de apa

Reci sau calde, dirijate catre o anume parte a corpului sau catre corpul intreg, ele au rolul sa antreneze circulatia in vasele de sange si sa calmeze durerile musculare. Procedeul se obtine desuruband capul dusului, pentru a ramane numai furtunul. Important este ca jetul de apa sa nu provoace presiune asupra pielii, ci sa curga pe ea ca o manta.
Jeturile de apa pe maini: reglementeaza circulatia sangelui, bataile inimii si respiratia. Se trece jetul de apa intai pe spatele bratelor, de la palma spre umar, apoi pe fata lor, de la umar spre incheietura. Fiecare procedeu dureaza 20 de secunde. Apoi va stergeti si va imbracati.
Jeturile de apa pe genunchi: reglementeaza circulatia sangelui in bazinul inferior si in organele genitale. Se indreapta jetul, pe rand, pe dosul genunchilor, apoi pe fata. Interzis in perioada menstruala si daca exista infectii urinare.
Jeturile de apa pe picioare: combat varicele si vasele de sange vizibile. Se aplica jetul intai pe spate, apoi pe fata picioarelor. In toate cazurile se foloseste apa rece.