De vei fuma, asa vei arata!

Redactia
De vei fuma, asa vei arata!. Toata lumea e de acord - fumatul dauneaza sanatatii, iar pe plan social consecintele sunt dezastruoase. Medicii, politicienii, guvernantii, educatorii, parintii s-au angajat in adevarate cruciade antitabac. Pana si marile companii producatoare de tigari sustin programe...

De vei fuma, asa vei arata!

Toata lumea e de acord - fumatul dauneaza sanatatii, iar pe plan social consecintele sunt dezastruoase. Medicii, politicienii, guvernantii, educatorii, parintii s-au angajat in adevarate cruciade antitabac. Pana si marile companii producatoare de tigari sustin programe de prevenire a raspandirii tabagismului printre tineri! Un paradox, desigur, de ce tocmai producatorii de tigari isi asuma riscul de a sustine campanii care le diminueaza profiturile? O ipocrizie intrecuta doar de guvernele care nu mai prididesc cu masurile de ingradire a flagelului, in timp ce incaseaza venituri fabuloase din taxarea viciului. Una vorbim, alta fumam! Insa, calculate sau nu, riscurile sunt mai mici decat par la prima vedere. De fapt, putini abordeaza deschis impactul modest al campaniilor antitabac. Si asta, in ciuda legilor si a interdictiilor de tot felul, a restrangerii locurilor publice in care este permis fumatul, a avertismentelor severe de pe pachetele de tigari. Mai mult, in curand, pachetele de tigari vor fi inscriptionate cu imagini "graitoare", cruci, sicrie, tumori, plamani carbonizati, artere obturate de nicotina, anume concepute pentru a "inspaimanta" si a avertiza asupra riscurilor la care se expune fumatorul. Partea proasta este ca pentru adolescenti si tineri, dintre care se recruteaza noile cohorte de fumatori, riscurile par abstracte. Intre sanatatea deteriorata candva, peste treizeci de ani, si "placerea" imediata, tinerii, mereu rebeli la sfaturi si la interdictii, aleg tigara! Iata de ce noua metoda de avertizare asupra riscului de a fuma paraseste domeniul sanatatii pentru cel al "look"-ului, al aspectului exterior. Un salt de la "a fi" la "a parea", de la "a fi sanatos" la "a ramane" si "a parea" tanar un timp cat mai indelungat!
In cadrul unui studiu stiintific, un numar de tineri au fost fotografiati. Apoi, gratie unui program informatic, fotografiile au fost extrapolate in viitor, in doua variante posibile. Si astfel poti vedea cam cum vei arata peste treizeci de ani, daca vei fuma un pachet de tigari pe zi si cum vei arata daca nu vei fuma. Confruntarea vizuala individualizata dintre chipul prematur imbatranit, pamantiu si plin de riduri si o batranete stenica si luminoasa a provocat reactii emotionale extrem de puternice, de la tacere stupefiata la exclamatii de genul "niciodata, niciodata eu nu voi arata asa"! Mai mult, raspunsurile la chestionarele completate inainte si dupa test au evidentiat influenta benefica a imaginii in determinarea unei atitudini de respingere a fumatului!
S-ar zice ca intr-o lume a aparentelor, cum este cea in care traim, imbatranirea prematura e mai greu de acceptat. In fond, de ce nu? Daca da rezultate, de ce n-am pune la lucru si mitul tineretii fara batranete? Partea proasta este ca metoda presupune cheltuieli, aparatura nu foarte sofisticata, dar destul de scumpa, numai programul de computer in sine ridicandu-se la vreo 5000 de dolari!
Cat despre rezultate, vom trai si vom vedea. Evident, fatalistii au si sarit cu gura. Fumezi, nu fumezi, batranetea, ca si moartea, nu iarta pe nimeni. Viata fiind si asa scurta, mai bine s-o facem lata! Si pe urma, ati vazut cum arata fetele alea care te imbie pe strada sa incerci gustul unei noi tigarete? Ca sa nu mai vorbim de fetele si de domnii din reclamele pentru tigari, ele cu picioarele ca si tigarile, super, superlungi, iar ei calare, increzatori in viata, virili la culme si plesnind de sanatate? In schimb, a vazut cineva vreodata o bunicuta castigand un concurs de frumusete numai si numai pentru ca n-a fumat pana la frumoasa varsta de 92 de ani?
N-ar trebui luati in seama. In ticalosi vorbeste diavolul. Si iarba lui! Altfel, nu-i greu sa te lasi de fumat. Mark Twain a incercat si a reusit de o mie de ori. Chiar si autorul acestor randuri inteligente a incercat. Mai modest, n-a reusit decat de trei ori. Dar e ferm hotarat sa mai incerce! In fond, incercarea moarte n-are!
N.C. Munteanu