Legume din Asia

Redactia
Legume din Asia. De la o vreme, pietele din orase si marile magazine (supermarket) contin o oferta bogata de legume din Orientul Indepartat (China, Japonia, Indonezia). Foarte gustoase, dar prea putin cunoscute, vi le prezentam pe cele mai folosite in bucataria occidentala, acolo unde au fost adopt...

Legume din Asia

De la o vreme, pietele din orase si marile magazine (supermarket) contin o oferta bogata de legume din Orientul Indepartat (China, Japonia, Indonezia). Foarte gustoase, dar prea putin cunoscute, vi le prezentam pe cele mai folosite in bucataria occidentala, acolo unde au fost adoptate cu mult succes.

Germenii de fasole - preferati-i pe cei mai proaspeti, care au codita scurta. Trebuie folositi in maximum 3 zile de cand au fost cumparati. Se clatesc bine, in multa apa, apoi se folosesc in salate, caliti usor in putin untdelemn sau adaugati la mancarurile gatite, cu timp scurt de fierbere. Au multe enzime si vitamine.

Castravetele amar - de culoare galbui-verzuie, seamana cu un castravete cu coaja creata. Mod de preparare: se taie in doua pe lung, se curata de seminte, apoi se taie bucati. Se fierb 3 minute in apa sarata, apoi se scurg. Se mananca impreuna cu un sos picant, chinezesc (pe baza de ardei iute), cu mujdei de usturoi (ca salata) ori adaugat in mancarurile cu timp de fierbere scurt. Gustul amar se atenueaza daca e servit alaturi de carne sau de fasole. Contine "tone" de vitamina A.

Telina chinezeasca - are frunzele groase, de culoare oliv, si tije groase si albe, la fel ca frunzele de telina. Se taie bucati si se adauga in supe sau langa felurile cu carne, cu timp de fierbere scurt. Trecute prin aburi sau calite usor in unt, sunt adaosuri ideale pentru felurile din peste. Tulpinile au gust dulceag, iar frunzele sunt usor iuti.

Varza chinezeasca - usor alungita, cu frunzele colorate in verde deschis, soiul acesta de varza reprezinta mancarea nationala in Japonia si in China. Se desprind frunzele, se clatesc in multa apa, se rup cu mana sau se taie fasii. Se folosesc in salate (ca atare sau trecute prin aburi), se adauga la final in mancarurile de legume sau se umplu, la fel ca sarmalele, cu tocatura de ciuperci sau de carne frageda (nu trebuie fierte prea mult).

Pastai de mazare - plate, de culoare verde deschis, se fierb intregi (dupa ce coditele si atele au fost inlaturate) si se folosesc apoi in salate. Pot fi gatite si ca mancare, usor calite in untdelemn si apoi dunstuite, sau adaugate in diverse feluri cu carne, spre sfarsit.