Mancaruri cu parfum de vara
Penne cu busuioc si crema de ardei gras
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g Penne (macaroane scurte), 3 ardei grasi verzi, 1 ardei gras rosu, 8 fire de busuioc, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 150 ml frisca nebatuta (sau smantana), 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita cimbru maruntit. Mod de preparare:
• Coaceti ardeii pe plita (sau in cuptor, sub grill) si puneti-i intr-o punga de plastic sa se raceasca, sa-i puteti curata mai usor. Cand s-au racit, curatati-i de pielita, de seminte si de nervuri, taiati-i fasii subtiri si puneti deoparte toate fasiile de ardei rosu si cateva de ardei verzi.
• Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul si caliti-le, la foc potrivit, in uleiul incins. Adaugati fasiile de ardei galben, presarati cimbrul maruntit si lasati-le sa se rumeneasca circa 5 minute. Incorporati apoi frisca sau smantana, parfumati cu busuiocul taiat (cu foarfeca), sarati, piperati, lasati-le pe foc inca 5 minute si mixati-le in robotul de bucatarie pana ce obtineti un sos gros si neted.
• Fierbeti - intre timp - macaroanele circa 10 minute in apa multa cu sare, scurgeti-le repede si rasturnati-le intr-un castron incalzit. Turnati peste ele crema preparata anterior, decorati-le cu fasiile de ardei rosu si galben puse deoparte si serviti-le imediat.
Tort de omleta cu 3 arome
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g dovlecei, 2 ardei grasi rosii, 4 cepe albe noi, 6 fire de patrunjel, 2 catei de usturoi, 12 oua, 3 prize (varfuri de cutit) nucsoara, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Coaceti ardeii pe plita (sau sub grill) si lasati-i sa se raceasca intr-o punga de plastic. Spalati dovleceii - dupa ce le-ati taiat extremitatile - si dati-i pe o razatoare mijlocie. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul.
• Curatati ardeii copti de pielita, seminte si nervuri si taiati-i fasii. Ungeti cu ulei o forma de tort (cu pereti detasabili si diametrul de 20 cm). Spargeti 4 oua intr-un bol, bateti-le, sarati-le si piperati-le. Puneti la incins (intr-o tigaie de teflon) o lingura de ulei, caliti ceapa tocata circa 1 minut, adaugati ouale, lasati-le sa se inchege fara sa amestecati si rasturnati omleta in forma unsa.
• Spargeti alte 4 oua, bateti-le, adaugati sare si piper si turnati-le peste fasiile de ardei calite intr-o lingura de ulei incins. Lasati-le sa se inchege la foc potrivit fara sa amestecati si rasturnati omleta peste omleta cu ceapa din forma.
• Incingeti cuptorul la 180C. Caliti usturoiul tocat - circa un minut - intr-o lingura de ulei incins, adaugati dovleceii rasi, patrunjelul taiat (cu foarfeca), sare si piper si lasati-le inca 5 minute pe foc, amestecand usor. Spargeti ultimele 4 oua, bateti-le si turnati-le peste dovlecei. Lasati-le sa se inchege, rasturnati omleta peste celelalte doua si dati "tortul" astfel obtinut la cuptor, circa o jumatate de ora. Lasati-l apoi sa se raceasca putin si cat e caldut, scoateti-l din forma. Serviti-l rece, cu salata verde sau cu sos de rosii.
Budinca de legume cu salam
Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g orez cu bobul lung, 4 dovlecei mici, 4 cepe mari, 8 rosii tari, 200 g salam, 3 crengute de cimbru, 2 crengute de rozmarin, 6 fire de patrunjel, 6 codite de ceapa verde, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Fierbeti orezul circa 12 minute in apa multa cu sare si lasati-l sa se scurga.
• Incingeti cuptorul la 150 C si ungeti cu unt un vas de Jena sau de lut termorezistent. Taiati patrunjelul si coditele de ceapa (cu foarfeca), incorporati-le in orez si turnati orezul pe fundul vasului uns. Curatati cepele si taiati-le rondele de 1/2 cm grosime. Spalati rosiile si taiati-le felii groase de 1 cm, spalati dovleceii si taiati-i rondele groase de 1/2 cm, iar salamul taiati-l felii de 1/2 cm grosime.
• Asezati peste orez cate un strat de legume (alternativ) si la sfarsit un strat de salam. Sarati, piperati, presarati deasupra cimbrul si rozmarinul, dati budinca o ora si 15 minute la cuptor si serviti-o calduta sau rece (nu direct de la frigider).
Dulciuri
Tarta fina cu caise si rozmarin
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g caise, 1 rulou de aluat frantuzesc (foitaj), 150 g zahar pudra, 50 g unt, 2 crengute de rozmarin, 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180 C si scoateti samburii de la caise (fara sa le rupeti). Imbracati o forma de tarta cu aluatul frantuzesc, intepati aluatul cu o furculita si asezati peste el caisele, una langa alta. Puneti la mijloc crengutele de rozmarin, presarati deasupra zahar pudra si bucatele de unt si dati tarta 15 minute la cuptor.
• Dupa ce-a crescut frumos, scoateti tarta din cuptor, asezati peste forma o planseta unsa cu ulei si rasturnati-o cu aluatul in sus. Luati o cratita grea si apasati cu ea aluatul ca sa se inmoaie putin si sa devina ca o galeta frumoasa. Lasati-o sa alunece din nou in forma, mai tineti-o inca 15 minute la cuptor, dezlipiti-o cu o spatula si rasturnati-o din nou (cu caisele in sus) pe un platou. Serviti-o calduta.