Despre sterilizarea fructelor (conserve in sirop)
Oare mai merita sa punem conserve? Iata o intrebare pe care si-o pun tot mai multe femei, atunci cand ajung intr-un supermarket. Peste tot, tot ce vrei! Mai merita, intr-adevar, sa te chinuiesti cu prepararea - nu totdeauna usoara - a conservelor de fructe si de legume, cand gasesti orice vrei in comert? Raspunsul este afirmativ in urmatoarele cazuri:
- pentru femeile casnice.
- pentru femeile care beneficiaza pe langa casa de o gradina, plina de legume si fructe proaspete.
- pentru femeile gospodine, care stiu ca o conserva industriala nu se va putea compara niciodata cu conservele preparate acasa.
Cum se sterilizeaza borcanele
• Borcanele si capacele se clatesc in apa fierbinte si se rastoarna cu gura in jos pe un servet curat si uscat.
• Cine vrea sa fie sigur ca preparatele vor fi ferite de mucegai sa spele borcanele cu apa in care se dizolva salicilat.
• Atentie! Borcanele se rastoarna cu gura in jos, nu se sterg!
• Cercurile de guma de pe capacele borcanelor-etans se fierb si se lasa in apa, pana ce aceasta se raceste.
Cum se pregatesc fructele
• Fructele cu seminte (mere, pere, gutui etc.) se spala, se curata de coaja, se taie bucati si se stropesc cu suc de lamaie, ca sa nu-si schimbe culoarea.
• Fructele cu samburi (caise, piersici etc.) se spala si se lasa sa se zvante. Piersicile pot fi curatate de piele. Procedeul e mai usor, daca inainte sunt scufundate rapid in apa care clocoteste.
• Fructele se pun in sticle cu gatul larg sau borcane, fiind indesate usor cu un betisor din lemn sau din plastic, pentru ca straturile sa fie dense. Apoi se toarna siropul pregatit dinainte (1 kg de zahar si 1 litru de apa se pun sa fiarba cateva minute), pana ce acopera fructele. Daca fructele sunt zemoase, lichidul trebuie sa ramana mai jos cu un deget decat ultimul strat.