Cosmetica naturista

Redactia
Frumusete. Intrebati-ne, va raspundem. "Dintre toate mastile pe care le-am incercat pana acum, cel mai vizibil efect l-au avut cele cu praf de argila. Uneori, am totusi impresia ca pielea respinge produsul. E de vina argila sau felul in care o aplic?" . Xenia Radulovici - Bucuresti. Cel putin din moti...

Frumusete

Intrebati-ne, va raspundem

"Dintre toate mastile pe care le-am incercat pana acum, cel mai vizibil efect l-au avut cele cu praf de argila. Uneori, am totusi impresia ca pielea respinge produsul. E de vina argila sau felul in care o aplic?"
Xenia Radulovici - Bucuresti

Cel putin din motive de prospetime, folositi argilele romanesti. Le gasiti in farmacii, ca produse cosmetice, cu modul de folosire tiparit pe ambalaj. Se aplica o data pe saptamana, in urmatorul fel:
1. Pregatiti-va pielea: inainte de aplicarea mastii, obrazul se demachiaza, apoi pielea se pisca usor cu varfurile degetelor. Incepeti cu fruntea, continuati cu pometii si sfarsiti cu barbia. Piscaturile au rolul sa stimuleze microcirculatia de la suprafata obrazului si favorizeaza penetrarea mai activa a argilei.
2. Aplicati masca: pe o piele curata si uscata, intindeti masca pe toata fata, evitand zona ochilor. Procedati prin tapotari usoare care pornesc din interior (de la baza nasului) catre exterior, urmarind un traseu ascendent.
3. Respectati timpul de utilizare: urmariti modul de folosire a argilei continut in prospect si lasati produsul sa actioneze minimum 20 de minute. In vremea asta stati relaxata, lungita pe un divan sau in baie si ascultati muzica.
4. Indepartati surplusul - daca masca se afla in exces si o parte a argilei nu mai este absorbita de piele, stergeti surplusul cu un servetel sau un tampon de vata sau, dimpotriva, masati produsul pentru a intra integral in obraz. In ambele cazuri, gesturile trebuie sa fie circulare si delicate, pentru a nu "trage" pielea.
5. Pulverizati o lotiune racoritoare: dupa ce masca a fost indepartata cu apa calduta (fara sapun), pielea ramane neteda, rehidratata si revigorata. Mentineti acest rezultat pulverizand pe fata fie apa minerala, fie o lotiune hidratanta. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi stergeti pielea cu un servetel. Aplicati crema dvs. de zi sau de noapte.

"Plec in vacanta la mare si as vrea sa stiu cum sa-mi ingrijesc parul. Sunt oxigenata, de obicei se usuca si crapa, si as vrea sa il menajez. Cum rezista mai bine: spalandu-l zilnic sau o data pe saptamana?"
Eva Miorca - Cluj

Dupa baia in mare sau in piscina, spalatul parului este obligatoriu, pentru a elimina sarea sau clorul. Chiar si adeptele gelurilor si uleiurilor capilare trebuie sa recurga la spalat, pentru ca produsele respective sunt lipicioase si aduna murdariile. Dupa fiecare spalat, puneti cateva picaturi de otet in apa de clatit. (Parul oxigenat se simte excelent daca il spalati, chiar in mare, cu un galbenus de ou. Face un clabuc abundent, care apoi se clateste si firul ramane neted si matasos.)

"De cand au inceput caldurile mari, pielea mi s-a uscat ca hartia. Cremele hidratante n-au aproape nici un efect. Cum sa procedez?"
Claudia Hornaru - Iasi

E evident ca o crema nu are aceeasi putere de hidratare precum apa pe care o bem. Dar totusi, ea contribuie la mentinerea apei in epiderma, fie datorita substantelor active (ceramide, acizi grasi esentiali), care se strecoara in stratul cornos, impiedicand evaporarea, fie ca preia umiditatea din atmosfera, fixand-o la nivelul pielii. De stiut: baile dese nu hidrateaza pielea, ci o usuca, din cauza calcarului prezent in apa. In plus, dupa o baie facuta la 37C, pielea transpira si apa din ea se evapora. Solutia ideala? Beti apa in cantitati cat mai mari. Se recomanda 10 pahare pe zi, baute intr-un interval de patru ore, pentru a le permite rinichilor sa lucreze bine.



Cosmetica naturista

Sampon cu lamaie si cuisoare, pentru par gras

Taiati patru lamai bine coapte in patru si intepati fiecare sfert cu un cuisor (de prajituri) aromat. Puneti-le la fiert intr-un litru de apa, pana ce devin un soi de marmelada gelatinoasa. Lasati-o sa se raceasca si aplicati-o pe parul umed (udat si stors). Inveliti-va capul intr-o folie de plastic sau aluminiu si lasati sa actioneze un sfert de ora, dupa care va spalati cu apa calda. Este un excelent sampon regularizator pentru parul gras.

Argila contra parului gras

Amestecati 2-3 linguri de praf de argila (in functie de volumul si lungimea parului) cu apa, pana ce obtineti o pasta omogena. Aplicati-o cu degetele sau cu o pensula pe toata lungimea parului umezit inainte. Lasati-o sa actioneze un sfert de ora, apoi spalati-va bine cu apa calda, pana ce orice urma de argila este eliminata. Si parul normal poate beneficia de argila, cu conditia sa adaugati in amestec cateva picaturi de ulei aromat de migdale sau ulei de masline.

Un sampon fortifiant

Preferat de bunicile noastre, samponul cu oua si rom ii da parului un aspect magnific. Bateti trei galbenusuri (fara albusuri!) cu o lingura mare de rom si aplicati pasta obtinuta pe parul umed. Masati bine si clatiti-va cu apa calda, apoi calduta.



Clubul dietelor de slabit

Cateva retete eficiente

M-am decis sa particip si eu la Clubul dietelor de slabit cu cateva retete foarte eficiente, care dau rezultate rapide, fara a periclita sanatatea.
1. Barley Water (bautura care te ajuta sa slabesti usor): 50 g boabe de orz se fierb intr-un litru de apa (30 minute), intr-un vas acoperit. Lichidul se consuma in timpul zilei.
2. Chefirul (arde grasimile de prisos): beti un pahar inainte de mese.
3. Zerul de lapte (slabesti 4-5 kg): se bea exclusiv zer (2-3 l/zi) timp de 5-7 zile (se poate adauga si apa minerala sau ceai).
Dieta obligatorie (cu exceptia retetei cu zer).

• carne slaba - 200-300 g

• supa de legume fara paste fainoase.

• peste - fara sosuri.

• oua - preparate oricum.

• salate de rosii, ridichi, telina, muraturi in otet.

• branza uscata (cascaval, svaiter).

• fructe (mancate separat).
Interzis: dulciuri, grasimi, alcool, paine si fainoase.
Adela - Bucuresti
(Ador revista "Formula As")