Bucatarie elvetiana

Redactia
Bucatarie elvetiana. Rulouri de peste. Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 fileuri de peste dezosat (la alegere), 2-3 castraveti murati taiati bucatele, 1/4 ceasca ceapa verde tocata marunt, 2 linguri capere tocate, 2 cepe potrivite taiate fideluta, 2 cesti otet de vin sau de mere (alb), 2 cesti apa,...

Bucatarie elvetiana

Rulouri de peste

Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 fileuri de peste dezosat (la alegere), 2-3 castraveti murati taiati bucatele, 1/4 ceasca ceapa verde tocata marunt, 2 linguri capere tocate, 2 cepe potrivite taiate fideluta, 2 cesti otet de vin sau de mere (alb), 2 cesti apa, 12 boabe de piper negru, 6 boabe de piper alb, 6 cuisoare intregi, 1 lingura boabe de mustar, 2 foi de dafin.

Mod de preparare:
• Presarati peste fileurile de peste castraveciorii, ceapa verde si caperele, rulati-le strans si fixati-le cu scobitori. Asezati-le intr-un borcan, alternand un strat de peste si unul de ceapa uscata.
• Puneti celelalte ingrediente pe foc, lasati-le sa fiarba incet si fara capac circa 10 minute si turnati zeama clocotita peste fileurile de peste. Inchideti borcanul cu un capac si tineti-l la frigider cel putin 5 zile. Serviti pestele cu salata si paine proaspata.

Musaca cu orez si crusta de cascaval

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 vinete mari, 1 lingurita sare, 750 g rosii, 1/3 ceasca ulei de masline, 6 catei de usturoi (curatati si zdrobiti), 2 cepe mari taiate cubulete de 2 cm, 2 ardei grasi rosii (mari) taiati bucatele de 2 cm, 1 ardei gras verde (mare) taiat bucatele de 2 cm, sare, piper, 500 g dovlecei taiati felii groase de 2 cm, 1 lingurita zahar, 1 ceasca apa, 1 ceasca suc de rosii, 1/2 ceasca orez cu bobul lung. Pentru cuvertura: 3 oua, 1/2 ceasca frisca nebatuta (smantana), 2 lingurite mustar cu hrean, 1 ceasca de cascaval ras, sare, piper.

Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180. Se curata vinetele, se taie cuburi de 3 cm, se pun intr-o sita, se presara peste ele sare si se lasa sa zemuiasca 15 minute. Se clatesc bine sub jetul de apa rece, se scurg si se zvanta. Rosiile, oparite, se curata de pielita si se taie in 4.
• Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare si se calesc circa 5 minute la foc potrivit vinetele, ceapa si usturoiul. Se gusta de sare si piper, se adauga ardeii, dovleceii, rosiile si zaharul, se dunstuiesc toate inca 5 minute si se iau de pe foc.
• Se incorporeaza apa, sucul de rosii si orezul, se amesteca bine, se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta de 2 l si se dau la cuptor, cu capac, 20-30 de minute.
• Se bat bine cu telul ouale, frisca (sau smantana) si mustarul, se adauga cascavalul ras si se gusta de sare si piper. Se toarna peste legume, se dau din nou la cuptor si se lasa 15 minute sa se rumeneasca. Musacaua se lasa sa se odihneasca 5 minute, apoi se serveste fierbinte.

Pui cu tarhon si ciuperci

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fileuri mari de piept de pui (circa 750 g, fara pielita), 1/4 ceasca ulei de masline, 3 felii costita afumata taiate fasii, 300 g ciuperci marunte (taiate), 1/2 ceasca vin alb, 2 linguri pulpa de rosii, 1 lingurita tarhon uscat maruntit, 3 cepe verzi tocate marunt, sare si piper negru proaspat macinat (dupa gust).
Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180. Se curata carnea, se prajeste (la foc potrivit) in uleiul incins, cate 2 minute pe fiecare parte, intorcand-o o singura data, se scoate din tigaie si se lasa sa se scurga.
• In tigaie se pun fasiile de costita afumata si se prajesc si ele circa 2 minute. Se adauga ciupercile, se lasa sa se caleasca 5 minute si pe urma se incorporeaza vinul, pulpa de rosii si tarhonul si se amesteca pana ce dau in clocot. Se face focul mai mic, se toarna smantana, se mai lasa sa fiarba incet 2 minute si se ia mancarea de pe foc. Se adauga ceapa verde, se amesteca si se gusta de sare si piper. Se pun bucatile de carne intr-un vas termorezistent, se toarna peste ele sosul de ciuperci, se acopera cu un capac si se mai lasa 30 de minute la cuptor, ca sa se inmoaie bine carnea.



Dulciuri

Melcisori umpluti cu branza si prune

Ingrediente (pentru 20 de bucati): 1 1/2 ceasca faina, 1 lingura praf de budinca (de vanilie), 90 g unt, 1/4 ceasca zahar tos fin, 1 galbenus, 3-4 linguri lapte. Pentru umplutura - 250 g branza de vaci, 1/3 ceasca zahar tos fin, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 ceasca prune fara samburi - taiate marunt.
Mod de preparare:
• Se unge o tava de 32x28 cm cu ulei sau cu unt topit. Se pun in mixerul de bucatarie faina, praful de budinca, untul si zaharul, se amesteca circa 15 secunde, pana se obtine un aluat faramicios, dupa care se adauga laptele si galbenusul si se framanta inca 15 secunde ca sa se lege. Se pune aluatul pe planseta infainata, se framanta repede cu mana inca un minut, pana ce devine elastic si se intinde in forma de dreptunghi cu laturile de 32 si 28 cm.
• Se prepara umplutura amestecand - intr-un castron - branza de vaci, zaharul si coaja de lamaie, pana ce se obtine o crema. Se intinde peste aluat si se presara peste ea prunele taiate.
• Se ruleaza aluatul din capatul laturii lungi pana la mijloc, se face acelasi lucru si pornind din celalalt capat (se obtin 2 rulouri) si se tine 30 de minute la frigider ca sa se intareasca. Se incinge cuptorul la 180 C, se taie fiecare rulou in rondele groase de 1,5 cm si se aseaza pe tava unsa, lasand distanta suficienta intre ele. Se dau la cuptor, se coc 15 minute si dupa ce s-au rumenit se scot si se lasa sa se raceasca.