Bucatarie rapida

Redactia
Bucatarie rapida. Salata Thai cu piept de pui. Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g piept de pui dezosat, 4 linguri vin rosu sec, 2 linguri amidon, 3-4 bulbi de praz, 1 ardei iute rosu, 2 linguri ulei, 3 linguri sos de soia, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 400 g rosii, 1 legatura coriandru, o sala...

Bucatarie rapida

Salata Thai cu piept de pui

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g piept de pui dezosat, 4 linguri vin rosu sec, 2 linguri amidon, 3-4 bulbi de praz, 1 ardei iute rosu, 2 linguri ulei, 3 linguri sos de soia, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 400 g rosii, 1 legatura coriandru, o salata verde mare, sare.
Mod de preparare:
• Se spala carnea de pui, se zvanta bine, se taie cubulete si se amesteca, intr-un castron, cu vinul in care s-au incorporat sarea si amidonul. Se pune la rece.
• Se spala prazul si ardeiul iute si se toaca marunt.
• Se prajeste carnea circa 5 minute in uleiul incins, se adauga prazul si ardeiul iute si se prajesc si ele aproximativ un minut. Se scot din tigaie si se "dreg" cu sosul de soia, zeama si coaja de lamaie.
• Se spala rosiile si se taie in 8, iar coriandrul spalat si zvantat se toaca. Se alege salata, se pun deoparte 8-12 frunze mai mici, iar restul se taie fasii.
• Se amesteca rosiile taiate cu carnea de pui, cu coriandrul si cu fasiile de salata, se gusta de sare si eventual de piper si se servesc pe frunzele de salata puse deoparte.

Penne cu sos de morcovi

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g morcovi, 1 ceapa, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 400 g Penne (macaroane scurte), 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 cutie rosii decojite (800 g), zahar.
Mod de preparare:
• Se curata morcovii si ceapa, se taie marunt si se calesc circa 3 minute in uleiul incins. Se condimenteaza, se sting cu zeama de legume si se lasa sa fiarba vreo 5 minute, cu capac.
• Se fierb macaroanele "al dente" in apa cu sare. Rosiile taiate bucatele - cu suc cu tot - si patrunjelul tocat se pun peste morcovii caliti, se gusta de sare si piper, se mai zdrobesc putin cu furculita si se lasa sa fiarba incet circa 10 minute, fara capac.
• Se scurg macaroanele, se amesteca cu sosul de morcovi si rosii si se servesc presarate eventual cu putin parmezan ras.

Peste cu sos vinegreta

Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g file de peste alb (salau, cod, merluciu), 1 ceapa, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita boabe de piper, 2 foi de dafin, 80 ml zeama de lamaie, 1 lingurita cu varf de mustar, 80 ml ulei de masline.
Mod de preparare:
• Se spala pestele si se zvanta. Ceapa curatata se taie rondele, iar patrunjelul spalat si zvantat se alege (frunzele se pun in robot, iar tulpinile se pun deoparte).
• Intr-o cratita mai mare se toarna apa (cam pana la 5 cm sub buza) si se pune la fiert, dupa ce s-au adaugat sarea, boabele de piper, rondelele de ceapa, foile de dafin si tulpinile de patrunjel. Cand da in clocot, se introduce pestele si se lasa sa fiarba circa 10 minute la foc mic.
• Frunzele de patrunjel, impreuna cu zeama de lamaie, sarea, piperul, mustarul si un varf de cutit de zahar se mixeaza, adaugandu-se si uleiul, putin cate putin. Se scoate pestele din apa si se serveste cu sosul vinegreta si cu o garnitura de cartofi fierti si salata verde.

Biftec cu cartofi copti si verdeata

Ingrediente(pentru 4 portii): 800 g cartofi noi, 6 linguri ulei, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura busuioc verde, 100 g cascaval ras, 1 catel de usturoi, sare, piper, 4 biftecuri.
Mod de preparare:
• Se spala bine cartofii, se taie in doua si se aseaza cu taietura in jos pe o tava unsa cu o lingura de ulei. Se dau la cuptor si se coc 20-30 de minute la 200C.
• Se spala verdeata, se zvanta, se toaca marunt si se amesteca cu cascavalul ras si cu 4 linguri de ulei. Se adauga usturoiul curatat si presat, sare si piper.
• Se scot cartofii din cuptor, se intorc pe partea cealalta, se intinde peste fiecare jumatate cate-un strat de verdeata, se dau din nou la cuptor si se coc inca 10 minute la aceeasi temperatura.
• Se spala bucatile de carne, se zvanta, se condimenteaza, se prajesc in uleiul ramas circa 3 minute pe fiecare parte si se servesc impreuna cu cartofii copti.



Dulciuri

Tort cu zmeura (sau mure)

Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 1 pachet aluat de foietaj (450 g), 1 galbenus, 40 g migdale taiate felii, 1 baton de vanilie (miezul ras cu cutitul), 300 ml lapte, 1 pachet praf de budinca cu gust de vanilie, 2 linguri miere, 200 g frisca batuta, 500 g zmeura (mure), zahar pudra.
Mod de preparare:
• Se lasa aluatul sa se dezghete (daca e congelat) si se imbraca cu el o forma rotunda cu diametrul de 32 cm. Se apasa pe margini cu degetele, se inteapa, se unge cu galbenusul batut si se presara jumatate din migdalele taiate. Se da la cuptorul incins la 200C, se coace (la 180C) circa 15 minute (dupa ce jos, pe fundul cuptorului, s-a pus un vas cu apa) si se lasa sa se raceasca. Se dilueaza praful de budinca in 6 linguri de lapte. Separat, se pune la fiert laptele ramas impreuna cu miezul ras de vanilie si cand clocoteste se toarna in el praful de budinca (diluat in lapte) si se amesteca pana incepe din nou sa fiarba. Se adauga si mierea si se lasa crema astfel obtinuta sa se raceasca, amestecand in ea din timp in timp. Migdalele ramase (felii) se prajesc intr-o tigaie fara grasime. In crema de vanilie se incorporeaza frisca, se toarna peste aluatul copt, peste crema se pun zmeura sau murele, spalate si zvantate bine, si se presara zaharul pudra si migdalele prajite.