Sa ne aparam vederea... ca pe ochii din cap
Interviu cu dr. Monica Pop, medic primar oftalmolog,
directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti
Ochii sunt cele mai importante organe de simt, fereastra care ne ajuta sa percepem imaginea lumii. Cu o conditie: ca ei sa functioneze normal! Din pacate, milioane de oameni sufera, fara sa stie, de boli de ochi. Despre afectiunile oculare, prevenirea si vindecarea lor, am solicitat lamuriri d-nei dr. Monica Pop, specialist in oftalmologie
"Majoritatea afectiunilor oculare sunt descoperite cand nu se mai poate face nimic"
- Ce ne puteti spune, d-na doctor, despre frecventa afectiunilor oculare din ultimul timp, care par sa cunoasca o veritabila explozie?
- Din nefericire, afectiunile oftalmologice sunt din ce in ce mai numeroase, iar numarul pacientilor care se prezinta la noi cu afectiuni grave este si el din ce in ce mai mare. Recunosc insa ca in oftalmologie preventia functioneaza cu mare dificultate, deoarece si numarul medicilor oftalmologi este foarte mic, raportat la suprafata tarii. Sa intram deci in subiect.
Una dintre afectiunile cel mai des intalnite este viciul de refractie, ceea ce implica purtarea ochelarilor. Daca s-ar face teste in scoli, s-ar constata ca, intr-o clasa, 50-60% din copii ar avea nevoie de ochelari. Dar viciile de refractie nu reprezinta o patologie grava, atat timp cat sunt descoperite si tratate la timp. Atrag atentia parintilor ca in perioada actuala viciile de refractie se opereaza la varsta de 18 ani, si nu mai devreme. Daca la 18 ani tanarul vede bine cu ochelari, se intervine chirurgical printr-o operatie simpla, cu un tip special de laser, iar copilul va scapa definitiv de ochelari.
Exista insa copii care se nasc fara vedere la un ochi, dar ei stiu ca asa este viata, se descurca aparent normal, iar parintii nu-si dau seama. De cele mai multe ori, aceste afectiuni sunt descoperite foarte tarziu, cand nu se mai poate face nimic, deoarece acel ochi care s-a nascut cu un viciu de refractie are nevoie de o lentila pentru a-i aduce imaginea pe retina; numai ca, neprimind-o la vreme, copilul se dezobisnuieste sa vada. Acest fenomen se numeste ambliopie si nu se poate corecta decat pana la 4-6 ani, altfel copilul ramane handicapat.
De multe ori, vin parinti cu copii de 6-7 ani, etichetati ca nevrand sa invete, cand in realitate copilul are tulburari de vedere necorectate si necorectabile la acea varsta. De-aceea am solicitat Ministerului Sanatatii sa introduca obligativitatea consultului oftalmologic la copii, incepand cu 3-4 ani.
Alta afectiune aflata in crestere alarmanta este cataracta congenitala, aparuta in urma unor viroze materne din primele trei luni de sarcina. E bine, de aceea, ca viitoarea mama sa evite o astfel de viroza, iar daca a avut o forma accentuata e preferabil sa intrerupa sarcina. Altfel, ar putea da nastere unui copil malformat. Acelasi pericol il paste pe viitorul copil daca mama a fost bolnava de rubeola in timpul sarcinii.
Au crescut si cazurile foarte grave de cancer intraocular, numit retinoblastom, la copilul foarte mic, ca si cazurile de cataracte avansate, la pacienti din ce in ce mai tineri. Dar sa nu uitam de conjunctivite. In fiecare vara apare conjunctivita de piscina, in special la persoanele care fac baie in piscine neintretinute corect sau in margini de lacuri. La iesirea dintr-o apa publica, oamenii ar trebui sa-si spele ochii cu apa rece si sapun. Conjunctivitele sunt rebele la tratament, dureaza mult si sunt foarte contagioase.
Keratitele sunt inflamatiile corneei, ca si herpesurile corneene (inflamatii cu vezicule, cu mancarime, lacrimare, durere). Sa stiti ca intotdeauna lacrimarea ochiului este un semn de gravitate, de aceea bolnavul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.
- Iar cauza aparitiei atator afectiuni oculare care este?
- Cauza cresterii afectiunilor oculare n-o stim nici noi exact. Cu siguranta ca solicitarea intelectuala conteaza, ca si factorul genetic. Un copil nascut din parinti purtatori de ochelari va avea sigur ochelari si va da, la randu-i, nastere unui copil care va purta ochelari. Astazi, avem familii intregi de miopi, de exemplu. Alte cauze care pot duce la anomalii ale vederii sunt factorii de mediu, stresul, poluarea, alimentatia saraca in vitamine. Si factorii atmosferici au o oarecare influenta asupra patologiei: in vremurile actuale, vara incepe imediat dupa iarna, apoi temperaturile mari din timpul verii, radiatiile...
- In ultima vreme, medicina naturista a explodat pur si simplu si in Romania. Terapiile ei sunt compatibile cu afectiunile oculare?
- Leacurile naturiste nu au ce sa caute in specialitatea noastra. Se stie deja de foarte multi ani ce nociva ii este ochiului, de exemplu, clatirea cu musetel, care nu reprezinta decat un mediu foarte bun de cultura pentru microbii de pe suprafata oculara. Este deci strict interzisa spalarea ochiului cu musetel si orice fel de afectiune inflamatorie tratata astfel se agraveaza. Mai stiu ca exista extractele de aloe - niste preparate deosebit de nocive pentru ochi si pe care oftalmologii nu le-au omologat niciodata. Poate e bine de stiut ca cel mai sigur si mai eficient mijloc de dezinfectie oculara sunt apa rece (nu calda) si sapunul. Nici intr-un caz infuzia vreunei plante.
- Si totusi, exista numeroase carti publicate care recomanda tratamente cu plante si extracte din plante, cu preparate apiterapeutice. Numeroase scrisori sosite pe adresa redactiei confirma, de asemenea, efectul benefic al bitterului suedez (reteta Mariei Treben), precum si incriminatele picaturi de Aloe...
- Nu cunosc nici o planta care sa aduca ameliorare in sfera oculara. In ceea ce priveste mierea de albine - am avut in clinica noastra cateva cazuri grave de pacienti care-si pusesera miere in ochi. Este o greseala fatala sa pui in ochi o substanta lichida, un gel sau un unguent care nu sunt izotone (cu acelasi Ph) cu lacrima, care nu sunt foarte pure sau care au particule solide ce erodeaza suprafata oculara. E adevarat, candva existau niste solutii oftalmice pe baza de miere de albine (se numeau Colmel si Colgel), dar aveau avizul Institutului Medicamentului, al Ministerului Sanatatii si aveau prospect. Un unguent oftalmic este foarte pur din punct de vedere al concentratiei si consistentei, deci nu poate face nici un rau, dar niciodata un unguent care nu e oftalmic nu trebuie aplicat in zona oculara, pentru ca poate produce catastrofe. La fel se intampla, in cazul ochilor, cu tratamentul bazat pe bioenergie. Am avut pacienti care au intrerupt tratamentul medical, au facut tratament cu bioenergie si toti, dar absolut toti, au revenit cu starea oculara agravata. Asta nu inseamna ca suntem impotriva naturismului si a naturistilor si am fi fericiti sa aflam ca exista un preparat naturist care ar ameliora macar o afectiune oculara, mai ales ca acel produs ar fi si mai ieftin.
- O ultima intrebare, d-na doctor. Este vara, soare. E important sa purtam ochelari de soare?
- Ma bucur foarte tare ca ma intrebati. Vreau sa se stie ca nici un fel de ochelari, in afara celor pentru eclipsa, nu ne protejeaza in vreun fel de actiunea directa a razelor solare. Este strict interzis uitatul direct in soare, cu sau fara ochelari, caci pot aparea arsuri retiniene. Cei care vor cu tot dinadinsul sa poarte ochelari de soare e bine sa nu aiba lentile foarte inchise la culoare si neaparat sa fie omologate.
As vrea sa spun cateva cuvinte si despre asa-zisii vanzatori ambulanti de ochelari de vedere, pe care - mai nou - ii gasim prin piete, pe trotuare. E clar ca nu au autorizatie sa vanda ochelari si e o incalcare a legii sa fie lasati s-o faca. Sticla acelor ochelari este foarte proasta, nu respecta numarul de dioptrii, fara sa mai vorbim ca si materialele din care sunt confectionate ramele pot duce la alergii. Pentru a sti daca o lentila este buna, trebuie ca purtatorul sa se simta perfect in timp ce poarta ochelarii, sa nu aiba ameteli, dureri de cap. Noi oferim garantie in ceea ce priveste calitatea lentilelor, a ramelor si-n special a personalului calificat prin cele doua ateliere private, cu care avem contract, aflate in cladirea spitalului si nu ghereta de la poarta (atelier neautorizat de Ministerul Sanatatii). Aceste ateliere ofera ochelari pentru toate buzunarele.
Cateva sfaturi:
Da:
• duceti copiii la control oftalmologic inca de la varste foarte fragede, 3-4 ani, si-apoi la varsta prescolara; mai ales dupa 40 de ani, mergeti periodic la consult.
Nu:
• daca apare o conjunctivita sau orice alta jena in zona oculara, mergeti intotdeauna la medicul oftalmolog, nu cereti doar sfatul farmacistilor.
• nu va faceti ochelari de vedere la magazinele de optica pirat, ci doar de la acelea care au la vedere autorizatia Ministerului Sanatatii.
Ruxandra Constantinescu
Adresa Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice: Piata Lahovary nr. 1, Bucuresti, tel. 021/212.89.72, 212.89.64.
Ochii
5 afirmatii gresite
1. Ochelarii amplifica miopia si prezbitia pentru ca ochii se obisnuiesc cu aceste "carje" pentru vedere.
Cauza miopiei si a prezbitiei este forma globului ocular, care nu se poate modifica cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact.
2. Cititul la lumina "chioara" strica ochii sanatosi.
Cititul la lumina slaba oboseste ochii, ceea ce poate provoca dureri de cap si le poate dauna ochilor cu probleme. Dar ochii sanatosi nu sunt afectati in nici un fel.
3. Cand te uiti crucis, ochii pot sa ramana asa.
Pozitia gresita a ochilor este, in general, urmarea unor defecte de dezvoltare sau a unor accidente. Dar uitatul crucis din cand in cand, in joaca, nu este deloc periculos.
4. Dupa petele de pe iris se poate citi starea sanatatii unei persoane.
Petele de pe iris nu se modifica, asa cum nu se modifica amprentele digitale si nu pot oferi nici un indiciu asupra sanatatii cuiva.
5. Persoanele cu ochi albastri vad mai bine decat cele cu ochi caprui.
Culoarea irisului nu are nici o influenta asupra vederii.
Asa da
• La copii, trebuie verificat daca se uita drept cu ambii ochi, pentru ca ochii "strambi" nu permit dezvoltarea deplina a vederii. Momentul testarii: inainte sa mearga la gradinita sau cand se observa ceva (de ex. ca se uita sasiu). Primele indicii le poate oferi urmatorul test pentru bebelusi si copii mici: acoperiti cu mana dvs. unul dintre ochii copilului. Daca nu se opune si nu tipa, s-ar putea ca ochiul sa nu functioneze 100%. Cereti sfatul medicului!
• Dupa 40 de ani, masurati-va anual tensiunea oculara. In plus, miopii cu peste 5 dioptrii ar trebui sa faca regulat un examen de fund de ochi.
• Seara, cand se intuneca, nici ochii sanatosi nu vad intotdeauna foarte clar la distanta. Cei care au astfel de probleme sa-si procure ochelari pentru seara.
Asa nu
• Nu priviti niciodata direct in soarele arzator si nu schiati niciodata fara ochelari! Iradierea puternica poate afecta grav vederea. Pana la orbire!
• Munca neintrerupta in fata calculatorului oboseste ochii, mai ales daca acesta este prost luminat.
• Daca monitorul este asezat in asa fel incat sa priviti la el in sus, numarul batailor din pleoape scade. Ochiul nu mai este umectat suficient si reactioneaza mai iritat la efort.
• Tot ce intra in ochi poate sa produca infectii, daca igiena nu este respectata. Lentilele de contact trebuie curatate conform prescriptiilor, nu umezite in gura! Nu schimbati lentilele colorate (decorative) cu alte persoane!