Prajituri cu fructe

Redactia
Prajituri cu fructe. Tarta cu zmeura. Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (se despica pe lung si se rade miezul cu cutitul), 270 g faina, 30 g cacao. Pentru umplutura: 90 g frisca nebatuta, 200 g ciocolata amaruie, 4...

Prajituri cu fructe

Tarta cu zmeura

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (se despica pe lung si se rade miezul cu cutitul), 270 g faina, 30 g cacao. Pentru umplutura: 90 g frisca nebatuta, 200 g ciocolata amaruie, 4 linguri alcool de fructe, 750 g zmeura, 1 lingura zahar pudra, 100 g stifturi de migdale, 250 g zahar tos.
Mod de preparare:
• Se framanta aluatul, se acopera cu o folie de plastic si se tine doua ore la rece. Pe planseta infainata se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se imbraca o forma (diametrul: 30 cm) cu pereti detasabili. Se inteapa aluatul pe fundul formei, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole sau mazare uscata si se coace 12-15 minute in cuptorul incins la 200C. Se indeparteaza hartia si boabele, se mai da la cuptor 5-8 minute si se lasa sa se raceasca.
• Se pune frisca pe foc si cand clocoteste, se topeste in ea ciocolata rupta bucatele. Se lasa sa se raceasca, se incorporeaza alcoolul de fructe, se amesteca si se toarna compozitia astfel obtinuta peste aluatul din tarta racit. Se mai tine o ora la frigider, dupa care se scoate tarta din forma si se presara peste stratul de crema zmeura si zaharul pudra.
• Se tapeteaza o tava obisnuita cu hartie pentru copt, se pun pe ea stifturile de migdale si zaharul tos, se baga la cuptor si se caramelizeaza circa 8 minute la 220C. Se lasa apoi sa se raceasca, se rup bucati si se infig in crema de jur imprejurul tartei.

Tarta cu cirese

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton vanilie (miezul ras cu cutitul), 200 g faina, 150 g alune macinate.Pentru umplutura - 50 g unt moale, 30 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (miezul ras), coaja rasa de la 1/2 lamaie, 100 g martipan (turta dulce), 2 oua, 20 g faina, 10 g zeamil, 1 kg cirese dulci.
Mod de preparare:
• Se framanta aluatul, se acopera si se tine doua ore la rece. Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se imbraca o forma de tort (diametrul: 30 cm) cu peretii detasabili. Se inteapa aluatul (doar pe fundul formei) si se coace la 200C, mai intai 12-15 minute, acoperit cu hartie pentru copt si boabe de fasole sau mazare, si pe urma, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele, inca 5-8 minute.
• Se freaca spuma untul, zaharul, sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si martipanul taiat cubulete fine, se adauga ouale, faina si zeamilul, se amesteca bine si se toarna peste aluatul fierbinte. Se da tarta la cuptor, se coace circa 20 de minute la 180C, se lasa sa se raceasca si se presara peste ea ciresele spalate, zvantate si curatate de samburi.

Tarta cu lamaie

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (miezul ras), coaja rasa de la 1/2 lamaie, 300 g faina. Pentru umplutura: 8 lamai, 750 g zahar, 120 g unt, 5 oua, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
• Se framanta aluatul, se tine doua ore la rece (acoperit), se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se imbraca o forma de tort (diametrul: 30 cm) cu peretii detasabili. Se inteapa aluatul (doar pe fundul tavii) si se coace la 200C intre 12-15 minute acoperit cu hartie pentru copt si boabe de fasole sau mazare uscata, si intre 5-8 minute dupa ce acestea au fost indepartate.
• Se taie 2 lamai felii foarte subtiri si se indeparteaza samburii. Se pune la fiert 1 l de apa si cand clocoteste se introduc feliile de lamaie. Se stinge focul si se lasa lamaile sa se raceasca in apa si apoi o ora sa se patrunda bine. Se pune din nou zeama la fiert si se procedeaza la fel de inca doua ori, lasand feliile de lamaie doar sa se raceasca, nu si sa se patrunda.
• Se ia din zeama 1/2 l (restul se pune deoparte), se amesteca cu 500 g zahar, se infierbanta din nou, se introduc feliile de lamaie si se lasa sa se raceasca.
• Se spala celelalte lamai cu apa fierbinte, se sterg si se storc dupa ce li s-a ras coaja (rezulta circa 1/4 l de zeama). Se amesteca zeama si coaja de lamaie cu untul topit, ouale, zaharul ramas si sarea, se toarna peste aluat si se da tarta din nou la cuptor. Se coace 45 de minute la 180C, se lasa sa se raceasca, se aseaza deasupra feliile fierte de lamaie si se toarna circa 6 linguri din zeama pusa deoparte. Tarta se poate garnisi cu fistic.

Prajitura cu branza de vaci si visine

Ingrediente (pentru 8-12 bucati): Pentru aluat: 200 g faina, 100 g zahar, 100 g unt moale, 1 varf de cutit sare, 1 ou. Pentru umplutura: 50 g unt, 3 oua, 200 g branza de vaci, 350 g visine fara samburi, 100 g zahar, 125 g frisca batuta, 1 lingurita rasa zeamil, sare, 30 g migdale taiate.
Mod de preparare:
• Se unge cu unt marginea unei forme rotunde cu pereti detasabili (diametrul: 26 cm) si se framanta repede aluatul. Pe planseta infainata se intinde o foaie groasa de 2 cm, se taie rotund cu marginea formei si se aseaza pe fundul acesteia. Din aluatul ramas se face un sul lung si subtire care se intinde pe marginea formei de jur imprejur si se apasa cu degetele in asa fel incat sa se ridice cam de 2 cm deasupra ei. Se inteapa pe fund cu o furculita, se pune peste aluat o coala de hartie pentru copt si un strat de fasole sau mazare uscata si se tine aluatul o ora la frigider.
• Se incinge cuptorul la 200C, se coace aluatul mai intai 15 minute, iar apoi, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele, inca 5-10 minute.
• Se topeste untul si se separa albusurile de galbenusuri. Se amesteca branza de vaci cu zaharul, galbenusurile, frisca, zeamilul si un varf de cutit de sare, adaugandu-se putin cate putin din untul topit, si la urma se incorporeaza albusurile batute spuma (nu prea tare).
• Se imprastie visinele peste aluatul copt, se toarna deasupra umplutura de branza, se niveleaza cu o spatula, iar pe margini se presara de jur imprejur feliile de migdale. Se da prajitura la cuptor, se coace 20 de minute la 200C (trebuie sa se rumeneasca frumos), se lasa sa se raceasca in forma si se tine la frigider. Cand se serveste, se scoate din forma si se lasa sa stea cel putin 15-20 de minute la temperatura camerei.