Acele care sperie boala

Redactia
Acele care sperie boala. Dr. Mircea Zamfirescu. "Acupunctura nu trateaza boala, ci omul, . si de aceea nu are limite terapeutice". Pare absurd, dar dupa secole de triumf al medicinei stiintifice si al medicamentelor de sinteza, lumea - inclusiv aceea a halatelor albe - isi indreapta atentia catre mij...

Acele care sperie boala

Dr. Mircea Zamfirescu

"Acupunctura nu trateaza boala, ci omul,
si de aceea nu are limite terapeutice"


Pare absurd, dar dupa secole de triumf al medicinei stiintifice si al medicamentelor de sinteza, lumea - inclusiv aceea a halatelor albe - isi indreapta atentia catre mijloacele naturale de vindecare, catre terapii stravechi, ramase practic neschimbate de mii de ani. Fireste, medicina alternativa nu se poate substitui integral medicinei stiintifice, dar ea devine pe zi ce trece un aliat redutabil in institutiile de sanatate. La loc de frunte, intre mijloacele "blande" de vindecare, se afla practicile orientale si, mai cu seama, acupunctura chineza, practicata in mod curent in spitale si in cabinetele medicale. Ce-i drept, la noi in tara, "explozia" acupuncturii s-a lasat ceva timp asteptata, in primul rand din cauza numarului mic de specialisti, dar de curand, ea a devenit o terapie curenta, aplicata de medici formati chiar la sursa, in China. Si pentru ca aria de eficienta a acelor infipte in anumite puncte ale corpului omenesc este tot mai cuprinzatoare, ne-am adresat unui "as" al metodei, o veche cunostinta a cititorilor nostri, doctorul Mircea Zamfirescu, vicepresedinte al Societatii Romane de Acupunctura, care a avut amabilitatea sa ne dea mai multe lamuriri.
- D-le dr. Zamfirescu, practicati de mai bine de 20 de ani acupunctura, ati fost la stagii indelungate de perfectionare in China, in prezent predati aceasta terapie la Facultatea de Medicina din Bucuresti si ati avut deja sute si sute de pacienti cu care ati obtinut rezultate exceptionale. Sunteti probabil una din cele mai autorizate persoane in domeniu de la noi din tara, motiv pentru care am sa va pun o intrebare a carei dificultate nu e greu de ghicit: Ce este acupunctura? Care este principiul ei de functionare?
- Raspunsul nu este atat de dificil pe cat pare, desi este posibil sa ii surprinda pe multi: fireste, acupunctura este un sistem medical, dar in primul rand filosofic, menit sa le redea oamenilor armonia si, in mod reflex, sanatatea. Practic, metoda consta in infigerea unor ace in anumite puncte precise ale corpului, situate de-a lungul unor meridiane energetice, legate cu diferite organe. Acele au proprietatea de a provoca o tonifiere sau o sedare a fluxului de energie (qi) care parcurge meridianele. Medicina chineza traditionala isi reprezinta corpul omenesc ca un punct de intalnire a doua forme complementare si opuse de energie: yin, forta feminina, si yang, forta masculina. Un dezechilibru intre yin si yang duce la aparitia bolilor sau a starii proaste de sanatate. De exemplu, un exces de yang poate provoca dureri bruste, inflamatii, spasme, dureri de cap, o crestere a tensiunii. Un exces de yin provoaca dureri difuze in tot corpul, senzatie de frig, retentie de apa, oboseala etc. Redobandirea starii de sanatate inseamna deci regularizarea energiei care curge prin meridianele corpului.
- In prezent, mai ales in Statele Unite, medicina traditionala chineza si, in primul rand, acupunctura, sunt practicate pe scara larga. Aproape un sfert din americani au recurs la acest gen de terapie, iar numarul lor este in crestere. Cum se face ca o terapie care se bazeaza pe ceva inca nerecunoscut de stiinta oficiala, si anume corpul bioenergetic, este atat de populara?
- Avantul de care vorbiti se datoreaza unui studiu de o amploare si profunzime fara precedent. In 1992, un grup de cercetare format din nu mai putin de 2000 de medici a studiat un lot urias de pacienti - aproximativ 100.000, tratati de specialisti acupuncturisti chinezi. Studiul s-a intins pe mai multi ani, pacientii tratati aveau afectiuni din cele mai diverse, de la simplul surmenaj la tulburari hormonale sau boli nervoase, iar rezultatele au fost cuantificate in rapoarte de mii de pagini. Ca urmare a acestui studiu, a fost facuta o declaratie devenita celebra: Declaratia 107, prin care se recunoaste valoarea acupuncturii chineze, care a devenit o forma de tratament medical acceptata si sprijinita oficial in Sua. Iata asadar ca validandu-se terapia, s-a validat si adevarul ca ea trateaza un corp invizibil, energetic, cu rezultate vizibile.
- In Romania, unde medicina naturista este un fel de Cenusareasa, marginalizata prin legi si ordine ale Ministerului Sanatatii, precum si prin tot felul de "demascari" aberante, facute de dragul senzationalului, in mass media, cum este privita acupunctura?
- Poate o sa va surprinda, dar acupunctura este intr-o pozitie foarte buna la noi, si aceasta dintr-un motiv foarte simplu: nu au dreptul sa o practice decat medicii, si nu oricare, ci doar cei care au facut cursuri de pregatire universitara sau postuniversitara in acest sens. Restrictia aceasta exclude sarlatanii si face ca la noi aceasta terapie sa dobandeasca o tinuta stiintifica.
- Faima acupuncturii rezida si in faptul ca are rezultate foarte rapide. Pe unul din colegii nostri, de pilda, imobilizat la pat de o criza de lombosciatica, refractara la orice medicament, l-ati repus pe picioare dupa o singura sedinta de tratament de o jumatate de ora. Cum sunt posibile asemenea miracole?
- In medicina, fie ea si chineza, nu exista termenul de "miracol", ci numai de cauza si efect. Acupunctura a fost "inventata" in urma cu cinci mii de ani. Spun inventata intre ghilimele, pentru ca in realitate se pare ca a fost revelata, fiind de la bun inceput o stiinta complexa si completa, incat ulterior a fost doar comentata si explicata, nu si imbunatatita. De altfel, ramane o enigma cum a putut fi cunoscut atat de bine corpul bioenergetic al fiintei umane, cu milenii in urma, cand abia la jumatatea secolului al Xx-lea a fost descoperita electronografia, care pune in evidenta aurele corpurilor. Ei bine, vechimea acestei terapii, la fel ca si faptul ca actioneaza asupra unei structuri a corpului uman pe care alte sisteme medicale nu stiu sa o controleze, si anume corpul energetic, spune multe despre eficienta ei, care este calitatea ce a facut-o sa reziste probei necrutatoare a timpului. Totusi, nu e corect sa se creada ca vindecarea apare printr-o singura sedinta de acupunctura. Pentru a se ajunge la vindecare este necesar, pe de o parte, efortul medicului, care va face un consult amanuntit al pacientului, va da un diagnostic energetic si va stabili o strategie de tratament, iar pe de alta parte, este nevoie de colaborarea pacientului, care va trebui sa-si schimbe stilul de viata, ajungand intr-o stare de armonie cu el insusi si cu natura.
- Cat dureaza un tratament prin acupunctura pentru a se obtine efectele stabile si durabile de care vorbeati?
- Majoritatea oamenilor asimileaza acupunctura numai cu infigerea acelor in piele, in realitate, ea apeleaza si la plante, uleiuri aromatice, alimentatie, administrare de minerale si oligoelemente, bai terapeutice etc. In ce ma priveste, eu nu lucrez singur, ci impreuna cu sotia mea, care este medic cu competenta in fitoterapie, dar e o fitoterapie care este aplicata in conformitate cu principiile acupuncturii. Pentru a se obtine rezultate rapide si durabile in timp, corpul fizic si bioenergetic al pacientului este tratat simultan prin mai multe mijloace, insa oricat de elaborat ar fi tratamentul, durata sa depinde de fiecare pacient in parte. Fireste ca pentru un reumatism degenerativ va fi nevoie de mai multe luni de terapie, pentru ca situatia sa fie stabilizata, in timp ce pentru durerile de cap ce apar pe fondul surmenajului sunt suficiente si doua-trei saptamani. Exista o multitudine de factori care hotarasc rapiditatea tratamentului, chiar si pentru aceeasi boala.
- Care boli se preteaza cel mai bine la tratamentul prin acupunctura?
- In urma cu aproape trei decenii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o lista cu afectiunile care sunt cele mai receptive la metodele medicinii chineze. Dupa doar cativa ani s-a revenit asupra listei, iar numarul de boli a fost dublat, dupa care s-au mai adaugat alte cateva... La noi in tara se poate trata cu succes o gama impresionanta de boli, pe care ma voi stradui sa o redau cat mai complet:
Bolile nervoase - m-am referit in primul rand la ele, deoarece se pare ca sistemul nervos este foarte strans legat de corpul bioenergetic al fiintei umane, motiv pentru care acupunctura are niste rezultate spectaculoase in afectiuni in care medicatia si alte metode clasice raman fara rezultat sau cu rezultate slabe. Iar aici ma refer la paralizii, nevralgii de tot felul, scleroza in placi si Parkinson in forme incipiente, epilepsie. Un alt domeniu privilegiat sunt bolile reumatice si cele ale aparatului locomotor, de la lombosciatica la poliartrita reumatoida sau reumatism degenerativ. Apoi, sunt bolile cauzate de stres si oboseala, de la banalele insomnii si dureri de cap la gastrita, tulburari de apetit, deficiente imunitare. De altfel, prin mijloacele sale specifice, acupunctura se preteaza foarte bine la intarirea imunitatii, fiind utila in tratarea bolilor respiratorii infectioase recidivante, a colitelor si cistitelor cronicizate, a herpesului si a unei game extrem de extinse de alte boli microbiene care apar atunci cand capacitatea naturala de aparare a organismului este slabita. Bolile de metabolism, in special diabetul de tip Ii, tulburarile de asimilare si obezitatea sunt alt capitol in care acupunctura are o mare eficienta, mai ales daca pacientii colaboreaza si se lasa ajutati pentru a-si schimba gradat stilul de viata. Tulburarile hormonale, cum ar fi cele tiroidiene si ovariene, raspund foarte bine la tratament, la fel ca si bolile alergice, hipertensiunea sau hipotensiunea.
- Eficienta acupuncturii se extinde si asupra bolilor asa-numite incurabile, cum ar fi cancerul, leucemia, infectia cu Hiv, psihozele?
- Ultimul stagiu de pregatire in China l-am facut la Academia de Acupunctura din ShanXi, care pana anul trecut a fost inchisa strainilor. Profesorii de acupunctura din spitalele acestei Academii nu cunosc termeni cum ar fi cancer sau leucemie, in acupunctura diagnosticul facandu-se dupa cu totul alte criterii: energetice. Din acest motiv, ei nu au nici un fel de complexe in a trata cu rezultate extraordinare boli considerate incurabile de medicina moderna, in limbajul lor neexistand nici chiar conceptul de incurabil. Astfel, ei trateaza cancerul, de pilda, focalizandu-se asupra individualitatii pacientului si a simptomelor generale ale acestuia, fara a fi interesati de proliferarea propriu-zisa a celulelor maligne, ci de fondul pe care acestea au aparut si s-au intensificat, fond pe care ei se vor concentra sa-l schimbe, sa-l armonizeze. De altfel, in acupunctura, tratand o anumita afectiune a unui pacient cu mai multe boli, e imposibil sa nu se ajunga la o vindecare globala. De curand, am tratat de o afectiune digestiva o persoana care suferea si de insomnii groaznice de mai bine de cinci ani. Ei bine, primul efect al tratamentului nu a fost asupra digestiei, ci asupra somnului, care a devenit indelungat si odihnitor, ca in vremea copilariei, dupa care digestia s-a ameliorat de la sine. Acupunctura nu trateaza bolile, ci omul, si de aceea nu are limite terapeutice. Totusi, la noi in tara, inca neexistand dotarile spitalelor traditionale chineze, ar fi cel putin imprudent sa afirm ca putem trata boli foarte grave, ajunse in faza terminala.
- Exista vreo categorie de pacienti carora nu le este recomandata acupunctura?
- Atunci cand este aplicata corect, acupunctura nu are practic nici o contraindicatie, fiind prin excelenta o terapie neinvaziva si fara efecte adverse. In schimb, este recomandata unei categorii de pacienti pe care nu ati mentionat-o si pe care medicina clasica nu-i poate ajuta: pacientii fara diagnostic. In ultimii ani apar tot mai frecvent persoane care prezinta suferinte din cele mai diverse, fara sa existe o cauza aparenta. Sunt oameni care au ameteli puternice, care nu pot digera hrana, care au dureri in anumite zone sau in tot corpul, care se simt slabiti si fara resurse, fara nici un motiv aparent. Ei sunt trimisi la analize tot mai costisitoare, dupa care, nedepistandu-se nimic, medicii ridica neputinciosi din umeri sau ii trimit de la o sectie la alta, inclusiv la psihiatrie, fiind suspectati de ipohondrie. Aici intervine subtilitatea sistemului de diagnosticare chinez, prin care se poate depista si trata boala inca de la primele manifestari. De altfel, printre colegii mei de breasla de la alte specialitati, eu sunt cunoscut ca cel care primeste cazurile cele mai misterioase si greu de abordat, tocmai datorita tipului de medicina pe care il practic. Ca sa intelegeti spiritul acupuncturii, ar trebui sa vizitati o zi intreaga un monument arhitectonic chinezesc - nimic nu este scapat din vedere. Cum se reflecta lumina rasaritului in ferestrele cladirilor, cum filtreaza la amiaza coroanele copacilor razele puternice ale soarelui, cum orienteaza tiglele acoperisului picurii de ploaie sau cum schimba fiecare anotimp peisajul. Suntem oameni, cu o complexitate mai mare decat orice a fost creat vreodata pe pamant, traind intr-o relatie continua cu aerul si zgomotele care ne inconjoara, cu vantul si cu ploaia, cu dragostea sau cu raceala afectiva din mediul nostru de viata. Acupunctura este stiinta de a corela toate aceste lucruri intr-un tot unitar si de a orienta in final pacientul spre sanatate si fericire.
Ilie Tudor

<i><b>Domnul doctor Zamfirescu poate fi contactat la cabinetul Acu-Med din Bucuresti, tel. 021/224.91.52, 424.85.67, 0723/38.36.77