Mancaruri cu iaurt

Redactia
Mancaruri cu iaurt. Iaurtul poate fi savurat in multe combinatii cu fructe proaspete, cu compot sau cu samburi de nuca tocati marunt. El mai poate fi folosit, de asemenea, ca marinata pentru carnea de vita sau de pasare si pentru ingrosarea si ameliorarea gustului unor mancaruri inabusite, sosuri s...

Mancaruri cu iaurt

Iaurtul poate fi savurat in multe combinatii cu fructe proaspete, cu compot sau cu samburi de nuca tocati marunt. El mai poate fi folosit, de asemenea, ca marinata pentru carnea de vita sau de pasare si pentru ingrosarea si ameliorarea gustului unor mancaruri inabusite, sosuri sau supe.
Iaurtul natural, adica cel care contine bacteriile "bune", Lactobacillus acidophilus si Bifidobacteria bacterium, stimuleaza functionarea sistemului nostru digestiv.

Reteta pentru prepararea iaurtului gros, de casa

Puneti intr-o cratita 700 ml de iaurt amestecat cu 1/3 ceasca de lapte praf si lasati-l pe foc pana incepe sa clocoteasca si sa faca spuma. Faceti focul mai mic si lasati amestecul sa fiarba incet, 20 de minute, luati-l de pe foc si, cand s-a racit pana la 45C, indepartati spuma. Amestecati, separat, 6 linguri de iaurt natural cu 4 linguri de lapte, incorporati-le in amestecul racit si turnati apoi iaurtul astfel obtinut in borcane sterilizate si bine inchise. Asezati borcanele intr-o oala cu apa fierbinte, inveliti oala de jur imprejur cu o patura, ca sa se pastreze caldura, si lasati-le sa stea asa cel putin 6 ore. Inainte de a-l consuma, iaurtul trebuie sa stea minimum 3-4 ore la rece. Puteti sa-l tineti la frigider aproximativ o saptamana.

Vinete prajite cu frigarui de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete, 4 pulpe de pui fara os, taiate bucati, 2 iaurturi, 2 linguri sos iute (pasta de gogosari sau de chilli), zeama de lamaie, sare, piper, ulei de masline, 1 legatura coriandru proaspat.
Mod de preparare:
• Se amesteca sosul iute (pasta) cu un iaurt si cu zeama de lamaie (dupa gust), se taie carnea bucati, se introduce in marinata in asa fel incat sa fie bine acoperita si se lasa sa stea la rece cel putin o ora.
• Se spala vinetele, se zvanta si se taie in doua pe lung (cu coaja). Se cresteaza miezul cu un cutit bine ascutit, se presara cu sare si piper, se toarna peste ele un firicel de ulei de masline si se prajesc 40 de minute in cuptor sub gril.
• Din bucatile de carne de pui se fac frigarui (pe tepe din lemn) si se prajesc in ulei (intr-o tigaie de teflon) circa 10 minute pe toate partile.
• Se bate iaurtul ramas cu coriandrul taiat fasii (cu foarfeca), se sareaza, se pipereaza si se toarna peste vinetele fierbinti, care se servesc ca garnitura langa frigaruile de pui.

Clatite cu iaurt si icre Tarama

Ingrediente (pentru 4 persoane): 125 g faina, 1 ou, 1 varf de cutit sare, 3 iaurturi, 100 ml lapte, 150 g icre, piper.
Mod de preparare:
• Se amesteca faina cu oul, sarea si doua iaurturi si se adauga laptele putin cate putin, pana ce se obtine un aluat neted, nu prea gros, care se lasa apoi sa se odihneasca o jumatate de ora.
• Se indeparteaza pielitele de la icre si se mixeaza cu iaurtul ramas, se adauga piperul si se pun la rece.
• Se unge cu ulei o tigaie (mica) de clatite si se prajesc clatite ceva mai groase, adaugand mereu cate putin ulei, ca sa nu se prinda.
• Clatitele se ung cu un strat de icre si se servesc calde, stropite cu putina zeama de lamaie.



Dulciuri

Sarlota alba cu fructe de sezon

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pahar cu fructe (capsuni, zmeura etc.), 2 foi de gelatina, 80 g zahar pudra, 1 pumn de migdale (stifturi), cateva picaturi de esenta de migdale amare, 3 iaurturi.
Mod de preparare:
• Se inmoaie foile de gelatina intr-un bol cu apa rece. Se pune pe foc, intr-o craticioara, zaharul si o lingura cu apa si cand s-a dizolvat zaharul, se incorporeaza in sirop gelatina stoarsa.
• Se amesteca siropul cu iaurtul si cu esenta de migdale, se toarna in patru forme si se lasa 30 de minute la frigider ca sa se inchege.
• Se spala fructele si - daca este cazul - se taie felii.
• Se inmoaie formele (doar fundul) cateva secunde in apa fierbinte, se rastoarna sarlotele pe farfurioare, se aseaza pe mijlocul lor fructele, se presara cu felii de migdala si se servesc imediat.

Tort cu crema de zmeura

Ingrediente (pentru 8 persoane): 4 linguri faina, jumatate plic praf de copt, 2 linguri Maizena, 2 oua, 1/3 ceasca zahar. Pentru crema de zmeura: 400 g zmeura proaspata (sau congelata), 1 ou, 1/3 ceasca zahar foarte fin, 250 g branza de vaci moale, 1 1/4 ceasca frisca, 1 lingura gelatina, 3 linguri apa, zahar pudra pentru ornat.
Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180C si se unge o forma de tort (cu diametrul de 20 cm si cu pereti detasabili) cu unt sau cu ulei.
• Intr-un bol se bat ouale cu telul circa 3 minute, se adauga zaharul in ploaie (putin cate putin) si se bat mai departe pana ce zaharul s-a topit complet si amestecul devine lucios si galben deschis.
• Se rastoarna intr-un castron si se incorporeaza repede, cu o lingura de metal, faina, praful de copt si Maizena, amestecand usor. Se toarna compozitia in forma unsa, se da la cuptor si se coace 15 minute pana ce devine aurie si se desprinde de peretii formei. Se lasa sa se odihneasca in forma circa 3 minute, se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Pentru crema:
• Se paseaza 300 g zmeura in robotul de bucatarie, se trec apoi printr-o sita si din piureul astfel obtinut se pune jumatate deoparte. Intr-un castron se bat spuma ouale cu zaharul, se adauga branza de vaci si se amesteca pana ce compozitia devine cremoasa.
• Se pune gelatina cu putina apa rece intr-un bol, se aseaza peste un vas cu apa clocotita si se amesteca pana ce se dizolva complet.
• In compozitia de branza se incorporeaza (cu o lingura din metal) gelatina, jumatate din piureul de zmeura, zmeura intreaga (100 g) si la urma frisca, se acopera castronul cu o folie de plastic si se lasa crema 10 minute la frigider sa se inchege (se mai amesteca, intre timp, din cand in cand).
• Se taie blatul de tort in doua (pe orizontala). Jumatatea de jos se aseaza pe un platou, se unge cu crema de zmeura, se acopera cu cealalta jumatate de blat si se tine la rece pana ce se intareste crema. Inainte de a servi tortul, se presara deasupra zaharul pudra, se taie in 8 bucati, se pun bucatile pe farfurii si se garnisesc de jur imprejur cu jumatatea de piureu de zmeura pusa deoparte.