Spaghetti ca la mama lor
Fettucine bolognese
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 linguri ulei, 2 cepe potrivite (tocate marunt), 2 catei de usturoi zdrobiti, 500 g carne de vita tocata, 250 g ciuperci taiate felii, 2 linguri busuioc verde taiat marunt, cca 440 g rosii decojite (din conserva) cu suc cu tot, 1/2 ceasca pulpa de tomate, 1 lingura maghiran verde tocat, 1 l apa, 500 g Fettucine (taietei lati).
Mod de preparare:
• Se incinge uleiul si se caleste ceapa circa 3 minute la foc mic, amestecand pana ce se-nmoaie. Se adauga usturoiul, se lasa un minut amestecand in continuare, apoi carnea tocata, care se prajeste si ea 5 minute pana ce se evapora tot lichidul. (In timp ce se prajeste, se sfarma cu o furculita cocoloasele mai mari.)
• Se adauga ciupercile, busuiocul, rosiile zdrobite impreuna cu sucul, pulpa de tomate, maghiranul si apa. Cand dau in clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, fara capac, aproximativ o ora si jumatate, pana ce se-ngroasa sosul.
• Se fierb taieteii "al dente" in apa cu sare, se scurg si se servesc cu sosul de rosii si carne.
Spaghetti carbonara
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 catei de usturoi, 1-2 linguri ulei, 6 felii de sunca (cu grasime) taiate bucatele, 5-6 linguri vin alb, 4 oua, 3/4 ceasca parmezan (sau cascaval) taiat fasii subtiri, 1/4 ceasca cascaval ras, piper negru proaspat macinat, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, 500 g spaghete fierte "al dente", scurse si tinute la cald.
Mod de preparare:
• Se curata cateii de usturoi, se taie in doua si se prajesc in uleiul incins, amestecand intruna pana ce se rumenesc. Se adauga bucatelele de sunca si se prajesc la foc potrivit, pana ce devin crocante. Se sting cu vin si se mai lasa sa fiarba circa un minut.
• Se bat ouale cu telul si se incorporeaza cascavalul taiat fasii, cascavalul ras, patrunjelul si piperul macinat.
• Se pun spaghetele calde intr-un castron, se adauga sunca si sosul de vin si se amesteca bine. La sfarsit se incorporeaza si amestecul de oua si cascaval si se servesc imediat, presarate - eventual - cu putin parmezan sau cascaval ras.
Cannelloni cu pui si sos tomat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1-2 linguri ulei, 1 ceapa mica tocata marunt, 2 lingurite ardei iute murat si taiat marunt, 3 morcovi mici taiati cubulete, 1/2 ceasca patrunjel verde tocat, circa 800 g rosii decojite (din conserva) taiate bucatele, 4 linguri vin alb sau zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1 ou batut, 500 g carne de pui data prin masina de tocat, 2 cepe verzi taiate marunt, 1/8 l frisca nebatuta, 2 linguri parmezan (cascaval) ras, 125 g cannelloni (rulouri pentru umplut), 250 ml smantana acrisoara sau iaurt, 1 castravecior acru pentru garnisit.
Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180C si se unge cu ulei sau cu unt topit o forma mai plata, dreptunghiulara (35x20x6 cm).
• Se incinge uleiul si se calesc 3-4 minute, pana ce se inmoaie, ceapa uscata, ardeiul iute si morcovii. Se adauga rosiile, patrunjelul si vinul sau zeama de carne si se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. Se face focul mai mic, se acopera cratita cu un capac si se lasa sosul sa mai fiarba circa 10 minute.
• Se amesteca bine oul, carnea de pui, ceapa verde, frisca nebatuta si parmezanul, se toarna intr-un cornet cu gura mai larga si se umplu cu ele rulourile (cannelloni).
• Se toarna jumatate din sosul de rosii pe fundul formei unse, se aseaza rulourile umplute unul langa altul (intr-un singur strat) si se toarna peste ele sosul ramas. Se dau la cuptor, se lasa sa se coaca 30 de minute si se servesc fierbinti, cu putina smantana acrisoara si garnisite cu castraveciorul murat dat pe razatoare.
Paste cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1-2 linguri ulei de masline, 1 ceapa mare tocata, 1 catel de usturoi zdrobit, 3 dovlecei mijlocii taiati felii, 4 ciuperci taiate feliute, 1 ceasca mazare congelata, 1/2 l sos tomat, sare, piper, inca 1-2 linguri ulei de masline, 1 1/2 ceasca paste uscate (macaroane scurte sau spirale), 1/3 ceasca parmezan ras.
Mod de preparare:
• Se incinge uleiul si se calesc ceapa si usturoiul circa 4 minute, la foc mic, pana ce se inmoaie. Se adauga feliile de dovlecel si ciupercile, se dunstuiesc si ele inca 3 minute si pe urma mazarea si sosul tomat. Se lasa sa fiarba incet alte 3 minute si se gusta de sare si piper.
• Se lasa sa dea in clocot apa cu sare, se toarna un firicel de ulei si se fierb bine pastele, 10-12 minute. Se scurg si se amesteca cu legumele din tigaie.
• Se toarna amestecul intr-o forma de budinca (ceva mai adanca), se presara deasupra parmezanul ras si se coace, cu capac, circa 20-30 de minute in cuptorul incins la 150C.
Dulciuri
Foitaj cu fragi sau zmeura
Ingrediente: 350 g faina, 250 g unt sau untura, 250 g zahar pudra, 250 g fragi sau zmeura, 2-3 galbenusuri, 2-3 linguri de zahar vanilat, 3-4 albusuri.
Mod de preparare: Aluatul se prepara dimineata, pentru ca in bucatarie sa fie racoare.
• Se amesteca faina cu untul (untura) si galbenusurile si se framanta pana ce se obtine un aluat omogen. Se pudreaza cu faina si se intinde pe tabla de prajituri in forma dreptunghiulara, apoi se impatureste in patru, adunandu-se catre mijloc mai intai marginile lungi, apoi cele scurte (laterale). Se lasa aluatul sa stea 15 minute la rece, apoi iar se intinde cu sucitorul pe tabla infainata si iar se impatureste in patru. Se lasa sa stea 15 minute, apoi iar se impatureste in patru. Dupa ultima pauza de 15 minute, se intinde intr-o foaie subtire si se aseaza in tava de prajituri (unsa si presarata cu faina). Se da la cuptor, la foc iute, pana ce este coapta pe jumatate.
• Separat, se bat spuma albusurile cu zaharul pudra si cand e gata se incorporeaza usor fructele spalate si bine zvantate. Se intinde spuma peste aluat si se da iarasi la cuptor, pana ce se rumeneste. Se scoate si se stropeste cu mana cu putina apa rece, dupa care se mai pune la cuptor 2-3 minute. Se serveste calduta, taiata in bucati presarate cu zahar vanilat.