Corespondenta din Canada

Redactia
Corespondenta din Canada. Am deveni o tara prospera daca ne-am incapatana sa revenim la traditii. Nu sunt nici prima, nici ultima care crede ca sansa si specificitatea Romaniei sunt cultura plantelor medicinale si valorificarea lor, agricultura si turismul ecologic si pastrarea traditiilor populare....

Corespondenta din Canada

Am deveni o tara prospera daca ne-am incapatana sa revenim la traditii

Nu sunt nici prima, nici ultima care crede ca sansa si specificitatea Romaniei sunt cultura plantelor medicinale si valorificarea lor, agricultura si turismul ecologic si pastrarea traditiilor populare. Aceste afirmatii apartin unei romance care locuieste de 13 ani in strainatate si care, avand ca baza "solida" educatia si cultura primite in Romania, a putut sa se integreze intr-o alta societate si sa continue sa-si consolideze bagajul spiritual. Nu m-am gandit niciodata sa sterg cu buretele originea mea romaneasca si sa vreau cu orice pret sa ma confund cu noii mei concetateni. Din contra, spiritul meu critic a ramas la fel de dezvoltat si prezent; chiar daca de multe ori am fost tratata ca idealista, utopista si cu indemnuri de genul "de ce nu te intorci de unde ai venit", intuitia, bunul-simt si cursul evenimentelor imi dau dreptate.
Dupa aceasta introducere, vreau sa va spun ca de multe ori imi vine sa abandonez obligatiile mele cotidiene (care au ca obiectiv major "castigarea vietii" si nu "trairea ei") si sa vin sa-i zgudui pe compatriotii mei romani, spunandu-le ca a sosit de mult clipa "trezirii la realitate". Ca trebuie sa avem curajul de a ne lua soarta in maini si de a nu mai urma " la lettre" si cu orice pret modele economice si sociale care nu ni se potrivesc intotdeauna. Admit ca tentatia consumatorista este mare, eu insami "gustand" din aceasta abundenta. Numai ca dupa un timp te opresti si realizezi ca viata nu-ti este data doar ca sa consumi si sa faci sa functioneze economia. Fiinta umana se defineste in primul rand prin creativitate si spiritualitate, in timp ce societatea de consum ne obliga sa uitam aceste trasaturi esentiale. Chiar conceptul "cererii si ofertei" este denaturat, adevarul fiind ca acum oferta dirijeaza cererea si nu invers.
Daca as fi un om politic roman, sincer si curajos, m-as bate pentru idei ca: dezvoltare durabila, economie sociala, educatie si cultura generala pentru toti, simplificarea voluntara a vietii, consumul produselor locale, practicarea unei agriculturi umaniste, ecologie relationala, schimburi de servicii intre persoane, biodiversitate etc. Cred sincer ca Romania este facuta pentru aceste tendinte (din ce in ce mai des vehiculate in Occident, dar greu de pus in practica pentru motive evidente) si ca natura intrinseca a poporului roman ar putea fi de mare ajutor.
Avand multe idei si nu prea mult timp pentru a le dezvolta, revin la domeniul plantelor medicinale si imi exprim protestul fata de o eventuala decizie care ar limita accesul tuturor la produsele naturale. Este strigator la cer sa constati ca tocmai in momentul cand din ce in ce mai multe persoane de pe planeta noastra se reintorc la practicile ancestrale, pierzandu-si complet increderea in medicina alopata, autoritatile romanesti, care ar trebui sa reprezinte interesele nationale, iau asemenea decizii aberante. Eu cred ca tara noastra ar deveni prospera (fara a repeta greselile tarilor asa-zis dezvoltate) si tot romanul ar avea de lucru, daca ne-am "incapatana" sa revenim la traditiile noastre. Nu este contra progresului (cum ar zice unii), ci o evidenta. Nu vedeti cum toti "monstrii" creati de economiile liberale (care au uitat sa puna omul in centrul preocuparilor lor) se intorc impotriva rasei umane?! Exemple:

• Industria farmaceutica ne manipuleaza creand dependente cronice fata de medicamente si deci slabirea mecanismelor proprii de aparare contra agresorilor externi.

• Marile complexe industriale de crestere a animalelor care, din dorinta de a produce cat mai mult, utilizeaza antibiotice, polueaza solul, apa si aerul.

• Cultivarea legumelor si plantelor la scara industriala, cu aceleasi metode agresive si cu consecintele stiute asupra consumatorilor.

• Degradarea ireversibila a mediului inconjurator.

• Abandonarea modelului romanesc de educatie (in care accentul era pus pe dobandirea unei culturi generale) in detrimentul conceptului de "pregatire a tineretului pentru piata muncii" (doar avem nevoie de consumatori din ce in ce mai tineri si cu bani!).

• Crearea si instaurarea subtila de tot felul de situatii stresante (lipsuri materiale) si de dependente (televiziune, bani), cu scopul de a abrutiza fiinta umana si de a o mentine intr-o stare de supravietuire.
As putea continua, dar sper ca voi provoca si asa cateva reactii si motive de reflectie.
Cu speranta ca schimbul de idei va ramane civilizat si va face lucrurile sa avanseze, va multumesc anticipat si va doresc sa ramaneti o tribuna deschisa si "provocatoare" de dezbateri.
Daniela Stan - Montreal, Canada,
e-mail: daniela_stan@email.com