Crema noastra cea de toate zilele

Redactia
Crema noastra cea de toate zilele. Dupa o varsta anume, nici o femeie nu poate sa se lipseasca de ea. Francezii nu spun degeaba ca dupa 30 de ani, doamnele au tenul pe care il merita. Vasazica - tenul pe care l-au ingrijit sau nu, pe care l-au trecut la vreme prin bai de aburi, prin masaje si imbalsa...

Crema noastra cea de toate zilele

Dupa o varsta anume, nici o femeie nu poate sa se lipseasca de ea. Francezii nu spun degeaba ca dupa 30 de ani, doamnele au tenul pe care il merita. Vasazica - tenul pe care l-au ingrijit sau nu, pe care l-au trecut la vreme prin bai de aburi, prin masaje si imbalsamari. Ca e unt de vaca, smantana de bivolita sau crema Nivea, important este sa ne ungem pe obraz cu "ceva". Anul trecut, pe plan mondial, vanzarea de creme de fata a reprezentat un sfert din totalul desfacerii de cosmetice. De ce? Tocmai pentru ca - asa cum am spus - nici o femeie nu se poate lipsi de ea.
Protectie si frumusete
Prima functie a cremei de fata este sa protejeze pielea impotriva agresiunilor externe si sa-i asigure un nivel de umiditate optim. Datorita glicerinei sau ceramidelor (cele doua substante de baza), crema intareste suprafata protectoare a epidermei, oprind evaporarea apei. La capitolul frumusete, ea amelioreaza aspectul pielii, uniformizandu-l, atenuand ridurile si cutele de expresie.
Mod de utilizare
Compozitia cremei variaza in functie de tipul de ten si in functie de anotimp, dar in toate cazurile, conditia esentiala este ca ea sa nu fie folosita din abundenta. Cremele prea grase trebuie evitate. Compozitia ideala este aceea care nu lasa urme lucioase pe obraz. Ea trebuie sa fie foarte usoara - pentru tenul gras, mai consistenta - pentru tenul uscat si sensibil. Daca pielea luceste, in ciuda unui dozaj normal, e preferabil sa o schimbati.
Tipuri de creme
Noaptea, pielea nu trebuie sa fie protejata, ci hranita. N-are deci nici un sens sa folositi crema dvs. de zi. La fel de gresit este sa aplicati crema de noapte ziua, pentru ca ea nu ofera nici o protectie. Formulele "creme de zi" si "creme de noapte" sunt bine gandite, fiecare cu rostul ei.
Crema hidratanta: in afara de efectul ei protector si anti Uv (raze ultraviolete), ea asigura si o pelicula hidrolipidica eficienta, care determina difuziunea continua a apei in piele.
Crema antirid: are o compozitie onctuoasa, care sporeste actiunea cremei de noapte, printr-un aport de vitamine si proteine, care lifteaza ridurile.
Sublimatorul: la granita dintre crema si fond de ten, el are rolul sa atenueze micile imperfectiuni ale pielii. Se aplica pe riduri, inainte de fond de ten si de pudra.

Un sfat pe saptamana

Cum se folosesc cremele de bronzat

Comertul cu cosmetice e napadit vara asta de cremele de bronzat. Create de firme celebre, ele au dezavantajul ca lasa urme si dungi galben-portocalii daca nu sunt utilizate cum trebuie. Pacat, pentru ca bronzul pe care il imprima in piele e cat se poate de frumos si de natural, scutindu-ne in plus de expunerea prelungita si periculoasa la soare.

• Daca utilizati un bronzant sub forma de spuma: nu-l aplicati niciodata direct cu palma. Scuturati bine spray-ul, emiteti un jet pe o farfurioara si intindeti produsul cu o manusa uzata din flanela sau bumbac. (Se spala dupa folosire.) Pielea palmelor se pateaza usor si devine portocalie.

• Nu aplicati niciodata la intamplare laptele, crema sau spray-ul bronzant. Intindeti-le la inceput in dungi verticale, apoi orizontale. Egalizati produsul, apoi - mai ales daca il aplicati pe obraz -, dupa un sfert de ora, spalati-va si clatiti-va cu multa apa. Surplusul de colorant dispare, nu mai intra in pori si totul pare mai natural.



Curier

Cum sa evitam ridurile

Stimata redactie,
Acum cateva saptamani, rubrica "frumusete" publica intrebarea unei cititoare in legatura cu ridurile cauzate de expresia fetei. Din experienta personala stiu ca mimica se poate partial controla. Acum vreo 30 de ani, pe cand eram inca in Romania, am citit intr-o carte de frumusete ca ridurile faciale se pot preveni si am urmat sfaturile din acea carte. Intai, am incercat, adica m-am fortat si stapanit, sa nu ma incrunt. Mi-au trebuit mai multe luni de autocontrol, dar in cele din urma am reusit. Rezultatul - azi am aproape 50 de ani si nu am nici un rid pe frunte, orizontal sau vertical. Tot ce trebuie sa faci e sa ai vointa (dureaza mult pana iti franezi obisnuinta) si de cate ori te incrunti, sa te gandesti ca esti calma, relaxata si nu vrei sa sperii lumea din jur. Iti descretesti fruntea. Cand te incrunti iar, iar te descretesti, pana te obisnuiesti. La fel am reusit sa evit ridurile de la ochi, popular numite "laba gastii". Nu m-am abtinut sa rad, asta in nici un caz. Dar m-am abtinut sa incretesc ochii din cauza razelor soarelui. Daca nu aveam ochelari de soare, in loc sa incretesc ochii, imi coboram pleoapele de sus si rezultatul era acelasi - ochii micsorati nu lasau razele soarelui sa patrunda. Si iarasi, la varsta mea si dupa atatia ani de "soare australian", ridurile mele "laba gastii" sunt doar foarte usor vizibile. Deci, se poate sa previi aparitia ridurilor prin controlul expresiei fetei; daca e important sau nu, asta e alta intrebare.
Cu stima,
Ira Maria Raicu - Sydney, Australia
P.S. Aveti o revista minunata, care imi merge la suflet. Felicitari si mult succes in continuare.



Clubul dietelor de slabit

Reteta cu banane si branza de vaci

Bananele sunt foarte sanatoase si hranitoare. Branza de vaci are putine calorii si este satioasa.
Ziua 1+2 - se consuma 6 banane/zi + la alegere: 1 iaurt dietetic, 250 ml lapte slab, 1 ou, 2 mandarine, 1 mar, 1 portocala, 2 kiwi.
Ziua 3+4 - se vor consuma 500 g branza de vaci, impartita in sase portii + la alegere: 2 cartofi mici, 1 banana, 1 mar, 1 portocala, 1 ou, 1 para, 2 mandarine.
La sfarsitul celor patru zile, veti cantari cu 2-3 kg mai putin!
Interzis: sare, zahar.
Obligatoriu: 3 l de apa pe zi sau ceai, chiar si putina cafea neindulcita.
Maria Danciu - str. Pricazului, bl. 26, ap. 45, Orastie, jud. Hunedoara, cod 2600