Din nou despre Holocaust

Redactia
Din nou despre Holocaust. Romania este iar in atentia presei internationale. In mod negativ. Acum nu se mai poate sustine ca la mijloc este vreo incercare de a compromite sansele noastre de a ne integra in Nato, pentru ca imaginea proasta a tarii a fost provocata de reprezentantii Guvernului. Acest...

Din nou despre Holocaust

Romania este iar in atentia presei internationale. In mod negativ. Acum nu se mai poate sustine ca la mijloc este vreo incercare de a compromite sansele noastre de a ne integra in Nato, pentru ca imaginea proasta a tarii a fost provocata de reprezentantii Guvernului. Acestia au declarat ca in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe teritoriul Romaniei nu a avut loc un Holocaust. Culmea este ca declaratia s-a facut cu ocazia semnarii acordului de colaborare intre Arhivele Statului si United States Holocaust Memorial Museum, din Washington D.C. Acordul permite in continuare transferarea in Sua a documentelor care dovedesc modul in care autoritatile din vremea Guvernului Antonescu au participat la Holocaust. Autoritatile actuale nu mai vor sa ascunda trecutul, ci permit continuarea studiilor cu privire la evenimentele criminale in urma carora multi evrei au fost omorati de armata, jandarmerie si alte autoritati, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in teritoriile luate de catre Urss, iar apoi reocupate de Romania, precum si in Transnistria, la Odessa, in Ucraina. Deja s-au scris lucrari fundamentale pe aceasta tema, nu mai exista dubii, specialistii si-au dat verdictul. Cercetarile continua pentru a lamuri anumite detalii importante. Datorita interesului pe care Romania il are de a se integra in Nato, in 2002 Guvernul Romaniei a emis doua Ordonante de urgenta care pedepsesc manifestarile extremiste si negationiste, precum si pe aceia care fac cultul personalitatii unor criminali de razboi, cum a fost Maresalul Antonescu. Comunitatea internationala a apreciat pozitiv aceste acte guvernamentale, asteptand sa fie adoptate ca legi. Cu toate acestea, negationismul cu privire la Holocaust continua sa se manifeste in anumite cercuri. Daca pana acum era vorba de cercuri marginale, acum negationismul a devenit politica de stat.
Reprezentantii Guvernului practica dublul discurs despre Holocaust. Presedintele Ion Iliescu si Ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, au facut declaratii negationiste, cu toate ca documentele din arhivele romanesti si internationale, precum si literatura de specialitate au demonstrat indubitabil circumstantele Holocaustului. Pe 19-20 iunie 2003, la Viena s-a desfasurat conferinta Osce cu privire la antisemitism, cu peste 300 de participanti din Europa, Asia si Sua la nivel de ministri, secretari de stat, senatori Sua, organizatii evreiesti etc. Din Romania trebuia sa participe ministrul de Externe, Mircea Geoana, dar pentru ca a participat la Conventia Ue din Grecia, a fost inlocuit de secretarul de stat Diaconescu. Conferinta a avut ca subiect proliferarea antisemitismului in Europa contemporana. Nationalistii ultraextremisti autohtoni nu sunt izolati, pentru ca antisemitismul, rasismul, xenofobia, sovinismul agresiv se manifesta in multe alte tari, chiar democratice. Diferenta o da centralitatea sau marginalitatea unor asemenea elemente in societate si politica. Chiar la inceputul conferintei s-au citit comunicatul Guvernului Romaniei, precum si opiniile dubioase ale unor oficialitati. Delegatia noastra a transmis punctul de vedere al Guvernului Romaniei, care a recunoscut ca intre 1940 si 1945 pe teritoriul tarii noastre s-au petrecut crime de razboi si ca Romania isi asuma responsabilitatea pentru participarea la Holocaust. Delegatia Romaniei s-a intalnit cu delegatiile Sua, Israelului, ca si cu diferite delegatii ale organizatiilor evreiesti, care au cerut explicatii suplimentare cu privire la modul scandalos in care oficialitatile neaga evidentele istorice.
In cadrul conferintei Osce de la Viena s-au discutat mai multe cazuri de tinere democratii care doresc sa se integreze in Nato si Ue, dar nu impartasesc valorile si atitudinile occidentale, inclusiv cele legate de curajul de a privi raul in ochi si de a recunoaste erorile si crimele comise in trecut. S-a spus ca sunt inca natiuni care nu au ajuns la o maturitate sociala si politica de natura a le conferi forta de a recunoaste crimele comise in interiorul granitelor lor sau in actiuni pe teritoriul altor state. La conferinta de la Viena s-a ajuns la consensul de a nu permite acelor natiuni sa-si intoarca spatele la problemele trecutului. Celor care nu accepta aceste standarde de comportament moral si democratic nu li se va permite sa devina parteneri deplini si egali ai democratiilor occidentale emancipate. Dupa prabusirea nazismului in 1945 in toate tarile Europei Occidentale unde a existat o implicare similara in Holocaust - si unde au existat, de asemenea, cercuri reactionare care au negat Holocaustul sau participarea anumitor autoritati - au avut loc dezbateri publice, s-au pus in aplicare programe educationale si s-au votat legi antirasiste. Recomandarile conferintei Osce catre tarile unde au loc acum asemenea dezbateri au fost de a lua masuri similare adecvate.
Pentru cine vrea sa se documenteze cu privire la Holocaust si la negationism, exista o multime de surse bibliografice. De pilda, Editura Polirom a tradus recent cartea lui Michael Shafir, analistul politic de la "Europa Libera", "Intre negare si trivializare prin comparatie. Negarea Holocaustului in tarile postcomuniste din Europa Centrala si de Est". Shafir se ocupa de Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Croatia, nu numai de Romania. Spre deosebire de autorii preocupati doar de crimele comise de nazisti si regimurile aliate lor, Shafir se ocupa si de crimele regimurilor totalitare comuniste. Autorul demonstreaza care este unicitatea Holocaustului si unicitatea sistemului concentrationar comunist, dar descurajeaza comparatiile ieftine si atitudinile simpliste, care din cauza anticomunismului sau antifascismului tind sa vada doar o parte din adevarul istoric.
Exista oameni care nu prea pricep de ce mai este nevoie sa se discute despre Holocaust sau crimele comise de regimurile comuniste. Ei nu inteleg faptul ca democratiile capitaliste consolidate nu sunt doar sisteme economice prospere, ci mai ales regimuri politice bazate pe valori si principii morale. Adevarul, dreptatea, libertatea, egalitatea, solidaritatea sunt valori si atitudini fara de care democratiile liberale sunt imposibile. Cine nu isi asuma critic trecutul, cine nu se desparte de crimele si erorile trecutului este condamnat sa le repete in viitor. Culmea este ca dupa prabusirea comunismului si dupa 11 septembrie 2001, in lume se dezvolta din nou mentalitatile totalitare, de la ura comunistilor fata de democratiile liberale pana la antisemitism, care nu mai este doar monopolul nazistilor. Romania nu va fi imuna la extremismul de stanga si de dreapta daca nu practica exercitiul politic si moral al discutarii critice a exceselor din trecut. Este ingrijorator ca anumite cercuri din aceasta tara se ocupa de diversiuni de natura a bloca atat cunoasterea adevarului cu privire la crimele comunismului, cat si la crimele din categoria Holocaustului. Din fericire, sunt multi cetateni liberi, cu inteligenta politica si constiinta morala, care nu vor accepta minciunile si prejudecatile. Ei sunt viitorul acestei tari.
Dan Pavel