Salate de vara

Redactia
Salate de vara. Salata Margarita. Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 rosii-cireasa (sau 9 mai maricele), 12 file-uri de ansoa in ulei, o bula Mozzarella taiata cubulete, 3 linguri capere, 2 linguri maghiran, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri otet normal, 1 lingura...

Salate de vara

Salata Margarita

Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 rosii-cireasa (sau 9 mai maricele), 12 file-uri de ansoa in ulei, o bula Mozzarella taiata cubulete, 3 linguri capere, 2 linguri maghiran, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri otet normal, 1 lingura otet balsamic, sare, piper alb proaspat macinat.
Mod de preparare: Sosul
• Amestecati sarea, piperul, cele doua feluri de otet si uleiul, bateti-le bine cu furculita si puneti sosul astfel obtinut deoparte. Fierbeti macaroanele in apa multa, cu sare, circa 10-12 minute, avand grija sa fie fierte bine, nu "al dente" (la salate se folosesc pastele bine fierte), lasati-le sa se scurga, varsati-le intr-un castron, amestecati-le imediat cu sosul preparat anterior si lasati-le sa se raceasca. Intre timp, opariti rosiile, decojiti-le si adaugati-le la macaroanele cu sos, impreuna cu file-urile de ansoa bine scurse, cu caperele si cu cubuletele de mozzarella (daca rosiile sunt mai mari, taiati-le feliute subtiri). Presarati deasupra maghiranul, amestecati usor si serviti salata imediat. Daca vreti s-o serviti mai tarziu, tineti-o la rece, dar scoateti-o din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de-a o pune pe masa. Un sfat util: pentru ca pastele sa nu se lipeasca, amestecati-le intotdeauna cu sos (vinegreta, de rosii, cu iaurt etc.) inainte de-a se raci.

Salata Nicoise cu peste proaspat si lipie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g peste dezosat (alb sau rosu), 3 oua, 6 rosii coapte, 1 ardei gras verde, 100 g boabe crude de fasole, 1 castravete, 100 g masline, 10 file-uri de ansoa in ulei, 1 lipie mica taiata cubulete, 2 cepe verzi, 1 legatura busuioc, 1 catel de usturoi, 8 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Fierbeti ouale tari (10 minute), bagati-le sub un jet de apa rece si lasati-le sa se raceasca.
• Incingeti intr-o cratita 2 linguri de ulei si prajiti pestele - pe ambele parti - circa 10 minute, la foc iute, pe urma faceti focul mai mic, adaugati sare si piper, acoperiti cratita cu un capac si lasati pestele sa se dunstuiasca inca un sfert de ora. Cand s-a racit, indepartati pielea si oasele si rupeti-l fasii cu furculita.
• Spalati rosiile si ardeiul, taiati rosiile in patru, iar ardeiul, curatat de seminte si nervuri, cubulete. Curatati castravetele (lasand si putina coaja), taiati-l in patru (pe lung) si apoi bucati, dupa ce ati eliminat semintele.
• Opariti boabele crude de fasole, inmuindu-le circa 2-4 minute in apa clocotita si tineti-le apoi sub jetul de apa rece. Scurgeti file-urile de ansoa, curatati si taiati ceapa (marunt), taiati ouale fierte in patru si frecati interiorul castronului pentru salata cu catelul de usturoi curatat.
• Spalati busuiocul, zvantati-l si taiati-l fasii cu foarfeca. Puneti in castron fasiile de peste, rosiile, ardeiul, castravetele, ceapa, file-urile de ansoa taiate in trei, maslinele, boabele de fasole, busuiocul si cubuletele de lipie, sarati, piperati, turnati deasupra uleiul de masline si amestecati usor. In ultimul moment, adaugati si ouale fierte si serviti salata cat e proaspata. Atentie! Conform traditiei, nici o leguma din salata Nicoise nu trebuie fiarta sau prajita.

Salata de orez cu "ciocanele" de pui

Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 ciocanele de pui (partea inferioara a piciorului), 300 g orez cu bobul lung, 1 castravete, putin sofran (pentru culoare), 2 linguri praf de curry, 4 linguri sos de curry. Pentru sos: 1 rosie, 1 ceapa alba, 1 catel de usturoi, 1/2 legatura patrunjel, 2 linguri ulei, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita otet de vin, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Fierbeti orezul in apa multa, cu sare, in care ati pus si sofranul. Intre timp, preparati sosul: opariti rosia, curatati-o de pielita si de seminte (prin presare) si taiati-o marunt. Puneti-o intr-un castron, impreuna cu ghimbirul ras, ceapa si usturoiul curatate si tocate. Adaugati 6 linguri de apa clocotita, uleiul, zeama de lamaie, otetul, patrunjelul taiat cu foarfeca, sarea si piperul si amestecati bine. Incingeti cuptorul la 180C. Scurgeti orezul fiert si amestecati-l imediat cu sosul preparat anterior, adaugand si praful de curry. Ungeti ciocanelele de pui cu sos de curry (pe toate partile), asezati-le pe o tava, dati-le 30 de minute la cuptor sa se patrunda, si lasati-le apoi sa se raceasca. Curatati castravetele (lasand si putina coaja), taiati-l rondele si pe urma bastonase si incorporati-l in salata de orez. Asezati ciocanelele de pui peste salata si serviti-o rece, dar nu de la gheata.



Dulciuri De Sezon

Clafoutis cu caise

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g caise fara samburi, 150 g zahar pudra + 20 g pentru forma, 2 oua intregi + 2 galbenusuri, 60 g Maizena, 250 ml lapte, 250 ml frisca nebatuta, 2 varfuri de cutit scortisoara pisata, 50 g fistic (nesarat), 40 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare: Taiati caisele in patru si prajiti-le 5 minute, la foc iute, in untul topit, impreuna cu 50 g de zahar, amestecand intruna. Incingeti cuptorul la 210C, ungeti forma cu unt, presarati-o cu cele 20 g de zahar pudra si asezati in ea sferturile de caise. Diluati Maizena cu laptele rece si, separat, bateti ouale intregi si galbenusurile cu zaharul ramas. Adaugati frisca si scortisoara, bateti bine cu telul si incorporati apoi putin cate putin laptele cu Maizena. Turnati aluatul peste caise, dati prajitura la cuptor si lasati-o sa se rumeneasca frumos 30-35 de minute. Dupa ce-o scoateti, presarati peste ea fisticul maruntit si serviti-o fierbinte, calduta sau rece. Un sfat util: pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de peretii formei, ungeti-o cu ulei (daca aluatul este sarat) sau cu unt (daca aluatul e dulce).