Luna

Redactia
Luna . Planeta Racilor. Unicul satelit natural al Terrei, "felinarul" noptilor noastre, nu este o planeta propriu-zisa, dar pentru ca apropierea ei de Pamant ne face sa-i simtim puternic influenta, ea este tratata ca atare. Luna isi schimba forma in fiecare seara, ba crescand, ba descrescand. Dar fa...

Luna
Planeta Racilor


Unicul satelit natural al Terrei, "felinarul" noptilor noastre, nu este o planeta propriu-zisa, dar pentru ca apropierea ei de Pamant ne face sa-i simtim puternic influenta, ea este tratata ca atare. Luna isi schimba forma in fiecare seara, ba crescand, ba descrescand. Dar fata pe care ne-o arata ramane totusi aceeasi, pentru ca una singura dintre emisferele sale este intoarsa spre Terra, cealalta ramanand mereu invizibila.
Satelitul Pamantului este cam de patru ori mai mic decat acesta (ca diametru si volum), insa mult mai usor - cu densitate si forta gravitationala mai mici. Cu toate ca este corpul ceresc cel mai apropiat de noi, Luna isi pastreaza cu incapatanare misterele, care nu sunt putine la numar. Dupa cum se stie, relieful ei este variat, cuprinzand munti de aceeasi inaltime cu Everestul, mari, continente si niste bizare adancituri de forma circulara, imprejmuite de un fel de talazuri. Aceste forme de relief sunt variate ca adancime, dar si mai neobisnuit e faptul ca pe cand fundul unora dintre ele este luminos, altele sunt intunecate. Dar fenomenul cel mai interesant, ramas inexplicabil pana in prezent, e faptul ca anumite "circuri" emit benzi puternice de lumina, care au capacitatea de-a strabate platouri intregi si, in unele cazuri, chiar lanturi muntoase.
Si pentru a stabili pe de-a-ntregul reputatia Lunii ca "misterioasa si vesnic schimbatoare", sa spunem ca relieful ei se afla, pe-alocuri, intr-o perpetua transformare. Ciudat e ca nu apar sau dispar doar benzile luminoase, fenomen care ar putea fi atribuit unor efecte optice inselatoare, ci si cratere intregi, pe parcursul unei singure zile lunare.

Luna in mitologie
Selene


Selene, zeita greaca a Lunii, isi trage numele de la grecescul "selas", care inseamna lumina. Identificata ulterior cu Artemis, reprezentata ca o tanara foarte frumoasa, cu diadema pe crestet, Selene infatiseaza aspectul unificator al Lunii, care imbraca in stralucirea ei argintie toate elementele care ziua ne apar separate, intr-un tot unitar, misterios. Noaptea nu distingem bine contururile lucrurilor, ele par sa se contopeasca intre ele, sa formeze un tot. Sub acest aspect, Luna isi prezinta influenta unificatoare, difuza, nevoia de-a uni elementele separate intr-un tot unitar, asa cum nativii din Rac simt nevoia sa faca din persoanele diferite, care sunt membrii individuali ai familiei, un intreg armonios, in care fiecare sa cedeze cate ceva din limitele nete ale personalitatii sale, in favoarea unitatii grupului.

Triada lunara

Probabil ca Luna, prezentandu-se sub forme atat de diferite pe cerul noptii, a sfarsit prin a fi individualizata sub fiecare dintre aceste faze, care se succed ciclic pe cerul nocturn: luna plina, luna noua si luna in crestere.
Luna noua (sau "neagra"), apare inselatoare, asociata cu moartea, gestatia si vrajitoria. Echivalentul acestei faze lunare este intruchipat de intunecata zeita greaca Hekate, stapana peste nasteri si magia neagra. Ea reflecta starile "negre" ale lunarienilor, care apar atunci cand trebuie sa se desparta de o etapa a ciclului evolutiv, pentru a intra in urmatoarea.
Luna in crestere, cu aerul ei virginal, eteric, ne induce o stare de asteptare, asemenea unei promisiuni care se va implini. Aceasta faza a Lunii este asociata cu zeita fecioara Persefona, cea rapita de domnul lumii subpamantene, intunecatul Hades. Persefona simbolizeaza etapa in care fecioara este pregatita sa gaseasca dezlegarea misterului propriei sale feminitati.
Luna plina: apare in toata desavarsirea ei, matura, implinita. Acum, Luna se afla la apogeul ciclului sau, iar echivalentul ei in Panteonul grecesc este Demeter, zeita fertilitatii (mama Persefonei), considerata de asemenea mama a tot ceea ce vietuieste. Pentru natura lunariana, momentul maximei impliniri este cel in care da nastere copiilor sau ideilor creatoare. O alta nevoie a Lunii ajunsa la maturitate, ilustrata de Demeter, este hrana, nevoia de a-si hrani propriile creatii.

Artemis

Zeita greaca a vanatorii, sora soarelui (Apollo), a fost identificata de romani cu Diana, zeita lunii si a naturii, simbol al luminii si al renasterii vegetatiei. Nu este vorba insa despre natura cultivata, despre grane si campuri, ci despre natura nedomesticita, despre fiarele padurii si salbaticia codrilor. Prin figura ei, putem intelege forta principiului lunarian, care rezida in primul rand in capacitatea de-a imblanzi natura, de-a si-o supune. Artemis reprezinta si cardinalitatea zodiei Racului, capacitatea de-a conduce si de-a se impune. Nu intamplator, Amazoanele se inchinau lui Artemis. La fel ca zeita lor preferata, ele nu se plecau in fata nici unui barbat, iar comportamentul lor in lupta era considerat un model de curaj.
Fecioara salbatica si solitara, Artemis nu are un zeu-consort, pentru ca ea si-a gasit armonia in sanul naturii, asupra careia isi revarsa nevoia de-a ocroti. Aceasta nevoie se regaseste la Raci sub forma unui puternic instinct de-a proteja mai degraba copiii si animalele, tot ceea ce este neajutorat, in crestere, decat partenerul. Socotita necrutatoare cu cei care indrazneau sa se indragosteasca de ea, era temuta din credinta ca pedepseste cu moartea trufia si impietatea. Acestea sunt momentele in care Artemis isi pune sageata in arc si devine zeita vanatorii. Ocrotitoare a echilibrului ecologic si priceputa in vindecarea miraculoasa a bolilor, Artemis le daruieste Racilor frenezia naturii si calitatea de medium.

Hera

Consoarta lui Zeus infatiseaza aspectul cel mai modern - si cel mai social in acelasi timp - al naturii Lunii si a Racului: acela de sotie si mama. Prima din insusirile prin care ea ilustreaza calitati lunare este faptul ca desi are un sot cu o bogata viata amoroasa extraconjugala, ea lupta pentru a mentine unitatea cuplului. Este singura zeitate din Olimp de care lui Zeus ii este frica. El nu indrazneste sa carteasca atunci cand Hera il trage energic la socoteala. Hera este preocupata, ca orice lunarian, de respectabilitate, si in mod deosebit, atunci cand este vorba despre valorile de familie.
Prin acest comportament, Hera reprezinta nevoia noastra de a apartine unei unitati stabile, structurate, din care ne tragem simtul identitatii, si, prin extrapolare, patriotismul. Ea este cea care reuseste, de fiecare data, sa-si impuna regulile si sa-l readuca pe Zeus in caminul conjugal. Recunoastem aici comportamentul Racilor, care atunci cand simt ca stabilitatea cuplului este amenintata, nu se refugiaza in pasivitate, nici nu provoaca ruptura, ci se implica activ pentru a rezolva problema, pentru a readuce echilibrul, chiar si in situatiile in care partenerul greseste in mod repetat sau are vicii greu de suportat. Calitatea prin care Hera isi exercita ascendentul asupra lui Zeus este aceea ca, pe cand el continua sa greseasca, ea se poarta in continuare ca o sotie exemplara. In felul acesta, ea devine un model, pe care zeul suprem nu poate sa nu-l respecte, chiar daca e incapabil sa-l urmeze. La fel ca majoritatea Racilor, Hera accepta fara probleme, chiar cu mandrie, autoritatea si importanta sotului sau Zeus in Olimp, insa in camin, ea este stapana necontestata.

Luna in astrologie

Din punct de vedere astrologic, Luna este asociata cu:
• zodia cardinala a Racului;
• elementul apa, ca principiu germinator;
• trecutul;
• exprimarea spontana a afectivitatii;
• caminul (radacinile fiintei);
• sotia;
• mama;
• perla ca piatra pretioasa si argintul ca metal.
Trasaturile lunariene sunt prezente marcant nu doar la persoanele nascute intre 22 iunie - 23 iulie, ci si la cele care au ascendentul in Rac sau multe planete in zodia Racului.
Luna reprezinta atributele feminitatii in toata forta lor, iar pentru ca imaginea dominanta asociata cu Luna este Mama, care ne ocroteste si ne hraneste, ea sugereaza felul in care ne exprimam nevoia de duiosie, de alimentare a sentimentelor - si de alimentatie, la propriu, precum si modul in care ne manifestam instinctele protectoare, "materne". Modul in care percepem caminul si atmosfera familiala este de asemenea descris de pozitia Lunii in horoscop, dar acesta se poate extinde si la felul in care ne aratam apartenenta la un grup sau patriotismul.
Lunarienii traiesc in trecut, au o slabiciune pentru obiectele vechi si sunt posesivi, fara a fi insa zgarciti. Posesivitatea lor este mai degraba una de natura afectiva, dar lunarienii privati de afectiune se pot refugia in materialism, in care cauta, de fapt, mai mult protectie decat stabilitate.
Intuitia vie a Lunii si faptul ca este atat de schimbatoare ii da dorinta de-a schimba mediul, de-a calatori, dar drumurile se sfarsesc mai intotdeauna acasa. Nevoia unui camin cald si primitor este coplesitoare, lunarienii reusind sa transforme si cea mai impersonala camera de hotel intr-un spatiu intim, atunci cand se afla in calatorie. Starile lor de spirit sunt oscilante si imprevizibile, de multe ori sentimentul care predomina este o nostalgie difuza, a unui trecut adesea idealizat, din care reusesc sa-si traga forta de-a continua. Receptiva si pasiva, Luna face sa rodeasca idei si sentimente, transformandu-le in viziuni artistice sau/si bunuri materiale. Simtul proprietatii cuprinde mai cu seama copiii, cu care stabileste o puternica legatura emotionala. Aceasta poate fi atat de puternica, incat uneori le poate rapi acestora autonomia emotionala.
Luna este, de asemenea, un creuzet al viselor si dorintelor si poseda o cunoastere instinctiva a misterelor naturii, de aceea este adesea asociata magiei, ca forma a exprimarii creative. Poate datorita faptului ca gestatia si nasterea sunt fenomene lunare, iar misterul vietii exercita o fascinatie extrem de puternica, viata interioara a lunarienilor este bogata si complexa, insa este vorba despre o bogatie emotionala, pe care ei insisi doar rareori si-o pot intelege ori obiectiva.

Luna si sanatatea

Ca semnificator al corpului fizic, Luna joaca un rol important in sanatate, determinand in parte si infatisarea noastra fizica, dar si ciclicitatea multor functii ale organismului (cum ar fi ciclul menstrual). Tot ce are de a face cu circulatia lichidelor in corpul omenesc - nu numai secretiile genitale - cade sub incidenta Lunii. La femei, Luna guverneaza sanii, provocand adesea tensiune premenstruala si favorizand formarea de chisturi sau de noduli. Luna este o planeta mai degraba "lenesa", indicand incetinirea anumitor functii. Ea isi exercita influenta asupra mai multor glande: tiroida, hipofiza si timusul. Aceeasi tendinta de incetinire sau scadere poate duce la hipotensiune, hipotermie sau astenie. Pentru ca Luna guverneaza si functia de asimilare, absorbtie si nutritie, ea este pusa in legatura cu intregul aparat digestiv, dar in special cu stomacul si intestinul gros. Functiile genetice, in ceea ce priveste capacitatea reproductiva, cad de asemenea in sarcina Lunii, de aceea ea isi exercita influenta in primul rand asupra uterului si a ovarelor. Tot Luna este cea care determina adesea formarea unor acumulari de tesut limfatic, de tumori si chisturi benigne si da tendinta retinerii de apa in tesuturi.
Remediile homeopatice in afinitate cu Luna sunt: Selenium, Bellis Perennis, Bovista, Kali Carbonicum, Sepia, Natrum, Sulfuricum, Thuya, Aranea, Diadema, Folliculinum, Raze lunare.
Tana Rosca