Cu capul gol si chiar mai mult decat atat

Redactia
Cu capul gol si chiar mai mult decat atat. Om de radio, de film si de televiziune, fotograf mai ales, Spencer Tunick e un artist newyorkez, de origine canadiana, cu faima internationala. Expuse in galerii, expozitii, muzee, lucrarile lui apar frecvent in reviste de specialitate, dar si in ziare de ma...

Cu capul gol si chiar mai mult decat atat

Om de radio, de film si de televiziune, fotograf mai ales, Spencer Tunick e un artist newyorkez, de origine canadiana, cu faima internationala. Expuse in galerii, expozitii, muzee, lucrarile lui apar frecvent in reviste de specialitate, dar si in ziare de mare tiraj, pot fi vazute pe Internet. Pe cateva mii de site-uri!!!
Fotografiile lui surprind, intriga, uimesc, emotioneaza, isca asociatii neasteptate, uneori scandalizeaza. El nu asta isi propune, desi este specializat in nuduri. Fotografiaza oameni goi, barbati si femei, nu in studio sau prin gaura cheii, pentru uzul obsedatilor sexual. Nu, fotografiaza oameni in costumul lui Adam si al Evei in ambiante urbane. Si nu unu, doi sau trei, ci zeci, sute, adeseori mii, cu care populeaza bulevarde, strazi, piete, scuaruri, parcuri publice. Fotografiile, foarte elaborate in grafica lor, reprezinta grupuri statuare vii, incremenite in fractiunea de secunda care da ragaz artistului sa se exprime. Corpurile umane sunt regrupate pentru a alcatui forme abstracte, care nu mai au nimic comun cu nudul clasic. Ceea ce se urmareste este tensiunea dintre corpul uman, fragil, frumos si vulnerabil, si ambientul urban, dur si constrangator. Pentru artist, un corp gol pe caldaram are frumusetea nufarului intr-o mlastina. Uimeste numarul mare de voluntari de pe toate continentele care se ofera gratuit fanteziei si exigentelor artistului. Sedintele foto, nu mai lungi de 15 minute, au loc de regula dis-de-dimineata, pentru a nu deranja circulatia, dar cand e cam rece pentru un trup gol, uneori in conditii meteo dificile. A inceput cu 30 de oameni care au indraznit sa se dezbrace in fata sediului Natiunilor Unite, a ajuns la 4500 in Australia si la 7500 la Barcelona - un fluviu din corpuri goale revarsat pe unul din marile bulevarde catalane!
Desi fotografiile lui n-au nimic senzual sau erotic, nu sunt indecente sau vulgare, Spencer Tunick a fost violent contestat, criticat, injurat si, de vreo cateva ori, arestat. Pentru blocarea circulatiei si, fireste, pentru manifestari obscene! A intentat si un proces cu Primaria din New York pentru nerespectarea primului articol al Constitutiei americane! Curtea Suprema a Statelor Unite a dat castig de cauza artistului. Ca intotdeauna, oamenii imbracati, dar cu capul gol, au ceva impotriva nudului si ar fi gata sa cenzureze artisti si opere demult intrate in patrimoniul universal. Evanghelistii din Santiago de Chile au iesit in strada protestand impotriva prezentei artistului in oras, desi insusi Dumnezeu i-a vazut cel putin o data pe Adam si Eva asa cum I-a facut si n-a avut nimic de obiectat la goliciunea nonsalant plimbata prin gradina Raiului. Abia mai tarziu, ce-i drept, au aparut merele, sarpele, pacatul si diavolul care-si baga coada peste tot. Coada n-ar fi nimic, dar isi baga si ochiul, care se stie, e banul.
Dupa cum relateaza "Le Monde", tot in America au aparut si zborurile... nudiste. Si au un succes nebun! Oamenii platesc un ban bun, 500 de dolari de caciula, nu ca sa se dezbrace, ci ca sa fie lasati sa se dezbrace. Este o afacere a unei companii texane, singura care n-a avut de suferit in urma atentatului din 11 septembrie. Si nici pe timpul razboiului din Irak. Se fac lungi liste de asteptare pentru a ocupa un loc in Boeing-ul companiei "Naked Air". Dupa decolare, odata cu centurile de siguranta, cei 87 de pasageri leapada si tot ce au pe ei. Casatoriti sau celibatari, tineri sau varstnici, goi pusca si mai aproape de cer, pasagerii traiesc, zice-se, o experienta unica. Lepadarea hainelor e o eliberare de conventii si de stresul cotidian! Parerea si placerea lor. Nu se intampla nimic din ce si-ar putea imagina mintile mai infierbantate, sustine personalul navigant, ce-i drept, imbracat. In fond, avionul cu nudisti e mai sigur ca un avion de "line". Unde sa ascunda o arma un om gol... pusca? Chiar asa!
Mare-i gradina Domnului!

N.C. Munteanu