Legume in aluat

Redactia
Legume in aluat. Frittata cu pui si sparanghel (Italia). Ingrediente (pentru 4 persoane): 30 g unt, 4 cepe verzi tocate marunt, 6 oua batute usor, 1 ceasca lapte, 2 lingurite mustar, 1 1/2 ceasca carne fiarta (de pui) si maruntita, 340 g sparanghel din conserva (bine scurs), 1/4 ceasca svaiter (sau...

Legume in aluat

Frittata cu pui si sparanghel (Italia)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 30 g unt, 4 cepe verzi tocate marunt, 6 oua batute usor, 1 ceasca lapte, 2 lingurite mustar, 1 1/2 ceasca carne fiarta (de pui) si maruntita, 340 g sparanghel din conserva (bine scurs), 1/4 ceasca svaiter (sau alt cascaval) ras.
Mod de preparare
• Se pune untul la incins intr-o tigaie mare, se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca pana ce se inmoaie, amestecand intruna.
• Separat, se bat ouale cu laptele si cu mustarul, se incorporeaza carnea de pui, se sareaza, se pipereaza, se toarna peste ceapa calita si se lasa sa se prajeasca 8 minute, la foc mic.
• Se aranjeaza sparanghelul peste frittata (omleta obtinuta), se presara svaiterul ras si se tine la cuptor pana ce cascavalul se topeste. Se serveste fierbinte sau rece, cu salata verde.

Frittata cu spanac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua batute usor, 1 ceasca lapte, 250 g spanac proaspat oparit (sau decongelat), 1 ceapa tocata, 1/2 ceasca cu cascaval ras, 1/2 ceasca parmezan ras, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingura patrunjel verde taiat marunt, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180C. Se bat ouale cu laptele si se stoarce bine spanacul ca sa iasa apa din el.
• Se incorporeaza in ouale batute spanacul, ceapa, cascavalul si usturoiul, se sareaza, se pipereaza si se toarna compozitia astfel obtinuta intr-o forma adanca, unsa cu putin unt sau ulei. Se da 30 de minute la cuptor sa se rumeneasca si se serveste fierbinte sau rece cu paine proaspata de secara.
De retinut: Frittata este o mancare asemanatoare omletei, care se poate praji, coace sau rumeni sub grilul cuptorului. Pentru prajit si rumenit se foloseste o tigaie grea (eventual de fonta), care sa poata fi tinuta si pe foc, si in cuptor. Umplutura poate fi din carne, peste sau legume de tot felul.

Tempura cu legume (Japonia)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 1/4 ceasca faina, 1 ou, 1 1/4 ceasca apa rece de la frigider, 125 g broccoli, 1 ceapa mica, 1 ardei gras rosu (mic), 1 ardei gras verde (mic), 1 morcov potrivit, 60 g fasole verde, ulei pentru prajit. Pentru sos: 4 linguri sos de soia, 2 linguri ketchup (iute).
Mod de preparare:
• Se cerne faina intr-un castron mai mare, se face la mijloc o adancitura, se pun in ea oul si apa rece de la gheata si se prepara un aluat subtire, care se tine acoperit, o ora la frigider.
• Se desfac buchetelele de broccoli. Ceapa se taie rondele fine, ardeii se taie fasii subtiri (de 6 cm lungime), iar fasolea se taie bucati lungi de 6 cm si pe urma fiecare pastaie se taie in doua, pe lung. Se incorporeaza toate legumele in aluatul tinut la rece si se amesteca usor.
• Se incinge uleiul intr-o tigaie de marime potrivita, se iau cu un cleste de bucatarie legumele date prin aluat (cate doua bucati odata), se introduc in uleiul fierbinte si se tin asa cateva secunde, ca sa se intareasca aluatul. Li se da drumul din cleste si se lasa sa se rumeneasca si sa devina crocante. Se scurg apoi pe hartie absorbanta si se servesc imediat cu sos de soia si ketchup sau cu alt sos bine condimentat.




Dulciuri

Tort cu zmeura

Ingrediente (pentru 8 persoane): 4 linguri faina, 1/2 lingurita praf de copt, 2 linguri Maizena, 2 oua, 1/3 ceasca zahar. Pentru crema de zmeura: 400 g zmeura proaspata sau congelata, 1 ou, 1/3 ceasca zahar tos foarte fin, 250 g branza de vaci, 1 1/4 ceasca frisca batuta, 1 lingura gelatina, 3 linguri apa, zahar pudra pentru ornat.
Mod de preparare:
• Se incinge cuptorul la 180C si se unge o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu unt topit sau cu ulei.
• Se cerne faina impreuna cu praful de copt si cu Maizena. Intr-un castron mai mic se bat ouale circa 3 minute, se incorporeaza zaharul (in ploaie) si se amesteca in continuare pana ce acesta se topeste complet, iar compozitia devine galbena si lucioasa.
• Se varsa intr-un castron mai mare, se adauga faina cernuta si se amesteca repede, cu o lingura de metal. Se toarna amestecul in forma unsa si se da 15 minute la cuptor. Cand blatul s-a rumenit si se desprinde de peretii formei, se scoate din cuptor, se lasa sa se odihneasca 3 minute si se rastoarna. Pentru crema: Se pun in robotul de bucatarie 300 g zmeura, se maruntesc, se paseaza printr-o sita si din piureul astfel obtinut se pune jumatate deoparte. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) ouale cu zaharul si cand devin cremoase, se adauga branza de vaci.
• Se inmoaie gelatina intr-o craticioara cu putina apa, se pune pe foc pe baie de apa si se amesteca pana ce se dizolva complet. Se ia o lingura de metal cu care se amesteca in compozitia cu branza de vaci si oua: gelatina, jumatate din piureul de zmeura, zmeura intreaga ramasa (100 g) si la sfarsit frisca batuta. Se acopera castronul cu o folie de plastic si se lasa crema sa se inchege la frigider circa 10 minute, amestecand-o din timp in timp.
• Se taie blatul in doua (pe lat). Jumatatea de jos se unge cu un strat omogen de crema, se acopera cu cealalta jumatate de blat si se tine la rece ca sa se intareasca crema. Inainte de a-l servi, tortul se pudreaza cu zahar, se taie in 8 bucati, se aseaza fiecare bucata pe cate-o farfurioara si de jur imprejur se toarna cate putin din piureul de zmeura pus deoparte.