Cel mai bun prieten al omului, acum si dogtor

Redactia
Cel mai bun prieten al omului, acum si dogtor. Dogtor? Nu, nu e o greseala de tipar. Este un cuvant derivat din "dog", caine in englezeste, si "doctor". Si francezii au inventat un nou termen medical, "diagnostichien", din "diagnosticien" si "chien", caine. Calambururile ascund o realitate inca ine...

Cel mai bun prieten al omului, acum si dogtor

Dogtor? Nu, nu e o greseala de tipar. Este un cuvant derivat din "dog", caine in englezeste, si "doctor". Si francezii au inventat un nou termen medical, "diagnostichien", din "diagnosticien" si "chien", caine. Calambururile ascund o realitate inca inexplicabila, dar realitate. Nu-i departe ziua cand pacientul va veni la medic pentru confirmarea diagnosticului dat de un caine. In epoca citirii genomului uman, dar si a neputintei omului in fata multor boli, scenariul nu este stiintifico-fantastic.
Simtul olfactiv canin, superior celui al omului, este deja de neinlocuit in salvarea de vieti omenesti in urma unor catastrofe, avalanse, cutremure, acumulari de gaze in mine. Cainii s-au dovedit infailibili in depistarea explozibililor si narcoticelor. Mai nou, s-a constatat ca au si capacitatea de a detecta mirosurile specifice unor boli. Un cocker englez s-a dovedit a fi un adevarat glicometru, reactionand fara gres la schimbarile de miros generate de cantitatea de zahar din sange. In urma cu doi ani, un articol din "British Medical Journal" semnala comportamentul neobisnuit al cainelui unei femei bolnave de diabet, prevenita de iminenta unei crize de hipoglicemie, inainte de aparitia oricarui semn clinic. Suzie reactiona la semnalele premergatoare unei crize in timpul noptii, isi trezea stapana si nu se linistea pana n-o vedea luand zahar.
Alte studii au semnalat capacitatea cainelui de a face diferenta dintre o alunita inofensiva si un cancer cutanat. Este citat exemplul unui catel care adulmeca nelinistit o "alunita" de pe piciorul stapanei, ba chiar incerca sa muste in locul respectiv, ca si cum ar fi vrut sa extirpe el raul. Insistenta agresiva a cainelui a determinat-o sa se adreseze dermatologului, care a depistat la vreme un melanom malign!
Se stie deja ca atunci cand adulmeca urina congenerilor, un caine obtine informatii despre sexul si varsta altui caine si chiar si despre ora la care a trecut pe acolo. Si atunci, de ce sa nu ne imaginam ca ar putea la fel de bine sa detecteze in urina unui barbat semnele prevestitoare unui cancer la prostata? Este o intrebare la care Barbara Sommerville, de la Universitatea din Cambridge, crede ca va obtine un raspuns cam intr-un an de zile. O echipa de cercetatori lucreaza deja cu cativa caini din rasa labrador si ciobanesc german, cei mai dotati sa devina "dogtori". Dresajul va dezvolta memoria lor olfactiva, confruntandu-i cu esantioane de urina ale unor persoane sanatoase si ale unor persoane bolnave de cancer la prostata. In functie de rezultate, si alte boli vor fi explorate cu ajutorul mirosului fin al cainilor, cum ar fi cancerul pulmonar, mamar si uterin, dar si tuberculoza si chiar virusul Ebola.
Daca rezultatele vor fi concludente, recurgerea la caini pentru testarea pacientilor ar putea duce la importante economii in bugetul sanatatii. Formarea unui "dogtor" costa cam 15.000 de dolari. O nimica toata fata de costul unui medic biped. In plus, patrupedul nu cere spaga. Si nici politica nu face.
Doamna Daniela Bartos, care de ani de zile accepta amputarea fara mila a bugetului sanatatii, in disperare de cauza ar trebui sa arunce o privire prin curtea ministerului. Nu se poate sa nu haladuiasca pe-acolo niscaiva comunitari vagabonzi. S-ar putea ca printre ei sa se afle "dogtori" fara pereche! Iar Traian Basescu sa fie mai atent cand asmute hingherii pe comunitarii bucuresteni. Sa nu cumva sa puna juvatul pe vreun "diagnostichien" comunitar, pe care sa nu-l cheme neaparat Sorin Oprescu.
E lucru stiut, am verificat personal, daca vrei sa ai un prieten adevarat, cel mai bun lucru este sa-ti iei un caine. De ce nu si un "dogtor" care da din coada? Cum zice si balada: stapane, stapane, mai cheama si-un caine. Fidel si bun ca un caine. Am zis ca un caine, nu ca un om. In general. Ca despre asta de tranzitie nici nu poate fi vorba!

N.C. Munteanu