Omul si martoaga

Redactia
Omul si martoaga. Foamea de vedete a romanilor tine treaza mintea consumatorilor de televiziune si de reviste populare. Ei consuma Vip-uri la micul dejun, la pranz si cina. Ziarele sunt pline de vedete. Aflam ce mananca, la ce ore, daca fac gimnastica de intretinere sau apeleaza la silicon. Romanul...

Omul si martoaga

Foamea de vedete a romanilor tine treaza mintea consumatorilor de televiziune si de reviste populare. Ei consuma Vip-uri la micul dejun, la pranz si cina. Ziarele sunt pline de vedete. Aflam ce mananca, la ce ore, daca fac gimnastica de intretinere sau apeleaza la silicon. Romanul are fir scurt cu zeitatile momentului. Nu mai mira pe nimeni ca zugravii de biserici au abandonat ingerii pentru a-i face loc in Rai lui George Bush si l-au parcat pe Ossama bin Laden in smoala iadului. Nu se mai mira nimeni cand printre sfinti s-a strecurat seful Consiliului Judetean sau vreun politician cu dare de mana din zona.
Olteanul Catalin Mihalache locuieste in comuna Milcov, satul Prooroci, nume predestinat pentru un om care si-a transformat casa in sanctuar. Este abonat permanent al emisiunilor Tv si infocat cititor al fabricilor de vedete. In privinta vedetelor, e o adevarata enciclopedie. In timpul liber, Catalin este pictor. Pentru a da temeinicie operelor sale si-a ales ca sevalet zidurile casei. Pe care le-a impodobit cu chipurile mucenicilor din televiziune. El spune ca a ales tot ce e mai frumos pentru a-si face din casa un templu al iubirii. Pe zidul dinspre apus a zugravit chipul prezentatoarei de la emisiunea "Iarta-ma", mai spre sud a zugravit pe mortar surasul celei care este sufletul emisiunii "Surprize, surprize". Intre acestea, portretul imberb al prezentatorului emisiunii "Ploaia de stele". La care se adauga imaginea in marime supranaturala a bustului si picioarelor unei vedete de pe Mtv, muza adolescentilor. Catalin are ambitii mari, nu se va opri aici. Vrea sa faca din casa lui o Capela Sixtina a Romaniei in tranzitie, sa vina turistii la el ca la Petrache Lupu din Maglavit. Pictorul nostru a inceput sa zugraveasca pe fasiile de mortar libere o friza cu amorasi, iar pe un perete central vrea sa-l portretizeze pe cel care este Cupidonul catodic al inimilor sfaramate, pe realizatorul emisiunii "Din dragoste". Ar mai vrea, desigur, sa cuprinda pe un perete circa 50 de personaje principale ale telenovelei urmarite cu sufletul la gura de cinci ani, de cand a fost trimis in somaj si se ocupa cu pictura murala. Un alt zid ar vrea sa-l dedice unei ideale formatii de fotbal cu Sfantul Gheorghe Hagi in prim-plan, omorand cu sulita balaurul blaturilor din fotbalul romanesc.
Calul pe care va sta Hagi ar putea fi Marcel, un nume nou aruncat pe piata de Academiile vedetelor din Iasi. Un fost cal de povara in care s-a trezit aristocratia de cand e singura vedeta patrupeda a teatrului romanesc. Daca l-ar cunoaste, pictorul Catalin i-ar dedica un zid intreg. Marcel este in acelasi timp cal si, cum sa zic, "om de teatru". El a fost distribuit pe scena Nationalului iesean intr-o Coana Chirita de Alecsandri. De atunci e distribuit in roluri de cal si, zice-se, a facut figura buna in "Apus de soare" si in "Omul cu martoaga". Marcel a fost distribuit in primul rol dupa un concurs la care a invins fara drept de apel. Marele lui merit a fost ca nu a murdarit niciodata locul de munca. De aceea a fost preferat multor altor candidati nechezatori.
Marcel e un cal ocupat. El ar trebui sa completeze declaratia de avere si sa ceara dezlegare la incompatibilitati, pentru ca mai are un job la Primaria Iasului. Marcel este cel care, dupa savarsirea sfintei taine birocratice a casatoriei civile, ii ia pe cei doi insuratei, cu trasurica, si-i duce pe calea regala a lunii de miere. Este inteligent si ar putea povesti multe, insa nu are voie sa necheze pentru ca ar putea fi amendat pentru tulburarea linistii publice si ar fi dat afara din teatru. Si sa se intoarca pe tarlaua fostului stapan, nu mai are chef! Cine dracu mai are chef de munca in tara asta? N-ar fi de mirare daca maine, poimaine, ar necheza si pe prima scena a tarii. In Parlament, bunaoara.

N.C. Munteanu