Soarele

Redactia
Soarele. Adevaruri si prejudecati. Tricoul opreste patrunderea razelor de soare.. Adevarat, dar nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu-atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul d...

Soarele

Adevaruri si prejudecati

Tricoul opreste patrunderea razelor de soare.
Adevarat, dar nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu-atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat. De aceea si pielea de sub tricou trebuie unsa permanent.
<b>•Folosirea repetata a cremei prelungeste durata protectiei.
Gresit. Aplicarea repetata a cremei nu inseamna ca perioada de expunere la soare se poate prelungi la nesfarsit. Ea este importanta doar pentru a mentine eficienta substantelor protectoare care au de suferit din pricina transpiratiei sau a stersului cu prosopul.
<b>•Cremele ramase trebuie aruncate.
Gresit. Daca mirosul si consistenta nu sunt afectate, produsele protectoare nefolosite in intregime pot fi pastrate - fara probleme - pentru sezonul urmator. Daca insa au fost supuse la alternante extreme de temperatura sau daca s-au invechit, este mai bine sa le aruncati.
<b>•Soarele este important pentru producerea vitaminei D.
Gresit. Pentru ca organismul sa produca suficienta vitamina D - atat de necesara sistemului osos - sunt pe deplin suficiente 10 minute de lumina (zilnic) pe fata si pe maini. Chiar daca cerul este acoperit de nori, nu trebuie decat sa mergeti pe jos la cumparaturi sau pana la statia de autobuz.
<b>•Evitand soarele intre orele 11-15, pielea este ferita de primejdii.
Adevarat. In jurul pranzului, toata lumea ar trebui sa se fereasca de soare, in special copiii, pentru ca intre 11-15 ajung pe pamant ultravioletele B, cele care provoaca arsurile.
<b>•Daca nu se produc arsuri, pielea nu este afectata.
Gresit. Cercetarile arata ca iradierea produce o multime de radicali liberi, inainte de aparitia arsurilor. Acestia distrug materialul genetic din celule, putand cauza modificari importante. Slabesc sistemul imunitar si distrug fibrele colagene si elastine din tesutul conjunctiv. Urmarea: riduri, piele ofilita, pete de batranete si, in cel mai rau caz, cancer. De aceea dermatologii recomanda expunerea moderata la soare.
<b>•Cremele prea grase provoaca alergii solare.
Gresit. Alergiile solare se manifesta prin mancarime si prin aparitia urticariei pe piele si ameninta circa 1/15 din populatia globului. Zgrabuntele (cosurile) provocate de soare nu sunt alergie, ci o dermatoza pilomorfa produsa de radicalii liberi. Aceste molecule agresive pot fi tinute in frau printr-o protectie superioara impotriva ultravioletelor A.
<b>•Cu cat sunt mai colorate lentilele, cu-atat sunt mai bine protejati ochii.
Gresit. Si lentilele deschise la culoare pot filtra razele ultraviolete invizibile si periculoase. Indiferent de colorit, acestea ofera garantie daca exista pe ele inscriptia Uv. Altfel, ochii ard si lacrimeaza, iar tesutul conjunctiv si retina sunt afectate. Pe plaja, in apa sau la munte sunt de preferat lentilele mari, de nuanta mai inchisa si cu brate extra-late, care opresc razele ce cad din lateral.
<b>•Parul nu sufera arsuri de soare.
Adevarat. Dar se poate usca excesiv si-si poate pierde culoarea. Cu cat este mai sanatos, cu-atat suporta mai bine soarele, apa sarata si vantul. Vopsitul si permanentul trebuie deci planificate in perioada de dupa vacanta. Evitati produsele care contin alcool.
<b>•Substantele autobronzante protejeaza pielea.
Gresit. Bronzul din tub arata bine, dar nu protejeaza pielea de razele soarelui decat cand contin filtre antilumina.
<b>•Cremele solare pot preveni imbatranirea pielii.
Adevarat. Sistemele de filtrare din ce in ce mai ameliorate si noile substante active pot tine piept efectiv razelor ultraviolete si de aceea pielea imbatraneste mai incet. Ele reusesc sa absoarba razele si actioneaza pe toata durata protectiei.
<b>•Pielea bronzata nu mai are nevoie de protectie antiultraviolete.
Gresit. Pielea atinge limita optima de autoprotectie (ingrosare si pigmentare) abia dupa doua-trei saptamani.
<b>•La soare, fardul si parfumul trebuie evitate.
Gresit. In ultima vreme au aparut pe piata farduri cu grad ridicat de protectie impotriva ultravioletelor si parfumuri fara alcool.
<b>•Geamurile ne feresc de razele ultraviolete.
Gresit. Sticla nu poate opri patrunderea razelor ultraviolete, astfel ca aparitia arsurilor si a alergiilor solare este posibila si in spatele parbrizului. Pentru calatoriile mai lungi cu trenul sau cu masina, folositi deci cremele protectoare si nu uitati ochelarii de soare!
<b>•La umbra nu ne bronzam.
Gresit. Dureaza mai mult, e-adevarat, dar si locurile umbroase ofera - prin reflexie - raze suficiente pentru bronzare (in apa - 10%, pe nisip chiar 20%). Umbrela de soare are gradul de protectie 5, copacii - in functie de desimea frunzisului - pana la 12, deci si sub ele este importanta folosirea substantelor protectoare.
<b>• Dupa plaja, pielea are nevoie de multa grasime.
Adevarat. Produsele after-sun (folosite dupa expunerea la soare) hidrateaza pielea si o calmeaza cu ajutorul substantelor active racoritoare si vindecatoare pe care le contin: aloe vera, panthenol, musetel etc. Pielea excesiv de uscata are nevoie de o crema de corp grasa si consistenta.

Rodica Demian

Sfatul specialistului

Dr. Romeo Andone
"Protejati-va de razele ultraviolete"


- Informatiile publicate in ultima vreme ne fac sa consideram soarele un dusman. Oare ne mai putem expune, fara nici o grija, la soare?
- Fireste, cu conditia ca pielea sa fie obisnuita treptat-treptat cu soarele si sa fie protejata de razele ultraviolete, folosind o substanta protectoare cu un factor potrivit tipului de piele. Pielea mai inchisa are nevoie de factorul 2-4 (cel putin), pielea normala intre 5-8, cea sensibila intre 9-14, iar persoanele roscate, cu pielea alba, de factorul 15 si chiar mai mult. Cu cat factorul e mai ridicat, cu-atat e mai bine. Razele ultraviolete actioneaza si la umbra sau sub umbrela de soare. Bronzeaza pielea si acolo. Trebuie evitat neaparat soarele puternic dintre orele 12-14.
- Si totusi, se spune ca soarele este foarte sanatos. De ce?
- Pentru ca stimuleaza metabolismul, ajutand la producerea vitaminei D, si pentru ca are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal.
- E adevarat ca trebuie sa ne ungem pielea cu 30 de minute inainte de-a face plaja?
- E-adevarat. Aceasta este durata necesara substantelor protectoare pentru a deveni eficiente. Ungeti-va deci inainte de a pleca de-acasa sau de la hotel.
- Efectul protector al unei creme este mai durabil daca o aplicam de mai multe ori?
- Toate produsele protectoare actioneaza doar o singura data pe zi. Daca insa folositi o substanta nerezistenta la apa, trebuie sa va ungeti dupa fiecare baie.
- Suntem mai bine protejati de soare daca inghitim capsule cu betacaroten?
- Nu, nu exista protectie din interior. Aceste preparate nu protejeaza pielea de arsuri. In prezent, se experimenteaza anumite preparate cu hormoni care stimuleaza pigmentarea. Dar nu se stie prea multe despre efectele lor secundare, de aceea va mai trece putin timp pana la aparitia acestora pe piata.
- Ce inseamna, de fapt, nivelul factorului de protectie?
- Fiecare tip de piele are un timp anume pentru a se autoproteja, situat intre 5 si 10 minute la persoanele cu piele alba si la cele roscate si de 40 de minute la persoanele brunete. Aceasta este limita zilnica de expunere la soare fara ca pielea sa fie protejata. Factorul de protectie indica cu cat poate fi prelungita durata de expunere, fara a pune pielea in pericol. O persoana cu timp de autoprotectie de circa 20 de minute poate sta la soare circa patru ore, daca foloseste substante cu factor de protectie 12.
- Soarele este mai puternic in sud decat in nord?
- Da, intensitatea radiatiilor ultraviolete creste pe masura ce ne apropiem de Ecuator. Dar si la Marea Nordului, de pilda, primejdiile pandesc la tot pasul: pentru ca din cauza vantului care sufla aproape continuu, nu observam ca pielea se incinge, astfel ca arsurile sunt foarte frecvente.
- De ce sunt mai sensibile la soare persoanele blonde?
- Pentru ca au alti pigmenti in piele si, in general, in cantitate mai redusa.
- E-adevarat ca soarele imbatraneste?
- Nu soarele, ci ultravioletele A provoaca aparitia ridurilor si fac ca pielea sa imbatraneasca mai devreme. Este valabil si pentru cabinetele in care sedintele de solar se fac tot la raze ultraviolete A.
- Daca suferim totusi o arsura - in ciuda masurilor de protectie -, ne ameninta cancerul de piele?
- Nu. O singura arsura nu produce cancer, dar mai multe arsuri fac sa creasca factorul de risc. Cancerul se dezvolta din pielea vatamata in 20-30 de ani. Cauzele inmultirii recente a cazurilor de cancer de piele trebuie cautate in anii 60 si 70, cand pericolul expunerii la soare inca nu era cunoscut.
- Ce se poate face pentru vindecarea arsurilor?
- In cazurile mai usoare, se pot aplica comprese racoritoare si pentru ca, in fond, este vorba de o congestie, medicul poate prescrie si o alifie usoara cu Cortizon. In cazuri mai grave, trebuie consultat imediat medicul.
- Ne mai putem proteja acum de cancer, daca in trecut am suferit mai multe arsuri de piele?
- Aparitia - eventuala - a cancerului nu poate fi evitata, dar ar trebui sa incercati sa-l detectati cat mai devreme. In acest caz, exista posibilitatea unui tratament eficient si chiar a vindecarii.
- Cum am putea sa-l detectam la timp?
- Controlati-va periodic pielea ca sa vedeti daca v-au aparut alunite sau pete maronii (de ficat). Urmariti atent petele de pigment (eventuale modificari). Suspecte sunt toate alunitele si petele cu forme neregulate, nedelimitate strict, de diverse culori si mai mari de 1/2 cm. Daca apar doar doua dintre aceste caracteristici, mergeti imediat la dermatolog.
- Exista medicamente care fac pielea mai sensibila la actiunea razelor solare?
- Da. Printre ele se numara antibioticele, medicamentele pentru rinichi si cateva unguente folosite pentru combaterea ciupercilor. Cititi cu atentie prezentarea medicamentelor care indica in mod obligatoriu o eventuala crestere a sensibilitatii la actiunea luminii.