Mancaruri de sezon
Supa de cartofi si fasole verde, cu slaninuta afumata
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi fainosi, 1 ceapa, 20 g unt, 1 lingurita maghiran uscat, sare, piper, 1,2 l zeama concentrata de legume (Knorr + apa), 500 g fasole verde, 1 pahar smantana subtire, 150 g slaninuta afumata, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:a) Se spala cartofii, se curata, se taie cubulete si se calesc in untul incins impreuna cu ceapa tocata marunt. Se adauga maghiranul si condimentele, se sting cu zeama de legume si se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 10 minute. b)Se curata fasolea, se spala si se taie fasii subtiri. Se paseaza supa (printr-o sita ori cu mixerul), se incorporeaza smantana si fasolea si se lasa sa fiarba, la foc mic, inca un sfert de ora. c) Se taie slaninuta fasii, se rumeneste intr-o tigaie (fara grasime) si se scurge pe hartie absorbanta. Se toaca si patrunjelul si se introduce impreuna cu slaninuta in supa, inainte de-a o servi.
Cartofi cu ciuperci la tigaie
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 600 g ciuperci, 150 g cascaval, 1 legatura patrunjel verde, 30 g unt, sare, piper, circa 1 lingurita maghiran uscat.
Mod de preparare:a) Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie stifturi sau se dau pe razatoarea mare. Ciupercile curatate, spalate si zvantate se taie feliute, cascavalul se rade, iar patrunjelul se toaca marunt. b) Se prajesc cartofii 15-20 de minute in untul incins, intorcandu-i ca sa se rumeneasca frumos, se sareaza, se pipereaza si se presara peste ei maghiranul. Se scot din tigaie si in acelasi unt se prajesc ciupercile (circa 4 minute), se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu cartofii, cascavalul ras si patrunjelul tocat.
Taietei cu tocanita de miel
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g carne de miel fara os (spata), 2 cepe, 3 linguri ulei, sare, piper, 1 lingura pulpa de rosii (din conserva), 1 cutie rosii decojite (400 g), 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr + apa), 200 ml vin rosu, 1 crenguta rozmarin, 2 cuisoare, 1 foaie de dafin, 400 g taietei lati (din comert).
Mod de preparare:a) Se spala carnea, se zvanta cu un stergar si se prajeste - la foc iute - in uleiul incins. Se sareaza, se pipereaza si se adauga ceapa taiata marunt. Dupa ce s-a prajit si ea circa 3 minute, se incorporeaza pulpa de rosii, se amesteca bine si se mai lasa putin sa se dunstuiasca. b) Se toarna deasupra rosiile si zeama de legume, se adauga cuisoarele, foaia de dafin si rozmarinul, se acopera cratita cu un capac si se lasa tocanita sa fiarba incet, la foc mic, 45 de minute. c) Se fierb taieteii al dente in apa cu sare si se servesc impreuna cu tocanita, dupa ce s-a mai gustat o data de sare si piper si s-au indepartat mirodeniile.
Eventual se presara si cascaval ras.
Pulpe de pui cu vermut
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe, 1/2 legatura cimbru, 4 pulpe de pui (800 g), sare, piper, 2 linguri ulei, 1/8 l zeama concentrata de pasare (Knorr + apa), 1/8 l vermut sau vin rosu sec, 500 g morcovi.
Mod de preparare:a) Se spala pulpele de pui, se zvanta si se presara cu piper si sare. Ceapa se taie julienne, iar cimbrul spalat si zvantat se alege frunzulita cu frunzulita. b) Se prajesc pulpele de pui in uleiul incins, pana se rumenesc frumos pe toate partile, se adauga mai intai ceapa, se caleste si ea putin, si pe urma cimbrul, vermutul si zeama concentrata de pasare. Se dau la cuptorul incins la 200C si se lasa circa 40 de minute sa se patrunda. c) Se spala morcovii, se curata, se taie bucati potrivite, se pun langa carne si se mai lasa sa se prajeasca 20 de minute. Garnitura: cartofi fierti sau paine alba de vatra.
Dulciuri
Tarta cu capsuni
Ingrediente (pentru 8 persoane): Pentru aluat - 250 g faina, 125 g unt + 10 g pentru uns tava, 75 g zahar tos fin, 2 prize sare, 1 ou. Pentru garnitura - 1 kg capsuni, 200 g jeleu acrisor (de visine, zmeura etc.).
Mod de preparare:
• Intr-un castron se amesteca cu o spatula vreme de un minut zaharul, sarea si untul topit. Se adauga oul intreg, se amesteca inca un minut, dupa care se cerne deasupra faina si se framanta cu varful degetelor pana ce aluatul se desprinde de marginile castronului. Se pune pe planseta, se mai framanta cateva minute si se lasa sa se odihneasca in frigider, cel putin doua ore.
• Se incinge cuptorul la 210C si se unge cu unt o forma de tarta cu diametrul de 28 cm. Se intinde aluatul cu vergeaua, se aseaza in forma, se inteapa cu furculita (doar pe fundul tavii) si se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole. Se coace 15 minute, se indeparteaza hartia si boabele de fasole si se mai lasa 20 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste usor.
•Intre timp, se spala capsunile, se indeparteaza coditele si se pun la rece, iar jeleul se subtiaza pe foc in trei linguri de apa si se lasa sa se raceasca.
• Cand aluatul s-a rumenit, se scoate din cuptor si se unge cu un strat subtire de jeleu, peste care se aseaza capsunile cu varful in sus.
Se toarna peste capsuni jeleul ramas si se serveste tarta imediat (intr-un interval de maximum o ora).