Psoremiss

Redactia
Noi strategii in lupta cu psoriazisul:Psoremiss Nu cu mult timp in urma, "Formula As" publica un dosar medical in care erau prezentate diverse solutii de tratament impotriva psoriazisului. De la remedii clasice pana la leacuri "babesti", am trecut in revista cele mai cunoscute metode de comb...

Noi strategii in lupta cu psoriazisul:Psoremiss Nu cu mult timp in urma, "Formula As" publica un dosar medical in care erau prezentate diverse solutii de tratament impotriva psoriazisului. De la remedii clasice pana la leacuri "babesti", am trecut in revista cele mai cunoscute metode de combatere a acestei cumplite afectiuni, o boala nascuta pe fond de stres si care afecteaza tot mai multe persoane. Din fericire, "lista sperantei" nu se afla la sfarsit. De curand, in Romania au fost deschise mai multe centre medicale dermatologice destinate exclusiv tratarii psoriazisului. Reunite sub numele Psoremiss, aceste cabinete poarta marca unui medicament naturist de exceptie, cu rezultate revolutionare in terapia antipsoriazica. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre "secretele" acestui produs miraculos, cu d-na dr. Carmen Comanescu, medic specialist dermatolog, si d-na dr. Florica Chiotan, doctor in stiinte medicale, medic primar dermatolog, la Centrul Medical Psoremiss din Bucuresti.

"Lumea ar trebui sa stie ca psoriazisul nu este contagios, ca nu se ia prin atingere" - Considerat, pe buna dreptate, o maladie a mileniului trei, psoriazisul figureaza in topul negru al celor mai temute afectiuni dermatologice. Cum se explica faptul ca medicina moderna nu a reusit sa determine cauzele acestei boli?
Dr. F.C. - Psoriazisul este o afectiune dermatologica de etiologie foarte complexa. Se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni rosiatice, eczematoase la nivelul epidermei, acoperite de scuame albicioase-sidefii, uneori foarte groase. Boala apare de obicei la nivelul incheieturilor (coate, genunchi, glezne), pe palme, la nivelul scalpului, in forme grave putand ajunge la manifestari generalizate, cand scuamele formeaza placi care cuprind intreaga suprafata a corpului.
Se stie ca aparitia psoriazisului este favorizata de mostenirea unor structuri genetice deficitare, dar psoriazisul nu se transmite obligatoriu de la o generatie la alta. Factorii declansatori ai bolii difera de la caz la caz. Aparitia bolii depinde foarte mult de starea neuropsihica a pacientului. Stresul, supararile, socurile psihice, accidentele, pierderea unui membru al familiei pot duce la aparitia bolii. La adulti, boala poate aparea si din cauza consumului unor medicamente - antiinflamatorii nesteroidice (Indometacin sau Fenilbutazona), betablocanti (Propranolol, Atenolol) sau saruri de litiu (folosite in tratamentele psihiatrice). La copii, am intalnit cazuri cand psoriazisul a fost declansat de o simpla streptococie - o amigdalita, de exemplu. De asemenea, alimentatia neadecvata, consumul de alcool sau de droguri pot declansa psoriazisul.
- Lupta cu boala presupune, obligatoriu, si un tratament psihic?
- Echilibrul psihologic al pacientului este determinant pentru ameliorarea bolii. Din nefericire, majoritatea bolnavilor sunt afectati psihic chiar de prezenta bolii, care ridica probleme estetice, mai ales la femei. Aspectul urat si dureros al leziunilor il face pe bolnav anxios, lipsit de incredere in propria persoana. Ca urmare, el tinde sa se izoleze de societate si de familie, devine apatic, indiferent la micile, dar necesarele bucurii ale vietii, devine depresiv si este pandit de esecuri afective si profesionale, ce pot sa duca la tentative de suicid. Axat pe problemele psihice, tratamentul pe care il promovam ajuta bolnavii sa-si recapete echilibrul moral si sa constientizeze ca pot trai foarte comod cu aceasta boala, daca respecta cateva reguli simple. Lumea ar trebui sa stie ca psoriazisul nu este contagios, ca boala