Kinetoterapia

Redactia
Gimnastica tamaduitoare:Kinetoterapia- Practicate cu incredere si rabdare, sub indrumarea unor specialisti, anumite miscari ale corpului blocheaza evolutia multor boli -. "Unu, doi, trei, patru, cinci... Acum cu mana stanga: unu, doi, trei... Vreau o miscare mai ampla, trageti umarul cat mai in sp...


Gimnastica tamaduitoare:Kinetoterapia- Practicate cu incredere si rabdare, sub indrumarea unor specialisti, anumite miscari ale corpului blocheaza evolutia multor boli -

"Unu, doi, trei, patru, cinci... Acum cu mana stanga: unu, doi, trei... Vreau o miscare mai ampla, trageti umarul cat mai in spate, chiar daca va doare. Fortati inca putin. Asa, foarte bine! Repetati exercitiul de trei ori cu fiecare brat. Va rog, spatele mai drept, capul ridicat, privirea inainte... Perfect!"
Suntem in cabinetul de kinetoterapie al Spitalului Clinic "Sfanta Maria" din Capitala. O tanara in halat alb executa, alaturi de bolnavi, miscari de gimnastica medicala. Se numeste Daniela Ocneru, are doar 26 de ani si este kinetoterapeut. Exercitiile pe care le recomanda atenueaza durerile, indreapta oasele strambe si vindeca boli grave ale coloanei si articulatiilor. In cele ce urmeaza, tanara profesoara ne va fi ghid in secretele kinetoterapiei.


"In anumite boli, kinetoterapia face minuni"

- D-ra Daniela Ocneru, predati o forma de gimnastica medicala mai putin cunoscuta la noi: kinetoterapia. Ce este kinetoterapia si ce aplicatii are?
- Plecand de la etimologia cuvantului, kinesis inseamna miscare, iar terapis inseamna vindecare, de unde rezulta ca kinetoterapia este vindecarea prin miscare. Inca dinainte de facultate mi-a placut ideea de a practica aceasta terapie, de a combina medicina cu sportul, de a imbina frumosul cu utilul.
Exista anumite categorii de boli unde kinetoterapia poate face adevarate minuni. In primul rand, as aminti bolile reumatologice, care de obicei tind spre imobilizarea pacientului, spre anchiloza. Bolile reumatice sunt boli de uzura. Kinetoterapia si gimnastica medicala sunt tratamente de lunga durata, prin care pacientul isi poate tine in frau boala. Cu alte cuvinte, afectiunea in sine nu se vindeca, insa bolnavul nu va ajunge la anchiloze grave si nu va fi dependent de o alta persoana ca sa se deplaseze sau sa faca anumite treburi casnice. Din sfera acestor boli, poliartrita reumatoida este una dintre cele mai periculoase. Ea afecteaza articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, iar din cauza durerilor, bolnavii au tendinta sa-si tina membrele imobilizate, ceea ce favorizeaza anchiloza. Kinetoterapia ajuta bolnavii sa-si tempereze boala, astfel incat sa nu se ajunga la deformarea ireversibila a articulatiilor si, implicit, la anchiloza. Alte boli care pot fi tratate prin kinetoterapie: spondiloze, periartrite scapulo-humerale, bursite, tendinite, lombalgii, lombosciatalgii, sindrom Reitter, artrite psoriazice, reumatisme metabolice cu microcristale (guta), coxartroze, gonartroze, artroze intervertebrale.
In bolile neurologice, in special la sindroamele post-Avc (accident vascular cerebral), se intalnesc frecvent hemiplegii (o jumatate a corpului paralizata), paraplegii (paralizia membrelor inferioare), tetraplegii (paralizia membrelor), iar pacientii sunt imobilizati la pat. Kinetoterapia este tratamentul de baza in recuperarea acestor bolnavi, ea fiind capabila sa refaca schema de inervatie a musculaturii atinse de paralizie, astfel incat bolnavul sa-si poata folosi partea afectata a organismului, ca si pe cea sanatoasa.
Afectiunile pediatrice, in special cele care apar imediat dupa nastere - de exemplu luxatia congenitala de sold, tulburarile de crestere, diformitatile craniene (macrocefalie sau microcefalie) - pot fi corectate prin kinetoterapie, astfel incat copilul sa nu aiba o crestere cu sechele, care-i poate afecta dezvoltarea ulterioara.
In bolile cardiovasculare, kinetoterapia actioneaza prin tehnici specifice pentru cresterea rezistentei la efort si imbunatatirea capacitatii cardiace si a sistemului respirator. Bolnavul nu va mai obosi dupa cativa metri parcursi ori dupa un efort minim, ceea ce automat micsoreaza riscul aparitiei accidentelor vasculare, de tipul infarctului miocardic.
Programele de gimnastica respiratorie imbunatatesc capacitatea respiratorie, asigura ventilatia si oxigenarea corespunzatoare a organismului. Aceste exercitii sunt foarte importante in toate bolile, cu precadere in astmul bronsic, alergii si bolile pulmonare.
Viitoarele mamici, prin cateva tehnici de kinetoterapie specifice fiecarei etape de evolutie a sarcinii, pot duce o sarcina normala, vor avea o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, ele vor avea un corp armonios dupa nastere, aceste exercitii limitand atat cresterea ponderala, cat si lasarea musculaturii abdominale.
Afectiunile ortopedice traumatice (luxatiile, entorsele, fracturile) si protezele de sold ori de genunchi au cea mai spectaculoasa recuperare prin kinetoterapie. In cateva zile, pacientul este pe picioarele sale. In cazul protezelor, gimnastica ajuta articulatiile sa se refaca mai repede, impune musculaturii sa imbrace ca un manson noua articulatie si sa o sustina, astfel incat sa nu apara accidente postoperatorii. In cazul interventiilor chirurgicale ortopedice, care impun imobilizarea la pat a bolnavului, trebuie facuta neaparat gimnastica medicala. sLa o operatie de genunchi, de exemplu, unde se impune imobilizarea articulatiei, musculatura coapsei se atrofiaza foarte rapid (cvadricepsul isi pierde 5% din volum zilnic!).t Platfusul poate fi corectat si el prin kinetoterapie. Se stie ca platfusul genereaza un lant de dezechilibre. Plecand de la pozitia vicioasa a labei piciorului, se produc deformari ale gleznei, ale genunchiului, ale soldului si ale coloanei lombare. De aceea este important ca, imediat dupa descoperirea unei boli ortopedice, sa se apeleze la kinetoterapie.
Exista multe alte diagnostice din sfera ortopediei care pot fi tratate prin kinetoterapie: scolioze, cifoze, lordoze, asimetrii ale membrelor inferioare, inclinari de bazin, bazin antevers sau retrovers, deformari de genunchi si de glezna etc.
- Kinetoterapia are actiuni benefice si in cazul bolilor grave, degenerative, de exemplu in leuconevraxita?
- Kinetoterapia nu poate vindeca aceasta boala, dar poate usura substantial situatia pacientilor. La scleroza in placi, paralizia se instaleaza progresiv: prinde mai intai membrele inferioare si apoi actioneaza ascendent, pana imobilizeaza de tot bolnavul. Kinetoterapia poate mentine aceste zone active, dinamice. Mobilizarea pasiva a membrelor afectate - prin miscari specifice, masaje, prin sisteme de scripeti si parghii - imbunatateste activitatea musculara si activeaza circulatia locala, diminuand efectele secundare ale imobilizarii indelungate, de multe ori mai neplacute decat paralizia in sine.
Spondilita anchilopoietica este o alta boala care depinde in mare masura de gimnastica medicala. Boala tinde sa anchilozeze organismul intr-o anumita pozitie (de obicei in pozitia "semn de intrebare"), iar bolnavul nu mai poate sa se indrepte si nu mai poate sa doarma pe spate, deoarece articulatiile coloanei se sudeaza intre ele. Capacitatea respiratorie a bolnavilor se diminueaza treptat, ajungand la 20-30%, de multe ori constatandu-se decese din cauze respiratorii. Kinetoterapia invata bolnavii sa utilizeze respiratia abdominala, pentru a evita decesele cauzate de insuficienta respiratorie. Daca boala este descoperita din timp, practicand cateva grupe de exercitii de kinetoterapie, pacientul va putea evita anchiloza si se va misca in voie, va trai dinamic, va avea o viata sociala absolut normala. In cazul acestei boli, este bine de stiut ca pacientii tineri au sanse de recuperare mult mai mari.


"Exercitiile de vindecare pot fi practicate si acasa" - Principala problema a bolilor de care am discutat este durerea. Kinetoterapia poate diminua durerile generate de deformarile osoase?
- De multe ori, deformatiile coloanei, tasarile de vertebre etc. genereaza dureri violente. Oamenii nu constientizeaza cauza acestor dureri, iau antialgice si cred ca au rezolvat problema. De fapt, ei nu fac altceva decat sa-si neglijeze cauza durerii. In prima faza, sedintele de kinetoterapie pot intensifica durerile, insa aceasta este reactia normala a organismului, obisnuit deja cu pozitiile vicioase care au generat boala. Pe masura ce oasele, musculatura si articulatiile sunt aduse in pozitia lor normala, durerile dispar.
- Sunt de ajuns cateva sedinte de kinetoterapie pentru a rezolva o problema?
- Kinetoterapia este un tratament de lunga durata, in unele cazuri fiind singura modalitate de a stopa evolutia unei boli. Pacientul invata un program de exercitii specifice bolii lui, este invatat ce miscari sa evite, astfel incat sa poata face exercitiile si acasa, fiindca nu este nevoie obligatoriu de aparate speciale pentru aceste exercitii: in loc de gantere se pot folosi sticle cu nisip, in loc de bastoane se folosesc cozi de matura, cu rezultate la fel de bune.


</b><b>"Daca s-ar face mai multa miscare n-am mai avea pacienti" - Avand in vedere ca e mai usor sa previi decat sa vindeci, kinetoterapia nu poate fi practicata si profilactic?
- Cand am sustinut examenul de admitere la facultate, tuturor ni s-a facut o examinare somatoscopica, care poate descoperi asimetriile organismului. Am fost surprinsa sa constat ca si scheletul meu prezenta asimetrii, cu toate ca nu se vedea nimic cu ochiul liber: aveam gatul inclinat, umarul stang mai jos decat cel drept, un picior mai lung decat altul... Prin kinetoterapie mi-am rezolvat toate aceste probleme, in numai sase luni de zile. Din pacate, oamenii nu constientizeaza pericolul acestor infime diferente sau asimetrii, ori urmarile unor pozitii vicioase necorectate la vreme. Foarte multa lume are deformari ale coloanei, fara ca macar sa stie. Vad pretutindeni in jurul meu ca lumea nu stie sa stea corect la masa ori la birou, nu stie sa mearga corect, chiar sa alerge corect. In special copiii, care adopta frecvent pozitii deficitare la scoala, au diverse deformari ale coloanei, care mai tarziu pot genera boli grave. Daca pozitiile incorecte sunt deprinse in copilarie, organismul se obisnuieste cu ele si, odata aparuta o deformare la nivelul coloanei, se va crea un lant de afectiuni care cu greu mai pot fi remediate. Kinetoterapia actioneaza impotriva cauzei: indreptand coloana, refacand echilibrul scheletic, fortificand musculatura, este imposibil ca aceste probleme sa reapara. Am inventat un program de corectare a pozitiilor vicioase extrem de eficient, care da rezultate in numai doua saptamani. Interesant este faptul ca, odata corectata pozitia scheletica, daca pacientul va adopta ulterior o pozitie gresita, aceasta va deveni dureroasa.
Daca s-ar face mai multa miscare in perioada cresterii, daca s-ar cunoaste regulile de baza ale kinetoterapiei, noi n-am mai avea pacienti. Toti oamenii ar fi armonios dezvoltati, fara probleme majore de sanatate. Este ideal sa prevenim aparitia unor deformari osoase, greu de tratat, prin programe educationale implementate in scolile elementare. Avem un proiect in acest sens, noi sustinand ideea ca in fiecare scoala sa existe un kinetoterapeut. Nu stiu daca vom beneficia de sprijinul forurilor abilitate, dar daca acest lucru se va intampla, rezultatele se vor vedea pe generatiile viitoare.
- In concluzie, miscarea ramane o conditie esentiala in pastrarea sanatatii...
-Fara doar si poate! In ultima vreme, asistam la o explozie de afectiuni cauzate de lipsa de miscare. Organismul uman are peste 430 de muschi, iar masa musculara reprezinta circa 45% din greutatea corpului. Daca organismul a fost astfel conceput, inseamna ca trebuie sa ne miscam!
Kinetoterapia este un tratament la indemana oricui, dar care depinde in mare masura de vointa pacientului. Datoria kinetoterapeutului este sa-i invete pe bolnavi ce au de facut; mai departe, vindecarea sta in mainile lor.Florentin PopaD-ra Daniela Ocneru poate fi contactata la Spitalul Clinic "Sfanta Maria", sector 1 (vizavi de Piata 1 Mai), tel. 222.35.50 - interior 117, sau 0724/97.91.51