</b><b>Sebastian Kneipp</b><b>Terapia Ordinii</b><b>- Secretul vietii? Naturaletea si simplitatea - - De peste 100 de ani, oamenii se trateaza cu rezultate deosebite practicand celebrele terapii naturiste ale preotului si vindecatorului german Sebastian Kneipp (1821-1897). Cunoscuta mai ales datorita procedeelor de vindecare cu apa, metoda Kneipp contine si sfaturi legate de plante, alimentatie, miscare etc. Deosebit de importanta este si asa-numita "terapie a ordinii", care propovaduieste simplitatea si cumpatarea, doua "retete" de exceptie pentru a ne proteja de "nebunia" in care traim -
"Omenirea s-a indepartat mult de traiul simplu si natural, modelandu-si viata, sub toate aspectele, altfel decat ar fi trebuit s-o faca. Daca privim atent felul in care traiesc astazi unii oameni si ne dam seama ca sunt atatea lucruri pe care le fac exact pe dos, aproape ca-ncepem sa ne indoim de spiritul lor sanatos si de gandirea lor logica! De aceea imi permit sa nutresc speranta modesta ca aceasta carte, care le spune semenilor mei cum sa traiasca daca vor sa fie si sa ramana sanatosi - ei si urmasii urmasilor lor - ,va insemna un ajutor, o binecuvantare."
Sunt cuvintele lui Sebastian Kneipp, scrise in urma cu peste 100 de ani - dar cat de actuale si astazi! - in introducerea la cartea sa, "Asa trebuie sa traiti". Pentru preotul si vindecatorul german, ordinea este o terapie care-i invata pe oameni cat de important poate fi un ritm de viata natural, pentru binele trupului si al sufletului. Kneipp era de parere ca organismului puternic si rezistent ii sunt indispensabile nu doar aspectele legate de sanatate, ci si viata ordonata si stabila, determinante fiind - printre altele - influenta educatiei, locuinta, dar si imbracamintea.
Pe primul plan se situeaza firescul, simplitatea, atat in modul de viata, cat si in alimentatie. Natura respinge tot ce este artificial, toate otravurile, adica exact ceea ce ni se ofera in zilele noastre. Din pacate.
</b><b>Despre imbracaminte "Cred ca una dintre primele indatoriri ale omului este sa poarte hainele in asa fel incat sa nu-l stranga - adica fara cordoane sau sireturi", spune Kneipp. "Trupurile tinere ar fi oprite din crestere, iar cele ale adultilor ar fi impiedicate sa indeplineasca indatoririle profesionale. Obiectele de imbracaminte nu trebuie sa devina o piedica pentru mers sau pentru efectuarea unor activitati. Sunt nevoit sa amintesc aici prostul obicei de-a ne sugruma cu gulerele stramte ale camasilor. Sangele nu mai curge liber si se pot produce coagulari. Gresesc mai cu seama femeile care imita prosteste toate neroziile prezentate de jurnalele de moda! Fara sa se gandeasca cat rau fac propriului lor organism."
O alta "plaga" luata in raspar de celebrul preot o reprezinta incaltamintea. "Nici nu-mi pot imagina un alt mijloc mai potrivit de ruinare a picioarelor decat incaltamintea moderna", spune el. "In asemenea incaltari, inguste si ascutite, picioarele nu se mai dezvolta corespunzator, iar circulatia sangelui este blocata.
Copiii sunt invatati cu moda inca de mici, si pentru asta - mamele vor plati, candva, foarte scump. O mama nu trebuie sa uite ca ei au nevoie de imbracaminte doar ca sa-si acopere trupul si sa se apere de ger si de arsita. Tot ce prisoseste dauneaza, mai mult sau mai putin. Capul trebuie acoperit cu ceva usor, gatul deloc, vara, iar iarna - cu un fular subtire, dar nu de lana si nu legat prea strans. Copilul sa se miste liber, neincorsetat, de aceea obiectele de imbracaminte este bine sa fie largi - atat incaltamintea, cat si pantalonii sau fustele.
Primavara, copiilor le place la nebunie sa umble pe afara desculti. Lasati-i s-o faca linistiti. Daca le e frig, stiu si singuri sa intre in casa. Asteptati sa va ceara ei pantofii sau ciorapii, dar va trebui sa va inarmati cu rabdare, pentru ca in picioarele goale viata este o fericire!"
Somnul "Daca vreti sa dormiti bine si s-aveti un somn odihnitor, ingrijiti-va ca salteaua sa fie orizontala, iar perna nu mai inalta decat distanta dintre umar si cap.
Patul sa nu fie nici prea ingust si nici prea scurt, sa va intindeti comod pe el. Patura sau plapuma sa fie si ele late si lungi ca sa nu patrunda aerul rece cand va rasuciti, in somn, de pe-o parte pe alta si sa va fereasca astfel de reumatism. Exista persoane care se-mbraca si noaptea cu pantaloni stramti, deregland circulatia sangelui. Daca aveti gulere sau mansete, lasati-le descheiate!"
Despre locuinta
"Nu stati intr-o casa construita pe un teren umed, pentru ca nu este sanatoasa. Daca fundatia e uda, se umezesc si zidurile, iar peretii umezi sunt periculosi pentru sanatate, fiindca nu lasa sa treaca aerul.
Daca cei care locuiesc in astfel de case nu stiu cat de pacatoasa este umezeala din ziduri, sunt demni de compatimit, caci nu vor sti nici ce mijloace sa foloseasca pentru a opri, pe cat se poate, raul. Printr-o aerisire temeinica si regulata se pot schimba multe. Important este ca aerul stricat sa iasa permanent si sa patrunda cel bun. Daca incaperile umede nu se aerisesc, treptat, treptat, sanatatea va avea de suferit."
Aerisirea "O aerisire buna se face cu foarte multa grija. Daca oamenii ar intelege si-ar invata sa-si aeriseasca locuinta temeinic, ca sa aiba permanent - mai ales in dormitor - un aer mai curat, mai proaspat si mai oxigenat, ar fi feriti de multe neplaceri si boli.
O camera umeda si intunecoasa, in care lumina si aerul patrund greu sau poate chiar deloc, seamana mai mult a inchisoare, iar cei care stau in ea sunt demni de mila noastra. Dar si mai mult rau face o camera de dormit fara lumina si aer curat. Seara, omul obosit se culca si inspira aerul cu substantele ce-i sunt necesare. Daca peretii dormitorului sunt umezi si deterioreaza aerul si daca incaperea nu e aerisita atat cat ar trebui, plamanii se incarca cu substante daunatoare sanatatii.
Personal, am facut aceasta experienta: cand innoptam undeva si simteam, dupa miros, ca incaperea nu fusese aerisita, ma trezeam dimineata cu nasul infundat si, pe deasupra, ametit si cu capul greu. De aceea insist si iar insist sa va alegeti un dormitor in care sa patrunda razele soarelui si in care aerul curat sa poata circula liber. Aerul trebuie sa patrunda chiar si in camerele nelocuite."
Profesia
Printre lucrurile importante din viata unui om se numara, cu siguranta, si alegerea profesiei. Daca alegerea este buna, persoana respectiva se va achita, in general, bine de toate indatoririle. Daca nu, viata va deveni, din pacate, un lant de nenorociri. Dar sa ascultam sfaturile inteleptului pastor: "Pe buna dreptate, lumea poate fi privita ca un atelier in care exista nenumarate ocupatii, fiecare cu adeptii ei. Nu bogatia, nu averea si nu gloria ne fac fericiti, ci doar multumirea pe care-o simtim atunci cand ne place ceea ce facem, cand ne achitam cu devotament de obligatiile profesionale. Este destul de raspandita parerea ca n-ar trebui sa invatam decat strictul necesar viitoarei profesii, iar restul sa-l lasam deoparte. Parerea mea este cu totul alta, caci in felul acesta n-am avea parte decat de oameni unilaterali, lipsiti de experienta. Pana la varsta de 21 de ani, eu am fost tesator si muncitor agricol, dar n-am regretat niciodata ca mi-am petrecut anii tineretii practicand aceste meserii. Ele mi-au dat o mare experienta in comunicarea cu oamenii."
</b><b>Educatia Oare cine nu stie ca ogorul bun da roade bune si ca de la ogorul slab nu te prea poti astepta la mare lucru? Este un adevar valabil si pentru parinti. "Daca sunt sanatosi si puternici, urmasii lor sunt, de regula, la fel. Dar daca au tot soiul de infirmitati, daca-si fac rau organismului hranindu-se, imbracandu-se sau locuind necorespunzator, copiii lor nu vor fi rezistenti si nici feriti de boala."
</b><b>Parintii Prima scoala a copilului este casa parinteasca. Parintii sunt cei care-ar trebui sa-i invete pe copii - nu doar prin vorbe, ci si prin exemplul lor personal - cum sa-si faureasca o viata sanatoasa. "Foarte curand, copiii vor trebui sa invete cum sa se comporte cand vor avea de infruntat greutatile vietii. Dar ei nu trebuie supusi la un efort prea mare, nu trebuie obligati sa munceasca prea mult si prea greu, caci, fiind prea obositi, se pipernicesc in loc sa creasca mari si sanatosi.
Daca omul invata, pe pielea lui, mai degraba raul decat binele, cat de usor il va putea duce la pierzanie o educatie nefericita! Educatoarele slabe, in special mamele, pot crea lesne baza unei dezvoltari gresite. Fericiti copiii ai caror parinti sunt buni educatori si-i cresc asa cum trebuie, constienti de inalta si dificila lor indatorire de a-i forma moral si spiritual, pe placul bunului Dumnezeu."
Calirea copiilor Copiii trebuie sa suporte si ei cele patru anotimpuri, sa se obisnuiasca cu frigul si cu caldura. Orice organism trebuie calit sa se adapteze, chiar si cel al copiilor. Dar cum se face aceasta fortificare? "In mod obisnuit - si din motive de curatenie -, copiii sunt imbaiati in apa calda. N-am nimic impotriva, dar daca ei fac in fiecare zi baie calda, e clar ca astfel devin mai sensibili. Acelasi lucru se intampla si cu adultii care fac zilnic bai fierbinti: sunt lipsiti de vlaga si mai putin rezistenti.
Nu sunt impotriva baii, dar sa nu dureze prea mult si sa nu fie prea calda. Copilul poate fi spalat in trei minute. Iar dupa ce iese din apa calda, trebuie clatit cu apa rece, nu dureaza decat cateva secunde. Sau, si mai practic: langa cada cu apa calda sa fie un recipient cu apa rece, in care sa "inmuiati" copilul cel mult 2-3 secunde. Astfel se inlatura surplusul de caldura si organismul copilului se caleste. La inceput o sa planga, dar peste putin timp o sa se invete cu apa rece si n-o sa-i mai pese. In primele zile, apa poate fi putin incalzita, dar numai atat. Un functionar mi-a scris ca-mi este recunoscator pentru ca l-am sfatuit sa-si imbaieze copilul si in apa rece. De atunci, copiii lui sunt sanatosi si puternici."
Miscarea Tot ce e tanar e vioi si sprinten. La copii, aceasta vioiciune este innascuta, le place sa topaie si sa se zbenguie. Chiar si sugarii simt nevoia de miscare: exerseaza singuri, dand puternic din maini si din picioare. Aceasta vioiciune e cel mai bun indiciu de sanatate. "De aceea, copiii trebuie lasati sa se miste in voie, iar joaca lor sa fie privita ca un antrenament pentru munca si ca o pregatire pentru ocupatia lor viitoare. In felul acesta, ei sunt invatati de mici sa-si exerseze forta fizica, devenind mai rezistenti si mai tenace. Este gresit sa obligam copiii sa sada, sa stea in picioare sau sa mearga, inainte ca ei sa aiba forta necesara. Trebuie sa asteptam sa simta in ei insisi aceasta forta: vor incepe sa sada singuri sau vor incerca sa se ridice, si in acest caz au nevoie de sprijin, astfel ca exercitiile sa fie mai usoare."
Scoala "Copiii incep scoala cam pe la 6 ani. In general, sunt capabili s-o faca, deoarece la aceasta varsta sunt suficient de dezvoltati fizic si psihic. Totusi, la 6 ani copiii sunt inca... copii. Dezvoltarea lor este foarte diferita, la 5-6 ani unii fiind mult mai dezvoltati decat altii la 10 ani. Nu e bine ca psihicul sa se dezvolte prea devreme si prea iute, caci la copiii respectivi, trupul se imbolnaveste si degenereaza. Daca li se da prea mult de lucru, copiii nu se mai dezvolta. Cerandu-le exagerat de mult, scoala devine o povara si nu te mai poti astepta sa fie temeinici. Cand, in fond, copiii ar trebui sa fie entuziasti si sa doreasca sa invete cat mai multe.
Atentie, deci: copiii invata cu placere, dar sa nu dureze mult. Si sa nu se insiste cu una si aceeasi materie. Mintea lor va fi supraincarcata si se va toci. Suprasolicitarea mintii sa nu impiedice dezvoltarea copilului si sa nu duca la degradarea sanatatii sale fizice!"
Dezvoltarea tinerilor Pubertatea este perioada cea mai grea, varsta cea mai periculoasa, cand, in general, copiii nu stralucesc prin inteligenta. "Pomii tineri, plantati in gradina, trebuie sprijiniti o lunga perioada de vreme. Un asemenea sprijin trebuie sa fie parintii pentru copii. Lipsiti de sprijin, pomii sunt doborati de furtuna. Si tinerilor li se intampla la fel daca aripa ocrotitoare a parintilor nu-i fereste de pierzanie.
Gospodaria este lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l invete tinerii, adica: curatenie, simplitate si atentie la tot ce este util. Copiii crescuti astfel se vor descurca in viata in orice situatie. Ce fericiti sunt copiii ai caror parinti, chiar daca sunt mai severi, ii ocrotesc si ii feresc de primejdii. Si-i invata - prin vorbe si prin fapte - sa deosebeasca binele de rau."Traducere si adaptare
Rodica Demian