Sarbatoarea teatrului si a filmului in Ardeal

Redactia
Sarbatoarea teatrului si a filmului in ArdealSibiul si Clujul. pe orbita internationala. - Daca majoritatea spectacolelor muzicale sunt atrase ca un magnet de Bucuresti, Ardealul detine in aceste zile intaietatea in ceea ce priveste celelalte arte. La Cluj, tanara echipa a Asociatiei Film Xxi incea...


Sarbatoarea teatrului si a filmului in ArdealSibiul si Clujul
pe orbita internationala

- Daca majoritatea spectacolelor muzicale sunt atrase ca un magnet de Bucuresti, Ardealul detine in aceste zile intaietatea in ceea ce priveste celelalte arte. La Cluj, tanara echipa a Asociatiei Film Xxi incearca sa repete succesul de anul trecut al Festivalului International de Film Transilvania, in vreme ce Sibiul se pregateste pentru editia jubiliara a Festivalului International de Teatru -
Sibiu - Capitala teatrului


"O desfasurare de forte fara precedent"

Orasul de pe Cibin va fi in perioada 30 mai - 8 iunie pentru a zecea oara capitala teatrului. Aflat sub patronajul Unesco si sprijinit de Comisia Europeana, Festivalul International de Teatru de la Sibiu se bucura deja de o solida reputatie internationala, este membru al unor importante retele mondiale si reprezinta cu brio imaginea Romaniei in lumea artelor. Anul acesta, sarbatoarea teatrului se va intinde pe parcursul a zece zile si va aduna la start 1500 de participanti din 61 de tari. Iata trei sectiuni principale ale acestei editii:
"Teatru in spatii publice" - spectacole de strada in pietele Sibiului, pe strazile orasului vechi, in spatii istorice si cetati;
"Mari Spectacole" - productii reprezentative ale marilor teatre romanesti, precum si productii internationale majore;
"Bursa de spectacole", ce ofera profesionistilor romani din domeniul Artelor Spectacolului posibilitatea de a-si prezenta oferta si de a deveni parte a circuitului european artistic.
- D-le Constantin Chiriac, sunteti directorul unui festival de prestigiu, care a crescut de la an la an, ajungand, iata, la o editie jubiliara. Ati facut pregatiri speciale pentru aniversare?
- Absolut. In primul rand, vom edita un album in conditii grafice de exceptie, ce va cuprinde 180 de fotografii color, selectii din voluminosul dosar de presa ce contine peste 400 de pagini si spicuiri din cartea de onoare, care are o grosime de jumatate de metru. Vom avea si numeroase proiecte speciale, precum premiera spectacolului "Cumnata lui Pantagruel", in regia lui Silviu Purcarete, care dupa Sibiu va pleca la Cluj, in Centrele Culturale Franceze din Europa Centrala si de Est, la Teatrul National din Budapesta, in Germania, Franta si va continua cu turnee timp de trei ani. Vom prezenta si unul dintre cele mai mari spectacole de strada din Romania, "Divina Comedie", care va insemna o desfasurare de forte fara precedent: 180 de actori, motociclisti, efecte pirotehnice, papusi de 4-5 m inaltime. Intotdeauna pregatim editiile festivalului cu cel putin un an inainte. De pilda, acum lucrez pentru anul 2006, altfel n-am putea aduce in Romania mari companii si personalitati ale teatrului mondial. La proiectul pentru aducerea Companiei "Northern Stage" din Newcastle, ce va deschide festivalul cu "Ferma animalelor", lucrez deja de trei ani.
- V-ati gandit vreodata ca veti ajunge la o asemenea anvergura a festivalului?
- Nici pe departe. Dupa -89 am plecat pe banii mei in Berlinul de Est, unde am pus la punct o structura numita "Regenerarea teatrului sibian". Este vorba de cel mai vechi teatru din Europa Centrala si Est, un teatru care, daca va vine sa credeti, la 1788 avea loji din lemn de trandafir si un saptamanal teatral. Am gasit sprijin puternic la Berlin si Anvers, am vazut numeroase festivaluri-evenimente si am inceput sa construiesc pas cu pas aceste structuri care sa impuna credibilitate. La prima editie am avut invitate trei tari cu opt spectacole, iar acum avem 64 de tari, 200 de spectacole si, dupa Edinburgh si Avignon, suntem cel mai important festival de teatru din Europa si din lume.


Cluj - Capitala filmului
"De sase ori mai multi invitati straini"

"Ne dorim sa ajungem cel putin la nivelul de anul trecut. Suntem constienti ca trebuie sa oferim mai mult, de aceea am ridicat stacheta substantial", a declarat la conferinta de presa ce a prezentat cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Transilvania, directorul acestuia, Tudor Giurgiu. "Vom avea cel putin cinci sectiuni noi si de sase ori mai multi invitati straini: realizatori de film, agenti si distribuitori, reprezentanti ai Festivalurilor de la Palm Springs, Sarajevo, Berlin, Skopje, ziaristi. Vor fi cel putin cinci noi sectiuni, premii noi si un numar de proiectii mai mare cu aproape 100 fata de anul trecut. Nu vrem insa sa avem doar o pleiada de filme foarte bune, ne dorim sa facem mult mai mult pentru filmul romanesc."
Festivalul se va desfasura tot la Cluj, in perioada 23 - 31 mai si va aduce 153 de proiectii de filme in cinematografele "Arta", "Republica" si "Victoria". O alta noutate fata de editia inaugurala este faptul ca decernarea premiilor, in cadrul serii de gala din 31 mai, va fi transmisa in direct de Tvr 1. Premiul cel mare, in valoare de 4000 de dolari, va fi castigat de cel mai bun realizator aflat la primul sau al doilea film, celelalte premii fiind oferite pentru cea mai buna imagine, precum si doua premii pentru filmul romanesc: pentru intreaga activitate si pentru o tanara speranta. In afara filmelor prezentate in concurs, spectatorii vor putea viziona numeroase alte pelicule, impartite in mai multe sectiuni. "Supernova" prezinta filme premiate la festivalurile internationale de anul trecut, precum "24 Hour Party People" - cea mai buna productie la Premiile britanice de film independent, "Divine Intervention" - premiul juriului la Cannes, "Citade de Deus" - castigator a noua premii la Festivalul de la Havana, nominalizat la Globul de Aur si la premiile Bafta sau "Hukkle", un film mut maghiar, considerat descoperirea europeana a anului la Premiile Academiei Europene. "Vedeta" acestei sectiuni este "The Hours", ce a adus triumful lui Nicole Kidman la premiile Oscar si Globul de Aur. In afara lui Kidman, Meryl Streep, Ed Harris si Julianne Moore, starurile din "The Hours", pe marile ecrane clujene vor putea fi vazute cu ocazia festivalului si alte vedete, precum Ralph Fiennes, Kathy Bates, Faye Dunaway, James Caan, Gerard D?pardieu, MattDillon, Chiara Mastroiani, Gina Gershan, Max Von Sydow. O alta sectiune ce va avea succes la public este "3 X 3", care va prezenta cate trei filme ale regizorilor Lukas Moodysson (Suedia), Pedro Almodovar si Lucian Pintilie. Iata si celelalte sectiuni ale festivalului: "Steaua polara" (cinema nordic), "Cinema american independent", "Noul val francez", "Umbre" (filme fantastice si de groaza), "Filme documentare".
Cea mai interesanta initiativa, provocarea festivalului, poarta numele "Zilele filmului romanesc". In ultimele trei zile vor fi proiectate zece productii autohtone, o parte din ele prezente deja pe marile ecrane ("Binecuvantata fii inchisoare", "Turnul din Pisa"), dar si filme nou montate, nelansate inca in circuit, intre care "Examen", filmul lui Titus Munteanu, cu Marius Stanescu, Gheorghe Dinica, Gheorghe Visu, Coca Blos, "Tancul", pelicula lui Andrei Enache, ce prilejuieste reintalnirea cu Ion Besoiu si Ilarion Ciobanu.
Realizatorii nostri vor fi pentru cateva zile in vizorul reprezentantilor cinematografiei europene, iar reusita "Zilelor filmului romanesc" si a Festivalului in intregime ar insemna foarte mult pentru cea de-a saptea arta in Romania.Iulian Ignat