Bucatarie bavareza</b><b>Clafoutis cu morcovi si ridichi albe (napi) Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g morcovi, 500 g ridichi albe (napi), 4 oua, 100 ml lapte, 80 g cascaval (svaiter), 20 g unt, 100 g frisca nebatuta, 2 prize nucsoara, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati morcovii si ridichile, curatati-le si taiati-le rondele. - Fierbeti-le in aburi - fara sa le amestecati - circa 20 de minute si lasati-le sa se raceasca. - Incingeti cuptorul la 180C si radeti cascavalul. Ungeti cu unt o forma si aranjati legumele, alternand un strat de morcovi cu unul de ridichi. - Intr-un castron, bateti ouale cu laptele si frisca, adaugati sare, piper si nucsoara si incorporati cascavalul ras. - Turnati amestecul astfel preparat peste legume si dati-le 20 de minute la cuptor. - Serviti-le calde, ca antreu, sau langa carne ori peste la gratar.
Peste pane in ou si hrean Ingrediente (pentru o portie): 150 g fil? de peste, sare, piper proaspat macinat, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 ou, 1-2 lingurite hrean ras, 1 lingura faina, 1 lingura unt topit, 200 g sfecla rosie (fiarta), 1-2 linguri otet balsamic, 1 lingurita mustar dulce, 1 lingurita ulei de floarea-soarelui, 2 linguri patrunjel verde tocat, zahar.
Mod de preparare: - Se spala pestele, se zvanta, se taie in doua, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu zeama de lamaie. In oul batut se incorporeaza hreanul ras, se dau bucatile de peste prin faina, ou si hrean si se prajesc circa 3 minute pe fiecare parte in uleiul incins (pana se rumenesc frumos). Se taie sau se rade sfecla si se toarna peste ea un sos preparat din otet, mustar, ulei si patrunjel verde, condimentat cu sare, piper si - eventual - putin zahar. Se amesteca bine, se lasa sfecla sa se patrunda si se serveste cu pestele pane.
Pulpe de pui cu ceapa rosie Ingrediente (pentru 4 portii): 2 portocale, 2-3 crengute de cimbru, 400 g ceapa rosie, 8 pulpe de pui (circa 1 kg), sare, piper, 1 lingura zahar, 100 ml zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), putin ulei.
Mod de preparare: Se spala portocalele, se sterg cu un prosop, se rade coaja si apoi se storc. Se aleg frunzulitele de cimbru si se taie marunt, iar ceapa curatata se taie julienne. Se spala pulpele de pui, se zvanta, se condimenteaza, se pun intr-o cratita cu putin ulei si se prajesc circa 10 minute pe toate partile. Se scot din cratita, se scurge grasimea si in locul lor se pune ceapa, peste care se presara zaharul si se lasa circa 10 minute pe foc sa se caramelizeze. Se adauga zeama si coaja de portocala, zeama de carne si cimbrul si se lasa sa mai fiarba 1-2 minute. Se pun si pulpele de pui, se dau la cuptorul incins la 180C si se rumenesc - fara capac - circa 25 de minute.
Dulciuri
</b><b>Magie neagra Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru blat - 50 g ciocolata amaruie, 4 oua, 40 g Maizena (zeamil), 60 g zahar pudra, 1 lingura zahar tos, 1 varf de cutit sare. Pentru umplutura- 150 g branza de vaci (neteda), 200 g frisca batuta, 2 linguri zahar tos, 1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare: Umplutura - Amestecati branza de vaci cu zaharul tos si cel vanilat, incorporati frisca batuta si bagati compozitia in frigider. Blatul - Tapetati o tava dreptunghiulara cu hartie pentru copt si incingeti cuptorul la 210C. - Topiti ciocolata impreuna cu 4 linguri cu apa pe bain-marie si lasati-o sa se raceasca. Incorporati apoi galbenusurile si zaharul si frecati bine, pana ce amestecul se prelinge de pe lingura ca un fir. Adaugati Maizena si amestecati din nou. - Bateti spuma albusurile cu sarea, introduceti-le in crema de ciocolata, turnati aluatul astfel obtinut in tava si dati-l 10 minute la cuptor. - Intindeti pe planseta un stergar umezit, rasturnati blatul copt pe el, dezlipiti hartia si acoperiti-l cu un alt stergar. - Ridicati stergarul de deasupra, ungeti blatul cu crema de branza, lasand libere marginile (3 cm) si rulati-l, indepartand treptat stergarul. Indreptati capetele cu un cutit si tineti rulada 6 ore la frigider. Se serveste rece, pudrata cu zahar.