Cateva retete energizante - Sucul cu nuci. Pregatiti la mixer un pahar de suc de fructe de sezon (mere, lamai, portocale, grapefruit), in care adaugati o mana de miez de nuca dat prin masina si o lingurita de miere de albine.
- Salata de verdeturi. Spalati bine sub jet de apa rece un manunchi format din toate verdeturile pe care le gasiti la piata: patrunjel, marar, leustean, hasmatuchi, tarhon etc. Taiati-le foarte marunt, apoi adaugati-le putin untdelemn (de preferinta de soia sau de masline), un fir de sare si sucul de la o jumatate de lamaie. Amestecati-le si puneti-le intr-un borcan. In fiecare dimineata, pe bucata de paine cu unt, puneti un strat din acest amestec.
- Supa de Combray. Orez, grau, porumb, fasole uscata, mazare uscata, orz, linte - cate o lingura mare din fiecare se fierbe trei ore in trei litri de apa. Se beau trei cani de decoct pe zi.
- Infuzie de papadie. O mana de radacini si frunze taiate acum, primavara, se fierb doua minute intr-un litru de apa. Se lasa sa se infuzeze zece minute. Se beau trei cesti pe zi, inaintea meselor.
- Vin de portocale. Lasam sa se macereze cojile a sase portocale intr-o jumatate de litru de tuica vreme de 15 zile. Adaugam doi litri de vin alb, in care am pus sa se dizolve 500 g zahar. Se filtreaza si se tine o saptamana; invechindu-se, devine mai bun. Se iau trei lingurite pe zi, inaintea meselor principale.