Frumusete

Redactia
Intrebati-ne, va raspundem"Am multe cosuri. Ce sa fac pentru a normaliza situatia?" "Orientandu-ma dupa articolele publicate la rubrica <<Frumusete>>, am dedus ca am tenul mixt, mai exact - normal in proportie de 15%, iar restul gras. In zonele grase, mai ales pe frunte, sunt plina de cosuri....

Intrebati-ne, va raspundem</b><b>"Am multe cosuri. Ce sa fac pentru a normaliza situatia?" "Orientandu-ma dupa articolele publicate la rubrica <<Frumusete>>, am dedus ca am tenul mixt, mai exact - normal in proportie de 15%, iar restul gras. In zonele grase, mai ales pe frunte, sunt plina de cosuri. Cauza lor este excesul de sebum? Daca da, ce trebuie sa fac pentru a normaliza situatia?"
Andreea Bogos - Arad
Pielea grasa este usor de recunoscut, e lucioasa, porii sunt mari si adesea apar puncte negre si cosuri. Cauza lor poate sa fie si alta: in zona fruntii, cosurile apar mai ales atunci cand se poarta breton. Sub el, pielea nu poate sa respire, iar murdaria din par patrunde in pori. In acest caz, se recomanda ca noaptea bretonul sa fie prins cu o agrafa, pentru ca pielea de pe frunte sa poata respira. Daca folositi fixativ pentru par, puneti pe frunte o hartie cand il aplicati. In cazul cand cosurile apar in zona obrajilor, e semn ca sunt probleme cu dintii. (Persoanele in cauza sa consulte un stomatolog.) Daca ele apar in zona gurii sau a barbiei, sunt probleme cu ovarele. Trebuie consultat un ginecolog. Nici o anomalie a tenului nu este fara legatura cu functia intregului organism. Si-acum, un sfat: folositi fructele pe care le aveti la indemana (in curand vor aparea ciresele si capsunile) pentru improspatarea obrazului. Si tenului ii plac vitaminele. Dupa ce va curatati bine fata (cu demachiant + apa calduta), ungeti-va cu zeama de la o felie de portocala, de mar sau cu un miez de banana. In cazul porilor dilatati, se adauga si o picatura de lamaie. Dupa 30 de minute, fata se spala cu apa rece.

"Se poate face baie de aburi la domiciliu?" "Sunt mare amatoare de sauna, dar la noi in oras nu exista asa ceva. Intr-o calatorie in Germania, am avut ocazia sa merg la o baie de aburi si m-am simtit excelent. Nu doar ca am iesit mai usoara cu 2-3 kg, dar pielea imi stralucea. Exista vreo metoda de a face baie de aburi la domiciliu?"
Felicia - Brasov
Raspunsul este afirmativ. Se introduc cateva plante aromate intr-un saculet de tifon (musetel, menta, lavanda, pin), se inchide bine usa si fereastra baii si se da drumul la apa cat mai fierbinte in baie, legand saculetul de robinet (jetul de apa trebuie sa treaca prin el). Luati doua prosoape mari, inmuiati-le in apa fierbinte, stoarceti-le si infasurati-va in ele complet (fara sa va ardeti). Stati asa, asezata pe un scaun, pana incepeti sa transpirati. Lasati sa curga tot timpul apa fierbinte, pentru a nu scadea temperatura din camera. La sfarsit, frecati-va corpul cu saculetul cu plante oparite. Faceti apoi un dus, cald la inceput, apoi din ce in ce mai rece, si intindeti-va o jumatate de ora in pat. (Prosoapele nu trebuie lasate sa se raceasca.)

"Apa cu clor ataca tenul?" "De cand a venit vara, merg la strand in fiecare weekeend. Am observat ca apa din bazinul de inot contine clor (e verzuie si miroase specific). Oare clorul ataca tenul?"
Maria Arsene - Tusnad
Daca proportia de clor nu depaseste limita prevazuta, tenul nu este in pericol (nici parul). Dar daca aveti senzatia ca mirosul de clor este foarte puternic si concentratia lui in apa prea mare, interesati-va la administratia strandului. Important este ca dupa fiecare baie facuta in bazin sa se faca un dus constiincios. Alte sfaturi: purtati ochelari de inot si casca pe cap, pentru a va proteja ochii si parul.

"Ce plante fac casa buna cu un ten iritat?" "Am un ten extrem de sensibil, care se inroseste si se pateaza usor. Nici vorba sa pot folosi dupa demachiaj lotiuni obtinute pe cale industriala (din comert). Ce infuzii de plante fac casa buna cu un ten iritat?"
Tudosia Ene - Galati
Pentru tenurile iritate, inrosite, patate, se recomanda plante cu proprietati calmante: flori de coada-soricelului (se aplica comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de flori la 100 ml apa), flori de musetel (comprese cu infuzie din 1,5 linguri de planta la o cana de apa) si frunze de patrunjel (lotionari cu macerat obtinut la rece, preparat dintr-o legatura de planta proaspata, bagata intr-o jumatate de litru de apa rece, vreme de 8-10 ore).

Cosmetica Naturista

Masti corectoare</b><b>- Ten deshidratat Caimac + miere de albine. Se amesteca doua lingurite de caimac cu o lingurita de miere de albine.
Lanolina + suc de portocale. Se topeste pe baie de apa o lingurita de lanolina amestecata cu sucul unei portocale.
Miere de albine + suc de portocale. Se incorporeaza intr-o lingurita de miere de albine, frecand mereu, trei lingurite de suc de portocale.
Coji de castraveti. Coaja de pe castravetii proaspeti, curatata fasii, se aseaza pe fata, in benzi paralele. Deasupra se aplica o bucata de tifon.

</b><b>- Ten vestejit Galbenus de ou + ulei camforat. Se freaca galbenusul cu o lingurita de ulei camforat.
Galbenus de ou + ulei de masline + vitamina A. Galbenusul se freaca cu o lingurita de ulei de masline, apoi se adauga 20 de picaturi de vitamina A, solutie.
Miere de albine + laptisor de matca. Se incalzesc usor pe baie de apa mierea cu laptisorul de matca. Se aplica calduta.

Clubul dietelor de slabit
(Continuare la "Forma Maxima")

</b><b>Metoda Scardale Este creatia unui medic american, dr. Herman Tranower. Regimul dureaza 14 zile si se pierd 8 kg (!). Gata cu zaharul, fainoasele, grasimile si lactatele. Felurile de mancare se compun doar din carne sau peste, fripte pe gratar + legume crude (salate) sau fierte in aburi (in nici un caz gatite). Dezavantaj: daca regimul este intrerupt, kilogramele reapar.

Metoda Pamela A fost socul anului 1989, provocat de catre Victoria Principal, eroina din "Dallas". Programul cuprinde trei faze:
1. Regimul bikini - se admit doar 200-300 calorii pe zi, adica doar carne fripta sau fiarta + un suc de legume + un fruct. Dureaza 7 zile.
2. Regimul de slabit - se admit doar 600 calorii pe zi. Pe langa carne, suc de legume si fructe, se admit ouale si iaurtul, salata verde cu telina rasa. Zilele doar de legume alterneaza cu zilele doar de carne si oua.
3. Regimul pe viata - se admit 1400 calorii pe zi: carne, legume, fructe; fara paine, dulciuri, grasimi si paste fainoase.