Forma maxima

Redactia
Programul de varaLupta cu kilogramele (I)Antologia Retetelor De Slabit. Iarna s-a dus, primavara a uitat sa mai vina, vara s-a grabit sa soseasca din luna mai. Perioada de trecere dintre anotimpuri a disparut si odata cu ea, ragazul pe care femeile il aveau ca sa scape de prisosul de kilograme acumu...

Programul de varaLupta cu kilogramele (I)Antologia Retetelor De Slabit

Iarna s-a dus, primavara a uitat sa mai vina, vara s-a grabit sa soseasca din luna mai. Perioada de trecere dintre anotimpuri a disparut si odata cu ea, ragazul pe care femeile il aveau ca sa scape de prisosul de kilograme acumulat. Ce nu se vedea sub palton se vede groaznic prin fustele si rochitele de matase si borangic. Putem lupta cu dezastrul? Fireste! O multime de retete de slabit ne stau la indemana, cu conditia sa stim sa le folosim. Speram ca mica antologie pe care o prezentam sa va ajute.Slabitul: adevar si prejudecata Saritul unei mese scade kilogramele
Fals
Nu se poate slabi ca lumea decat servind trei mese pe zi. Aceasta repartitie a alimentelor permite mentinerea cantitatii de zahar in sange, evita cresterea secretiilor de insulina, singurul hormon capabil sa ne ingrase.

Se slabeste mai repede la inceputul unui regim
Corect
Indiferent de regimul ales, in prima saptamana se pierd circa 1-2 litri de apa. In continuare, doar tesutul adipos e "ars", si cum el este mai usor decat apa, rezultatul, pe cantar, e mai putin spectaculos. Dar rezultatul dietei e cel mai bine indicat de vesminte. Intr-o luna, putem linistiti sa ne asteptam la o pierdere de 3-4 cm in jurul bustului, de 2-4 cm la talie si coapse.

Sportul te ajuta sa slabesti
Corect si Fals
O activitate fizica de cel putin 40 de minute, de trei ori pe saptamana, ajuta (daca e practicata timp mai indelungat) sa eliminam tesuturile adipoase. In schimb, o saptamana de schi sau ciclism intensiv fabrica muschi, si pe cantar atarnam mai greu.

Nu slabesti niciodata in locul unde vrei
Fals
E o chestiune de timp si de echilibru alimentar. Daca instauram un regim de foame sarac in proteine, vreme de cateva saptamani, slabim in jurul pieptului si la fata. Daca ne supunem unui regim de cateva luni, destul de bogat in proteine si glucide, corpul sfarseste prin a slabi acolo unde vrem: pe solduri si coapse.

Regimul duce la oboseala
Fals
Daca regimul contine si suficiente glucide - paste, orez - pline de energie, nu obosim. Daca nu, corpul umbla la rezervele lui, mai ales la masa musculara si celulara. Atunci te simti obosit.

Ne ingrasam obligatoriu odata cu varsta
Fals
Cine face miscare constant si apeleaza la o dieta bazata pe vegetale isi mentine silueta din tinerete. Adevarat, corpul se transforma: dispar muschii, se pierde apa si tesutul gras creste, dar nu cantarim mai mult decat inainte.

Trebuie sa bem doi litri de apa pe zi
Adevarat
Apa ajuta sa slabesti. Lichidul spala toxinele si metabolismul se accelereaza. Apa hidrateaza si ne scapa de oboseala. Doi-trei litri de apa pe zi e o cantitate ideala.

Cafeaua nu este recomandata in regim
Corect si Fals
Fals, daca bei doar doua cesti pe zi. Adevarat, daca bei 5 sau 6. Cafeaua antreneaza reactii in lant ale organismului: ea provoaca o secretie a adrenalinei, care creste insulina si astfel si grasimile.

Zaharul ingrasa mai tare decat alimentele grase
Corect si Fals
Plusul de kilograme apare mai ales atunci cand mancam dulciuri "saturate" - prajituri insotite de inghetata, lichior sau sucuri de fructe indulcite. Pentru a putea transforma acest zahar, organismul fabrica apa in cantitate mare, un element greu, care se vede imediat pe cantar. O inghetata sau o salata de fructe nu sunt, insa, periculoase.

Ne ingrasam cand ne lasam de fumat
Corect
Fumatul sporeste cererile calorice. Cand il opresti, corpul stocheaza rezervele de calorii. Prin urmare, exista tendinta de a compensa prin dulciuri sau prin alcool. Ideale pentru a traversa mai usor aceasta perioada dificila: acupunctura sau homeopatia.

Inlocuitorii zaharului ajuta la slabit
Corect si Fals
Daca vom folosi zaharina in cadrul unui regim sarac in calorii, va da rezultate. Daca o vom adauga in cafeaua pe care o bem dupa o masa copioasa, nu va avea nici un efect. Inlocuitorii zaharului trebuie folositi in cadrul unui regim de slabit bazat pe mese hipocalorice.

Vinul este mai putin caloric decat berea
Fals
In cantitati egale, ambele bauturi aduc acelasi numar de calorii. Unul prin alcool, celalalt prin zahar. Dar daca te poti limita la doar un pahar de vin, el aduce 62 de calorii. In cazul berii, bem, in general, intreaga cutie sau sticla. Adica: 130 calorii...


</b>
<b>
Slabitul natural Obezitatea este o boala caracterizata prin sporirea anormala a greutatii corporale. Se considera obezitate depasirea cu 10-15% a greutatii ideale. Obezitatea este cauzata fie de un exces de alimente care se depun sub forma de grasimi, fie de unele boli, in special ale glandelor endocrine, hipofiza, tiroida, suprarenale, glande genitale. Media de viata a obezilor este cu 10 ani mai mica decat a oamenilor normali. Se indica: regim dietetic, ceaiuri, electroterapie, tratament balneoclimateric.
Important: la baza curei de slabire trebuie sa stea crearea unui bilant energetic negativ, ce se realizeaza prin reducerea aportului caloric alimentar si sporirea cheltuielilor energetice, pe de alta parte.
Alimente permise: sucuri de fructe neindulcite (mere, visine, cirese), sucuri de legume neindulcite (tomate, telina, varza, morcovi, cartofi), apa minerala, paine neagra, graham, carne slaba de vaca, vitel, pui, peste slab (salau, stiuca, lin, biban), oua, iaurt, branza slaba in cantitate de 50 g/zi, deserturi pe baza de gelatina, compoturi cu zaharina, sare - 5 g/zi.
Alimente interzise: bauturi indulcite, sucuri, lapte integral, orice fel de alcool, paine alba, paste fainoase, nuci, prune, fructe prea dulci, carnuri grase, budinci, sufleuri, branzeturi grase si sarate (cascaval, telemea de oi, svaiter), peste gras si sarat, peste afumat, frisca, smantana, slanina, supe grase de carne sau supe de fainoase, prajituri, aluaturi cu unt, creme, condimente si sare peste cantitatea permisa, sosuri cu rantas, sosuri grase, maioneza etc.
In fiecare dimineata, dupa golirea vezicii urinare si a intestinului gros, inainte de spalarea pe corp, sa se noteze greutatea pe un carnet. Pe acelasi carnet sa se noteze, in amanuntime, tot ce se mananca in ziua respectiva, cu cantitatile din fiecare fel de mancare. Seara, inainte de culcare, cantariti-va din nou si notati greutatea acumulata. A doua zi, eliminati din mancare unul dintre produsele de care va puteti cel mai usor dispensa (prajitura, de pilda). Seara, cantariti-va din nou. Faptul ca ati slabit asa de repede va va incuraja ca in ziua urmatoare sa mai renuntati la un aliment. Timp de sapte zile, veti inregistra progrese remarcabile.


</b><b>Curele de fructe - Cura de mere: se consuma de trei ori pe saptamana doar mere, o zi intreaga.
- Cura de cirese si visine: fie in fiecare zi, fie o data pe saptamana, fara alte alimente.
- Cura de lamaie: Se incepe cu zeama unei lamai pe zi, crescand zilnic consumul cu cate una, pana ce se ajunge la ziua a zecea, cu 10 lamai consumate sub forma de limonada, cu putina zaharina, apoi se descreste, pana ce se ajunge din nou la o lamaie pe zi.
- Cura de tomate: Se bea cate o cana de suc de tomate zilnic, dimineata, pe nemancate.
- Cura de telina: Elimina excesul de apa din tesuturi. Se bea 100 g suc dimineata, inainte de masa.
- Varza cruda: Se consuma o zi pe saptamana, fara alte alimente, sub forma de salata cu otet sau lamaie si putin ulei.
- Vita-de-vie:
a) strugurii consumati ca atare, cate 1,2 kg pe zi, de doua ori pe saptamana.
b) sucul de agurida, cate 100 g pe zi.
c) din frunzele de vita, nestropite, se prepara un decoct din doua linguri de frunze maruntite la cana. Se beau trei cani pe zi, prima dimineata, celelalte doua inainte de mese.


</b><b>Plante medicinale - Crusin - Se ia in fiecare dimineata un varf de cutit de pulbere obtinuta prin faramitarea plantei uscate.
- Osul-iepurelui - Se pun patru linguri rase de planta la un litru de apa rece. Se fierb 30 de minute. Se bea intreaga cantitate de-a lungul unei zile, fractionat.
- Papadie - Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, dupa mesele principale. Se pregateste o infuzie din doua lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Frunzele tinere de papadie se pot consuma sub forma de salata, primavara.
- Ulm - Se beau trei cani de ceai din frunze uscate pe zi. Aceeasi dozare: doua lingurite de planta la o cana clocotita de apa. Frunzele de ulm consumate crude taie pofta de mancare.
- Soc - Se beau trei cani pe zi, dintr-o infuzie de doua lingurite de planta la o cana de apa clocotita.
- Concentrat din plante pentru slabit: 2 lingurite de mesteacan, 1 lingurita soc, 3 lingurite coaja de crusin. Se amesteca toate. Se prepara un decoct cu o lingura de amestec la o cana de apa clocotita. Se beau trei ceaiuri pe zi, neindulcite, caldute, intre mese. Cura tine o luna.Rodica Demian