Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaPlacintele de cartofi cu susan Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi, 2 oua, 50 g faina, 200 ml ulei, 40 g unt, 3 prize nucsoara rasa, sare, piper. Pentru pan?: 2 albusuri, 50 g gris fin, 50 g faina, 2 linguri seminte de susan, sare, piper. Pentru sos: 1 lingurita busuioc ve...

</b><b>Bucatarie rapida</b><b>Placintele de cartofi cu susan Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi, 2 oua, 50 g faina, 200 ml ulei, 40 g unt, 3 prize nucsoara rasa, sare, piper. Pentru pan?: 2 albusuri, 50 g gris fin, 50 g faina, 2 linguri seminte de susan, sare, piper. Pentru sos: 1 lingurita busuioc verde tocat, 1 cutie mica rosii decojite taiate marunt, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: - Preparati sosul: fierbeti 10 minute rosiile taiate marunt impreuna cu uleiul de masline, busuiocul, sarea si piperul si lasati-le apoi sa se raceasca. - Intre timp, curatati cartofii, spalati-i bine, taiati-i bucati si lasati-i sa fiarba in aburi 20 de minute (intr-o sita, deasupra unei oale umplute pe jumatate cu apa). Pasati-i printr-o sita, incorporati untul, faina si ouale, sarati, piperati, adaugati nucsoara rasa si formati intre palme placintele mici si plate. - Preparati pan?-ul: luati trei farfurii adanci si puneti in prima faina, in cea de-a doua albusurile si in a treia grisul amestecat cu semintele de susan. - Incingeti bine uleiul intr-o tigaie antiadeziva. - Bateti usor albusurile cu putina sare si piper si dati placintelele pe rand prin faina, albus si susan. - Prajiti-le in uleiul incins si cand s-au rumenit frumos pe ambele parti, scoateti-le cu lingura pentru spuma si lasati-le sa se scurga pe mai multe straturi de hartie absorbanta. - Serviti-le fierbinti, impreuna cu sosul de rosii caldut.


Supa de patrunjel Ingrediente (pentru 8 persoane): 3 radacini de patrunjel (circa 375 g), 2 cepe, cam 130 g unt, 1 l zeama de legume (Knorr+apa), 1/2 l frisca nebatuta (sau smantana subtire), sare, piper proaspat macinat, nucsoara, 2 legaturi patrunjel verde, eventual putina faina + putin unt pentru legatul supei, frunzulite de patrunjel pentru garnisit.
Mod de preparare: - Se curata radacinile de patrunjel, se taie bucatele si se calesc, impreuna cu ceapa tocata ceva mai mare, in doua linguri de unt incins, dupa care se sting cu zeama de legume si frisca nebatuta sau smantana. - Se lasa sa fiarba circa 15 minute la foc mic, se adauga sarea, piperul si nucsoara si se trece totul printr-o sita. - Patrunjelul verde se toaca marunt, se amesteca cu untul calit ramas, se incorporeaza in supa. Daca zeama nu are consistenta dorita, se mai adauga putina faina prajita in unt (in parti egale), care se amesteca in supa clocotita. Se serveste fierbinte, garnisita cu frunzulite de patrunjel verde.


File de peste cu condimente Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fil?uri de peste alb (de 150 g fiecare), 3 catei de usturoi, 2 albusuri, 3 linguri faina, 2 linguri otet de mere, 4 linguri ulei, 1 lingura seminte de coriandru, 1/2 lingurita chimen macinat, 1 varf de cutit praf de chili, sare, piper. Pentru garnitura: 500 g broccoli sau conopida, 1 lamaie verde.
Mod de preparare: - Preparati garnitura: curatati broccoli sau conopida, desfaceti-le buchetele si fierbeti-le 10 minute. - Intre timp, spalati fil?urile de peste, zvantati-le bine, sarati-le si piperati-le. - Puneti intr-o farfurie adanca 3 linguri de faina, iar in alta farfurie albusurile pe care le bateti usor cu furculita. Incingeti intr-o tigaie uleiul, dati pestele, pe rand, prin faina si albus, prajiti-l pana ce se rumeneste frumos pe ambele parti si apoi lasati-l sa se scurga. - Puneti in uleiul ramas in tigaie cateii de usturoi curatati si zdrobiti, otetul, semintele de coriandru, chimenul si praful de chili, adaugati sare si piper si lasati-le sa dea in clocot. - Puneti din nou bucatile de peste in tigaie si lasati-le sa fiarba 5 minute. Serviti-le fierbinti sau reci, cu felii de lamaie si buchetele de broccoli sau conopida.


Friptura de manzat cu mere Ingrediente (pentru 4 persoane): o bucata de pulpa de manzat (800 g), 8 mere, 2 cepe, o crenguta de rozmarin, 2 linguri rachiu, 30 g unt, 4 linguri ulei, sare, piper, 200 g faina pentru aluatul cu care se "lipeste" cratita.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180C. - Puneti uleiul la incins intr-o forma (de tuci sau jena) si rumeniti carnea (legata cu sfoara de bucatarie) pe toate partile, apoi scoateti-o din forma si aruncati uleiul in care s-a prajit. - Curatati cepele si taiati-le rondele, spalati merele si stergeti-le bine cu un servet. - Preparati aluatul pentru "lipit": amestecati faina cu 150-200 ml de apa, pe care-o turnati putin cate putin, pana ce obtineti un aluat gros si neted. - Asezati rondelele de ceapa pe fundul formei, puneti deasupra carnea si de jur imprejur merele intregi, turnati rachiul, presarati bucatele de unt, sarati, piperati, asezati peste carne crenguta de rozmarin si acoperiti forma cu un capac. - Formati din aluat un sul lung si puneti-l de jur-imprejur, peste capac si cratita, apasandu-l cu degetele ca sa se lipeasca bine. - Dati carnea la cuptor si lasati-o circa 40 de minute sa se patrunda. - Cand e gata, taiati cu un cutit sulul de aluat, luati capacul si serviti friptura direct din forma.

Dulciuri


Prajitura cu banane Ingrediente: 200 g unt, 1/2 cana zahar, 1/4 cana miere, 2 oua usor batute, 1 cana de banane zdrobite, 2 cani de faina amestecata cu un praf de copt.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180C. Se unge o forma dreptunghiulara adanca (21x14x7 cm) cu unt topit sau untdelemn, se acopera fundul si peretii laterali cu hartie de pergament, care se unge si ea. Se amesteca untul, zaharul si mierea pana se obtine o crema. Cand si cand, se adauga ouale, amestecand mereu. Se pune amestecul intr-un castron mare si se adauga bananele. Se pune faina cernuta cu o lingura de metal. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena. Se pune aluatul in forma, netezindu-i-se suprafata. Se coace o ora, pana cand un pai varat in prajitura ramane curat. Inainte de a fi scoasa din forma, prajitura se lasa sa se raceasca vreme de 5 minute. Se serveste taiata felii, eventual cu un adaos de frisca.