Acasa

Redactia
Clisura Dunarii Fara a iesi in vreun fel in evidenta pe hartile turistice, sud-vestul tarii poate rivaliza oricand cu cele mai atragatoare si mai celebre locuri din Romania. Un spatiu fascinant ce nu poate fi uitat, avand ca borne cel mai lung (114 kilometri) si mai spectaculos Defileu al Dunarii, C...

Clisura Dunarii Fara a iesi in vreun fel in evidenta pe hartile turistice, sud-vestul tarii poate rivaliza oricand cu cele mai atragatoare si mai celebre locuri din Romania. Un spatiu fascinant ce nu poate fi uitat, avand ca borne cel mai lung (114 kilometri) si mai spectaculos Defileu al Dunarii, Cazanele Mari si Mici - locul unde raul "fierbe" intre stanci, Baile Herculane - cu istoria lor de aproape doua milenii, si Valea Cernei - kilometri intregi de stanci uriase ce-ti taie rasuflarea. Zona nu beneficiaza nici pe departe de ofertele turistice si de promovarea pe care o merita, insa frumusetea locurilor, istoria ce se face simtita pretutindeni - este poarta romanilor spre vechea Dacie - si faptul ca aici primavara a sosit cu o saptamana, doua mai devreme sunt tot atatea motive pentru a porni la drum.

Baile Herculane Sub zidul impunator al Muntilor Cernei, strabatuti de raul care le da numele, se afla una dintre cele mai vechi statiuni balneare din lume. Acum aproape 19 secole, romanii au descoperit proprietatile curative ale apelor termale din Valea Cernei si au construit primele bai, sub semnul puterii lui Hercules. Din perioada in care statiunea de pe Valea Cernei era un punct de atractie al aristocratiei Romei antice s-au pastrat numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecari, un patrimoniu istoric de exceptie.
Istoria moderna a Bailor Herculane incepe in prima parte a secolului 18, atunci cand s-au reconstruit baile, caile de acces si s-au construit in cel mai pur stil baroc austriac majoritatea cladirilor ce amintesc si astazi de farmecul anilor in care protipendada austriaca (intre marile personalitati care au vizitat statiunea se afla imparatii Iosif al Ii-lea, Francisc I, Franz Iosef si imparatesele Charlotte si Elisabeta) considera Herculanele una dintre cele mai frumoase statiuni de pe continent. Vremurile in care imparati si imparatese, domnite cu dantele, manusi albe si umbrelute se plimbau la brat cu domni eleganti, cu mustati lungi si baston au apus de mult, iar astazi o plimbare prin Baile Herculane aduce cu sine si o doza de tristete.
Statiunea pare la mijlocul primaverii un paradis pierdut, cu statui si cladiri vechi neingrijite, cu siruri intregi de copaci ciuntiti... Dincolo de acestea, statiunea aflata pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia mai are multe de oferit si, in afara drumetiilor la ruinele bailor romane, la Pestera Hotilor sau Grota Haiducilor, a plimbarilor in natura (Herculane face parte din Parcul National Valea Cernei - Domogled), nu pot fi uitate izvoarele termale si bazele de tratament.
Posibilitatile de cazare sunt foarte diverse, de la "traditionalele" gazde la hotelurile din epoca comunista, unde te "imbie" de la intrare un puternic miros de cantina, pana la Hotelul "Ferdinand" de patru stele (tel. 0255/20.60.74, 56.11.21). Un loc special este Hotelul "Claudia", de trei stele. Aflat chiar la baza muntelui, intr-o zona ce-i ofera o panorama de exceptie, hotelul dispune de camere spatioase, luminoase, de un restaurant, o sala de gimnastica si un salon de masaj (tel. 0255/56.01.70).
Cai de acces in Baile Herculane:
- Magistrala Cfr Bucuresti - Timisoara.
- La 5 kilometri de principala artera ce leaga Bucurestiul de Vestul tarii, Dn 6 (E70).
- Se poate ajunge si pe calea fluviala a Dunarii, dinspre est (Sulina - Galati - Drobeta-Turnu-Severin - Orsova) sau vest (Viena - Budapesta, Belgrad, Orsova).
- Aeroporturile cele mai apropiate sunt Caransebes si Timisoara.

</b><b>Cazanele Dunarii Intre cele 14 zone de interes national protejate (rezervatii naturale si monumente ale naturii) ale Parcului Natural Portile de Fier, a doua arie protejata ca marime din Romania, se afla si Cazanele Dunarii. Este vorba de o zona superba in care Dunarea se strecoara printre peretii abrupti ai dealurilor Ciucaru (Mare si Mic) si Stirbatu (Mare si Mic), avand intr-o parte malul sarbesc si in cealalta, pe cel romanesc. Cazanele Mici au o lungime de 3,6 km si o latime de 150-350 m, iar Cazanele Mari, 3,8 km lungime si o latime de 200-350 m.
Frumusetea salbatica a zonei este data si de relieful carstic, "responsabil" si de pesterile din zona. Cele sapte pesteri identificate au o lungime totala de 2155 m, iar cea mai importanta, pestera Ponicova (pestera Liliecilor) are o lungime de 1660 m, strabate Ciucaru Mare, iesind in Dunare, si are ca principale puncte de atractie cheile interioare si un pod natural lung de 25 m si inalt de 6-8 m. Flora din zona Cazanelor contine multe elemente submediteraneene in amestec cu cele central-europene, asa ca aici se gasesc numeroase plante rare si monumente ale naturii, precum exemplarele de fag european, fag de Crimeea, fag oriental, carpinita, mojdrean, jugastrul cazanelor, alun turcesc, cen, stejarul pufos, liliacul subtire, tisa, laleaua cazanelor, stanjenelul de stanca, clopoteii cazanelor.
Si fauna acestei rezervatii este cu totul speciala, aici putand fi vazuti vulturul egiptean, scorpionul, broasca testoasa si vipera cu corn. Atentie, muscatura viperei poate fi fatala! Alegeti, in excursiile pe dealuri, o incaltaminte inalta, evitati sa va plimbati desculti in apropierea cursurilor de apa si a portiunilor cu vegetatie abundenta si fiti foarte atenti la zonele stancoase, bolovani, grohotisuri, nu va aventurati singuri in zona si interesati-va inainte de a porni la drum de primele masuri ce se iau in cazul unei muscaturi.
Iata si doua propuneri de cazare in zona:
- Pensiunea "Steaua Dunarii" se afla la intrarea in Cazanele Mici, in localitatea Eselnita, la 15 km de Orsova, chiar pe Dn 57 Orsova-Moldova Noua. Inca de la primul pas facut in interiorul pensiunii iese la iveala marele sau atu: amplasamentul extraordinar, pe malul Dunarii, cu o priveliste de mare efect - Cazanele Mici. Toate cele 10 dormitoare - curate, moderne, fiecare dotat cu baie si dus propriu - au vedere la fluviu. In plus, puteti petrece o zi tihnita pe fotoliile din pai de pe spatiul verde al pensiunii, pe micuta plaja dotata cu sezlonguri sau pe pontonul tocmai bun de pescuit sau de pornit in plimbari cu barca. Tel. 0253/31.49.49, 0740/01.14.72.
- Pensiunea familiei Oprisan din Dubova (25 km de Orsova) este un loc atat de original, de rustic, de pitoresc, incat lipsa confortului nici nu mai conteaza. Pensiunea dispune de patru camere, una dintre ele amplasata intr-un "mini-muzeu" cu obiecte vechi de prin partile locului si trei camere austere, tip cabana de munte, ce dau una intr-alta. In afara "muzeului", atat pensiunea, cat si gazdele sunt pline de surprize, astfel ca locul este unul special, tocmai bun pentru un grup de prieteni aflati in vacanta. Un alt argument este chiar Dunarea, care curge prin fata casei, asa ca vara, atunci cand locul este plin de iahturi sarbesti si prin zona nu trece nici un vaporas de agrement romanesc, va puteti consola cu gandul la palmierii nostri dintr-o statiune de pe litoral, dar mai ales printr-o plimbarica cu barca. Tel. 0252/36.17.06, 0722/79.02.35.
In afara pensiunii Oprisan si a pensiunii Gheorghita - unde puteti face o cura de produse apicole, cu ceaiuri din flora de munte sau cu sucuri naturale -, in Dubova, localitate aflata pe malul Dunarii si la poalele Muntilor Almaj, se mai gasesc cateva pensiuni din reteaua Antrec (tel. 021/223.70.24, 021/222.80.01, www.antrec.ro)

Ponoarele Dupa un drum de 65 de kilometri de la Baile Herculane, ce trece prin unica Vale a Cernei, ajungeti in aceasta comuna din nordul Mehedintiului ce va propune altceva decat stanci si coturi ale Dunarii. Peisajul, de dealuri si paduri, este mult mai domol, insa si aici sunt cateva atractii de prim rang. Una dintre ele este padurea de liliac, cea mai mare din tara (20 ha), totodata loc de desfasurare la inceputul fiecarui mai a evenimentului folcloric "Sarbatoarea liliacului". Podul lui Dumnezeu reprezinta un fenomen al naturii cu totul special, o arcada de calcar cu o lungime de 60 de metri, o deschidere de 27 m si o latime de aproape 10 m. Este cel de-al doilea pod natural si singurul functional (pe deasupra sa trece Soseaua Drobeta-Turnu-Severin - Baile Herculane) din Europa, pod format prin prabusirea unui perete al pesterii Bulba, un alt obiectiv turistic al zonei. Deasupra pesterii ce insumeaza 5000 m de galerii se afla un deal plin primavara cu plante de spanz, deal pe care se gasesc diferite formatiuni carstice, intre care piezurile, ce alcatuiesc Campul Afroditei si Campul Cleopatrei, sunt unice in Europa la altitudini de peste 600 m.
Pentru cazare in pensiuni (Popescu Eleodor, Borloveanu, Dumitru, Doman Delia) puteti contacta aceeasi agentie a turismului rural, Antrec.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)