Strabunica stie tot

Redactia
Despre legumele de primavara... - Dovleceii. La cumparare, alegeti-i pe cei cu coaja tare, neteda, nepatata. Preferati-i pe cei mai mici, pentru ca nu au seminte. Nu trebuie neaparat sa-i curatati de coaja. E suficient sa-i spalati si sa le taiati cele doua capete. Evitati sa-i fierbeti in apa, pent...

Despre legumele de primavara... - Dovleceii. La cumparare, alegeti-i pe cei cu coaja tare, neteda, nepatata. Preferati-i pe cei mai mici, pentru ca nu au seminte. Nu trebuie neaparat sa-i curatati de coaja. E suficient sa-i spalati si sa le taiati cele doua capete. Evitati sa-i fierbeti in apa, pentru ca se umfla cu lichid si isi pierd savoarea. Preferati gatitul pe aburi. Pot fi taiati cubulete si caliti in untdelemn de masline. Rondelele de dovlecei fripte pe gratar, stropite cu untdelemn si asezonate cu putin usturoi reprezinta (alaturi de alte legume, preparate la fel) un deliciu culinar.
- Morcovii tineri (carotele). Primii morcovi care apar pe piata sunt foarte fragezi si nu rezista mai mult de doua zile la frigider. Nu se curata de coaja, un spalat sub jet de apa la chiuveta este suficient. Daca-i transformati in salata, radeti-i cu putin inainte de a-i consuma. Daca-i caliti, puneti-i in grasimea foarte bine incinsa. Morcovii se pot taia juliene, cubulete sau rondele. Frunzele morcovilor confera supelor si ciorbelor un gust excelent.
- Ceapa verde. Nu trebuie conservata mai mult de o saptamana la frigider. Pentru a o curata, e suficient sa-i scoateti primele frunze si sa-i taiati mustatile. Tocata, ceapa verde se potriveste de minune in salata de rosii, iar intreaga, da un gust excelent fripturilor la cuptor sau mancarurilor de carne fierte la foc mic. Cozile proaspete (nu prea mari) se pun, tocate, in omlete.
- Mazarea. Sezonul mazarei verzi este scurt, iar pentru a-i aprecia savoarea la maximum ea trebuie gatita imediat dupa cumparare, altfel zaharul pe care-l contine se transforma repede in amidon. Poate fi conservata 48 de ore, in compartimentul pentru legume din frigider. Din 500 g pastai de mazare se obtin 175 g de boabe. Avand in vedere ca o portie presupune circa 100 g boabe, pentru 4 persoane e nevoie de 1,5 kg pastai. Fierberea ei in apa clocotita necesita 10 minute, in vapori 15 minute, iar 30 de minute pentru a o gati (cu o bucatica de unt si putina apa).