Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... . . "Am fost diagnosticat cu peyronie debutanta" Locuiesc in Belgia si nu de mult am fost diagnosticat cu peyronie debutanta. Urologii din Belgia nu au putut sa-mi propuna nici un tratament eficace. Daca stiti vreun tratament naturist sau cunoasteti persoane care s-au vindecat...

Cititorii Intreaba...


"Am fost diagnosticat cu peyronie debutanta" Locuiesc in Belgia si nu de mult am fost diagnosticat cu peyronie debutanta. Urologii din Belgia nu au putut sa-mi propuna nici un tratament eficace. Daca stiti vreun tratament naturist sau cunoasteti persoane care s-au vindecat de aceasta boala, va rog sa-mi scrieti, sa le pot contacta. Va multumesc din inima!
Costel Urlan - Belgia


</b><b>"Fetita noastra sufera de infectie cu E.coli, pseudomonas aeruginosa" Am o fetita de trei ani, Paula, care a fost operata in urma cu un an si in urma operatiei a contractat bacteria E.coli, pseudomonas aeruginosa. I s-au facut o serie de tratamente cu antibiotice, dar fara nici un rezultat. Face zilnic temperatura 38C, nu are pofta de mancare si a slabit foarte mult. Va rog sa ne ajutati sa ne scapam fetita de aceasta boala. Cu multumiri si urari de sanatate,
A.N. - Cluj-Napoca, tel. 0264/44.65.21


"Sunteti singura mea speranta" La 26 septembrie 2001 m-am internat la Spitalul "Fundeni" cu diagnosticul: boala ocluziva aorto-iliaca tip Iii - aterosclerotica; subocluzie artere iliace, femurale comune superficiale si profunde bilateral; calcificari artere-iliace si femurale; ischemie critica membru inferior drept. Spre sfarsitul lunii octombrie 2001 mi s-a efectuat operatia By-pass aorto-hipopliter proximal cu proteza (Pdp 1618), control de trepied femural bilateral, fiind externata la 8 noiembrie 2001. Din data de 5 decembrie 2001, una dintre cele cinci taieturi din zona inghinala dreapta a inceput sa sangereze, aceasta situatie mentinandu-se pana in prezent. Tomografie nu pot face, deoarece costa in jur de 4-5 milioane si eu sunt pensionara (am 58 de ani), cu o pensie de 1.700.000 lei. Am aflat ca s-ar putea sa fie infectata proteza, ceea ce ar duce la amputarea ambelor picioare. Nu stiu ce voi face daca se va ajunge aici, pentru ca sunt singura si nu are cine sa ma ingrijeasca. De asemenea, am o escara la calcaiul drept, iar la piciorul stang unghia de la degetul mic s-a incarnat, riscand sa se infecteze. Va rog sa ma ajutati. Sunt disperata. Nu mai stiu ce sa fac si nici cu cine sa ma sfatuiesc. Sunteti singura mea speranta. Cu respect,
Mariana Spanu - str. Mizil nr. 4, bl. G11, sc. G, ap. 66, sector 3, Bucuresti, tel. 021/630.40.72


"Sotul meu e suspect de tumora vezicala, iar eu am cistocel voluminos" Suntem doi pensionari (sot si sotie) si va rugam sa ne ajutati sa ne recapatam sanatatea. Ceea ce ne ingrijoreaza mai mult este vezica urinara si hipercolesterolemia. Sotul meu este suspect de tumora vezicala, iar eu am diagnosticul cistocel voluminos, adica o slabire a musculaturii vezicii urinare. Am fost la medici urologi, mi s-au facut investigatii, solutia data - atat pentru mine, cat si pentru sotul meu - fiind operatia. Rugam cititorii revistei sa ne recomande tratamente naturiste care au avut efect in tratarea acestor boli. Dumnezeu sa va dea sanatate tuturor!
D.C. - Timisoara


"Am dureri articulare foarte mari" Am 46 de ani si de aproximativ un an si jumatate am dureri articulare si de oase foarte mari. Am facut foarte multe analize, dar medicii nu mi-au pus un diagnostic (banuiesc ca ar fi din cauza premenopauzei). Ma puteti ajuta cu un tratament? Va multumesc anticipat.
Elisabeta Raducan - Galati


</b><b>"De 6 ani sufar de acnee polimorfa" Va scriu cu speranta ca ma veti ajuta sa ma vindec. De 6 ani sufar de acnee polimorfa cu stafilococ alb (coaguleaza negativ), care se manifesta prin aparitia unor cosuri mari pe fata, gat si piept, foarte tari si care imi produc multa durere la atingere. In toti acesti ani am incercat foarte multe tratamente, inclusiv un vaccin preparat la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, dar care nu au dat nici un rezultat. Daca stiti vreun tratament care ma poate ajuta, va rog sa-mi scrieti pe adresa revistei. Va multumesc si va doresc multa sanatate.
M.V. - Bucuresti


"Baietelul meu are chisturi de Blastocystis hominis" In urma unui examen coproparazitologic, baiatului meu in varsta de 13 ani i s-au depistat chisturi de Blastocystis hominis. Tratamentul prescris de medic - pastile Zente - nu a avut nici un efect, din contra, i-a provocat dureri mari de abdomen. In speranta ca printre cititorii acestei minunate reviste exista persoane care ma pot ajuta (medici sau persoane care s-au confruntat cu aceasta problema), va multumesc.
Iuliana - Constanta


"Caut un tratament pentru retinopatie pigmentara" Doresc un tratament impotriva retinopatiei pigmentare pentru un baietel de 9 ani sau adresa unui medic care a tratat un caz asemanator. Va multumesc.
A.B. - Vaslui


"Se poate vindeca hipertonia?" De cativa ani sufar de hipertonie. Pana acum m-am tratat cu Distonocalm, dar de vreun an iau cate 3-4 pastile si tot ma simt foarte agitat si imi tremura mainile. As vrea sa stiu daca vreun cititor al revistei cunoaste mai multe despre aceasta afectiune, daca sunt sperante de insanatosire sau macar de ameliorare a bolii. Va multumesc si va doresc multa sanatate.
Cirstea Stefan - Calan, jud. Hunedoara

</b>
<b>
"Tatal meu sufera de Zona Zoster" De trei luni de zile tatal meu sufera de Zona Zoster. De cand s-a imbolnavit, nu mai stim cum sa-l ajutam. Durerile sunt groaznice si continue. Mentionez ca a slabit cam 10 kg, a urmat tratament cu vitaminele B1, B6, B12, Rodilemid - injectabil, Aciclovir, Eurovita, Euvirox, unguent de galbenele. Am fost si la Targu-Mures la spital, aici i s-a descoperit si o hepatita cronica si o anemie puternica. A urmat tratament cu un sirop cu fier, polivitaminizat si tine regim pentru ficat. De curand, a inceput sa ia miere de albine cu propolis si ulei de catina, dar nu se observa nici o ameliorare. Eruptia acestei boli a avut loc pe burta, deasupra buricului, zona ficatului si o parte din spate. Mentionez ca tatal meu are 62 de ani. De aceea va rog din tot sufletul, daca stiti vreun tratament pentru aceasta boala, sa ni-l recomandati si noua. Dumnezeu sa va daruiasca tot binele din lume.
Florea Toader - Neamt, tel. 0233/24.33.26

</b>
<b>
"Am o umflatura sub ochi, care creste incontinuu" De cativa ani buni mi-a aparut pe pleoapa de jos o umflatura. La inceput a fost cat un bob de grau, a crescut pana la un moment dat, cand s-a spart. Imi puroiaza si creste incontinuu. Aproape ca nu mai vad din cauza ei. Imi este frica sa ma operez. Daca stiti vreun remediu naturist, va rog sa mi-l trimiteti pe adresa revistei. Viata mea a devenit un chin.
M. Vlad - Brasov


</b><b>"Doresc un tratament eficace contra insomniei" Sunt pensionara, am diabet si sufar de cativa ani de insomnii crunte. Am incercat sa tratez insomnia pe mai multe cai, dar in zadar. Medicamente ca Hidroxizin, Dormicum, Stilnox au efect cel mult 3-4 ore si dau dependenta. Am incercat si cu medicamente naturiste, ca tinctura de ovaz, sunatoare, casete de Passiflora, precum si cu argila, dar fara rezultate. Am facut si 15 sedinte de reflexoterapie care m-au ajutat la alte afectiuni, dar nu mi-au ameliorat insomnia. Va scriu cu speranta ca cititorii revistei ma vor ajuta cu sfaturi pentru rezolvarea acestei probleme. Cu multumiri,
Maria Popa - Bucuresti


</b><b>"Doresc un tratament pentru episclerita" De doi ani sufar de o boala a ochilor ce se numeste episclerita. Am incercat numeroase tratamente, dar nimic nu a dat rezultate. Va rog sa-mi recomandati un remediu pentru aceasta afectiune. Va multumesc.
Alina - e-mail: ingerasha16@hotmail.com
Pentru: Toma D. Novac - Radesti, jud. Galati (cancer pulmonar); Crasmaru Gheorghe- Constanta (neoplasm laringian); Motoc Daniela - Brasov (neoplasm pulmonar); Oprea Melania - jud. Vrancea (tumora ovariana); Malau Maria - Bucuresti (pleurezie secundara neoplazica).
Apelati la d-l dr. Cristian Boerescu, str. Spatarul Preda, bl. 129A, sc. C, ap. 65, interfon 91, sector 5, Bucuresti, tel. cabinet: 021/423.05.83.

Leacuri de la cititori


</b><b>...Pentru malarie, pecingine si pinten in calcai Stimati oameni de bine,
Ma numesc Morenciu Mihail si locuiesc in Canada. In urma cu doi ani, m-a vizitat cineva din Romania si mi-a adus un exemplar al revistei "Formula As". Am citit-o, mi-a placut mult de tot, am cautat-o pe Internet si de atunci citesc aceasta revista in fiecare saptamana. Va admir initiativa si munca nobila in care sunteti angajati si va rog sa o continuati, caci mare bucurie aduceti in casele celor napastuiti.
La cei 82 de ani ai mei, vreau sa contribui si eu cu niste leacuri, ca s-ar putea sa foloseasca cuiva, dar sa stiti ca eu vi le comunic nu pentru bani, pentru ca eu stau la fiica mea si am tot ce-mi trebuie, vreau numai sa vin in ajutorul celor in suferinta.


</b><b>Pentru malarie Eu am suferit aproape un an de malarie, o contractasem in timpul razboiului de la tantarii din Delta Dunarii. Ma tratam cu chinina, dar aceasta ameliora doar temporar boala. Intr-o zi, am surprins o discutie intre doua persoane care vorbeau despre malarie si unul spunea ca la el in comuna era un medic care avea o fata bolnava de malarie si a tratat-o cu multe medicamente, dar nu s-a facut bine decat dupa ce i-a facut injectii cu Neosalvasan. Eu eram militar, faceam scoala militara de marina la Constanta, bani pentru injectii nu aveam. In toamna anului 1943 am absolvit scoala, am fost avansat in grad si concentrat. In primavara anului 1944, cand am ajuns pe distrugatorul "Regina Maria", m-am prezentat la infirmierul vaporului si i-am cerut sa-mi procure si sa-mi faca injectii cu Neosalvasan. Mi-a spus ca mi le poate procura si mi le face pentru 500 de lei. I-am platit, mi le-a facut si de atunci nu am mai stiut ce este malaria. Dupa mai mult de 20 de ani, locuiam la Timisoara, o vecina mi-a spus ca are o carte veche cu multe leacuri si mi-a recomandat s-o citesc. Am rasfoit-o si acolo am gasit scris ca malaria se vindeca cu injectii cu Neosalvasan.


Pentru pecingine Faceam serviciul la o scoala profesionala la Timisoara si foarte multi elevi aveau pe maini si pe fata pecingine. La infirmerie ii ungea cu albastru de metil, dar nu se vindecau. Eu am auzit de la cineva cum se vindeca pecinginea si in doua saptamani i-am vindecat pe toti. Iata cum: se ia o foaie dubla de ziar si se face o punga mare, conica. La varf se rasuceste ca sa fie bine inchisa, iar la gura se taie drept, in asa fel incat sa se aseze cat mai bine pe o suprafata plana. Aceasta punga se pune pe o bucata de geam curat si cu un chibrit se aprinde la varf. Punga incepe sa arda incet, avansand in jos spre baza. Cand a ars pana la jumatate sau putin mai mult, se ia de pe geam incet, fara sa cada scrumul de la hartia arsa. Pe geam se depune un strat subtire de unsoare, aceasta se ia cu degetul si se unge locul cu pecingine si in cateva zile se vindeca. Trebuie avut grija ca punga sa nu arda prea jos, caci atunci ceea ce se depune pe geam dispare; de asemenea, geamul sa fie rece, caci atunci rezultatul este mai bun.


</b><b>Pentru pinten in calcai Un foarte bun prieten a suferit mult timp de aceasta boala, pana intr-o zi cand, fiind la piata, l-a vazut o femeie mai in varsta ca schiopateaza si l-a intrebat ce are la picior. I-a spus ca are pinten in calcai. Atunci femeia i-a spus cum sa se trateze si el a ascultat-o, s-a tratat si dupa ani de suferinta era foarte fericit ca poate sa mearga fara sa-l doara piciorul.
Tratamentul: se iau doua ligheane, intr-unul se pune praf de sulf (piatra pucioasa, cum i se mai spune in popor) si in celalalt apa calda. Se baga picioarele in apa calda si dupa 20 de minute se scot si fara sa se stearga se baga in ligheanul cu sulf, in asa fel incat pe suprafata uda a talpii sa se lipeasca praful de sulf cat se poate. Se trage apoi o pereche de ciorapi si se sta asa pana a doua zi seara, cand se scot ciorapii, se baga din nou picioarele in apa calda si apoi in praful de sulf. Se pun iar ciorapii si asa se procedeaza timp de o luna (30 de zile).Mihail Morenciu - 333 Carrutbers Ave Newmarket, Ontario L3X - 2B7, Canada

Reteta pentru tratarea tuberculozei (orice forma) Ingrediente: 1 kg oua proaspete, 1 kg lamai, 1 kg zahar, 1 l coniac.
Mod de preparare: Ouale se spala bine si se aseaza intr-un borcan. Se toarna zeama obtinuta de la 1 kg de lamai. Daca zeama nu acopera ouale, se mai adauga zeama de la alte lamai. Se lasa borcanul acoperit 8 zile. In fiecare zi se amesteca ouale cu o lingura de lemn. In ziua a 9-a, se ia 1 kg zahar si 1 l coniac, se pune peste oua, se amesteca bine si se lasa inca 24 de ore la macerat. In acest timp, se amesteca de mai multe ori. Dupa ce zaharul se topeste, se trage lichidul in sticla si se astupa. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se bea cate un paharel de rachiu din acest amestec. Nu este voie sa se bea decat un singur paharel. Am avut o forma de tuberculoza foarte grava (pulmonara), dar de cand am folosit aceasta reteta, nu a mai recidivat. O recomand celor necajiti, ca nu sunt putini. Va multumesc ca existati!Emilia Moldovan - str. Gh. Doja nr. 16,
Blaj, jud. Alba
</b>
<b>
Reteta contra tusei si astmului Intr-o sticla de material plastic de 5 l se pune un strat de zahar de 1 cm, un strat de 1 cm de frunze de podbal, apoi un strat de 1 cm de frunze de patlagina. Se continua cu un strat de zahar, frunze de podbal, zahar, frunze de patlagina si tot asa, pana se ajunge la gatul sticlei. Se toarna vin rosu pana se umple sticla. Daca vinul scade pe parcursul celor 20 de zile, cat trebuie sa stea la macerat, la temperatura de 18C, se mai completeaza. Dupa perioada de macerare se strecoara si se pune in sticle inchise la culoare, la loc intunecos si rece. Intrebuintare: se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mese. Daca tusea este rebela, se ia cate o lingurita de lichid din ora in ora, pana tusea dispare de tot. Durata de vindecare este de maximum 3-5 zile.
Reteta o stiu de la mama, Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Cu deosebit respect,Lazar Iosif - com. Bustuchini,
jud. Gorj, cod 1341

Cititorii Raspund



"Sotul meu are un meningiom la nivelul craniului"
(Raspuns pentru Georgeta Diaconu - Targu-Frumos, jud. Iasi, F. As nr. 550) Acelasi diagnostic am avut si eu in 1991, adica un meningiom parietal stang (2x2,5 cm). Dupa atatia ani, spun cu convingere ca asemenea boli nu pot fi tratate decat chirurgical. In ultima vreme, sunt o mare admiratoare a tratamentelor naturiste, dar cred ca acestea sunt bune preventiv, adica inainte de a fi diagnosticata boala, precum si dupa operatie. Aici este nevoie de maiestria unui chirurg specialist, care sa indeparteze cu abilitate partea afectata. Eu nu spun ca interventia chirurgicala este usoara, dimpotriva, este foarte grea, dar sigura si singura solutie. Toate suplimentele nutritionale si tratamentele naturiste se pot lua ulterior operatiei, cand aportul lor este semnificativ. Eu lucrez pentru firma "Forever Living Products" si cunosc potentialul tuturor plantelor medicinale si importanta lor in sanatatea persoanelor care le folosesc. Asa ca, dupa parerea mea, este mai eficient sa se apeleze cu toata increderea la un medic neurolog chirurg, care sigur va rezolva problema sotului dvs. Ca persoana care am trecut prin aceasta suferinta, pot sa-l ajut pe sotul dvs., indicandu-i doctorul care m-a salvat pe mine. Pentru orice alte informatii, stau la dispozitia familiei Diaconu.
Iulia - Bucuresti, tel. 021/332.35.58


</b><b>"Placile psoriazice i-au acoperit 75% din corp"
(Raspuns pentru Gelu Vizitiu - com. Buciumeni, jud. Galati, F. As nr. 551) Va recomand sa folositi crema-unguent Dermovate, conform prescriptiei. O vecina de-a mea a folosit-o si s-a vindecat. Va doresc sanatate!
Ileana Popa - str. Noua nr. 40, Sibiu, cod 2400


</b><b>"Stie cineva un tratament pentru refacerea florei intestinale la copii?"
(Raspuns pentru Adriana N., F. As nr. 553) Sunt profesoara si locuiesc in Bucuresti. Cu necazul prin care treceti dvs. m-am confruntat si eu acum 30 de ani, cand fiul meu avea sase luni si din senin a inceput sa aiba diaree. Am fost la zeci de medici, a urmat zeci de tratamente, a fost internat intr-un renumit spital o luna de zile, dar nici un tratament nu dadea rezultate. Nu se descoperea cauza care-i provoca aceasta diaree permanenta. Asa cum spuneti si dvs., si copilul meu era vioi, manca, dar nu asimila nimic. Era "piele si os". Daca manca morcov fiert, morcov fiert elimina, nu digera nimic. Mie nu mi se uscau lacrimile pe obraz de teama ca-mi pierd unicul copil. Abia dupa trei ani de chin i s-a descoperit, cu mare, mare greutate, ca are Coli patogeni. Nu sunt medic, dar asa cum mi s-a explicat, este vorba despre Coli care afecteaza digestia. Intamplarea a facut ca atunci sa plec cu sotul meu in Tunisia. Acolo am intalnit un medic bulgar, specialist de laborator, care mi-a recomandat sa-i dau Colimicinne - un antibiotic special pentru Coli patogeni. Vreau sa va spun ca din prima zi de tratament copilul meu nu a mai avut nici o problema, pana in ziua de astazi. Acest medicament il avem si noi, romanii, dar daca puteti sa faceti rost de cel frantuzesc, cred ca ar fi mai bine. Se gaseste sub forma de pulbere, care se prepara cu apa minerala. Daca doriti si alte amanunte, ma puteti contacta. In speranta ca "povestea" mea va va ajuta, ii urez multa sanatate fetitei dvs.
Mioara Popescu - str. Raul Dorna nr. 2A, bl. A1, sc. A, ap. 6, sector 6, Bucuresti, tel. 021/725.70.11


</b><b>"Nu pot scapa de cosmaruri"
(Raspuns pentru Emeric Kozak - Cluj-Napoca,
F. As nr. 554) Mergeti urgent la Buzau, la d-l dr. Adrian Ionescu (psihiatru la Spitalul "Nifon"). Programarea se face la tel. 0238/71.00.99, 52.46.18. Eu sper, insa, intai de toate, la mila si puterea atotputernicului Dumnezeu. Si pentru ca noi suntem pacatosi si El ne asculta mai greu rugaciunile (caci pacatele nemarturisite periodic stau ca un zid intre noi si cer), este bine sa apelam la slujitorii de pe pamant: preoti, calugari sau parinti duhovnicesti. Multi s-au stins, dar, din mila Domnului, ii avem pe parintele Arsenie din Techirghiol, parintele Iustin Parvu la Manastirea Petru-Voda, parintele Nifon de la Sihastria, loc. Poiana Teiului, jud. Neamt. Intrebati preotii, caci stiu unde sa va indrume. Dar nu uitati: nici o rugaciune nu este ascultata fara sa-ti marturisesti pacatul mare sau mic, fiindca nimeni nu este drept. Dumnezeu vrea sa recunosti, sa te smeresti si, dupa ce te iarta, vindecarea este o nimica toata. Indepartarea de Dumnezeu atrage asupra noastra alte duhuri rele care ne tulbura existenta, pana cand ne omoara cu vointa noastra. Cu toata dragostea,
D.I. - Constanta


</b><b>"Sufar de polip lingual median central"
(Raspuns pentru Teodor Valea - Ineu, jud. Arad, F. As nr. 554) Ceaiul de dragaica (sanziene galbene) va poate fi de mare ajutor. Procedati astfel: intr-o cana puneti o lingura cu varf de planta, peste care turnati apa clocotita. Clatiti-va gura cateva minute cu ceai caldut, apoi scuipati. Repetati procedeul pana se termina tot ceaiul. Zilnic, beti trei cani cu ceai de dragaica, inghititura de inghititura, cu jumatate de ora inainte de mese. Inainte de culcare, badijonati-va limba cu bitter suedez. Repetati pana la vindecarea totala. Multa sanatate si Doamne ajuta!
S. Iulian - Iasi, tel. 0232/24.18.62


</b><b>"Caut un remediu impotriva arsurilor provocate de soare"
(Raspuns pentru Salceanu Vladimir - Iasi,
F. As nr. 555) D-le Vladimir, sunt si eu un pescar inrait, si cand stau cate o zi la soare, ma ung cu ulei de plaja Spf-2. Daca nu ati avut leziuni pe piele, atunci puteti folosi o lotiune pentru calmarea arsurilor sau un preparat racoritor cu vitamina C. Toate acestea le gasiti la firma "Avon". Eu le-am folosit si nu mai am nimic. In legatura cu mancarimile pe care le aveti, va dau o reteta simpla, dar eficienta. Umeziti locurile care prezinta mancarimi cu otet de mere, de cat mai multe ori pe zi. O data pe zi, preferabil seara, ungeti locurile afectate cu ulei de ricin (se gaseste la farmacie). Repetati tratamentul pana la vindecare. Pe langa acestea, cumparati Farebil de la Plafar, pe care-l administrati conform prospectului. Va doresc multa sanatate!
Iulian Strujan - Iasi, tel. 0232/24.18.62


</b><b>"Sufar de o boala dermica la nivelul scalpului"
(Raspuns pentru E. Pop - Sighetul Marmatiei,
F. As nr. 555) Trebuie sa va spalati cu un sampon preparat din: 2 galbenusuri de ou + 1 lingurita ulei de masline + 1 lingurita Vitamina A (uleioasa) + 50 ml bere + 1 lingura de sare fina + 1 lingurita zeama de lamaie. Se amesteca toate foarte bine si se aplica la radacina firului de par; se acopera capul cu un prosop caldut si se sta 20 de minute, dupa care se spala bine capul. Se clateste cu decoct caldut de iedera (se pun 3-4 linguri de planta la 1,5 l apa fiarta). Sanatate si sa fie cu folos!
Cozma Sonia Sofia - str. Vulturilor nr. 70,
sector 3, Bucuresti


</b><b>"Sufar de cardiopatie ischemica"
(Raspuns pentru Valeria Angelescu - Ploiesti, F. As nr. 555) Cu 12 ani in urma, am oprit prin tratament medicamentos un inceput de angina, dar nu am mai putut lua dozele de intretinere din cauza unor alergii puternice. Am recurs, atunci, la un substitut natural. De circa 8 ani, nu mi-a mai revenit nici unul din simptomele afectiunii. Este vorba despre un adaos alimentar simplu, dar extrem de eficient, care tine locul de mic dejun sau se consuma intre mese. Cumparati cate o punga din urmatorii fulgi de cereale: grau germinat, secara sau orz, ovaz, orez. Se toarna din fiecare cate o masura intr-un castron. Pentru echilibrarea principiilor nutritive se mai adauga, in cantitati echivalente, urmatorii constituenti: soia granulata, seminte de floarea soarelui decorticate, neprajite (in lipsa, miez de nuca) - necesare asimilarii vitaminelor liposolubile A, D, E - apoi 1/2 masura de seminte de susan (foarte bogate in calciu). Mixtura acestora se pastreaza intr-un borcan inchis. - Zilnic se toarna intr-o cana 2-3 linguri de fulgi care se acopera cu ceai, lapte, compot, cafea (sau cu iaurt, chefir, sana, dupa caz). Se consuma dupa inmuiere. Persoanele care nu au probleme ponderale sau cu glicemia pot face alimentul mult mai gustos daca adauga fructe uscate. Problema se rezolva, mai usor, cumparand o cutie din produsul german "Vitalis" (sau un echivalent Musli), dupa ce se verifica pe carton continutul a cel putin 3 din fulgii mentionati, plus 6-7 feluri de fructe uscate. Evident, in aceasta situatie, cumparati fulgii care lipsesc, adaugandu-i in cantitati corespunzatoare. Eficienta regimului se resimte in doua-trei luni si poate fi demonstrata prin analize medicale. In circa un an, de la caz la caz, se poate renunta la medicamentele de intretinere, cu consimtamantul medicului. Un argument de autoritate pentru eficienta: in urma cu trei ani, s-a dat publicitatii rezultatul alcatuirii hartii caracterelor ereditare ale omului. Pe langa alte noutati socante, intalnim: "corpul uman este sa se adapteze conditiilor exterioare prin scindarea si recombinarea secventelor proteice, pentru a obtine proteina potrivita circumstantelor". Noi trebuie deci sa acoperim necesitatile unei alimentatii omnivore echilibrate, restul va rezolva organismul insusi, prin metabolism. Astfel, se va fabrica proteina cea mai potrivita afectiunii fiecaruia.
Ioan Ciofu - Aleea Barajul Lotrului nr. 8, bl. N9, ap. 52, sector 3, Bucuresti, cod 74616


"Mi se usuca si imi crapa buzele"
(Raspuns pentru Ana Spanu - Bucuresti, F. As nr. 555) Am avut si eu aceeasi problema ca dvs. Prima data m-am dat cu Tetraciclina unguent, dar dupa 3-4 zile crapaturile apareau din nou. Atunci, am cumparat de la Plafar tinctura de propolis si alifie de propolis. Cu tinctura de propolis mi-am tamponat cu o compresa buzele, de trei ori pe zi - dimineata, la pranz si seara -, dupa care, timp de o ora, nu apropiam nimic de buze, apoi ma ungeam cu alifie de propolis. In sapte zile s-a rezolvat problema. M-am mai dat inca o saptamana cu alifie de propolis, ca sa fiu sigura ca nu revine. Dvs. trebuie sa va dati cu tinctura de propolis pana se vindeca crapaturile. Rezultatul e sigur.
Mihai Viorica - str. Al. I. Cuza, bl. M5, ap. 4, Craiova


</b><b>"Am fost diagnosticat cu agorafobie cu atacuri de panica"
(Raspuns pentru Veronica - Cluj, F. As nr. 555) Agorafobia este legata de cateva ganduri dominante, pe care mintea nu le poate respinge. Este necesara exersarea unui alt gand dominant, suficient de puternic pentru a intrerupe teama de colaps in momentele dificile, dar si schimbarea modului in care priviti viata. Va recomand sa practicati o ora pe zi Rugaciunea inimii, rezumandu-va la repetarea mentala (fara asocierea cu ritmul respirator sau cu bataile inimii); dupa ce va deveni obisnuinta, o puteti exersa in orice moment dificil, dar si pentru a intrerupe alte ganduri negative (nu doar pentru teama, ci si pentru conflicte, pentru a intrerupe imaginarea unor placeri fizice etc.). Aceasta practica se face sub indrumarea unui preot. V-as recomanda sa profitati de sfaturile parintelui Gavril Relea de la Catedrala Ortodoxa din Cluj. O mare putere de risipire a gandurilor negative si de pacificare a mintii o au cartile "De la iadul deznadejdii la iadul smereniei" de Sfantul Siluan Athonitul si "Viata Sfantului Serafim de Sarov". Va mai recomand exercitii fizice si respiratorii care sa va obisnuiasca cu schimbarile de ritm ale batailor inimii si ale respiratiei (de multe ori, "palpitatia" care genereaza atacul de panica e doar o accelerare de ritm normala, cauzata de o emotie sau un usor efort fizic). Va poate fi util preparatul din plante Vita-Roz (de la "Plantavorel") si aportul de calciu, magneziu si zinc (de la "Walmark").
Constantin V. - Focsani
In urma cu doi ani, am suferit si eu de atacuri de panica, dar dupa un tratament cu Xanax 0,25 mg (2 capsule pe zi: 1/2 dimineata, 1/2 la pranz si 1 seara), timp de sapte luni, mi-am revenit complet. Stiu prin ce treceti, dar este o afectiune reversibila si o sa va vindecati. Starea dvs. poate avea diverse cauze: o dereglare hormonala, o carenta de minerale (calciu, magneziu si vitamine), un soc emotional puternic. Va recomand un tratament naturist pe care-l urmez si eu in perioade dificile. Faceti o infuzie dintr-o lingurita cu varf de lavanda (levantica) la o cana de apa fierbinte (lasati sa infuzeze timp de 10 minute si beti 2 cani pe zi, una dimineata si una seara. Se poate folosi si tinctura de lavanda: 15-20 de picaturi, de doua ori pe zi (dimineata si seara). O alta combinatie de ceaiuri va poate fi folositoare: 1 lingurita de valeriana si 1 lingurita de sunatoare se infuzeaza timp de 10 minute. Se beau doua cani pe zi. Trebuie neaparat sa luati suplimente de Ca si Mg, 10 zile pe luna, trei luni consecutiv, si vitamine. Sacroterapia va va ajuta foarte mult si va va da speranta si putere in lupta cu boala. Puteti opta pentru tratamentul alopat prezentat sau pentru cel naturist, dar trebuie sa stiti ca acesta din urma este unul de durata si va trebuie multa vointa si perseverenta. Dumnezeu sa va ajute!
Angela - Targu-Jiu, tel. 0744/13.19.15


"Doresc sa aflu mai multe despre sindromul oboselii cronice"
(Raspuns pentru Ilie Nitu - Bucuresti, F. As nr. 557) Stimate d-l Nitu, as dori sa va spun ca dupa mai mult de 30 de ani de cercetare stiintifica, cercetatorii au gasit cheia producerii de energie in organism. Este o substanta asemanatoare vitaminelor, denumita coenzima Q10, ce transforma grasimile, glucidele si proteinele in energie pura, necesara aproape tuturor functiilor organismului, incluzand inima, sistemul imun si alte procese vitale cum ar fi reintinerirea celulara. Coenzima Q10 ajuta astfel organismul sa faca fata la eforturi mai mari. Va recomand Superb Bio-Quinona Q10 care contine coenzima Q10 dizolvata in ulei de soia, avand astfel o biodisponibilitate si o absorbtie maxima. Multa sanatate!
Pentru detalii, nu ezitati sa ma contactati la tel. 021/202.30.23.
dr. Claudia Ciocan