Medicina naturista

Redactia
Inainte de a fi prea tarziu:Protectie pentru plamani - Pot fi prevenite infectiile respiratorii? - Ne putem apara de cumplita poluare din atmosfera? - Exista mijloace de intarire a plamanilor?. Incepand cu numarul acesta, revista noastra va propune un serial despre modul in care principalele noastre...

Inainte de a fi prea tarziu:</b><b>Protectie pentru plamani - Pot fi prevenite infectiile respiratorii? - Ne putem apara de cumplita poluare din atmosfera? - Exista mijloace de intarire a plamanilor?
Incepand cu numarul acesta, revista noastra va propune un serial despre modul in care principalele noastre organe trebuie si pot sa fie antrenate pentru a opri bolile, inainte de a fi prea tarziu.
Putini medici s-ar fi gandit prin anii 50-60, dupa descoperirea penicilinei, care a eradicat ucigatoarele epidemii de pneumonie si tuberculoza pulmonara, ca bolile de plamani vor ajunge din nou o problema la inceputul secolului al Xxi-lea. Si totusi, statisticile medicale la nivel mondial arata fara dubiu ca in ultimii ani, frecventa si gravitatea lor depasesc cotele de alarma. Celebra pneumonie atipica, care a secerat deja zeci de vieti, este doar un exemplu al acestei reveniri in forta a afectiunilor pulmonare, insa exista o sumedenie de alte boli respiratorii, mai vechi si mai noi, care ne ameninta la ora actuala pe fiecare dintre noi. De ce ne cedeaza plamanii? Pentru ca aerul pe care il respiram este din ce in ce mai poluat, pentru ca unul din doi oameni este fumator, activ sau pasiv, pentru ca alimentatia artificiala si abuzul de medicamente ne scad imunitatea, pentru ca majoritatea oamenilor traiesc in mari aglomerari urbane, unde microbii se transmit foarte usor prin aer... Iar lista motivelor ar putea continua. Cert este ca trebuie cautate solutii rapide pentru a se stopa fenomenul proliferarii in masa a acestor afectiuni. Care ar fi solutiile? In asteptarea pilulei miraculoase care intarzie sa apara, prevenirea bolilor de plamani reprezinta o urgenta. E mai usor sa te feresti de o boala decat sa lupti cu ea. Si in cazul plamanilor, prevenirea bolii se poate face numai utilizand mijloace naturale, care sa ne intareasca rezistenta organismului fata de agresiunile factorilor de mediu.

</b><b>Alimentatia In urma cu cateva decenii era profund impamantenita parerea ca pentru a avea plamanii sanatosi, oamenii trebuie sa manance extrem de gras si de consistent, chiar peste puterile lor de a asimila. Iata insa ca cercetarile din ultimele decenii au ajuns la o alta concluzie: nu hrana abundenta determina sanatatea, ci forta sistemului imunitar. Asadar, hrana necesara sanatatii plamanilor este cea care favorizeaza mentinerea unui nivel ridicat al imunitatii. Problema este ca nu exista o schema de alimentatie care sa se potriveasca tuturor oamenilor si in toate anotimpurile, asa incat imunitatea sa fie mentinuta la cote maxime. In timpul sezonului rece de pilda, mancarea trebuie sa fie mai consistenta, organismul avand nevoie de mai multe calorii pentru a face fata frigului. Primavara in schimb, odata cu ivirea noii generatii de vegetale, hrana trebuie sa contina cat mai multe legume si fructe crude, asa incat organismul sa fie despovarat de toxine si fortificat cu vitamine si cu enzime, pentru a lupta cat mai eficient impotriva bolii. Deci, un prim sfat alimentar: hrana consistenta, bogata in proteine si vitamine, pe cat se poate, de origine vegetala, cu efect de intarire a plamanilor. Dar sa vedem mai departe care sunt alimentele-medicament pentru plamani si aparatul respirator:
- Ceapa si usturoiul - sunt o adevarata colectie de substante antimicrobiene, care actioneaza in special la nivelul plamanilor si al cailor respiratorii. Mai ales consumul zilnic de usturoi este indicat in perioada epidemiilor, pentru prevenirea imbolnavirilor - anumite substante din usturoi (exact cele care ii dau mirosul specific) ajung direct in plamani, fiind eliminate apoi prin respiratie, timp in care fac o dezinfectie completa si continua a intregului aparat respirator.
- Ridichea de luna si cea neagra - au efecte antiinfectioase si antitusive puternice. Ambele tipuri de ridiche au substante foarte asemanatoare cu cele din usturoi, dar mai usor de suportat de ficat si, important, fara miros neplacut. Se recomanda consumul zilnic al ridichilor in salate, ciorbe, sucuri in amestec cu miere.
- Polenul de albine si mierea de albine - sunt doua energizante redutabile, de un real folos pentru mentinerea sanatatii aparatului respirator. Pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea si contine antibiotice naturale, polenul ajuta la restabilirea organismului slabit de boala, fiind foarte util in revigorarea convalescentilor dupa gripa, pneumonie, tuberculoza pulmonara etc. Mierea de albine este foarte eficienta atunci cand substituie zaharul in alimentatie, acesta din urma fiind unul din marii inamici ai imunitatii.
- Zerul - este un remediu cu valente aproape magice in vindecarea bolilor de piept, fiind mentionata folosirea sa in acest scop in medicina populara din toate zonele tarii. Se consuma un pahar inainte sau in timpul mesei, de doua-trei ori pe zi.
- Galbenusul de ou crud - la fel ca polenul, este o excelenta sursa de aminoacizi, care joaca un rol important in procesele imunitare. Este recomandat mai ales copiilor in crestere, batranilor, persoanelor surmenate si slabite, care sunt mai vulnerabile la bolile respiratorii.
- Nucile, semintele de susan, de floarea-soarelui si de dovleac - nu actioneaza direct asupra aparatului respirator, dar sunt o sursa foarte importanta de energie pentru organism, fiind utile mai ales persoanelor care au deficit de masa corporala, care prezinta o stare evidenta de slabiciune fizica si lipsa de energie.

Plantele medicinale Relativ putini oameni realizeaza ca antibioticele, care au facut gloria medicinii moderne prin efectele lor miraculoase asupra bolilor pulmonare, in esenta nu sunt altceva decat niste extracte din plante inferioare (mucegaiuri). In flora medicinala mai exista insa o gama impresionanta de plante de leac, cu efecte foarte puternice asupra aparatului respirator, care asteapta sa fie (re)descoperite. Va prezentam cateva dintre cele mai eficiente, lista lor fiind cu mult, mult mai mare:
Arnica (Arnica montana). Proprietatile sale de stimulare imunitara sunt deosebite (mai puternice, se pare, decat ale echinaceei). Se administreaza ca tinctura: 50-60 de picaturi diluate in jumatate de pahar de apa se iau de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament preventiv dureaza minimum trei saptamani.
Iarba mare (Inula helenium) - se foloseste radacina sa, cu un gust picant puternic, care este considerata inca din vechime un elixir pentru plamani. Pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea, ea ajuta la eliminarea secretiilor din plamani si arborele bronsic, calmeaza accesele de tuse si usureaza respiratia. Se ia sub forma de pulbere: o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine in gura vreme de zece minute, dupa care se inghite cu apa. (Toti cei care au afectiuni pulmonare deja instalate sau au o sensibilitate marita la bolile respiratorii ar trebui sa incerce o cura de macar douazeci de zile cu aceasta planta.)
Lichenul de piatra (Cetraria islandica) - un alt redutabil fortifiant pentru plamani. Se recomanda curele de lunga durata, cu lichen de piatra sub forma de tinctura: 50-70 de picaturi diluate in jumatate de pahar de apa se iau de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Persoanele care nu suporta tinctura pot lua un macerat la rece, obtinut prin punerea unei lingurite de planta intr-un pahar de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Se beau doua-trei pahare de macerat pe zi.

</b><b>Aromoterapia Administrate pe cale orala, dispersate in atmosfera pe care o respiram ori adaugate in apa de baie, uleiurile aromate volatile ajung rapid in plamani, unde actioneaza ca un adevarat purificator. In prezent, sunt folosite in terapia naturala mai mult de o suta de asemenea uleiuri aromatice, obtinute din plante din intreaga lume, care au toate efecte foarte puternice in tratarea si prevenirea bolilor respiratorii. Istoria folosirii acestor substante este foarte veche. Inca din Antichitate medicii care-si impregnau hainele si batista cu uleiuri volatile se bucurau de o imunitate miraculoasa la necrutatoarele boli de plamani pe care le tratau. Iata cateva din uleiurile aromatice care se gasesc acum in magazinele noastre naturiste si care au efecte benefice asupra plamanilor si respiratiei:
- uleiul volatil de menta - este un fel de rege printre remediile de acest gen, aroma sa racoroasa fiind de un imens ajutor pentru bolile de piept. El dilata bronhiile, mareste spontan amplitudinea respiratiei, dezinfecteaza plamanii si caile respiratorii superioare, elimina senzatia de sufocare la bolnavii cronici de astm si de bronsita.
- uleiul volatil de cimbru - este mai puternic ca actiune antimicrobiana decat multe din antibioticele si antiviralele obtinute pe cale chimica. Este foarte util in virozele respiratorii, in astmul bronsic si in pneumonia produsa de diversi microbi.
- uleiul volatil de eucalipt - opreste tusea si fluidifica secretiile bronsice, usurand respiratia. Se foloseste de asemenea in racelile de tot felul, precum si in bronsitele cronice.
Cum se administreaza uleiurile volatile:
- intern, se iau 2-3 picaturi in miere de trei ori pe zi. Durata minima a tratamentului este de sapte zile.
- in apa de baie se adauga 10-20 de picaturi de ulei volatil, operatiunea repetandu-se cam la 10 minute, deoarece in contact cu apa fierbinte aceste substante se evapora foarte repede. Uleiurile volatile patrund pe caile respiratorii in plamani odata cu aerul inspirat, dar si prin piele, pe care o strabat cu usurinta, exercitandu-si astfel efectele binefacatoare direct si foarte rapid.
- dispersarea in atmosfera pe care o respiram a uleiurilor volatile este foarte importanta pentru prevenirea imbolnavirii in timpul epidemiilor, dar si pentru tratarea unor boli respiratorii, mai ales infectioase. Pentru incaperi, se folosesc asa-numitele lampi de aromoterapie care se gasesc acum in mai toate Plafarurile si magazinele naturiste de la noi.

</b><b>Gimnastica respiratorie Daca oamenii ar invata sa inspire aerul pe nas si nu pe gura, cum fac foarte multi, numarul cazurilor de imbolnaviri respiratorii s-ar reduce simtitor. De asemenea, daca oamenii ar invata sa respire utilizandu-si intreaga capacitate pulmonara si intr-un ritm firesc, natural, atunci nu numai ca bolile respiratorii ar deveni o raritate, ci oamenii ar fi capabili de performante fizice si intelectuale incredibile. Cum ne-am pierdut reflexul de a respira corect? Prin zeci de mijloace: de la purtarea hainelor stranse, care ne sugruma talia si abdomenul, si cu acestea zona inferioara a plamanilor, la stresul cotidian, care, fara sa ne dam seama, ne taie respiratia de zeci si sute de ori pe parcursul unei zile. In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire ca cei mai multi dintre noi trebuie sa reinvete sa respire, iar aceasta reinvatare nu este un proces chiar usor. De ce? Pentru ca anii si deceniile in care am respirat incorect si-au pus amprenta asupra noastra, creand o obisnuinta greu de dezradacinat.
Supravegheati-va respiratia - Cand aveti cateva minute linistite in timpul zilei, asezati-va pe un scaun si cautati sa va dati seama cum respirati. Folositi zona superioara a plamanilor, ridicand la inspiratie umerii sau bomband abdomenul? Ritmul respirator este rapid si sacadat sau lent? Respiratia curge usor sau intampinati o rezistenta atunci cand vreti sa trageti aer in piept? Veti observa ca in zilele mai stresante tindeti sa respirati mai rapid, ca atunci cand sunteti obositi, respiratia este mai grea (sugrumata), ca dupa o emotie puternica, respiratia nu mai este ritmata etc.
Ce inseamna o respiratie corecta. Intindeti-va pe spate, cu coloana perfect dreapta, cu o mana plasata pe torace si cealalta pe abdomen. Inspirati adanc: aerul trebuie sa patrunda mai intai in zona inferioara a plamanilor, bomband gradat abdomenul, apoi dilatand toracele si in final umpland zona superioara a plamanilor si facand claviculele sa se ridice. Retineti cateva secunde aerul, apoi expirati-l lent, pe gura, fara a forta. Inspirati din nou pe nari, foarte profund, reluand etapele descrise. Repetati exercitiul de respiratie completa descris mai sus vreme de macar zece minute pe zi.
Aplicati respiratia completa in cele mai diverse situatii. Ati invatat sa respirati corect? Important este acum sa nu uitati sa faceti lucrul acesta de doua-trei ori pe zi. Culcati pe spate sau in picioare, in fata ferestrei deschise, faceti trei reprize a cate 7-8 respiratii, de trei ori pe zi. In plus, folositi si alte prilejuri. De pilda: 1. Intotdeauna cand vorbiti la telefon, aduceti-va aminte sa respirati complet - puteti sa va puneti pe receptor o bulina sau un alt semn care sa va aduca aminte ca trebuie sa va controlati respiratia. 2. Cand trebuie sa urcati scarile, cautati sa va adaptati ritmul de urcare, asa incat sa va permita sa va concentrati asupra respiratiei, careia nu-i veti permite sa devina superficiala si grabita, mentinand-o profunda si cat mai lenta.

Presopunctura Din punctul de vedere al medicinii chinezesti, respiratia este un proces aflat intr-o foarte stransa legatura si interdependenta cu corpul energetic al fiintei umane. Printr-o stimulare a unor puncte energetice de pe corp se poate produce o deblocare a proceselor respiratorii, pot fi prevenite si chiar combatute boli ale plamanilor. Iata, in continuare, doua asemenea puncte energetice, pe care la nevoie le putem stimula singuri, prin simpla lor presare:
- Ig4 - este plasat in scobitura dintre degetul mare si aratator. Presarea lui calmeaza accesele de tuse, detensioneaza muschii care blocheaza curgerea libera a respiratiei si ajuta la eliminarea emotiilor negative care o "sugruma". Este foarte des folosit in cazurile de astm, bronsita si gripa.
- P7 - este plasat pe antebrat, pe o zona apartinand meridianului plamanului. Presarea lui favorizeaza regularizarea ritmului respirator, stimuleaza imunitatea locala, fiind foarte eficient pentru prevenirea bolilor infectioase la acest nivel. Modalitatea de stimulare a acestor puncte este simpla: presam cu varful degetului mare sau aratator punctul ales vreme de doua minute, ferm, dar fara a produce durere. Daca am identificat corect punctul, va aparea o senzatie de amortire si usoara vibratie in jurul zonei presate, iar cu timpul se va remarca si efectul direct asupra respiratiei. In ciuda simplitatii acestei metode de presopunctura, efectele sale sunt extrem de puternice, fiind o modalitate excelenta atat pentru profilaxia, cat si pentru tratamentul diferitelor boli respiratorii.Ilie Tudor
Consultant de specialitate: dr. Monica Cesa(In numarul viitor: Test pentru sanatatea plamanilor si alte sfaturi legate de prevenirea bolilor respiratorii)