Forma maxima

Redactia
Farmacia din frigider - Primul ajutor impotriva multor boli si dureri se afla chiar in bucataria dvs. Fructele, legumele, verdeturile de primavara, contin substante active care va pot reda sanatatea. Nu va repeziti la medicamente, inainte de a incerca sa va vindecati "natural" -. Aveti migrene, dure...

Farmacia din frigider - Primul ajutor impotriva multor boli si dureri se afla chiar in bucataria dvs. Fructele, legumele, verdeturile de primavara, contin substante active care va pot reda sanatatea. Nu va repeziti la medicamente, inainte de a incerca sa va vindecati "natural" -
Aveti migrene, dureri articulare sau crampe intestinale? Nu va repeziti la sertarele cu medicamente! Hrana vie, pe care ne-o ofera natura, n-are numai savoare, ci si putere de-a vindeca. Asta nu inseamna ca medicul trebuie sa fie exclus din program. In principiu, daca dupa doua zile de tratament cu alimente, sanatatea intarzie sa apara, apelati la un medic. Aceeasi recomandare este valabila pentru copii, femeile insarcinate si bolnavii cronic, care au nevoie de supravegherea unui specialist.


Dureri De Cap Trei sferturi din femeile de pe glob si cam jumatate dintre barbati sufera sistematic de cumplite dureri de cap. Urmarea? Un consum gigantic de aspirine si antinevralgice, prezente in farmacii intr-o varietate aiuritoare. Cand colo, remedii cu acelasi efect se afla, in stare proaspata, in frigider.
Presiune craniana - aveti senzatia ca va strange cineva creierul cu o menghina? Incercati sa scapati de durere cu ajutorul alimentelor iuti.
Ardeiul iute sporeste productia de calmante fabricate de propriul nostru organism. Picanteriile va irita? Apelati la fructe. Cercetatorii americani din domeniul nutritiei afirma ca o portie de 20 de cirese pe zi inlatura fara urma durerea.
Migrene: o solutie magica de inlaturare a lor o reprezinta cafeaua neagra (preparata din boabe bine prajite), in care se adauga zeama unei jumatati de lamaie (la o ceasca).


Dureri Ale Articulatiilor Si Membrelor Junghiuri in zona lombara, contracturi musculare: si la capitolul acesta farmacia din frigider va poate fi de ajutor.
Dureri articulare: mancati cat mai mult peste! Carnea de peste contine celebrii acizi grasi Omega 3 (comercializati ca atare sub forma de medicament), care au o actiune calmanta si dezinflamatoare. Alaturi, adaugati multe legume transformate in salate, cu lamaie si ulei de rapita (are efect calmant). Actiune antiinflamatoare puternica au si frunzele proaspete de varza, aplicate pe zonele dureroase, dupa ce in prealabil au fost zdrobite.
Contracturi: va doare ceafa, dupa o zi petrecuta la birou sau in fata calculatorului? Aveti junghiuri in spate, dupa o munca fizica indelungata? Compresele cu miere va sunt de mare ajutor. Inmuiati un prosopel in apa fierbinte, stoarceti-l si ungeti-l cu un strat subtire de miere, aplicati-l pe locul unde va doare si acoperiti-l cu un alt prosop, uscat. Lasati compresa sa actioneze o jumatate de ora - mierea accelereaza circulatia sangelui si contine acid salicilic, care usureaza durerile.
Crampe musculare: daca vreti sa preintampinati aparitia febrei musculare sau daca suferiti de carcei, consumati alimente cu un continut bogat de magneziu. Campioane la acest capitol sunt bananele (se consuma 1-2 pe zi), fructele uscate, alunele, migdalele, nucile, cerealele complete (nedecorticate), spanacul, sfecla rosie, varza si soia.


Afectiuni Digestive In conditii de stres sau de necazuri cotidiene, prima zona a organismului care intra in stare de alerta este sistemul digestiv: arsuri stomacale, diaree, constipatie etc. Noroc cu maica natura, care nu ne paraseste niciodata la greu!
Dureri de stomac: se rezolva relativ repede, cu ajutorul verzei si al cartofilor. Inclusiv tumorile cedeaza in fata sucului crud de varza si de cartofi (dar atentie, sa fie legume curate, netratate chimic sau modificate genetic). Salata de varza cruda si cartofii taiati felii, fripti usor pe un gratar sau pe o tigaie de fonta, au efect bazic, reducand surplusul de acid din stomac.
Constipatie: se rezolva spectaculos cu ajutorul prunelor uscate, al smochinelor si curmalelor. Inmuiati-le de cu seara in apa rece si consumati a doua zi dimineata, pe stomacul gol, si seara, ca ultima masa de peste zi, atat fructele inmuiate, cat si lichidul (2 linguri de fructe se inmoaie cu un litru de apa). Consumul sporit de lichid - circa 2-3 litri de apa plata pe zi - e un leac redutabil impotriva constipatiei.
Diaree: se recomanda consumul de mere rase (fara coaja) si afine, amestecate cu iaurt natural. Eficiente sunt si bananele (alegeti-le pe cele lungi si galbene), maslinele, zeama de orez si ceaiul de salvie. Si in cazul acesta, nu uitati de 2-3 litri de apa pe zi.
Balonari: chimionul si anasonul sunt recunoscute pentru eficienta lor. Beti-le sub forma de ceaiuri (1 lingurita la o cana de apa) sau adaugate in salate (macinate in prealabil, ca sa se digere mai usor). Un leac minune: fiertura de cereale integrale (grau, orz, orez, nedesfacute de coaja care le inveleste bobul). Se macina si se prepara ca mamaliga, adaugand putina sare sau miere dupa gust. Este un substitut ideal pentru painea destul de dubioasa din comert si poate fi mancata ca adaos atat la alimente crude cat si gatite. Veti uita ca ati fost candva balonati!


</b><b>Iritatii Ale Pielii Pielea este organul cu cea mai mare intindere din corpul omenesc si, din pacate, predispusa la tot soiul de afectiuni. Din fericire, si in cazul acesta, anumite alimente ne pot ajuta.
Pielea grasa: cuvantul-minune se numeste "biotina" si ea este continuta mai ales in drojdia de bere, soia, nuci, cereale complete. O adevarata bomba de biotina e galbenusul de ou, care cere totusi precautie in folosire, fiindca are belsug de colesterol. (O bucatica de drojdie proaspata mancata pe stomacul gol, dimineata, e un remediu ideal.)
Pielea uscata: isi modifica compozitia daca veti manca predilect alimente care contin albumina: soia, peste, fructe si legume care contin vitamina C, suc sau esenta diluata de paducel.
Pielea descuamata: o rezolvare vizibila a situatiei se inregistreaza dupa o cura de o saptamana de bere. Seara de seara, se foloseste o jumatate de litru de bere - jumatate ingerata, jumatate aplicata pe obraz prin tamponari repetate.
Riduri: daca e sa credem ultimelor cercetari, fragii, caisele si capsunii le vin de hac ridurilor nesuferite. Mancati-i cu pofta si aplicati-i sub forma de masti (fructe coapte, zdrobite) pe obraz.
Arsuri de soare: cateva foi de varza murata aplicate peste arsuri potolesc durerea, vindeca rana si innoiesc tesutul protector al pielii. Cu cat e varza mai rece, cu atat e actiunea mai eficienta.


</b><b>Boli Femeiesti Una dintre bolile specifice femeilor este cistita. Pentru ca la femei uretra este mai scurta, germenii patogeni ajung mai usor in vezica urinara. Aceasta se intampla frecvent la Wc-urile publice, unde "stau la panda" si agentii patogeni ai atat de suparatoarelor micoze.
Cistita: oamenii de stiinta americani au constatat ca merisorul (Vaccinium vitis idaea) este cel mai eficient remediu impotriva acestei afectiuni. Contine mult tanin care combate colibacilii: cu 1/3 l de suc de merisor pe zi, acestia pot fi eliminati. Foarte bun este si sparanghelul: are efect diuretic si stimuleaza rinichii.
Micoze: daca va confruntati frecvent cu acest gen de infectii, din frigiderul dvs. nu trebuie sa lipseasca iaurtul. Consumati iaurt in fiecare zi, plus mancaruri preparate cu ceapa si praz.
Dureri menstruale: acidul linolic gamma vindeca si alina durerile. Bogate in acid linolic sunt nucile si coacazele, care "merg" excelent cu iaurt sau cu lapte batut.


</b><b>Tulburari Circulatorii Femeile tinere - mai ales - se plang frecvent de oboseala si de stari de ameteala. De multe ori, cauza o reprezinta tensiunea arteriala redusa (hipotensiunea).
Mult mai grava este insa hipertensiunea, care sporeste riscul aparitiei unor afectiuni cardiace grave.
Hipotensiune: incercati cu vinul de rozmarin - turnati 3/4 l de vin alb peste 20 g de frunze proaspete de rozmarin, lasati sa se patrunda 5 zile si beti cate un paharel de vin, de doua ori pe zi (la masa de pranz si la cina).
Hipertensiune: important - renuntati la sarea de bucatarie! Mancati mult peste: somon, macrou, sardele si hering proaspat. In plus - mult usturoi: un catel inghitit dimineata, pe stomacul gol, curata vasele de sange si reduce tensiunea arteriala. Va place bucataria chinezeasca? Ciupercile shiitake (marunte si negricioase) stabilizeaza, si ele, presiunea sangelui si excesul de colesterol.


</b><b>Principiul semaforului: Rosu, Galben, Verde Va e greu sa alcatuiti o dieta naturala corespunzatoare? Ultimele cercetari din domeniul nutritiei va vin in ajutor. Aveti grija ca in fiecare zi sa mancati alimente in trei culori: rosii (ardei, rosii, gulii, varza etc.), galbene (ardei, dovleac, pere, mere, gutui etc.), verzi (salata, ardei, ceapa, usturoi, untisor, stevie etc.). Cele trei culori simbolizeaza o mixtura ideala de vitamine, substante minerale si alti energizanti naturali. Aceasta combinatie va fereste de boli coronariene si cancer. Efectul ei este maxim atunci cand (cu exceptia fasolei) legumele si fructele sunt consumate in stare cruda (cele mai tari trebuie trecute, eventual, printr-o baie de aburi fierbinti).Rodica
Demian