Ecologie

Redactia
Salvati Rosia Montana! Inalte fete bisericesti protesteaza fata de stramutarea bisericilor si mormintelor de la Corna si Rosia. Asa cum era de asteptat, atitudinea arhiepiscopului de Alba, Ips Andreicut, de a permite stramutarea cimitirelor si bisericilor din Rosia Montana si Corna, pentru a face pe...

Salvati Rosia Montana! Inalte fete bisericesti protesteaza fata de stramutarea bisericilor si mormintelor de la Corna si Rosia
Asa cum era de asteptat, atitudinea arhiepiscopului de Alba, Ips Andreicut, de a permite stramutarea cimitirelor si bisericilor din Rosia Montana si Corna, pentru a face pe placul cautatorilor de aur, a starnit mania cititorilor nostri, dar si dezaprobarea unei parti a clerului ortodox. Reproducem cu satisfactie protestele unor arhiepiscopi trimise primarului Clujului, Gheorghe Funar, militant cunoscut pentru salvarea Rosiei Montane.

Ps Calinic, episcopul Argesului si Muscelului
"Speram ca astfel de actiuni vor fi oprite" "Va facem cunoscut ca suntem impotriva jafurilor de orice fel care au loc in frumusetea lumii vazute. Cunoastem situatia din comuna Rosia Montana, judetul Alba, unde sunt in pericol de distrugere prin dinamitare biserici si cimitire. Speram ca astfel de actiuni vor fi oprite."

</b><b> Ps Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului
"Motii sunt acolo si nici o putere nu va trece peste ei" "Cred ca cei care ne conduc nu vor permite monstruozitatea din Apuseni, pentru care sa-i condamne pe vecii vecilor si cerul, si pamantul, si Dumnezeu, si oamenii. Dar motii ce zic? Ei sunt acolo si nici o putere nu va putea trece peste ei. Ei, si odata cu ei tot poporul romanesc, sunt datori sa se trezeasca si sa ceara celor pe care i-au ales si i-au pus in fruntea tarii o consultare. Azi traim oare in timpul dictaturii, cand cel care s-a instalat in fruntea satului facea ce voia? Pentru ca ei, dictatorii, nu recunosc ca exista un popor, ca exista niste oameni care au si ei ceva de spus. In orice problema trebuie sa gandim toti si sa tinem seama de parerea majoritatii... Sunt alaturi de cei care sunt stapanii locurilor de la Rosia Montana."

</b><b>Ips Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului
"Ne asociem recentului demers al Academiei Romane" "Va facem cunoscut ca ne asociem recentului demers al Academiei Romane pentru impiedicarea tentativelor Companiei "Gold Corporation Rosia Montana" de a exploata zacamintele de aur si argint din aceasta zona, prin sacrificarea siturilor arheologice si distrugerea de asezaminte bisericesti si culturale."

</b><b>Ps Florentin Crihalmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla
"Situatia de la Rosia nu ne lasa indiferenti" "La Rosia Montana este o situatie care nu ne lasa indiferenti, mai cu seama pentru ca este vorba si de patrimoniul bisericii noastre (greco-catolice, n. red.), precum si de o zona peisagistica si istorica de o mare frumusete... Biserica greco-catolica din Rosia Montana, desi construita de stramosii nostri, urmeaza a fi demolata de Compania aurifera, cu aprobarea Arhiepiscopiei ortodoxe, in timp ce comunitatea noastra este obligata sa oficieze slujba pe o lespede de piatra in cimitir. Speranta si increderea noastra raman la Domnul."

</b><b>Ips Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor
"Privim cu ingrijorare situatia creata la Rosia" "Privim cu ingrijorare situatia creata la Rosia Montana, unde urmeaza a fi aruncate in aer 15.000 de morminte si sase Biserici crestine. Situatia a indurerat sufletul nostru si al slujitorilor bisericesti din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Sfanta Patriarhie, ca-ntotdeauna, isi va face auzit glasul de mama aparatoare."

</b><b>Pap Gheza, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal
"Eparhia Reformata din Ardeal urmareste cu ingrijorare situatia de la Rosia" "Va aducem la cunostinta ca Eparhia Reformata din Ardeal urmareste cu ingrijorare situatia de la Rosia Montana atat din punct de vedere al proprietatilor bisericesti reformate din localitate si al aspectelor arheologice si istorice, cat si din perspectiva unei catastrofe ecologice majore."Grupaj realizat de Ion Longin Popescu Ne informam cu mult regret cititorii ca Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a refuzat sa acorde un interviu revistei "Formula As", privind amenintarea careia ii sunt supuse bisericile si cimitirele de la Rosia. Oare Preafericitul asteapta, ca si altadata, aprobare "de sus"? In eventualitatea ca cititorii vor dori sa-si exprime pozitia fata de atitudinea Bisericii Mame, publicam telefoanele Bor: tel. (021) 336.98.33, (021) 337.08.30, fax: 337.00.97, e-mail: patriarhia@dnt.ro

</b><b>Din Sua
"Nu e posibil sa fiti de acord cu nelegiuirea!" Catre Arhiepiscopia Romana Ortodoxa Alba-Iulia, In atentia Inalt Preasfintiei Sale Arhiepiscop Ortodox Andrei Andreicut
Am citit cu stupoare scrisoarea Inalt Preasfintiei Voastre adresata unuia dintre directorii Companiei "Gabriel Resources". Credem ca este o greseala. Nu e posibil ca dvs. sa fiti de acord cu nelegiuirea pe care o reprezinta proiectul acestei Companii si, mai grav, sa o sprijiniti! Nu se poate, Inalt Preasfintia Voastra!
In numele credinciosilor ortodocsi romani din Houston, Texas, va cerem imperios sa retrageti tot sprijinul acordat Companiei "Gabriel Resources" in demolarea sfintelor biserici din zona Rosia Montana si in stramutarea cimitirelor de acolo. Nu se cade sa va amintim noi, Inalt Preasfintite, ca inaintasii dvs. si-au jertfit viata pentru apararea lacasurilor sfinte.
Vom face cunoscuta scrisoarea dvs. in toate parohiile ortodoxe romanesti din Statele Unite si Canada!
Credinciosii Parohiei Ortodoxe Romane Sfanta Maria Magdalena din Houston, Texas, Sua

</b><b>"Nu pot sa cred ca a patruns coruptia si in Sfanta noastra Biserica!" Cancelariei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Eu, pacatosul Gheorghe, imi asum marea indrazneala de a ma adresa Preasfintiilor Voastre cu o intrebare privind o stire, de-a dreptul incredibila, pe care am aflat-o din revista "Formula As" nr. 559/martie 2003, pag. 15, precum ca Ips Andrei Andreicut, Arhiepiscopul de Alba-Iulia (din a carui arhiepiscopie face parte si Biserica "Sfanta Ana" din Targu-Mures, al carei umil enorias sunt), "a dat dispozitie si a redactat o scrisoare catre Compania <<Gold Corporation>> (nr. de referinta 371/21.02.2003), acceptand cu seninatate mutarea bisericilor si a cimitirelor din Rosia Montana la Piatra Alba, iar a celor din Corna la Abrud".
Nu pot sa cred ca a putut patrunde coruptia pana la un nivel atat de inalt, pana si in Sfanta Noastra Biserica Ortodoxa Romana.
(Caci ce poate fi aceasta, daca nu coruptie, atunci cand cel mai inalt for stiintific al tarii - Academia Romana - se opune cu toate categoriile de argumente - economic, ecologic, cultural, istoric - proiectului distructiv al numitei Companii satanice, iar Episcopia B.O.R., careia ii sunt arondate localitatile implicate in proiect, il accepta?)
Oare e posibil ca pana aici sa fi ajuns Sfanta Noastra Biserica Ortodoxa Romana, a carui contributie, de-a lungul veacurilor precedente, la mentinerea neamului romanesc, a fost categoric mai mare chiar si decat a tuturor ostirilor tarii?
Iarta-mi, Doamne, gandul pacatos!
Rog Sfintiile Voastre sa expuna public, in mass-media, pozitia Bisericii Ortodoxe Romane, ca sa stim pe ce drum ne ducem, noi, enoriasii - multi, dar nu prosti!
Dumnezeu sa ne ajute!
Fam. Ijac Gheorghe - Targu Mures,
e-mail: ghijac@orizont.net

</b><b>Rosia Montana in Muzeul Mineritului din Bochum, Germania In perioada 27 oct. 2002 - 5 aug. 2003, la Muzeul Mineritului din Bochum, Germania, este deschisa expozitia "Aurul Carpatilor - Mineritul din Rosia Montana", cea mai importanta manifestare europeana (si a treia in ultimii opt ani) dedicata istoriei si traditiilor din Apuseni. Peste 200.000 de vizitatori din intreaga lume au admirat deja, pana in prezent, replici si machete ale unor piese de origine romana, precum si ilustratii si documente privind mineritul aurifer in Evul Mediu si in epoca moderna. Un punct de mare atractie este prezentarea in marime naturala si in miscare, prin machete, a unor scene de lucru ale baiesilor aurari. Intreaga lume a mineritului aurifer de odinioara, steampurile, taurile, galeriile si uneltele antice romane sunt oglindite de imagini ale vestitilor fotografi de epoca, Bazil Roman, A.O. Bach si A. Schotsch. Intrarea in expozitie este dominata de o replica dupa Obeliscul de la Bucium, inaugurat in 1843. Aproape toti vizitatorii intreaba daca aceste scene mai pot fi vazute pe viu in Transilvania, unde isi imagineaza ca ar trebui sa functioneze o adevarata industrie turistica, axata pe conservarea unei indeletniciri atat de vechi. Din pacate, la Rosia Montana frumusetea fascinanta a mineritului traditional a fost mutata intr-un muzeu, si acela jefuit si amenintat cu distrugerea de noul proiect al Companiei "Gold Corporation". Strainii afla astfel, cu stupoare, ca o posibila destinatie turistica unica in Europa, in loc de a fi promovata si pusa pe hartile de larg interes ale agentiilor internationale, este amenintata cu disparitia, gratie obtuzitatii si coruptiei din sferele administratiei romanesti. Un patrimoniu national inestimabil, in fata caruia europenii raman muti de admiratie, va fi distrus in stil romanesc, in ciuda interventiei Academiei Romane, a Academiei de Studii Economice, a organizatiilor internationale, a societatii civile din Romania si a opozitiei oamenilor de stiinta din toate universitatile lumii. Din acest punct de vedere, expozitia de la Bochum se doreste si un semnal de alarma pentru opinia publica europeana, datorat prof. dr. Rainer Slota, directorul Muzeului Mineritului din Bochum, prof. dr. Volker Wollman, directorul Muzeului Transilvanean din Gundelsheim si prof. dr. Ion Dordea de la Arhivele Statului din Cluj Napoca.Ing. Aurel Santimbreanu
Fotografii din Muzeul de la Bochum

Apelul A.S.E. catre Comisia Nationala a Romaniei pentru Unesco Domnule Secretar General Alexandru Mironov,
Noi, cadrele didactice din Academia de Studii Economice din Bucuresti, care facem parte din grupul pentru salvarea Rosiei Montane, avand in vedere si protestele arheologilor si istoricilor din tara si din strainatate in legatura cu proiectul firmei "Rosia Montana Gold Corporation" si avand in vedere actiunile Comisiei Nationale a Romaniei din Anul International al Muntelui, 2002, care au evidentiat agroturismul ca principala modalitate de dezvoltare durabila a Muntilor Apuseni si de evitare a depopularii lor (programul Cefidec), va rugam sa cereti Comitetului roman al Patrimoniului Mondial de pe langa Unesco sa puna Rosia Montana pe lista oficiala de propuneri pentru recunoasterea ca patrimoniu mondial, sa informeze Comitetul de la Paris de aceasta tentativa si sa inceapa lucrul pentru recunoasterea oficiala ca "Mostenire a Omenirii". Galeriile minelor romane impreuna cu asezarea Alburnus Maior sa fie declarate "Monument istoric si arheologic al umanitatii". Acestea si celelalte mine din epocile ulterioare pana la Rosia Montana de astazi sa fie nominalizate ca "Peisaj cultural".
Dupa opinia unor specialisti de la Biroul World Heritage cu care colegii arheologi au luat legatura, ambele posibilitati sunt realizabile si ceea ce ar trebui facut ar fi urmatoarele: 1. O evaluare stiintifica din punctul de vedere al unui potential sit de patrimoniu mondial; 2. Un plan cu sarcinile stiintifice, de protectie a monumentului si de infrastructura; 3. Posibilitatile si sansele pentru turism cultural; 4. Un plan pentru protectia continua si ocrotirea sitului acum, in timpul lucrarilor, si ulterior, ca sit al patrimoniului mondial.
Suntem convinsi ca turismul mondial va aduce bani pe termen mai lung decat exploatarea aurului prin metode distructive.
prof. univ. dr. Paul Bran, rector